ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
Ελευθερίες

Παρεξηγήθηκε χτες ο σαλτιμπάγκος του «ΣΚΑΪ», γιατί, «άκουσον άκουσον», στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη στέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο σοσιαλισμός έλυσε το ζήτημα της κατοικίας για όλους πολλές δεκαετίες πριν. Κατέφυγε λοιπόν στις γνωστές αντικομμουνιστικές αηδίες και σε αμίμητα «επιχειρήματα», όπως ότι «και στις φυλακές έχουν εξασφαλισμένη στέγη». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στον σοσιαλισμό δεν υπήρχαν ελευθερίες όπως αυτές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κατασκευαστές, οι τράπεζες και τα «real estate» να μετατρέπουν σε εμπόρευμα τη γη και τη στέγη, αφήνοντας 750.000 σπίτια ανοίκιαστα στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, την ώρα που 7 στους 10 νέους μένουν μέχρι τα 35 με τους γονείς τους, άλλοι διακόπτουν τις σπουδές επειδή δεν έχουν για νοίκι, δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτώνονται από τους πλειστηριασμούς και εκατομμύρια δίνουν το 50% του εισοδήματός τους για σπίτι. Ακριβώς γι' αυτό μπόρεσε ο σοσιαλισμός να εξασφαλίσει - και μάλιστα σε πολύ διαφορετικές και πιο δύσκολες συνθήκες - στέγη για όλους, αντί για κέρδη στους λίγους όπως κάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η προοπτική να ξανασυμβεί αυτό τρομάζει τα «τσιουάουα» του σάπιου συστήματος, που παρουσιάζουν ως «σύγχρονο» τη σημερινή αθλιότητα και διαφημίζουν την «ελευθερία» που παρέχει ο καπιταλισμός στα λαϊκά στρώματα να μην έχουν «πού την κεφαλή κλίνη». Αυτές τις «ελευθερίες» σχολίαζε σκωπτικά πριν από 100 χρόνια και ο συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, λέγοντας ότι στον καπιταλισμό «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί».

Τρένα

Την ώρα που «δίνουν και παίρνουν» οι συζητήσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα της ελληνικής εμπλοκής στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με την αποστολή S-300 στην Ουκρανία, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνέχιζε τις προηγούμενες μέρες να στέλνει τόνους με ΝΑΤΟικό πολεμικό υλικό σε Ανατ. Ευρώπη και Βαλκάνια, στους «συνήθεις ρυθμούς». Ο πρόεδρος του λιμανιού πανηγύριζε μάλιστα ότι μέσα σε 19 μέρες έφυγαν σιδηροδρομικώς 19 θανατηφόρα φορτία προς Βορρά. Βέβαια, η είδηση αυτή δεν βρήκε θέση στην αντιπαράθεση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που «σφάζονται» για το ποιος έχει τα μεγαλύτερα «καλάθια καπαμά» της φτώχειας και της ακρίβειας. Και πώς θα μπορούσε να βρει, αφού οι «τρεις σωματοφύλακες» της εμπλοκής από κοινού ψήφιζαν πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο το κατάπτυστο ψήφισμα για την αποστολή πρόσθετου οπλισμού στην Ουκρανία. Από κοινού ψήφιζαν και τη συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία, που μεταξύ άλλων συμβάλλει στην εκτόξευση της ακρίβειας για τα νοικοκυριά. Κυρίως, όμως, από κοινού έστρωσαν τον δρόμο για τη ΝΑΤΟποίηση του λιμανιού, που βάζει στο μάτι του κυκλώνα τον λαό της περιοχής: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που το ενέταξε στον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και δρομολόγησε την αξιοποίησή του με κονδύλια του αμερικάνικου στρατού. Η ΝΔ ολοκληρώνει τώρα το έγκλημα, πηγαίνοντας... τρένο την πολιτική της εμπλοκής και τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Οσο λοιπόν κι αν κοκορομαχούν πάνω στις ίδιες ράγες οι κυβερνητικοί «σωτήρες», από τον ολέθριο αυτό δρόμο μόνο η λαϊκή πάλη και η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να εκτρέψει το τρένο.

Γύρω γύρω...

Πριν από έναν μήνα, κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για τη δήθεν αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή τη μείωση κατά ελάχιστα λεπτά στις τιμές που ανακοίνωναν οι πάροχοι, κι ας παρέμεναν «στον θεό» σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Ελεγαν τότε διάφορες μπαρούφες για τα «κυβερνητικά μέτρα που πιάνουν τόπο», για την «αποκλιμάκωση των τιμών στην ΕΕ», για τις «νέες ισορροπίες στην αγορά». Χτες, όμως, με την εκτίναξη των τιμών κατά 30%, άρχισαν το παραμύθι «απ' την ανάποδη», στο ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα κρατική παρέμβαση για να διασφαλιστούν η εισπραξιμότητα και η κερδοφορία των ομίλων, που απειλείται από τη νέα άνοδο των τιμών. Η αλήθεια είναι όμως ότι όλων των ειδών οι κρατικές παρεμβάσεις «εντός των τειχών» και των «αντοχών» της καπιταλιστικής αγοράς έχουν δοκιμαστεί τους προηγούμενους μήνες: Και οι απευθείας επιδοτήσεις στους ομίλους, και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, και το φόρτωμα της «ρήτρας αναπροσαρμογής» απευθείας στις πλάτες των καταναλωτών, και η «απορρόφησή» της από το κράτος, με χρήματα από την άλλη τσέπη του λαού.

... όλοι

Στο «διά ταύτα», απ' όλους τους δρόμους και με όλους τους τρόπους, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει «χρυσάφι» το ρεύμα, αφού, όπως αποδεικνύεται, οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», της απελευθέρωσης της αγοράς και των συνεπειών από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις κυρώσεις. Γιατί, πολύ απλά, το μόνο που δεν έχει «δοκιμαστεί» είναι να χάσουν από τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να πληρώσουν αυτοί και όχι ο λαός, π.χ. με την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, με μείωση και επιβολή πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα ΕΕ - κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, που προστατεύει και θωρακίζει τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων κάτω απ' όλες τις συνθήκες, μπορεί ο λαός να κερδίσει ανάσες, διεκδικώντας ρεύμα φθηνό και την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου της Γαλλίας, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης.

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22 - 29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1930 Διακόσιοι ανάπηροι και χήρες πολέμου διαδηλώνουν στο Πτι - Παλαί στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση του Δώρου εορτών. Η αστυνομία φράζει τον δρόμο τους και ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν.

1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «Ψωμί», «Συσσίτια», «Κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Από τους τραυματίες στη συνέχεια θα υποκύψει επίσης ο Γεώργιος Φίλης (Βασίλης), φοιτητής της Ιατρικής και καθοδηγητικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο πανεπιστήμιο. Τελικά, θα γίνουν δεκτά μια σειρά από αιτήματα των απεργών.

1944 Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας και του Πειραιά. Σε μια θεαματική επιχείρηση και με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία, για να καθηλωθεί όμως αμέσως στις προκυμαίες, έπειτα από μια ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της.

1944 Συγκροτείται το πρώτο σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.

1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ