ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΒΟΛΟΥ
Αυξήσεις - «φωτιά» στα τιμολόγια του νερού

Αυξήσεις - «φωτιά» θα προκαλέσει η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), στις Δημοτικές Ενότητας Πορταριάς, Αλλης Μεριάς, Αγριάς και Ιωλκού, με αποτέλεσμα το νερό ν' αποτελεί πανάκριβο αγαθό και για τους κατοίκους αυτών των Ενοτήτων, όπως συμβαίνει με τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας.

-- Στην Πορταριά, για κατανάλωση 60 κ.μ. το τρίμηνο που αντιστοιχεί σε μια τετραμελή οικογένεια, από 37,60 ευρώ που πλήρωνε το 2015, θα πληρώσει το 2016 64,20 (αύξηση 72%).

-- Στην Ιωλκό, από 31,49 ευρώ, 64,20 (αύξηση 100%).

-- Στην Αγριά, από 40,73 ευρώ, 64,20 (αύξηση 58%).

-- Στην Αλλη Μεριά, από 17,82 ευρώ, 64,20 (αύξηση 260%).

«Η πολιτική διαχείρισης της ΔΕΥΑΜΒ που ακολουθεί και η δημοτική αρχή Μπέου, είναι σύμφωνη με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ενώ δεν ξεφεύγουν απ' αυτή και οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βόλου, τονίζοντας ότι παλεύει για:

-- Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

-- Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΥΑΜΒ ή τομείς - υπηρεσίες της.

-- Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης, με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.

-- Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

-- Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό.

Εμπρησμός η αιτία για τις περισσότερες πυρκαγιές

Icon

Η πλειοψηφία των περσινών πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση. Ειδικότερα από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης, έχουν ως εξής: Πρόθεση 53,71%, αμέλεια 30,39%, φυσικά 3,23%, άγνωστα 9,57% και τυχαία 3,10%. Οπως είναι φυσικό και τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν πως η εμπορευματοποίηση της γης, το γεγονός ότι η γη αποτελεί εμπόρευμα που φέρνει κέρδη σε οικονομικά συμφέροντα, οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει αίτημα στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, για να συσταθούν αυτόνομα ανακριτικά γραφεία σε κάθε υπηρεσία με τουλάχιστον δύο άτομα το καθένα, έτσι ώστε άμεσα μετά από κάθε εκδήλωση φωτιάς να ξεκινούν έρευνα για τα αίτια και για τον εντοπισμό των υπαίτιων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η λειτουργία ανακριτικών γραφείων κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας, με αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο οι πυροσβέστες που καλούνται να κατασβέσουν τη φωτιά στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναλαμβάνουν ρόλο διερεύνησης της υπόθεσης.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου την περίοδο από αρχές του έτους μέχρι και τέλος Οκτώβρη εκδηλώθηκαν φέτος 6.499 πυρκαγιές και οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 162.961 στρέμματα, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του έτους 2014 αφορούν σε 6.542 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 189.283 στρέμματα. Η φετινή εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει μείωση κατά 13,91% σε σχέση με το 2014 για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι εξετάζοντας την εικόνα του καυτού τριμήνου Ιούνη - Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος ανήλθε στις 3.158 πυρκαγιές και το σύνολο των καμένων εκτάσεων ανήλθε στα 124.028 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του τριμήνου του 2014 αφορούσαν σε 3.562 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 152.559 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, φέτος, από το σύνολο των αγροτοδασικών πυρκαγιών, έχουν σχηματιστεί 4.931 δικογραφίες, ενώ οι υπόλοιπες 1.568 αφορούν ελεγχόμενες καύσεις και πυρκαγιές μικρής σημασίας που σύμφωνα με τη νομοθεσία δε σχηματίζεται δικογραφία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ υπέστη ένας 50χρονος πυροσβέστης, όταν ανέβηκε σε καμινάδα τζακιού για να σβήσει φωτιά. Το ατύχημα έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, στο χωριό Κορυσχάδες, όταν λαμπάδιασε καμινάδα τζακιού. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες από την ΠΥ Καρπενησίου. Ο 50χρονος ανέβηκε στη στέγη του σπιτιού για να σβήσει την πυρκαγιά και καθώς υπήρχε σε κάποιο σημείο πάγος, γλίστρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πτώση ο 50χρονος χτύπησε στο κεφάλι και τη μέση.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου 50χρονος από τα Τρίκαλα απειλούσε να αυτοκτονήσει κρατώντας στα χέρια του πριόνι. Τελικά πείστηκε να το αφήσει, μετά από παρέμβαση αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο. Ο άνδρας φέρεται να ζητούσε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΓΑ, καθώς έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα με τη σύνταξη του πατέρα του. Παράλληλα, ζητούσε επίμονα να του καταβληθεί το επίδομά του, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε έξω από το Ταμείο Προσωπικού Δημοσίων Υπαλλήλων στη Σταδίου και ζήτησε να συναντηθεί με τον διοικητή του ΙΚΑ.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΣΤΙΚΑΚΙ, που περιλάμβανε προκήρυξη με ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ, εντοπίστηκε από την Αστυνομία, χτες το μεσημέρι, στα Εξάρχεια, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, στο λόφο του Στρέφη. Το εύρημα εξετάστηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με την αστυνομία την ευθύνη ανέλαβε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου προς τον ΔΟΛ, με το οποίο ενημέρωσε για την ύπαρξη του φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη βόμβας, έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα, είχε γίνει στις 3.30 το πρωί της 24/11, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Επρόκειτο για ωρολογιακό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος σε τσάντα.

Στο αρχείο η δικογραφία για τα ΜΜΕ και το δημοψήφισμα

Στο αρχείο οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία για τις καταγγελίες που αφορούσαν τη στάση τηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα. Ο εισαγγελέας Κ. Δεληδήμος, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος όπως αυτό που αφορά «παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας», κρίνει πως ο φάκελος πρέπει να αρχειοθετηθεί. Ο εισαγγελέας, αξιολογώντας το υλικό της δικογραφίας, έκρινε τελικά πως «οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενημέρωση θα συνιστούσε παραβίαση των άρθρων 2, 5 και 14 του Συντάγματος (περί προσωπικής ελευθερίας και ελευθερίας του Τύπου, κ.λπ.) καθώς και του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ». Η δικογραφία διαβιβάζεται στο Εφετείο, όπου ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφανθεί αν τελικώς η υπόθεση πρέπει ή όχι να τεθεί στο αρχείο.

Πέθανε ο Στ. Ασημένιος

Ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ασημένιος έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 50 ετών. Εργαζόταν στην ελληνική υπηρεσία της «Deutsche Welle», ενώ ήταν συνεργάτης του ΣΚΑΪ για σειρά ετών. Παράλληλα, διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία και της Παγγερμανικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Ομοσπονδιών (BAGIV), ενώ ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου της Εσσης. Η κηδεία του θα γίνει στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χάνουν την «προσωπική διαφορά» συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Από 80 έως 200 ευρώ χάνουν από τη μισθοδοσία τους περίπου 600 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, καθώς η αρμόδια επίτροπος επέστρεψε την εντολή πληρωμής τους και την παρέπεμψε για εξέταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για συμβασιούχους των οποίων η σύμβαση μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου. Η αρμόδια επίτροπος, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για την πρώτη πληρωμή μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της μετατροπής της σύμβασής τους, αρνήθηκε να εκτελέσει τη σχετική εντολή πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να λάβουν την «προσωπική διαφορά» που προκύπτει από τη μετατροπή της σύμβασής τους, διαδικασία που μπορεί να πάρει και ενάμιση χρόνο.

Το θέμα έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας η «Λαϊκή Συσπείρωση», ως σοβαρό που πρέπει να το δει ο Δήμος. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή επιβεβαίωσε την απόφαση της επιτρόπου, σημειώνοντας ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξεταστεί πιο γρήγορα το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  • Την κατασκευή αποτεφρωτηρίου προανήγγειλε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Οπως είπε, ο Δήμος αναζητά σχετική έκταση για αγορά ή για μίσθωση.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org