ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Απέρριψαν ξανά τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να προστατεύσουν τα κέρδη των ομίλων

Καταψήφισαν την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης

Eurokinissi

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν και χτες στην Ολομέλεια της Βουλής χωρίς δεύτερη κουβέντα τις τροπολογίες του ΚΚΕ που προέβλεπαν την επαναφορά και καταβολή 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες τις τροπολογίες αυτές, για να δοθεί μια πραγματική ανάσα ανακούφισης στους εργαζόμενους και στα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν γονατίσει από την άγρια φοροεπιδρομή, την ενεργειακή κρίση και τη φτώχεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πει καθαρά αν θα κάνει δεκτές τις τροπολογίες και αν θα τις θέσει σε ψηφοφορία. Το ίδιο ζήτησε να ξεκαθαρίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η «απάντηση» από όλους ήταν κοινή: Οχι μόνο δεν έβγαλαν «τσιμουδιά» για τις τροπολογίες του ΚΚΕ, αλλά επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο της «ψιχουλομαχίας» των επιδομάτων και των κουπονιών.

Ετσι, απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης, η κυβέρνηση προέβαλε το «pass» σίτισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ένα έκτακτο επίδομα προς εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς κ.ά., απέναντι στο οποίο - σημειωτέον - το ΚΚΕ στάθηκε θετικά, παρότι είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες τους.

Απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ., η κυβέρνηση προέβαλε τα άλλα pass της κοροϊδίας και τα «καλάθια καπαμά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ξανά λόγο για «πλαφόν» στον ΦΠΑ, και όχι βέβαια για κατάργησή του, και τα γνωστά για φορολόγηση των «υπερκερδών» αρκεί να μην αγγίζονται τα κέρδη των ομίλων.

Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός λόγος που από κοινού απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ: Γιατί αυτές προϋποθέτουν να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εξακολουθούν να καταγράφουν κερδοφορία χωρίς προηγούμενο, η οποία είναι αυτή που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, τη φορολεηλασία και την ακρίβεια σε βάρος του λαού.

Αντίθετα, τα διάφορα κουπόνια της κυβέρνησης και η επιδοματολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως προϋπόθεση να μην αγγιχτεί ούτε σεντ από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να μη διαταραχθεί η «δημοσιονομική σταθερότητα» που εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις μπίζνες του κεφαλαίου, που είναι και τα «ιερά και όσια» όλων των αστικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τις ίδιες τροπολογίες στη Βουλή την 1η Δεκέμβρη, στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την επέκταση της «εθελοντικής» φορολογίας των εφοπλιστών και διάφορα άλλα δωράκια εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα οποία συμφωνούν, νομοθετούν και επαυξάνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Σταγόνα στον ωκεανό» και προεκλογικά μέτρα

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη φιλοσοφία της κυβερνητικής τροπολογίας για το «market pass», γιατί εντάσσεται στα μέτρα επιδοματικής λογικής, τα οποία έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν καλύπτουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών του λαού και αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά και προεκλογικό μέτρο.

Η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας, ούτε εμποδίζει την ανοδική της πορεία, τόνισε και επεσήμανε ότι πραγματική ανακούφιση είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ.

Ανέδειξε ακόμα τι κρύβεται πίσω από την «πατέντα» της φορολόγησης μόνο των «υπερκερδών» των επιχειρήσεων: Οτι έτσι «αθωώνεται στη συνείδηση του λαού το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων. Εξαιτίας του καπιταλιστικού κέρδους τα λαϊκά στρώματα βλέπουν καθημερινά να ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Αυτό υπηρετούν τα αστικά κόμματα, γι' αυτό και απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, «γι' αυτό και δεν λέτε κουβέντα για αποκατάσταση απωλειών, παρά μόνο για επιδόματα φιλανθρωπίας, προσωρινού χαρακτήρα, που διαιωνίζουν την ομηρία του λαού», τόνισε.

Οσο για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για επιβολή υψηλού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι και αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας των ομίλων, και βέβαια δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, που ανάμεσα στις αιτίες της είναι είναι και η «πράσινη μετάβαση».

Το ΚΚΕ καταθέτει στόχους πάλης που συγκρούονται με τα συμφέροντα της ΕΕ και των αρπακτικών της «πράσινης» Ενέργειας, και οι οποίοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις προτάσεις των αστικών κομμάτων, τόνισε. Επειδή ακριβώς τα αστικά κόμματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία γίνονται και οι διάφορες μεταγραφές, πρόσθεσε, και κάλεσε σε αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε ότι τα κουπόνια φαγητού και τα «καλάθια» της κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια «να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια του λαού από την ακρίβεια, την ίδια ώρα μάλιστα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη». Και συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μη μειωθεί η κατανάλωση, η οποία έχει ήδη καταβαραθρωθεί, με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις συνολικές αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πρόσω ολοταχώς» για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την «απαρέγκλιτη» συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και τα επόμενα χρόνια συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδας μέσα από την ετήσια έκθεσή της, την οποία δημοσίευσε χτες. Σύμφωνα με αυτή, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κλείσει στο 6,2% το 2022 και να «βυθιστεί» στο 1,5% το 2023. Παράλληλα η ΤτΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «σπάσει τα κοντέρ» το 2022, με 9,4%, για να «υποχωρήσει» στο 5,8% τη νέα χρονιά. Πολύ υψηλούς ρυθμούς προβλέπει για τις επενδύσεις, με προβλέψεις για αύξηση 10% κατά μέσο όρο ετησίως, «υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων», δηλαδή των χρηματοδοτικών πακέτων που θα πληρώσουν οι λαοί. Ολα αυτά με προϋπόθεση τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού - όπως σημειώνει η ΤτΕ - η οικονομική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη «τις αβεβαιότητες που συνδέονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τον υψηλό πληθωρισμό και τον ενεργειακό εφοδιασμό», πρέπει να δώσει έμφαση: «Στην υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και στις σχετικές μεταρρυθμίσεις, το υπερμνημόνιο δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς επίσης στην «επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινη Ενέργεια», που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Επιπλέον, συνεχίζει η έκθεση, «οι εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος» θα πρέπει «να διατηρήσουν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία», με την καθήλωση των μισθών, και «οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τον μετριασμό των πληθωριστικών επιπτώσεων» - δηλαδή τα διάφορα «pass» της κοροϊδίας - «θα πρέπει να είναι στοχευμένες και προσωρινού χαρακτήρα, και να χρηματοδοτούνται από την αξιοποίηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, χωρίς να μεταβάλλεται η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής», να χρηματοδοτούνται δηλαδή από το «μάτωμα» του λαού. Παράλληλα η έκθεση δείχνει προς την κλιμάκωση πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, για την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις ελληνικές επιχειρήσεις».

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Τα «pass» της κοροϊδίας δεν διαταράσσουν τη «δημοσιονομική ισορροπία»

Ως στήριξη των νοικοκυριών εμφάνισε το νέο pass της κοροϊδίας, το «market pass», ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί, στο Υπουργικό Συμβούλιο, με θράσος για «επιστροφή στην κοινωνία ενός σημαντικού μέρους των υπερεσόδων των πιο ισχυρών. Από τα διυλιστήρια, δηλαδή, στους πολίτες», όπως είπε, αποσιωπώντας ότι από τα υπερκέρδη τους - τα πληρωμένα ήδη από τον λαό - παίρνει μόλις 650 εκατ. ευρώ για να τα μοιράσει στους πλέον εξαθλιωμένους, κι αυτό για να θωρακίσει τον τζίρο των σούπερ μάρκετ...

Σε κάθε περίπτωση έσπευσε να διαβεβαιώσει κεφάλαιο και «εταίρους» της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό ότι πρόκειται για «ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις» και ότι το μέτρο αυτό, που βάφτισε «δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου», «δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε τη δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή».

Και πώς αλλιώς εφόσον το «market pass» πληρώνεται από τον λαό μέσω των πανάκριβων λογαριασμών της Ενέργειας και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, γεμίζοντας τα ταμεία των διυλιστηρίων και του κράτους. Η δε «αναδιανομή» που επικαλείται ο πρωθυπουργός απευθύνεται στους πλέον αδύναμους, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης ευρύτερων στρωμάτων στην πολιτική του κεφαλαίου, στο οποίο καταλήγει και πάλι η τέτοια χρηματοδότηση, μέσα από την κατανάλωση για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Στην καθαυτό ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν: Η «πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας κατά την τριετία 2019-2022», όπως και το «νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής», το νομοσχέδιο για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων, όπου μεταξύ άλλων μπαίνουν στόχοι όπως «ο εξορθολογισμός του κόστους και των σχετικών δαπανών», ενώ παρουσιάστηκε ο νέος αντιδραστικός Κώδικας Μετανάστευσης, «που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες» της καπιταλιστικής οικονομίας «σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό».

Βροχή συνεχίζονται οι μποναμάδες στους επενδυτές

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι μποναμάδες εκατοντάδων εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι στο ίδιο νομοσχέδιο, αυτό του υπουργείου Υγείας όπου η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για το «pass» φαγητού που αντιστοιχεί σε μία φρατζόλα ψωμί τη μέρα, είχαν συμπεριληφθεί και ψηφίστηκαν άρθρα και τροπολογίες που προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα:

  • Την καταβολή άλλων 104 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία (ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης με συμπληρωματική σύμβαση.
  • Την οικονομική ενίσχυση με 19.280.000 ευρώ στις ιδιωτικές εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ.
  • Την απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας της εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δηλαδή την ΟΝΕΧ, στο όνομα «της εξυγίανσης του ναυπηγείου».
  • Απαλλαγές από διάφορα τέλη των αεροπορικών εταιρειών κ.ά.

Στα σχόλια του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι η «απώλεια εσόδων» από αυτά τα μέτρα «θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», του οποίου τα φορολογικά έσοδα βέβαια πληρώνει ο λαός.

Το πόσο γαλαντόμα είναι η κυβέρνηση απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους σχολίασε αναφερόμενος στα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Φέρνοντας ως παράδειγμα το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) παραχώρησε σε ιδιωτική κοινοπραξία, ανέφερε πως τα εκατομμύρια δίνονται στον όμιλο με πρόσχημα συμπληρωματικά έργα, ενώ από την αρχική σύμβαση ήταν σαφές ότι θα πρόκειται για διεθνές αεροδρόμιο. «Τώρα ανακάλυψαν ότι η μελέτη έχει ελλείψεις και το αεροδρόμιο είναι μικρότερο. Είναι αστείο, γελοίο και εξωφρενικό», σημείωσε χαρακτηριστικά καταψηφίζοντας τη συμπληρωματική όπως και την αρχική σύμβαση, καθώς το ΚΚΕ εναντιώνεται συνολικά στην ιδιωτικοποίηση των μεταφορών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ