ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα φάση κλιμάκωσης σηματοδοτεί η συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι

Πυραύλους «Patriot» στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο | «Ολομέτωπη» στρατιωτική ενίσχυση ανακοίνωσε η Μόσχα

Από τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον
Νέο βήμα κλιμάκωσης και μεγαλύτερης εμπλοκής των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη αποτελεί η χθεσινή επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και συμβούλους Ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί να απευθυνθεί στο Κογκρέσο.

Ηδη πριν προσγειωθεί ο Ζελένκσι στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος είχε προαναγγείλει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 1,85 δισ. δολαρίων, με «ποιοτικά άλματα» στην αμερικανική στήριξη.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μία συστοιχία πυραύλων αεράμυνας «Patriot», δίνοντας «σημαντική ώθηση» στις ικανότητες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και κιτ που μετατρέπουν τα πυρά των μαχητικών αεροσκαφών σε «έξυπνες βόμβες» ακριβείας.

Περιλαμβάνονται επίσης πρόσθετα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, βλήματα ακρίβειας για το πυροβολικό και πολλά ακόμα πυρομαχικά, διάφορα στρατιωτικά οχήματα (HMMWVs) και φορτηγά κ.ά.

Με το νέο πακέτο, το συνολικό ύψος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο φτάνει τα 21,9 δισ. δολάρια από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν και περίπου 21,2 δισ. δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι παραδόσεις όπλων συνεχίζονται, η γκάμα των παρεχόμενων όπλων επεκτείνεται. Ολα αυτά οδηγούν σε επιδείνωση της σύγκρουσης και δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για την Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

«300 μέρες πέρασαν από τη βάρβαρη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον Ουκρανό Πρόεδρο, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί και οι «σύμμαχοί» τους - στην Ευρώπη, η Ιαπωνία κ.ά. - στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, μετά από διευρυμένη σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκαν νέοι, σύγχρονοι διηπειρωτικοί πύραυλοι που θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία, διατήρηση της ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, αύξηση του αριθμού των Ενόπλων Δυνάμεων και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στα δυτικά σύνορα.

«Ποιοτικό άλμα» με πυραύλους «Patriot» και «έξυπνες βόμβες»

Τα πυραυλικά συστήματα «Patriot», πολύπλοκα, ακριβή και ακριβά, έχουν περιγραφεί ως το «χρυσό πρότυπο» της αεράμυνας των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ τα προστατεύει ιδιαίτερα και απαιτείται από το προσωπικό που τα χειρίζεται - σχεδόν 100 σε ένα τάγμα για κάθε όπλο - να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Η παράδοση των «Patriot» είναι επίσης σημάδι ότι η καλύτερη τεχνολογία του ΝΑΤΟ βρίσκεται «στο τραπέζι» για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ή τουλάχιστον να αποκρούσει τη Ρωσία.

Η συστοιχία πυραύλων «Patriot» αναφέρεται ότι «θα είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα» ενάντια στα μαζικά ρωσικά χτυπήματα των τελευταίων μηνών. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα σε τρίτη χώρα, κάτι που «θα πάρει μερικούς μήνες» σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του πακέτου είναι τα πυρομαχικά ακριβείας για ουκρανικά αεροσκάφη. Τα ουκρανικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα σε μεγάλο βαθμό με πυρομαχικά που εκτοξεύονται κατά προσέγγιση. Η νέα συμφωνία αναφέρεται ότι θα περιλαμβάνει την προμήθεια κιτ καθοδήγησης ή Πυρομαχικών Κοινής Αμεσης Επίθεσης (JDAM), τα οποία η Ουκρανία μπορεί να βιδώσει σε μη κατευθυνόμενους πυραύλους ή βόμβες. Αυτό θα αυξήσει την ακρίβειά τους και το ποσοστό καταστροφής των ρωσικών στόχων. Η Ουκρανία έχει εφοδιαστεί με όλο και περισσότερα στοιχεία δυτικού τύπου πυροβολικού ακριβείας, όπως «Howitzer», και πυραύλους, όπως HIMARS.

Το 28ο πακέτο για την Ουκρανία

Οπως είπε σχετικά με το νέο πακέτο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την 28η ανάληψη όπλων και εξοπλισμού των ΗΠΑ για την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021, κάτι που «θα δώσει στην Ουκρανία διευρυμένες δυνατότητες αεράμυνας και χτυπημάτων ακριβείας, καθώς επίσης πρόσθετα πυρομαχικά και κρίσιμο εξοπλισμό».

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου επισημαίνεται ότι από τα 1,85 δισ. δολάρια του νέου πακέτου το 1 δισ. αφορά όπλα και εξοπλισμούς από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, τα δε 850 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση προς την αμερικανική πολεμική βιομηχανία για την παραγωγή νέων όπλων και την αποστολή τους στην Ουκρανία.

«Η σημερινή βοήθεια περιλαμβάνει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας "Patriot", ικανό να καταρρίπτει πυραύλους "Κρουζ", βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και αεροσκάφη σε σημαντικά υψηλότερο ανώτατο όριο από τα προηγούμενα συστήματα αεράμυνας», δήλωσε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, έτσι ώστε να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα».

«Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτηρίζει ανάλυση του CNN την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή 10 μήνες πριν. Επίσης, ότι σηματοδοτεί τον «ιστορικό ρόλο» του Μπάιντεν στην «αναβίωση της δυτικής συμμαχίας» και ότι αποτελεί «ένα αναμφισβήτητο σημάδι υποστήριξης των ΗΠΑ και της Δύσης στη μάχη της Ουκρανίας» εναντίον της Ρωσίας.

Εξάλλου, το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του πολέμου με τη Ρωσία, «προσπαθεί να δημιουργήσει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της υποστήριξης των ΗΠΑ και της επιβίωσης ή της μελλοντικής νίκης της Ουκρανίας», σημειώνει Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών.

Ολομέτωπη στρατιωτική ενίσχυση αναγγέλλει η Ρωσία

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συμμετείχε χθες σε διευρυμένη συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, αναγγέλλοντας τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών εξοπλισμών με στόχο να χρησιμοποιηθούν στο «πεδίο», αλλά και την «ετοιμότητα μάχης» των πυρηνικών δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς του στρατού, στις οποίες συγκαταλέγονται αύξηση του μεγέθους των Ενόπλων Δυνάμεων, επιτάχυνση των οπλικών προγραμμάτων και ανάπτυξη μιας νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων.

Ο Πούτιν και ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού παρουσίασαν μια σειρά κινήσεις στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της Ρωσίας για «αναπόφευκτες συγκρούσεις» με τους «εχθρούς» της, καθιστώντας σαφές ότι ο κύριος αντίπαλος είναι το ΝΑΤΟ, που θέλει να αποδυναμώσει και να διασπάσει τη Ρωσία.

«Σχεδόν όλο το δυναμικό του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία, επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας αλλά και να αξιοποιηθεί η «τεράστια στρατιωτική εμπειρία που αποκτήθηκε στη Συρία» και να αναλυθεί «η εμπειρία του ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχα, ο Σοϊγκού υπενθύμισε ότι «27 χώρες έχουν ήδη δαπανήσει 97 δισ. δολάρια για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία», ενώ οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους δαπανούν «μεγάλα ποσά για τον πόλεμο της πληροφορίας».

Δήλωσε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ετοιμότητα μάχης των πυρηνικών δυνάμεων» και προειδοποίησε πως «οι πυρηνικές μας δυνάμεις είναι σε θέση να παρέχουν στρατηγική αποτροπή».

Σύντομα σε ετοιμότητα μάχης οι νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι «Sarmat»

Μεταξύ άλλων οι «κορυφαίοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat (ICBM)», ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να καταφέρουν πυρηνικά πλήγματα στις ΗΠΑ, θα τεθούν σύντομα για πρώτη φορά σε ετοιμότητα μάχης, διαβεβαίωσε ο Πούτιν, για να προσθέσει ότι πυραυλικά συστήματα «Yars» συνεχίζουν να παραδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Generalissimus Suvorov», οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους «Bulava», εντάχθηκε στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο Σοϊγκού και πρόσθεσε ότι άλλα πυρηνικά υποβρύχια εκτελούν σταθερά προγραμματισμένες αποστολές μάχης στις καθορισμένες περιοχές.

Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αρχίσει να εφοδιάζεται με τελευταίας τεχνολογίας υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ «Zircon», ένα όπλο νέας γενιάς που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τη Μόσχα.

«Στις αρχές Γενάρη η φρεγάτα "Ναύαρχος Γκορσκόφ" θα είναι εξοπλισμένη με νέους πυραύλους "Zircon", που δεν υπάρχουν αντίστοιχοι σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το επόμενο έτος το ρωσικό Ναυτικό θα αποκτήσει στρατηγικά και πολλαπλών χρήσεων υποβρύχια, ποντοπόρα πλοία και πλοία υποστήριξης.

Ταυτόχρονα, η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία των drones, είπε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόδοση των όπλων πρέπει να ελέγχεται σε πραγματικές συνθήκες μάχης, ενώ ευχαρίστησε σχεδιαστές και μηχανικούς εξοπλισμών που πηγαίνουν τακτικά στην πρώτη γραμμή, προσαρμόζοντας την απόδοση των όπλων.

Οπως τόνισε ο Πούτιν, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, η δε εμπειρία των τελευταίων μηνών αποκαλύπτει ότι τα οπλικά συστήματα που λειτουργούν γρήγορα και σχεδόν αυτόματα είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Ενισχύονται στρατιωτικά τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ενέκρινε τις προτάσεις του υπουργείου Αμυνας για διαρθρωτικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις και διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπιστούν «οι προκλήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

«Δεδομένης της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτικό δυναμικό κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και να επεκτείνει τη συμμαχία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, απαιτούνται αντίποινα για τη δημιουργία κατάλληλης ομάδας στρατευμάτων στη βορειοδυτική Ρωσία».

Ο Σοϊγκού ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ στη βορειοδυτική Ρωσία για τη δημιουργία δύο «στρατηγικών εδαφικών ενώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων - πρόκειται για τις Στρατιωτικές Περιφέρειες της Μόσχας και του Λένινγκραντ». Ενισχύονται στρατιωτικά η Δυτική, η Κεντρική και η Ανατολική Περιφέρεια και ο Βόρειος Στόλος, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας πρότεινε ακόμα τη συγκρότηση τριών τμημάτων μηχανοκίνητων τυφεκίων, στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, και ένα σώμα στρατού στην Καρελία, στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Επιπλέον, ο Σόιγκου αποκάλυψε ότι το υπουργείο σχεδίαζε να αναπτύξει περαιτέρω τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα της χώρας και «πρέπει να δημιουργηθούν δύο επιπλέον τμήματα αεροπορικής επίθεσης».

Ο στρατός της χώρας θα επεκταθεί από 1 εκατ. προσωπικό σήμερα σε 1,5 εκατ., ενώ τίθεται και στόχος για 695.000 εθελοντές συμβασιούχους στρατιώτες, συνέχισε ο Σοϊγκού. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέπτυξε άλλους 150.000 στρατιώτες στο πεδίο στην Ουκρανία, τους μισούς από τον συνολικό αριθμό εφέδρων που κινητοποιήθηκαν το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση που προκαλεί ερωτήματα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες ότι περιορίζει «προσωρινά» την είσοδο, προσωρινή διαμονή και μετακίνηση σε τμήματα της νοτιοανατολικής περιφέρειας Γκόμελ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τον Οκτώβρη η Λευκορωσία άρχισε γυμνάσια «εναντίον πράξεων δολιοφθοράς», όπως τα χαρακτήρισε, στην περιφέρεια Γκόμελ, και περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έφτασαν στη Λευκορωσία προκειμένου να ενταχθούν σε ένα κοινό στρατιωτικό σώμα που έχει σχηματιστεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ