ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Σηκώνεται» το κλίμα τρομοϋστερίας

Η ανάληψη από το «Ισλαμικό Κράτος» της ευθύνης της επίθεσης με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά τη Δευτέρα στο Βερολίνο με 12 νεκρούς και 48 τραυματίες, έχει οξύνει τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών του χρόνου το φθινόπωρο. «Σηκώνεται» κλίμα τρομοϋστερίας, με πολλαπλές στοχεύσεις, ενώ δυναμώνουν οι επικρίσεις στην καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, για τη «χαλαρή» πολιτική της με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ετσι η «ατζέντα» μετατοπίζεται στην «ανάγκη της μεγαλύτερης ασφάλειας» ή «για τη νέα εποχή της Γερμανίας που δεν είναι πλέον ασφαλής», όπως κραδαίνουν σειρά από αστικές εφημερίδες.

Χτες την, με πολύ αυξημένες ενδείξεις, «τρομοκρατική επίθεση» ήρθε να ενισχύσει η ανακοίνωση της γερμανικής αστυνομίας ότι ο βασικός δράστης της επίθεσης, που διαφεύγει, είναι ένας ...μάλλον Τυνήσιος 23 χρόνων, έγγραφα του οποίου βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα του φορτηγού. Θυμίζουμε ότι παρόμοιες ανακοινώσεις είχαν γίνει και για προηγούμενες επιθέσεις από τις αστυνομικές αρχές στη Γαλλία ή το Βέλγιο, όπου ...επίσης οι δράστες άφηναν και τα ...στοιχεία ταυτότητάς τους. Είχε προηγηθεί το φιάσκο της σύλληψής ενός νεαρού Πακιστανού που είχε συλληφθεί ως ο οδηγός δράστης, αλλά επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 23χρονος καταζητούμενος που επικηρύχθηκε με 100.000 ευρώ, φέρεται από την αστυνομία, να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος, να έχει σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας, ενώ το έγγραφο που βρέθηκε τον θέλει να είχε άδεια παραμονής στην περιοχή Κλέβε στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία, με το όνομα Ανίς Α, ενώ φέρεται να χρησιμοποιούσε πολλά ονόματα. Επίσης, ήταν ύποπτος για τρομοκρατία και υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές, αλλά το τελευταίο διάστημα τους είχε ξεφύγει. Ενα, επίσης, στοιχείο που αναφέρουν ΜΜΕ είναι ότι έφτασε στην Ιταλία το 2012 και το 2015 πήγε στη Γερμανία και ζήτησε άσυλο.

Σε ό,τι αφορά τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού, αυτός ταυτοποιήθηκε ως ο Λούκας Ούρμπαν και είναι ο ξάδελφος του ιδιοκτήτη της πολωνικής εταιρείας μεταφορών Αριελ Ζιρόφσκι, που δολοφονήθηκε με μαχαίρι και μετά με πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Σύμφωνα με την έρευνα, το φορτηγό κλάπηκε και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Μετέφερε προϊόντα μετάλλου από το Τορίνο στο Βερολίνο, που θα παρέδιδε το πρωί της Τρίτης. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι βάσει των αποτελεσμάτων της νεκροψίας, ο Πολωνός οδηγός ήταν ζωντανός μέχρι τη στιγμή που το όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος και ότι υπήρξε πάλη στην καμπίνα του οχήματος.

Πάντως, χτες, το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει σχέδιο νόμου για αυστηρότερα μέτρα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, όπου προβλέπονται περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και κάμερες στις στολές αστυνομικών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού

Η επιχείρηση στο Ντεμπάλτσεβο έφερε μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό, αναφέρουν οι πολιτοφυλακές

Από τις μάχες στο θύλακα του Ντονέτσκ στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο
Από τις μάχες στο θύλακα του Ντονέτσκ στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο
Δυναμώνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες οι επιθέσεις από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός αφού την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις προσδεμένες με τη Ρωσία). Μεγάλη επιθετική κίνηση έγινε στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο στο θύλακα του Λουγκάνσκ, όπου επιχειρήθηκε να προωθηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις πέρα από το σημείο που έχει συμφωνηθεί με βάση τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Επίσης, κατά παράβαση της συμφωνίας, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές, χρησιμοποιήθηκαν πολλά είδη βαρέων όπλων και συμμετείχαν εκτός από Ουκρανοί στρατιώτες και ΝΑΤΟικοί, που εμφανίζονται ως σύμβουλοι. Στην ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 4 πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ και τραυματίστηκαν άλλοι 5, ενώ αναφέρονται πολλοί νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες, από 40 έως 50, και δεκάδες τραυματίες.

Στο Ντονέτσκ καταγγέλθηκε, μόνο το τελευταίο 24ωρο, η παραβίαση πάνω από 700 φορές, από το στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα, της κατάπαυσης πυρός και στο στόχαστρο βρέθηκαν πολλές κατοικημένες περιοχές. Από τις μάχες η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για 2 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες, 8 τραυματίες και έναν που πιάστηκε αιχμάλωτος από τους πολιτοφύλακες.

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας για το σπάσιμο των γραμμών των πολιτοφυλάκων είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι η πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου και όσοι τη στηρίζουν (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) επιμένουν στη στρατιωτική λύση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, παρότι υποτίθεται γίνεται και διάλογος με τη λεγόμενη Ομάδας Επαφής. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι εσκεμμένα η κυβέρνηση του Κιέβου κωλυσιεργεί για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας και ειδικά της πολιτικής διευθέτησης, που θα έδινε ένα βαθμό αυτονομίας στους δύο θύλακες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Επιβεβαιώνεται ότι οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι τόσο ο εσωτερικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης που συγκρούστηκαν για την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου, όσο και ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία για σφαίρες επιρροής και εξασφάλιση για τα μονοπώλιά τους, του έλεγχου και της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των αγωγών μεταφοράς του, που πληρώνει με το αίμα του ο εργαζόμενος λαός.

ΙΣΡΑΗΛ
Βλέπει γεωπολιτικά «κέρδη» στη Μέση Ανατολή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει εξασθενίσει τους εχθρούς του Ισραήλ και έχει μειώσει τις πιθανότητες εμπόλεμης σύρραξης της χώρας εντός του 2017», εκτίμησε χτες ανώτατος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο ανωνυμίας. Φυσικά, το Ισραήλ είναι μπλεγμένο μέχρι τα μπούνια στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, με βασικό ζήτημα τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αξιωματούχος αυτός, που επικαλείται σε χτεσινή ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ και το πρακτορείο ΑΡ, φέρεται να υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο δεν ενδιαφέρονται για μία ένοπλη σύγκρουση με το Ισραήλ ούτε η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», επειδή έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας παίρνοντας το πλευρό του συριακού στρατού, ούτε η «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, διότι έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την υποστήριξη που είχε από το εξωτερικό, από δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν και ορισμένες χώρες του Κόλπου. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε απροσδόκητες καταστάσεις από μία πιθανή «δυναμική κλιμάκωσης» της έντασης στην περιοχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ιράν, που το χαρακτήρισε «βασική πηγή τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή», εκτιμώντας εντούτοις πως και αυτή η χώρα έχει υποστεί πλήγματα από τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Συρία, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

  • Ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, μετά από περίπου πέντε χρόνια φυλακής, ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ, Μόσε Κάτσαβ, που είχε καταδικαστεί για τους βιασμούς και τη σεξουαλική παρενόχληση συνεργατριών του.
ΣΑΟ ΤΟΜΕ - ΠΡΙΝΣΙΠΕ
Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν

ΣΑΟ ΤΟΜΕ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ανερχόμενη γεωπολιτική και οικονομική ισχύς της Κίνας περιορίζει, όσο περνούν τα χρόνια, τον αριθμό των χωρών που είχαν επιλέξει, στο παρελθόν, ρήξη με το Πεκίνο και σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν. Χτες, ήρθε η σειρά της μικρότερης αφρικανικής νησιωτικής χώρας, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Το γεγονός προκάλεσε ικανοποίηση στο Πεκίνο και οργή στην Ταϊπέι, που χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς υστερόβουλη την απόφαση της αφρικανικής χώρας να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις που είχαν συναφθεί από το 1997, μετά την άρνηση των ταϊβανέζικων αρχών να της προσφέρουν «αστρονομική οικονομική βοήθεια» με προνομιακούς όρους. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη, χαιρέτισε την απόφαση του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, αποφεύγοντας ωστόσο να ανακοινώσει εάν και πότε θα επιτευχθεί συμφωνία για σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσανγίνγκ σημείωσε ότι η Κίνα εκτιμά τις «σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με άλλες χώρες στη βάση της πολιτικής της μίας Κίνας».

Συνολικά 21 χώρες διεθνώς έχουν επιλέξει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν, μέσα σε αυτές και 2 μόλις αφρικανικές χώρες (Σουαζιλάνδη και Μπουρκίνα Φάσο).

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε τροχιά νέων εκλογών

ΣΟΦΙΑ.--

Ο νεοεκλεγείς φιλορώσος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 22 Γενάρη, είναι αυτός που θα διορίσει την επόμενη προσωρινή κυβέρνηση, με στόχο τη διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Αυτό δήλωσε χτες ο απερχόμενος Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνιελιεφ μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κεντροδεξιού κοινοβουλευτικού συνασπισμού «Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ» και του δεξιού κόμματος GERB του πρόσφατα παραιτηθέντος πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Πλέβνελιεφ σημείωσε πως θα αφήσει στον «διάδοχό» του, Ράντεφ, τον διορισμό της επόμενης προσωρινής κυβέρνησης, καθώς βάσει συντάγματος δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή ή να καλέσει σε πρόωρες εκλογές. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση με διάρκεια θητείας έναν μήνα, αφού θα μπορούσε να την αλλάξει πλήρως ο Ράντεφ που θα αναλάβει καθήκοντα στις 22/1. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα το κάνει για να μη γίνει, όπως είπε, η Βουλγαρία, «περίγελος», καταλήγοντας έτσι ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το διορισμό της επόμενης προσωρινής κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ