ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
Πανηγύρια...

«Χαράς ευαγγέλια» την Πέμπτη από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, μετά από την απόφαση στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ να προχωρήσει ο αγωγός «East Med» με την «ομπρέλα» των ΗΠΑ. Μόνο πυροτεχνήματα δεν έριξαν για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε «ενεργειακό κόμβο» στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη, που θα συμβάλει μάλιστα στην ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία. Ούτε κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι στην τριμερή συμμετείχαν για πρώτη φορά με εκπρόσωπό τους οι ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την αναβαθμισμένη εμπλοκή σε «σχήματα» που λειτουργούν συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που καίει στην περιοχή. Ούτε κουβέντα για το γεγονός ότι αυτή και άλλες διακρατικές «συνεργασίες» στην περιοχή «ενισχύονται» με αμερικανοΝΑΤΟικό καπέλο, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ μελετούν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Συρία, προετοιμάζοντας άλλα «σχήματα» για την προάσπιση των συμφερόντων τους στην περιοχή, όπως είναι οι τριμερείς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ή των δυο πρώτων με την Αίγυπτο, που στον στρατιωτικό τομέα λειτουργούν με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

... όχι όμως για το λαό

Και, τέλος, ούτε κουβέντα για το γεγονός ότι οι «δρόμοι» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι «στρωμένοι» με οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αντίπαλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που φουντώνει η αντιπαράθεση για το ποια πηγή και από ποιο δρόμο θα τροφοδοτήσει τα επόμενα χρόνια την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Είναι φανερό επομένως ότι ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να ενστερνίζεται τα πανηγύρια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του για τις συμφωνίες στην πρόσφατη τριμερή.

Δεν «δωρίζεται»

Πλήθος από καταγγελίες φτάνουν σε σωματεία και στο ΠΑΜΕ για τη στάση της εργοδοσίας σχετικά με το Δώρο των Χριστουγέννων, που έπρεπε να έχει καταβληθεί μέχρι τις 21/12. Το σενάριο γνωστό και εξευτελιστικό για τους ανθρώπους του μόχθου: Οι εργοδότες βρίσκουν τρόπο να τη σκαπουλάρουν από το νόμο που καθιστά αυτόφωρη παράβαση τη μη καταβολή του επιδόματος, βάζοντας δικούς τους ανθρώπους (ακόμα και μπράβους) να πάνε μαζί με τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ, να κάνουν ανάληψη και να επιστρέψουν τα χρήματα. Αλλοι βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν ψευδώς ότι πήραν τα χρήματα και άλλοι «πατσίζουν» το Δώρο με χρωστούμενους μισθούς ή με τα λεγόμενα «μαύρα», αφού η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει ως αυτόφωρο αδίκημα τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων. Ετσι, με την απληρωσιά να σπάει κόκαλα, το «υποχρεωτικό» Δώρο απλά αναπληρώνει κάποιον από τους χαμένους μισθούς. Το ΠΑΜΕ έχει έγκαιρα καλέσει τα σωματεία να είναι σε ετοιμότητα και να υπερασπιστούν αυτήν την κατάκτηση, που στην πράξη αμφισβητείται από την εργοδοσία. Γιατί οι εργοδότες μπορεί να ελίσσονται πάνω στους νόμους - λάστιχο όλων των κυβερνήσεων για να αυθαιρετούν ανενόχλητοι, αλλά τα ταξικά συνδικάτα και η οργανωμένη παρέμβαση είναι που μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση, για να μην ξηλωθεί άλλη μια κατάκτηση.

Λίγο ναζί

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφορούσε από εθνικιστικές και άλλες ιστοσελίδες ότι ο ναζί Μάνσταϊν, το «ρητό» του οποίου αναγράφηκε σε τοίχο στρατιωτικής μονάδας στη Λέσβο, δεν ήταν ...και τόσο ναζί, επειδή δεν καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου, ενώ στη συνέχεια αξιοποιήθηκε στη στρατιωτική ιεραρχία και από το κράτος της τότε Δυτικής Γερμανίας. Ολα αυτά τα έλεγαν και τα έγραφαν για να «μαζέψουν» τον ντόρο που δημιούργησε η αποκάλυψη του θέματος από φαντάρο ο οποίος υπηρετούσε στη Μονάδα, υποχρεώνοντας τελικά τη διοίκηση να σβήσει το «ρητό». Επειδή όμως ο θόρυβος δεν κοπάζει, ανέλαβε η ακροδεξιά «Δημοκρατία» να ξελασπώσει τους απανταχού θαυμαστές του Μάνσταϊν και να ξεπλύνει τα εγκλήματα του ναζισμού, ξερνώντας χυδαίο αντικομμουνισμό. Η εφημερίδα αναμασά τα γνωστά, ότι ο ναζιστής αξιωματικός είχε λαμπρή καριέρα και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς βέβαια να λέει ότι οι «Δυτικοί» και το μεταπολεμικό κράτος της ΟΔΓ τον αντάμειψαν για τον αντισοβιετισμό του. Μετά από αυτά, η «Δημοκρατία» καταλήγει σ' έναν αντικομμουνιστικό οχετό, παρουσιάζοντας τον στρατευμένο να μετατίθεται από τη Λέσβο στο ΓΕΣ όχι εξαιτίας της αποκάλυψης και καταγγελίας του «ρητού», αλλά επειδή είναι μουσικός και χρειάζεται να πλαισιώσει την μπάντα του στρατού λόγω εορτών! Ειρωνεύεται μάλιστα ότι «θα την περάσει ζάχαρη» αυτές τις μέρες, χωρίς να λέει ότι οι αντιδράσεις του στρατευμένου και η καταγγελία της ΚΝΕ για τη μετάθεση οδήγησαν στην ανάκλησή της. Κι επειδή πάντα θα υπάρχουν κάποιοι αναγνώστες της με πιο πρωτόγονα αντανακλαστικά, η «Δημοκρατία» τούς ανταμείβει, πετώντας στο τέλος και μια «κορόνα» για τους κομμουνιστές που «αιματοκύλησαν την Ελλάδα», επιβεβαιώνοντας πλήρως το χαρακτήρα της ως αντικομμουνιστικής φυλλάδας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρέντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας.

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης.

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόφσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22-29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «ψωμί», «συσσίτια», «κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη.

1944 Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας και του Πειραιά.

1944 Συγκροτείται το πρώτο σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.

1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.

Κυριακή 23 Δεκέμβρη

1524 Πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα, ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε το θαλάσσιο πέρασμα από τον Ατλαντικό προς τις Ινδίες, νότια από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

1861 Οι παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και δημιουργούν τη Ρουμανία.

1909 Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Μαρξ και Ενγκελς.

1944 Η κατάσταση στα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά παραμένει λίγο - πολύ στάσιμη. Ο στρατάρχης Αλεξάντερ μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1947 Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Πρώτος Πρόεδρος καθώς και υπουργός Στρατιωτικών ορίστηκε ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

1956 Οι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες αποσύρονται από την Αίγυπτο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο πλαίσιο της κρίσης του Σουέζ.

1963 Θαλάσσια τραγωδία στον Ατλαντικό. Το υπερωκεάνιο «Λακωνία», του εφοπλιστή Γουλανδρή, τυλίγεται στις φλόγες, καθώς έπλεε 500 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ. Διεθνής στόλος και ελικόπτερα σπεύδουν σε βοήθεια των 1.036 ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο. Στον τελικό απολογισμό: 96 νεκροί και 31 αγνοούμενοι.

1975 Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

2013 Πεθαίνει ο αντιστράτηγος ε.α. του Κόκκινου Στρατού Μιχαήλ Καλάζνικοφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ