ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Νεκρός 30χρονος εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης
  • Εδώ και καιρό υπήρχαν προειδοποιητικά «ατυχήματα» με τραυματίες εργαζόμενους στον χώρο
  • Συλλαλητήριο σήμερα από σωματεία της πόλης, για να αποδοθούν ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι και να επιβληθούν μέτρα

Νεκρός βγήκε από το κάτεργο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων («Λιπάσματα Καβάλας») στη Ν. Καρβάλη, χτες το μεσημέρι, ο 30χρονος εργαζόμενος Σ. Κ., σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα από τα δεκάδες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 60 εργαζόμενους από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιούνη είχαν σημειωθεί δύο ακόμη εργατικά «ατυχήματα» στα «Λιπάσματα Καβάλας» λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας και της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Στην πρώτη περίπτωση ένας εργάτης τραυματίστηκε όταν σημειώθηκε διαρροή σε αντλία με καυστικό οξύ και στη δεύτερη περίπτωση, μετά τη διαρροή πολύ επικίνδυνου αερίου, ο τραυματισμός των εργαζομένων «αντιμετωπίστηκε» από την εργοδοσία με πολυήμερη αναρρωτική άδεια, χωρίς να οδηγηθούν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και περίθαλψη.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη ΒΦΛ και τα συνεχόμενα εργοδοτικά εγκλήματα, είχε επιλέξει, 3 ολόκληρους μήνες μετά, αντί της πολιτικής απάντησης που οφείλει, να παραθέσει τεχνοκρατικά στοιχεία από εκθέσεις των υπηρεσιών του, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα, π.χ.: «Για ποιο λόγο οι έλεγχοι, που μάλιστα εντόπισαν προβλήματα και επέβαλαν πρόστιμα, σταμάτησαν το 2020; Αντί δηλαδή να συνεχιστούν και να ενταθούν, ώστε να διαπιστωθεί και το αν και κατά πόσο οι εταιρείες συμμορφώθηκαν», όπως σχολίαζε τότε η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

«Δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα να περάσει έτσι!»

Απαντώντας άμεσα στο εργοδοτικό έγκλημα, τα εργατικά σωματεία της Καβάλας, σήμερα, Πέμπτη, προχωρούν σε παρέμβαση στις 11 π.μ. στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και καλούν τον λαό της πόλης σε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, για να απαιτήσει να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι, να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα Σωματεία Εργαζομένων Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, Εργαζομένων «Καβάλα Οϊλ» «Το βαρέλι», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Καβάλας, Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Καβάλας - Θάσου, Οικοδόμων Καβάλας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας, ΕΛΜΕ Καβάλας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Καβάλας εκφράζουν τον βαθύ τους πόνο και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του 30χρονου εργαζόμενου, στους οικείους του και σε όλους τους συναδέλφους του στα «Λιπάσματα Καβάλας».

Παράλληλα, τονίζουν: «Οι φορείς και τα σωματεία της πόλης έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις, την κατάσταση που έχει επιβληθεί από την εργοδοσία, την εντατικοποίηση της δουλειάς, το καθεστώς της εργολαβοποίησης, την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, τους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που, για να προωθήσει όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, έχει πετάξει από το εργοστάσιο έμπειρο δυναμικό, με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Που δεν εκτελεί δικαστικές αποφάσεις που την καταδικάζουν.

Η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη. Ο κ. Χατζηδάκης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ενημερωθεί προσωπικά για το πλήθος των παρένθετων εταιρειών και τον τρόπο που αυτές λειτουργούν το εργοστάσιο. Δυστυχώς όμως ο Λαυρεντιάδης και τα συμφέροντά του είναι πάνω από όλους και όλα... και έτσι αφήνεται στα πλαίσια της "επενδυτικής ελευθερίας" να λειτουργεί με παρένθετες εταιρείες, να χρωστάει όπου θέλει, να διαμορφώνει συνθήκες γαλέρας, να αξιοποιεί τους νόμους για τις ομαδικές απολύσεις, να συγκαλύπτει εργατικά "ατυχήματα". Δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα να περάσει έτσι!».

Την οργή και οδύνη για την απώλεια του εργαζόμενου εκφράζει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), απαιτώντας να καταλογιστούν στους υπαίτιους, χωρίς εκπτώσεις, οι ευθύνες που τους αναλογούν.

«Οι ομαδικές απολύσεις εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού και η απόλυτη αδιαφορία για την τήρηση, από τη διοίκηση της Βιομηχανίας, των προβλεπόμενων συνθηκών ασφάλειας, στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, είναι τα κύρια αίτια», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα και τις ευθύνες του ΣΕΠΕ και της κυβέρνησης.

ΠΑΜΕ: «Εργοδοσία και υπουργείο Εργασίας οι αυτουργοί!»

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει πως το εργοδοτικό έγκλημα «έχει αυτουργούς τον μεγαλοεργοδότη και το υπουργείο Εργασίας που έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να στύψουν σαν τη λεμονόκουπα τους εργάτες προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη».

Και προσθέτει: «Αφού λύσσαξαν να υλοποιήσουν τον νόμο Χατζηδάκη απολύοντας τους συναδέλφους που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις να "μεταφερθούν" σε έναν ακόμη δουλέμπορο, εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας που να διασφαλίζει ότι δεν θα σακατεύονται οι συνάδελφοι σε μια πραγματικά βαριά και ανθυγιεινή βιομηχανία.

Τι κι αν είχαν προειδοποιήσει τα σωματεία της Καβάλας, τι κι αν πολλές φορές γλίτωσαν στο παρά πέντε οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση και την απουσία έμπειρου προσωπικού με κατοχυρωμένα δικαιώματα...

Το κυνήγι του κέρδους δεν άφησε κανένα περιθώριο στον 30χρονο συνάδελφο και στην οικογένειά του. Κυβέρνηση και εργοδοσία είναι υπόλογοι και πρέπει να λογοδοτήσουν για το διαρκές έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων. Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να γυρίζουν οι συνάδελφοι σώοι στο σπίτι τους. Τα συνδικάτα δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα ούτε να μείνει ατιμώρητο ούτε να επαναληφθεί».


Σήμερα η Γενική Συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ

Σε Γενική Συνέλευση, με σκοπό να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του μεγαλειώδους αγώνα που δίνουν τρία χρόνια τώρα, καλεί το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, σήμερα Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον», στον οικισμό του εργοστασίου.

Με τη ΛΑΡΚΟ να έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να ζουν με την αγωνία και την ανασφάλεια της ανεργίας και του ξεσπιτώματος, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με ενότητα και συσπείρωση των εργαζομένων, έχοντας στο πλευρό τους την αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης, κρατούν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων τους και του μόχθου τους.

Στη σημερινή συνέλευση το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας θα προχωρήσει σε απολογισμό της αγωνιστικής δράσης με τη χρονιά που πέρασε, θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα του αγώνα και παράλληλα θα θέσει προς συζήτηση και σχεδιασμό τη συνέχιση του αγώνα.


ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ζωές των εργαζομένων δεν είναι «παράπλευρες απώλειες»

Καμιά συγκάλυψη της νέας δολοφονίας

Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης στον χώρο
Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης στον χώρο
«Σήμερα ένας εργάτης στην Καβάλα δεν γύρισε στο σπίτι του μετά τη βάρδια στο κάτεργο της ΒΦΛ. Εναν νέο άνθρωπο δεν θα τον ξαναδούν οι δικοί του άνθρωποι, οι συνάδελφοί του. Τα συλλυπητήρια και το κουράγιο ξέρουμε ότι δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και απαιτεί να «διερευνηθεί, χωρίς συγκαλύψεις, η νέα δολοφονία. Να επιβληθούν όλα τα μέτρα και οι έλεγχοι, ώστε οι εργάτες να ξέρουν ότι θα γυρίσουν στα σπίτια τους όρθιοι» και να στηριχθεί η οικογένεια του εργάτη που σκοτώθηκε.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, τα μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο έχουν γίνει κενό γράμμα μπρος στην εντατικοποίηση, στην ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης, στο σπρώξιμο για να βγει η παραγωγή, να καλυφθούν οι παραγγελίες.

«Το τραγικό νέο ήταν η μοιραία συνέχεια των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν στο εργοστάσιο τους τελευταίους μήνες. Οι καταγγελίες και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, η απαίτηση για ελέγχους και μέτρα, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με τις συνήθεις υπεκφυγές, την απαξίωση ακόμα και στο να δοθούν απαντήσεις και τη συνήθη κατάληξη: "Ολα καλώς καμωμένα". Η εργοδοσία έκανε κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της.

Αντίθετα με όσα στηρίζουν και νομοθετούν τα κόμματα του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γίνεται καθεστώς η υπερεργασία, η εργολαβοποίηση, η σιγή νεκροταφείου για τις συνθήκες δουλειάς. Διαλύεται και ιδιωτικοποιείται ό,τι είχε απομείνει από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. "Παράπλευρη απώλεια" γίνονται ακόμα και οι ζωές».

Από την παρέμβαση της Οργάνωσης του ΚΚΕ στην πύλη του εργοστασίου
Από την παρέμβαση της Οργάνωσης του ΚΚΕ στην πύλη του εργοστασίου
Καταλήγοντας, η ΤΕ Καβάλας τονίζει πως μόνο αποκούμπι για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και η διεκδίκηση με τα σωματεία τους, «σωματεία που πρέπει να είναι στα χέρια τους και να παλεύουν για τα συμφέροντά τους και όχι καρικατούρες - σφραγίδες στα χέρια των εργοδοτών».

Τα κέρδη τους είναι ματωμένα!

Κατά τη λήξη της απογευματινής βάρδιας, χτες το βράδυ, κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης (που βρισκόταν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο πλαίσιο περιοδειών του ΚΚΕ σε στρατόπεδα), βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου στη Νέα Καρβάλη, μοιράζοντας την ανακοίνωση του Κόμματος στους εργαζόμενους. Εκεί, ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, ζήτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εργοδοσίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.

Στην πύλη του εργοστασίου τα μέλη του ΚΚΕ έγραψαν το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Τον πόνο, την οργή και τη λύπη για το εργοδοτικό έγκλημα εξέφρασε ο Ν. Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι «είναι ένα έγκλημα, για το οποίο φέρει την ευθύνη απόλυτα και η κυβέρνηση», με τους νόμους που έχει φέρει «αλλά και η εργοδοσία με την εντατικοποίηση της εργασίας». «Τα κέρδη τους είναι ματωμένα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αυτό το έγκλημα το εργοδοτικό ήταν μια φυσική συνέπεια, η οποία ακολούθησε τα πολλά ατυχήματα τα οποία έχουν συμβεί μέχρι τώρα». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάρουν την ευθύνη της ζωής τους, της υγείας τους, της ακεραιότητάς τους στα χέρια τους. Να συμμετέχουν σε Σωματεία τα οποία θα νοιάζονται για τους εργάτες. Δεν θα είναι στηρίγματα της εργοδοσίας» και «να ζητήσουν ελέγχους οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι θα μπαίνουν ζωντανοί και αρτιμελείς και έτσι θα γυρνάνε στα σπίτια τους». «Σήμερα ένας νέος άνθρωπος που σχεδίαζε και προγραμμάτιζε τη ζωή του δεν θα γυρίσει πίσω», τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης και κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην καταπιούν αυτό το έγκλημα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ