ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη, ο αγώνας για Παλαιστινιακό κράτος

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Μαχμούντ Αμπάς

Με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Παλαιστίνιου Προέδρου στην Αθήνα και των επαφών του με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης, Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρειάντ αλ Μάλκι, ο διπλωματικός σύμβουλος Μάζντι αλ-Χάλντι και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ο αγώνας και του ελληνικού λαού θα πρέπει να δυναμώσει, για να υπάρξει ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ισότιμο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα όρια του 1967. Και βεβαίως, θα πρέπει να σταματήσουν και οι εποικισμοί των Ισραηλινών, θα πρέπει οι πρόσφυγες να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους, θα πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις του ιμπεριαλιστικού κράτους του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό χτες

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μ. Αμπάς, στο πλαίσιο της οποίας χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα μιλήσει στο σώμα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν λυπήθηκε τα λόγια για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, υπενθυμίζοντας «τη σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα». Προσπέρασε, ωστόσο, στα γρήγορα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, αρκούμενος να αναφέρει ότι «δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του», δίχως καμία απολύτως αναφορά στο ποιος το καταπατά. Οχι τυχαία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει την ενίσχυση της στρατηγικής και πολυεπίπεδης συνεργασίας με το Ισραήλ, στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή κι εδώ δίχως να κατονομάσει αιτίες και ενόχους για τους πολέμους και τις επεμβάσεις. Δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να παίξει ρόλο στην περιοχή, «ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας (...) που αποτελεί παραδοσιακό φίλο της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ».

«Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος» υποστήριξε.

Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε στον Μ. Αμπάς ότι στα δημόσια έγγραφα της Ελλάδας θα γίνεται πλέον αναφορά σε Παλαιστίνη και όχι Παλαιστινιακή Αρχή. Πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ως τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Απ' την πλευρά του, ο Μ. Αμπάς μίλησε για τις «ιστορικές, στενές» σχέσεις των δύο λαών, πρόσθεσε πως «αν επιλυθεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα, θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς» και τάχτηκε «υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων που ζούμε στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές».

Προηγούμενα, ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης είχε συναντηθεί με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ευχήθηκε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, που τον χαρακτήρισε σαν τη «ρίζα του κακού» σε ό,τι αφορά τη δράση του ISIS. Ευχήθηκε, ακόμα, να λυθεί το Παλαιστινιακό, κατά τρόπο που «να ανταποκρίνεται πριν απ' όλα στο Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του» και να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος «βιώσιμο (...) ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
Στο φόντο ανταγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα Ντ. Ντερβίσι, συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών και αναζήτησης κομπρεμί μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο κρατών, ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και μονοπωλιακών ομίλων, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων στο Ιόνιο.

Επισήμως, η συνάντηση είχε «εθιμοτυπικό χαρακτήρα» και «δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την πορεία των διμερών οικονομικών σχέσεων, αναγνωρίσθηκε η σημασία της χώρας μας, ως του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στην Αλβανία, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι πρόσφατα το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε νέα ρηματική διακοίνωση (σε μια σειρά τέτοιων ρηματικών διακοινώσεων που ξεκίνησαν από τις 4/5/15), στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα χαρακτηρίζοντας μονομερή κίνηση της Ελλάδας την προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου.

Τα Τίρανα επιμένουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία στην περιοχή, καμία πράξη που αφορά έρευνα και εκμετάλλευση δεν θα πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών.

Επιπλέον, στη διακοίνωση, η κυβέρνηση του Εντι Ράμα επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της ότι με βάση το διμερές νομικό πλαίσιο και τη διεθνή νομοθεσία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (όπως την διαβάζει η αλβανική αστική τάξη) οι γεωγραφικές συντεταγμένες του Οικοπέδου 1 (στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας) που προκήρυξε η Ελλάδα για έρευνες, εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων. Τα Τίρανα αναφέρονται στην «Ανακοίνωση» της ελληνικής κυβέρνησης με αριθμό 2014/C 400/03 για τους όρους χορήγησης και χρήσης των αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο χάρτης και οι συντεταγμένες των συνολικά 20 οικοπέδων που η τότε κυβέρνηση παραχωρούσε για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνια και νότια της Κρήτης.

Με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής για την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ανέδειξαν τα οικονομικά προβλήματα στους δήμους που οξύνονται, με βάση και την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, καθώς και την οξυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν σειρά δήμων, με βάση τις προσφυγικές ροές.

Από τη μεριά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στους δήμους, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει την κατεύθυνση να μετακυληθούν τα οικονομικά αδιέξοδα στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της ανταπόδοσης, με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο υπηρεσιών και δομών, με το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Σχετικά με το Προσφυγικό, είπε ότι οι δήμοι καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με σχέδιο και ευθύνη του κράτους, με δημόσιες δομές, προσωπικό και χρηματοδότηση που πρέπει να τους παρασχεθεί άμεσα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ