ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιοδεία κλιμακίου της ΕΕ με οδηγό γνωστό πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής!

Φασιστοειδή που έκαναν δολοφονική επίθεση στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο (φωτ.) βρέθηκαν σε ρόλο συνοδών κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφτηκε τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο
Φασιστοειδή που έκαναν δολοφονική επίθεση στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο (φωτ.) βρέθηκαν σε ρόλο συνοδών κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφτηκε τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο
Με ...οδηγό γνωστό πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Χίο, περιόδευσε μέσα στους χώρους του καταυλισμού της ΒΙΑΛ η κουστωδία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νησί! Οπως προκύπτει και επιβεβαιώνεται και από πηγές της ΕΕ, «κατά πάγια τακτική, οι μετακινήσεις των επισήμων αποστολών πραγματοποιούνται από την εταιρεία με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει σύμβαση. Η εταιρεία αυτή ανέθεσε τις μετακινήσεις στη Χίο σε τοπική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Ο οδηγός της αποστολής ήταν αποκλειστική επιλογή της τοπικής εταιρείας, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενημερώθηκε». Ετσι, λοιπόν, τα στελέχη της ΕΕ βρέθηκαν να πηγαίνουν σε χώρους όπου διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες παρέα με χρυσαυγίτη και μάλιστα τοπικό στέλεχος των φασιστοειδών.

Το παραπάνω περιστατικό, βέβαια, και παρά τις εξηγήσεις της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, γεννά πολλά ερωτήματα, σχετικά με το ποιες και σε τι επίπεδο είναι οι διασυνδέσεις των ναζιστών στο νησί. Και όλα αυτά, όταν μόλις πριν μερικές βδομάδες, φασιστοειδή είχαν επιτεθεί με κοτρόνες, βαρελότα, κροτίδες, πυροτεχνήματα και άλλο εμπρηστικό υλικό στον καταυλισμό των ξεριζωμένων στη Σούδα. Και δεν υπήρξαν θύματα μόνο ως εκ θαύματος. Θυμίζουμε ότι «μολότοφ» ρίχτηκαν μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας. Αποτέλεσμα ήταν περίπου 200 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτίριο της ιχθυόσκαλας. Οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε πρόχειρα καταλύματα.


ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΟΥΔΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Πρόσφυγες στο έλεος της παγωνιάς

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καλεί το δήμο να δώσει άμεσα λύση

Copyright 2016 The Associated

Να συμβάλει τώρα στην επίλυση της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να παράσχει κάθε βοήθεια στην ηλεκτροδότηση του καταυλισμού της Σούδας για όσον καιρό θα λειτουργεί, ζητά από το δήμο Χίου με χτεσινή της ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση». Υπενθυμίζεται ότι για μέρες στον καταυλισμό σημειώνονται συχνές διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα θερμαντικά σώματα, ενώ διακόπηκε η παροχή νερού. Παρότι δήμος και Υπατη Αρμοστεία αποφάσισαν να αλλάξουν τη θέρμανση σε σκηνές και οικίσκους για λόγους ασφαλείας, δεν ήρθαν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα πληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος. Ως συνέπεια των παραπάνω ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, μόλις ο υδράργυρος έπεσε απότομα, να χρησιμοποιούν δικά τους σώματα θέρμανσης με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει και να καταρρεύσει. Το ίδιο συνέβη και με το νερό, η ροή του οποίου διακόπηκε, αφού δεν λειτουργεί το πιεστικό μηχάνημα.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου φαίνεται ότι έχει μετατραπεί η δημοτική αρχή Χίου. Δέσμια της πολιτικής να μην στενοχωρήσει τα ψηφαλάκια που κρύβονται πίσω από τις διάφορες αυτόκλητες επιτροπές, αφήνει τους πρόσφυγες στη Σούδα στο έλεος της παγωνιάς, για να μην πληρώσουν "οι Χιώτες το ρεύμα"!!!

Επειδή οι Χιώτες δεν είναι μισάνθρωποι, με εξαίρεση τους φασίστες, επειδή καμιά αυτόκλητη επιτροπή δεν εκφράζει συλλήβδην το χιώτικο λαό ή τελοσπάντων ένα σημαντικό του μέρος, επειδή εμείς εξακολουθούμε να ντρεπόμαστε "για τη ζέστα μας και για την ανθρωπιά μας", όταν δίπλα μας "πεθαίνουν" συνάνθρωποί μας από το κρύο, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να σταματήσει να παίζει τα ίδια ακριβώς παιχνίδια με την άθλια κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απαιτούμε να συμβάλει τώρα στην επίλυση της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με την Υπατη Αρμοστεία και να παράσχει κάθε βοήθεια στην ηλεκτροδότηση του καταυλισμού για όσον καιρό θα λειτουργεί. Τα υπαρκτά προβλήματα για ηλεκτρολόγους υπηρεσίας και αναβάθμιση της τάσης δεν μπορεί να αποτελούν το άλλοθι για να ξεπαγιάζουν μικρά μωρά, μάνες, παιδιά και γενικά ενήλικες στην πόρτα μας, την ώρα που πολλοί θα σπεύσουν να προσκυνήσουν το Χριστό στη φάτνη, ξεχνώντας τις σύγχρονες φάτνες, τις σύγχρονες Σούδες και όλους αυτούς που σταυρώνονται καθημερινά πριν καλά καλά νιώσουν το φως, στο βωμό της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν!

Απαιτούμε να παράσχει κάθε οικονομική και υλική βοήθεια - ας περικόψει τα ταξίδια προβολής, δημόσιων σχέσεων και ιστοσελίδων και ας αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη στις Τράπεζες και μεγαλεμπόρους - προκειμένου να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Απαιτούμε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να απεγκλωβίσει από το νησί και τη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες, που ανερυθρίαστα μετείχε στις φιέστες για την Παγκόσμια Μέρα του Πρόσφυγα του ΟΗΕ. Να κλείσει τη Σούδα και να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο παραμένουν εδώ.

Καλούμε τα σωματεία, το μαζικό κίνημα κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται στον εκφασισμό και στην απανθρωποποίηση του νησιού να δείξει την αλληλεγγύη του, να παλέψει ενάντια στα δεινά αυτών των ανθρώπων που αύριο μπορεί να είναι δικά μας δεινά, αφού θερμά επεισόδια και εμπλοκές στο Αιγαίο βρίσκονται μέσα στην Ατζέντα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και των πολεμοκάπηλων κύκλων της Τουρκίας.

Η νάρκη μιας δήθεν ευμάρειας στη χιακή κοινωνία ήδη έχει ξεθωριάσει! Ενας ενδεχόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ή ένα θερμό επεισόδιο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, αν όχι την τιμωρία για όσους αντί να βλέπουν τον πραγματικό εχθρό στοχοποιούσαν τον πρόσφυγα και μετανάστη.

Το θέμα είναι ότι τότε θα είναι αργά για όλους»!

Εξάλλου, σε επίπεδο συνεννόησης μεταξύ στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναμένεται να δοθεί κάποια λύση σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της Σούδας μετά την άρνηση του δήμου Χίου να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Αυτή ήταν η τελευταία ενημέρωση που είχε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Γ. Καραμανής μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του δήμου για κλείσιμο του καταυλισμού. «Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η ιδέα της περίφραξης της Σούδας, αφού θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα τον χώρο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Καραμανής.

Χτες το βράδυ, σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το ηλεκτρικό ρεύμα στη Σούδα και ταυτόχρονα να διεκδικήσει τα χρήματα είτε από την κυβέρνηση, είτε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είτε από την ΕΕ.

Συναντήσεις με την ΕΕ

Μπορεί οι απελπισμένοι και εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Χίο να τουρτουρίζουν από το κρύο, να τρώνε άθλιο συσσίτιο, να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, να μην υπάρχουν μέσα για να ζεσταθούν και νερό για να πλυθούν, ωστόσο η ΕΕ διά των οργάνων και των αξιωματούχων της μεριμνά για την «πρόοδο» των συνθηκών ζωής τους.

Την... πρόοδο αυτή πήγε να δει από κοντά, την περασμένη Τρίτη, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, Maarten Verwey. Ο Ολλανδός αξιωματούχος της ΕΕ, μετά την επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ, συναντήθηκε για τρεις ώρες με τον δήμαρχο του νησιού Μανώλη Βουρνού και δημοτικούς συμβούλους για να συζητήσουν και το κοινό σχέδιο δράσης σε βάρος των ξεριζωμένων που έχουν αποφασίσει ΕΕ και κυβέρνηση. Το τελευταίο, υπενθυμίζεται, ότι ανοίγει το «παράθυρο» σε μέτρα όπως, οικογενειακές επανενώσεις σε συνάρτηση με επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και περιπτώσεις ευάλωτων προσφύγων να εξετάζονται υπό το πρίσμα επιστροφής στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, προβλέπει πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα περιορισμού του αριθμού των δυνατοτήτων προσφυγής στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, να θεσπίσουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης επιμέρους υποθέσεων το οποίο να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες οι αρμόδιες αρχές και «να συνεχίσουν να επιβάλλουν ενεργώς το γεωγραφικό περιορισμό που ισχύει για τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά, πιθανώς με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής». Επιπλέον, «με την υποστήριξη της ΕΕ, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δημιουργήσουν επαρκείς χώρους κράτησης στα νησιά το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές όπου είναι δυνατόν».

Στη συνάντηση, ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να κατασκευαστούν προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά για την επιτάχυνση των απελάσεων των ξεριζωμένων, ενώ πρέπει μέσα σε τέσσερις μήνες περίπου να έχουν διωχθεί από την Ελλάδα όλοι όσων έχουν απορριφθεί τα αιτήματα ασύλου ή έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org