ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Κλιμάκωση της εμπλοκής του στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή

Ενεργοποιείται η ενίσχυση της Τουρκίας με νέα στρατιωτικά μέσα

Στην ενίσχυση της Τουρκίας με περισσότερα στρατιωτικά μέσα προχωράει το ΝΑΤΟ, γεγονός που εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη λυκοσυμμαχία στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, όπου συγκεντρώνονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου επίσης έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση της απόφασης της λυκοσυμμαχίας στις 24 Νοέμβρη, που «αναγνώρισε» το «δίκιο» της Τουρκίας στην περίπτωση της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου που επιχειρούσε στη Συρία, με την αιτιολογία της παραβίασης του εναέριου χώρου της. Τότε, με τη συμφωνία και της ελληνικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πρόσχημα την κατάρριψη, είχε συμφωνηθεί η ενίσχυση με στρατιωτικά μέσα της Τουρκίας. Ετσι, ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση της συμφωνίας προχωράει στη φάση της εφαρμογής της.

Με βάση δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ στο «Reuters», έχει συμφωνηθεί «ένα πακέτο μέτρων διασφάλισης για την Τουρκία ενόψει της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή», που όπως ισχυρίζονται επιτελείς του ΝΑΤΟ, «θα μειώσει τον κίνδυνο επανάληψης ενός περιστατικού όμοιου με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία». Μόνο που η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση αυτή συμπίπτει με μια περίοδο που η Τουρκία - όπως όλα δείχνουν - επιχειρεί μια προσέγγιση με το Ισραήλ μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών, από την εισβολή Ισραηλινών κομάντος το Μάη του 2010 στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται και με τα σχέδια που αφορούν το σφοδρό ανταγωνισμό για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τους αγωγούς μεταφοράς της. Η τουρκική αστική τάξη, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, επιχειρεί να εξασφαλίσει το ρόλο του λεγόμενου «ενεργειακού κόμβου» μέσω αγωγών από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις

Πολεμικά πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία και τη Δανία, πραγματοποιούν ήδη ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με το γγ του ΝΑΤΟ, θα καταφτάσουν και τα αεροσκάφη επιτήρησης AWACS, ώστε να υπάρχει «ενισχυμένη αεροπορική αστυνόμευση και αύξηση της ναυτικής παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας».

Ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας δήλωσε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή «θα μας δώσει μια καλύτερη επίγνωση της κατάστασης... περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη προβλεψιμότητα και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και επίσης θα μειώσει τις εντάσεις». Συμπλήρωσε ότι θέλουν να εφαρμόσουν το ίδιο είδος αεροπορικής αστυνόμευσης που γίνεται στις χώρες της Βαλτικής «χωρίς συμβάντα και ατυχήματα».

Ταυτόχρονα δήλωσε οτι η ηγεσία του ΝΑΤΟ αναμένει και άλλες προσφορές από κράτη- μέλη. Το ζήτημα αυτό προκαλεί ερωτήματα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στήριξε και αυτή την σχετική απόφαση.

Το «Reuters» μεταδίδει, πάντως, ότι η Ισπανία έχει συμφωνήσει να παρατείνει την παραμονή των συστημάτων patriot με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν πυραύλους που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας, όπου επίσης η Ρωσία έχει αναπτύξει το υπερσύγχρονο σύστημα πυραύλων εδάφους - αέρος «S-400», που της δίνει τη δυνατότητα να πλήξει πυραύλους αλλά και αεροσκάφη μέχρι και 400 χιλιόμετρα και ουσιαστικά «κλειδώνει» το συριακό εναέριο χώρο.

Αλλωστε, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στη Συρία για την προστασία των δυνάμεών της και των συμμάχων της και αν χρειαστεί μπορεί να το κάνει.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπτέραρχος Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων από το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ότι «η ανάγνωση των στοιχείων της πτήσης αποδείχτηκε αδύνατη, εξαιτίας εσωτερικής ζημιάς. Τα 13 από τα 16 μικροτσίπ του μαύρου κουτιού έχουν καταστραφεί και τα υπόλοιπα έχουν υποστεί ζημιά». Αλλά συμπλήρωσε ότι «θα ζητηθεί η βοήθεια εξειδικευμένων ρωσικών ινστιτούτων που έχουν τα μέσα για να "διαβάσουν" τα δεδομένα, γεγονός που θα πάρει πολύ καιρό».
Νέες Ρωσοτουρκικές αντιπαραθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι εντάσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς η τουρκική ηγεσία εξέπεμψε και το Σαββατοκύριακο «ανάμεικτα», ενίοτε και αντιφατικά, μηνύματα, υπό την πίεση που ασκούν τουρκικά μονοπώλια (κατασκευές, γεωργία, τουριστική βιομηχανία κ.λπ.) που είχαν κάνει μεγάλα ανοίγματα στη ρωσική αγορά και υφίστανται, εδώ και βδομάδες, απώλειες από μπίζνες εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω των ρωσικών κυρώσεων που ακολούθησαν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους «Su-24» από τουρκικό «F-16» στις 24 Νοέμβρη.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε ξένους επενδυτές στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε την ετοιμότητα και την προθυμία της κυβέρνησής του «για συνομιλίες και ανταλλαγές παντός είδους γνώμης με τη Ρωσία», τονίζοντας: «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε οι (διμερείς) σχέσεις να καταστραφούν από τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες για να επιλύσουμε την πολιτική κρίση με τη Ρωσία». Ωστόσο στο επόμενο λεπτό ο Νταβούτογλου συμπλήρωσε πως σε καμία περίπτωση «δεν θα της επιτρέψουμε να υπαγορεύσει την πολιτική μας», και έκανε λόγο για «σοβιετική προπαγάνδα της περιόδου που ο Πούτιν ήταν στην Κα Γκε Μπε, και δεν πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά». Αυτό ήταν σαφής αναφορά στο «καρφί» Πούτιν στην πρόσφατη μαραθώνια συνέντευξή του που είπε ότι ...«η τουρκική ηγεσία γλείφει τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο».

Ενα 24ωρο μετά, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στο ζήτημα της κόντρας με τη Ρωσία, κατηγορώντας αυτήν τη φορά, εμμέσως πλην σαφώς, την κυβέρνηση Πούτιν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν έχουν επίκεντρο τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), αλλά τις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης. Οπως είπε, οι ρωσικές επιθέσεις στη Συρία στοχεύουν το ΙΚ μόνο κατά το 10%, ενώ οι υπόλοιπες τη συριακή αντιπολίτευση, περιλαμβανομένων των Τουρκομάνων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υποτίθεται πως «αποστόμωσε» τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε νωρίτερα δηλώσει, απευθυνόμενος στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας πως η Μόσχα θεωρεί τον τουρκικό λαό, φιλικό έθνος και δεν επιθυμεί τη διάρρηξη των σχέσεων με τους Τούρκους πολίτες, αλλά μόνον με τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση...

Ομως, οι ρωσοτουρκικές κόντρες συνεχίστηκαν και σε υπουργικό επίπεδο. Ο Ρώσος υπουργός Υποδομών και Στέγασης, Μιχαήλ Μεν, δήλωσε ότι από τις αρχές του 2016 θα πρέπει να συρρικνωθεί η ανάθεση νέων έργων σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί, αφού ολοκληρωθούν όσα (εκατοντάδες κατασκευαστικά) έργα έχουν ήδη ξεκινήσει στη Μόσχα και πολλές άλλες ρωσικές πόλεις. Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκσί δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες άρχισε να μειώνεται ο όγκος των τουρκικών προϊόντων που επιστρέφουν τα ρωσικά τελωνεία, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα αυτό θα έχει, σε μεγάλο βαθμό, επιλυθεί «έως τον ερχόμενο Μάρτη».

Στη Μόσχα την Τετάρτη ο Ντερμιτάς

Ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος» (HDP) ανακοινώθηκε πως θα μεταβεί την Τετάρτη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συνομιλίες που επιδιώκουν την αποφόρτιση της έντασης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ναζμί Γκουρ (βουλευτή του κόμματος HDP) στο Γαλλικό Πρακτορείο, το ταξίδι του Ντερμιτάς στη Μόσχα «επιβάλλεται λόγω του βαρέος τιμήματος» που καλείται να πληρώσει ο τουρκικός λαός, εξαιτίας της έντασης της κυβέρνησης Νταβούτογλου με τη Ρωσία. Ο ίδιος ο Ντερμιτάς είχε ανακοινώσει το ταξίδι του στη Μόσχα, μιλώντας σε τουρκικό περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο το Σαββατοκύριακο, μην διευκρινίζοντας εντούτοις εάν θα το πραγματοποιήσει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Νταβούτογλου.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Συνέχιση απόσυρσης» στρατευμάτων

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Και κάτω από τις πιέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε «συνέχιση» της αποχώρησης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει από τις αρχές Δεκέμβρη στο στρατόπεδο Μπασίκα της βόρειας ιρακινής επαρχίας Νινευί (έξω από τη Μοσούλη). Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει την οργή της ιρακινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, που έχει απαιτήσει την καθολική και οριστική απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μοσούλη.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα και τουρκικά ΜΜΕ, οι πιέσεις του Ομπάμα καταγράφηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου κάλεσε την Αγκυρα να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», στο πλαίσιο εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις δύο συμμάχων της Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα ευχαρίστησε από την άλλη τον Τούρκο ομόλογό του για τη «συμβολή» του στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών...

Πιέσεις και από Ισραήλ...

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, φάνηκε να υποχωρεί και σε ένα άλλο ζήτημα, εξαιτίας αυτή τη φορά ισραηλινών πιέσεων έναντι ηγετικών στελεχών της «Χαμάς» που «φιλοξενούνται» στην Τουρκία. Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι το ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς», Σάλεχ αλ Αρούρι, που θεωρείται «τρομοκράτης» από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εγκατέλειψε την Τουρκία. Αυτό, ενώ στα μέσα της περασμένης βδομάδας επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες για τουρκο-ισραηλινές διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Ενας από τους όρους που έχουν θέσει οι Ισραηλινοί για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι η «έξωση» όλων των στελεχών της «Χαμάς» από τη χώρα. Μάλιστα, την Παρασκευή είχε αναφερθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος συνάντησε γι' αυτό το λόγο τον ηγέτη της «Χαμάς», Χαλέντ Μασαάλ, στην Κωνσταντινούπολη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ