ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Παζάρια και «διαβεβαιώσεις» για προσήλωση στους στόχους του κεφαλαίου

«Η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει». Αυτό διαβεβαίωνε χτες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σχετικά με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» και την «εμπλοκή» που εμφανίζεται γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διελκυστίνδας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, η πλευρά του ΔΝΤ σε ρόλο «λαγού» επανήλθε χτες με νέα αναβαθμισμένη πρόταση σχετικά με τις νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών και συνταξιούχων κ.ά.

Σε αυτό το φόντο και εν αναμονή των νέων συνθέσεων και των επιζητούμενων συμβιβασμών ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκόμενους παίχτες, αναβλήθηκε, μέχρι νεωτέρας, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ τα παζάρια και οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται και σε επίπεδο ανταλλαγής εγγράφων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους «θεσμούς» επίσημο και αναλυτικό έγγραφο σχετικά με τις «ενστάσεις» τους για το «κοινωνικό μέρισμα»: «Να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο. Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε», τονίζεται χαρακτηριστικά από την πλευρά της συγκυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «απάντηση» αναμένεται από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM - του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος), που φαίνεται να αναβαθμίζεται σε σημαντικό παίχτη των αντιλαϊκών διεργασιών, ενόψει και των ανοιχτών μετώπων και της ενδοαστικής διαπάλης για τα ζητήματα που ξεδιπλώνονται γύρω από τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση απέστειλε χτες στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ένα πρώτο σχέδιο γραπτών διαβεβαιώσεων με την υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου, ωστόσο στη συνέχεια ζητήθηκαν πρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η επιστολή των «θεσμών» συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και, επομένως, πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν, ενδεικτικό και των παζαριών που γίνονται. Ωστόσο, η ίδια πηγή εκτιμούσε πως «οδεύουμε προς μία λύση» και απέκλειε το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτο Γιούρογκρουπ.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017, δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα αυτά δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της τρέχουσας «αξιολόγησης», παρά μόνο με το ζήτημα του «κοινωνικού μερίσματος».

Αναταράξεις σε τράπεζες της Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, η «προβληματική» ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena αναμένει ότι θα εξαντλήσει ρευστότητα 11 δισ. ευρώ περίπου πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση, η εξάντληση της διαθέσιμης ρευστότητας υπολογίζεται πλέον στους 4 μήνες, ενώ την ίδια ώρα, έτοιμο προς ενεργοποίηση είναι το κρατικό πακέτο διασώσεων και για άλλες ιταλικές τράπεζες.

ΔΝΤ
«Αναβαθμισμένη» πρόταση - «συμβολή» στην αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στο τραπέζι οι νέες μειώσεις στις σημερινές συντάξεις, η διάλυση του αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με ελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε νέα παρέμβαση γύρω από την περαιτέρω καρατόμηση των σημερινών συντάξεων, καθώς και του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προχώρησε χτες η πλευρά του ΔΝΤ, δίνοντας και πάλι το «παρών» στις αντιλαϊκές διεργασίες και τη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα με την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ, με τη μορφή «διευκρινίσεων», έρχεται να «υπενθυμίσει» τις πάγιες προτάσεις του, με φόντο το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις εφάπαξ «παροχές» - ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» και την παρατηρούμενη «εμπλοκή» στην πορεία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ με προσθήκες στο πρόσφατο άρθρο των στελεχών του, Π. Τόμσεν και M. Ομπστφελντ, εστιάζει στα παρακάτω:

  • «Περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων επί των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία, χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Απόρροια αυτής της στενής φορολογικής βάσης στη φορολογία ατομικού εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί σε όλο τους το φάσμα, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τη φορολογία του εισοδήματος, αλλά επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και άλλους φορολογικούς συντελεστές (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος Εταιρειών κ.λπ.).

  • Στρέφοντας τα βέλη και την κριτική προς την πλευρά των δανειστών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζουν: «Δυστυχώς, η εμπειρία στην Ελλάδα υπήρξε ακριβώς η αντίθετη, καθώς οι Αρχές, στο πλαίσιο επίσης του τρέχοντος προγράμματος του ΕSM, θεσμοθέτησαν νέες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα. Η συνέχιση αυτής της πορείας απλά δεν μπορεί λογικά να θεωρηθεί ότι είναι καλή για την ανάπτυξη».
  • Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για ένα «γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα», τονίζοντας ότι «οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς, επειδή ακριβώς οι συνταξιοδοτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα». Το συγκεκριμένο φαίνεται να αποτελεί παρέμβαση γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει με το «κοινωνικό μέρισμα». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ προτάσσει το ζήτημα της γενικευμένης μείωσης των σημερινών συντάξεων, ως «προαπαιτούμενο» για τις όποιες παροχές πτωχοκομείου.
  • Για την απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων υπηρεσιών της ΕΕ, σχετικά με το ύψος των συντάξεων, τονίζουν χαρακτηριστικά: «Οι αριθμοί δεν παρέχουν μια ακριβή εικόνα, πρώτον, διότι δεν βασίζονται σε άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά, και δεύτερον, γιατί δεν κάνουν διορθώσεις για τις εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των χωρών». Σύμφωνα με την «ανάλυση» του ΔΝΤ, «για παρόμοιους εργαζόμενους - για παράδειγμα, με 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών - οι συντάξεις είναι σχεδόν ταυτόσημες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 στην Ελλάδα).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ, η αναλογία της μέσης πρώτης σύνταξης προς το μέσο μισθό κατά τη συνταξιοδότηση διαμορφώνεται στο 81% στην Ελλάδα, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα απ' ό,τι στη Γερμανία (43%), «γεγονός που δείχνει ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Αν και δεν ομολογείται, είναι φανερό το γεγονός ότι η «αποκατάσταση» της επιζητούμενης αναλογίας του μισθού με τη σύνταξη θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ζήτημα που βέβαια βρίσκεται μόνιμα στην αντιλαϊκή ατζέντα.

  • «Λάθος» υπολογισμούς εντοπίζει το ΔΝΤ και ως προς τα ποσοτικά στοιχεία της «φορολογικής συμμόρφωσης» στην Ελλάδα, δηλαδή σχετικά με τους στόχους για τη συγκέντρωση των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα επίσημα στοιχεία αφορούν μόνο σε τέσσερις κύριους φόρους και δεν περιλαμβάνουν πρόστιμα και κυρώσεις, που στην περίπτωση της Ελλάδας βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα...
Συμφωνεί και ο ΣΕΒ

«Η φορολογική βάση είναι περιορισμένη, με άνω του 50% των μισθωτών να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 8%, και με το υψηλότερο δεκατημόριο των μισθωτών να πληρώνει το 60% των φόρων εισοδήματος», επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ, σε ανάλογη ρότα με αυτή του ΔΝΤ.

Παράλληλα, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου, οι εγχώριοι βιομήχανοι επανήλθαν εκ νέου στην πρόταση για φοροελάφρυνση επί των επιχειρηματικών κερδών, σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, με το 51% των προ φόρων κερδών τους να απορροφάται στην πληρωμή εταιρικού φόρου (22,4%) και φόρου στην εργασία (27,7%)», ουσιαστικά δηλαδή ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις σε 32 ευρωπαϊκές χώρες φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο, στον οποίο περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ διεκδικεί την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά άλλων κρατών, σε συνδυασμό βέβαια με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας

Με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Ch. Chantepy, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη ΝΔ, υπογραμμίσθηκε «η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας - Παρισίων, ανεξαρτήτως της παράταξης που βρίσκεται στην εξουσία στις δύο χώρες», καθώς το τέτοιο κομπρεμί θεωρείται από τα προαπαιτούμενα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, συζητήθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, η πορεία επίλυσης του Κυπριακού, πεδίο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων όπου ρόλο παίζουν και γαλλικά μονοπώλια, με κυρίως «πιάτο» αυτό της Ενέργειας, καθώς επίσης και οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γαλλία και «οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ειδικά υπό τη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων».

Στον ΟΗΕ για ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα

Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, σχετικά με τις τουρκικές αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, επέδωσε στις 8/12 η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Αικ. Μπούρα, σε απάντηση προηγούμενης επιστολής του Τούρκου ομολόγου της. Επισημαίνει ότι η Τουρκία, «μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».

Απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και/ή ΑΟΖ), τονίζει πως «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

Απορρίπτοντας στο σύνολό τους τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ