ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
«Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης», λέει το Βελιγράδι

Τη σύνδεση της όξυνσης στο Κόσοβο με τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνει ο Σέρβος Πρόεδρος

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, με την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς

Copyright 2022 The Associated

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, με την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς
Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, κατηγόρησε το Κόσοβο για «μονομερείς κινήσεις», υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της Πρίστινας «βρισκόμαστε στα πρόθυμα ένοπλης σύγκρουσης».

Οι εν λόγω δηλώσεις, ενδεικτικές της μεγάλης όξυνσης και της επικίνδυνης κατάστασης που αυτή διαμορφώνει, γίνονται με φόντο την αποστολή αστυνομίας από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, τις συλλήψεις παραιτηθέντων Σέρβων αξιωματούχων από όργανα και υπηρεσίες του προτεκτοράτου, όπως και την «αναπλήρωσή» τους από Αλβανούς Κοσοβάρους, κινήσεις στις οποίες Σέρβοι του Κοσόβου «απαντούν» διατηρώντας τα οδοφράγματα που έχουν στήσει με τις ευλογίες του Βελιγραδίου...

Μιλώντας σε συνάντηση με ΜΚΟ, η Μπρνάμπιτς ζήτησε «αντίδραση στο βασανιστήριο στο οποίο υπόκεινται οι Σέρβοι στο Κόσοβο και τα Μετόχια», αναφέροντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη μαζί».

Επικρίνοντας τις συλλήψεις Σέρβων παραιτηθέντων αξιωματούχων και τις συνθήκες κράτησής τους αναρωτήθηκε, «πού στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι δυνατόν για έναν συλληφθέντα να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για 12 μέρες;». Ανέφερε ότι ο Ντ. Πάντιτς, συλληφθείς, πρώην αστυνομικός στο βόρειο Κόσοβο, πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια και είναι άγνωστο ακόμα κι αν ακολουθεί τη θεραπεία του, ενώ και η EULEX (η «δύναμη ασφαλείας» της ΕΕ για την περιοχή) λέει ότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάστασή του.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς - ο οποίος έχει καλέσει τους Σέρβους του Κοσόβου να μην υποχωρήσουν - μιλώντας στο δίκτυο «Pink TV» επιχειρηματολόγησε για τη σημασία συνέχισης των συνομιλιών. «Φυσικά θα μιλήσουμε», ανέφερε, «είναι προτιμότερο να συζητάμε για 1.000 χρόνια αντί να πολεμήσουμε έστω και μία μέρα, μέχρι βέβαια τη στιγμή που (μπορεί) η Πρίστινα να επιτεθεί. Αν επιτεθούν εκείνοι, θα λάβω αποφάσεις ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού μας».

Με φόντο τις εντεινόμενες πιέσεις στο Βελιγράδι από ΗΠΑ - ΕΕ για «ευθυγράμμιση» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη για τη Σερβία» και ότι ορισμένοι θεωρούν την περίοδο κατάλληλη για «να την πιέζουν απόλυτα, γιατί δεν τους αρέσει η κατάσταση στην Ουκρανία».

Ανέφερε ακόμα ότι οι ηγέτες Γαλλίας και ΗΠΑ του έχουν πει επανειλημμένα πως ο Πούτιν επικαλείται διαρκώς την κατάσταση στο Κόσοβο και ότι τους απάντησε: «Καθώς δημιουργήσατε τετελεσμένα στο Κόσοβο, θα κάνω κι εγώ το ίδιο σε διάφορα τμήματα της Ουκρανίας».

Συμφωνία πώλησης «Bayraktar» στην Αλβανία, σχέδια για Κόσοβο

Στο μεταξύ, η Σερβία αντέδρασε έντονα στα σχέδια για πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» στο Κόσοβο, με τον Βούτσιτς να λέει ότι «αυτό θα έχει συνέπειες στις σχέσεις μας με την Τουρκία» και να συμπληρώνει: «Εμείς σεβόμαστε τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών (...) Η Τουρκία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει δικαίωμα να εξοπλίζει κάποιον που δεν δικαιούται να έχει στρατό, όπως το Κόσοβο (...) Αλλά, όπως βλέπετε, ποιος κόπτεται για το Διεθνές Δίκαιο;».

Κατέληξε δε ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική άμυνά μας με σύγχρονα μέσα, να ενισχύσουμε την Πολεμική μας Αεροπορία (...) Από τον Μάιο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε και για την προμήθεια σημαντικού αριθμού drones καμικάζι και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν δεν εξοπλιστούμε κατάλληλα, θα μας καταπιούν όπως η γάτα το ποντίκι».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Φικρίμ Ντάμκα, ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με την Αγκυρα για την αγορά «Bayraktar», μιλώντας για «μακροχρόνια διαδικασία» και λέγοντας ότι «κάθε χώρα θέλει να έχει τέτοια drones στο στρατιωτικό της οπλοστάσιο».

Την ίδια ώρα, η Αλβανία υπέγραψε ήδη με την «Baykar Technologies» σύμβαση αγοράς του οπλισμένου UAV «Bayraktar» TB2, όπως ανάρτησε η εταιρεία στο Twitter, αναφέροντας ότι πλέον έχουν φτάσει τις 27 οι χώρες στις οποίες εξάγεται το τουρκικό μαχητικό drone. Ο Χ. Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της «Baykar» και αδελφός του Σελτσούκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου, χαρακτήρισε σε σχετική του ανάρτηση την Αλβανία «μια χώρα στην οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

ΠΕΡΟΥ
Πολιτικοί ελιγμοί με ανασχηματισμό και εκλογές το 2024

Σε έναν πολιτικό ελιγμό απέναντι στις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν μετά την αποπομπή και τη σύλληψη του σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο στις 7 Δεκέμβρη, το κοινοβούλιο του Περού (Κογκρέσο) ενέκρινε την Τρίτη την επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών για τον Απρίλη του 2024, αντί του 2026.

Αντίστοιχη πρόταση την προηγούμενη βδομάδα απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Κάτω όμως από την πίεση των κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται παρά την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και παρά τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών, την Τρίτη η απόφαση επίσπευσης των εκλογών εγκρίθηκε, με 87 ψήφους υπέρ, 30 κατά και μία αποχή.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε - η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο μέχρι την αποπομπή του - προχώρησε σε ανασχηματισμό, ανακοινώνοντας χθες τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι νέος πρωθυπουργός ορίστηκε ο Αλμπέρτο Οτάρολα, ο οποίος μέχρι χθες ήταν υπουργός Αμυνας, επικεφαλής δηλαδή της δολοφονικής κρατικής καταστολής των διαδηλώσεων, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 26 διαδηλωτές σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ελιγμοί απέχουν από τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, με τους διαδηλωτές και μαζικούς φορείς, οργανώσεις ιθαγενών, αγροτών, συνδικάτα κ.ά. να απαιτούν μεταξύ άλλων διάλυση του κοινοβουλίου, παραίτηση της Μπολουάρτε, απελευθέρωση του Καστίγιο, άμεση προκήρυξη εκλογών και σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

Την ίδια ώρα, με φόντο τις εξελίξεις στο Περού οξύνεται η ένταση ανάμεσα στην περουβιανή κυβέρνηση και σε εκείνη του Μεξικού, η οποία τάσσεται υπέρ του αποπεμφθέντος και φυλακισμένου πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο.

Χθες η σύζυγος του Καστίγιο - η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς, όπως και ο ίδιος - μαζί με τα παιδιά της έφτασε στο Μεξικό, το οποίο τους έδωσε πολιτικό άσυλο.

Για τη μετάβασή τους έδωσε «πράσινο φως» η περουβιανή κυβέρνηση, η οποία ωστόσο κήρυξε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Μεξικανό πρέσβη στη Λίμα Π. Μονρόι - με την κατηγορία της ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού - δίνοντάς του διορία τριών ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από την πλευρά του ο Μεξικανός Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος προ ημερών είπε ότι κρατάει «την πόρτα ανοιχτή» και για τον ίδιο τον Καστίγιο, δήλωσε χθες ότι δεν θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Περού. «Δεν πρόκειται να απελάσουμε οποιονδήποτε», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Αμφισβήτησε ωστόσο εκ νέου τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης του Περού, ενώ μέμφθηκε αξιωματούχους των ΗΠΑ που συναντήθηκαν με την νέα Πρόεδρο Ντ. Μπολουάρτε.

ΗΠΑ - TWITTER
«Λευκή λίστα» ψεύτικων λογαριασμών προπαγάνδας του Πενταγώνου

Την άμεση διασύνδεση των αμερικανικών μονοπωλίων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο μεταξύ άλλων την καλλιέργεια θετικού «κλίματος» για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, επιβεβαιώνει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διαδικτυακού ΜΜΕ «The Intercept».

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως τουλάχιστον από το 2017 το Twitter είχε δημιουργήσει μία ειδική «λευκή λίστα», μέσω της οποίας εξαιρούνταν δεκάδες λογαριασμοί που είχε φτιάξει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) από την επίσημη πολιτική του Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης για ανεπιθύμητους «βομβαρδισμούς» με μηνύματα και παραβιάσεις των κανονισμών. Στόχος ήταν να προωθείται η υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών και άλλων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η εταιρεία μάλιστα είχε βελτιώσει τη θέαση και προβολή 52 αραβόφωνων λογαριασμών «προτεραιότητας» του Πενταγώνου στο Twitter, ώστε να προωθήσει «συγκεκριμένα μηνύματα» υπέρ αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποδοκιμασίες κατά του Ιράν, στήριξη του πολέμου της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη και προνομιακή προώθηση ισχυρισμών περί των δήθεν βομβαρδισμών «ακριβείας» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι «μεταμφιεσμένοι» λογαριασμοί της CENTCOM ως δήθεν λογαριασμοί Αράβων «πολιτών» με ψεύτικα προφίλ και βιογραφικά προωθούσαν την προπαγάνδα που υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νέες αποκαλύψεις για εργασία ανηλίκων

Καταγγελίες για τη συνεχιζόμενη εργασία παιδιών ακόμη και 11 ή 12 ετών με γονείς μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων των μονοπωλίων «Hyundai Motor» και «Kia» στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ επαναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι εργοστάσιο της εταιρείας «Hwashin America Corp», που φτιάχνει ανταλλακτικά και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες στο Γκρίνβιλ της Αλαμπάμα, χρησιμοποιεί ως φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό κορίτσια 13 και 14 ετών, παιδιά μεταναστών, όπως κάνουν παράλληλα και άλλα εργοστάσια στην πόλη Κουσέτα της Αλαμπάμα της εταιρείας «Ajin», που φτιάχνει επίσης ανταλλακτικά αυτοκινήτων κορεατικών βιομηχανιών.

Οι νέες καταγγελίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που δημοσιοποίησε το Ρόιτερς τον περασμένο Ιούλη, όταν αποκάλυψε πως δούλευαν παιδιά 12 ετών στη νότια πόλη της Αλαμπάμα, Λάβερν, σε θυγατρική της «Hyundai». Η αποκάλυψη προκάλεσε τότε έρευνα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας, που επιβεβαίωσε την εργασία εφήβων σε μονάδες της «Hyundai» και της «Kia» στο Αλεξάντερ Σίτι της Αλαμπάμα, ενώ ακολούθησαν έρευνες σε 10 βιομηχανίες του κλάδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ