ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Στο προσκήνιο τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Στα «γεμάτα» ξεκινούν πλέον οι συζητήσεις γύρω από τις μορφές των μνημονίων της «επόμενης μέρας», ενώ σε κάθε περίπτωση η προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι συνυφασμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων προς όφελος του κεφαλαίου.

Αποκαλυπτική είναι η «ενδιάμεση έκθεση» της Τράπεζας της Ελλάδας για τη «νομισματική πολιτική», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, φέρνοντας στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του «προληπτικού προγράμματος στήριξης», της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, κάτι που βέβαια ήδη συζητείται στο παρασκήνιο με τους «θεσμούς».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία (...) καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Οπως επισημαίνεται, το «προληπτικό πλαίσιο» χρηματοπιστωτικής στήριξης «θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών».

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική», τονίζει η ΤτΕ, ειδικά στην περίπτωση που μέχρι τότε «δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων». Παράλληλα, διευκρινίζεται πως άλλες δυνατότητες, μέσω της προληπτικής στήριξης, «θα βελτιώσουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα και θα προσελκύσουν εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις».

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται το πεδίο γύρω από την ατζέντα της πολιτικής που θα εφαρμόζεται για τα επόμενα χρόνια, στην προοπτική βέβαια των «βιώσιμων» ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων, οι άξονες που θέτει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εστιάζουν στην αποφασιστική διαχείριση με στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, την άρση των «εμποδίων» για επενδύσεις, στη διαμόρφωση μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής «φιλικότερου προς την ανάπτυξη», με φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σταματάει την αντιλαϊκή επίθεση, επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός

Με αφορμή την έκθεση της ΤτΕ, η κυβέρνηση επιδόθηκε χτες σε ένα ακόμα «σόου» διαρρέοντας non paper, στο οποίο σημείωνε πως «επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ηδη όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν».

Πρόκειται, βέβαια, για μια πέρα για πέρα κάλπικη αντιπαράθεση, ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα, αφού με όποια μορφή κι αν βγει το αστικό κράτος στις αγορές για να δανειστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου με ευνοϊκότερους όρους, τα «σπασμένα» θα πληρώνει στο διηνεκές ο λαός.

Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και το άρθρο του πρωθυπουργού στη «European Business Review», όπου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «μετά τον Αύγουστο του '18 δεν έχουμε προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Με δυο λόγια, το «έτος - ορόσημο για την Ελλάδα», όπως χαρακτηρίζει το 2018 ο Αλ. Τσίπρας, κάθε άλλο παρά θα σημάνει το τέλος της επέλασης στα λαϊκά δικαιώματα. Στο έδαφος αυτής της επίθεσης, εξάλλου, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το προσκλητήριο στα μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναλύοντας το πόσο γόνιμο έδαφος για κέρδη διαμόρφωσε η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός επαίρεται για την ανάπτυξη, επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα, της οικονομίας, για το ότι «στον δημοσιονομικό τομέα έχουμε επιτύχει μια ιστορική, αξιόπιστη προσαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης» και διαπιστώνει ότι «με αυτή τη θετική δυναμική, θα καλωσορίσουμε το νέο έτος και, άρα, το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και μαζί τους, θα έλεγα, μια ολόκληρη εποχή, μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης».

Ως πρόσθετη διαβεβαίωση της αντιλαϊκής αποφασιστικότητας της κυβέρνησης σημειώνει ως «μια πολύ θετική εξέλιξη με ισχυρή σημασία» το «έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της 3ης αξιολόγησης», αλλά και τις αλλαγές «με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συστάσεις του ΟΟΣΑ», που η κυβέρνηση έχει επιφέρει «στις αγορές προϊόντων», την «άρση γραφειοκρατικών εμποδίων», τη «δημιουργία ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις» και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα».

Με αυτά ως δεδομένα προβάλλει και τα εύσημα των αγορών γράφοντας για την «αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας», τις «εκθέσεις των διεθνών αναλυτών», τη «θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων αυτό το καλοκαίρι, αλλά και πριν από μερικές ημέρες από τις διεθνείς αγορές», την «έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες, σε αυξήσεις κεφαλαίων σε εισηγμένες εταιρείες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ» κ.ά.

Αναφωνεί δε με περηφάνια απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο: «Η Ελλάδα απέκτησε τελικά την κουλτούρα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης. Δεν φοβόμαστε πλέον τις αλλαγές και οι δεσμοί με τα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν τις αλλαγές έχουν διαρραγεί οριστικά»!

Οσο για την υψηλή φορολογία που όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου υποδεικνύουν ως πρόβλημα στην κερδοφορία τους, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι επιβλήθηκε «υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών» αλλά «η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προσωρινές και η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Υπογραφές για ΟΛΘ, εγκρίθηκε το σχέδιο για Ελληνικό

Στο μεταξύ, υπογράφτηκε χτες η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΘ στη «South Europe Gateway Thessaloniki», κοινοπραξία που συστάθηκε για τη διεκδίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από το γερμανικό επενδυτικό fund «Deutsche Invest Equity Partners», τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης λιμένων «Terminal Link» και την εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη «Belterra Investments», έναντι συνολικού τιμήματος 231,926 εκατ. ευρώ. Πλέον, εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή, ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Επίσης, εγκρίθηκε από το «Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας» το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση της «Lamda Development» στο Ελληνικό και στις 28 Δεκέμβρη θα υποβληθεί για οριστική έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σχετικές πληροφορίες ανέφεραν ότι σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να έχει υπογραφτεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ όπως φαίνεται το τελικό κείμενο δεν εμπεριέχει σοβαρές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του επενδυτή, για το ύψος των κτιρίων, ανάμεσα στα οποία προβλέπονται και έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων. Εάν το ΣτΕ εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα, που είναι και το πιθανότερο, εντός του 2018 θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα στην έκταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ