ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης

Που θέτει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε επιστολή διαμαρτυρίας στην Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Εφετείο της Ουκρανίας επικύρωσε οριστικά χτες (17-12-2015) την απόφαση της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Η αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που αναρριχήθηκε στη θέση αυτή πραξικοπηματικά, είχε καταθέσει μήνυση τον Ιούλη του 2014, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Στη "δικαστική" διαδικασία που ακολούθησε κατέρρευσαν οι "κατηγορίες" που στόχευσαν στην ενοχοποίηση του ΚΚ Ουκρανίας. Οι κατηγορίες ήταν τόσο απροκάλυπτα κατασκευασμένες, που ο ίδιος ο δικαστής της υπόθεσης αναγκάστηκε να κάνει λόγο για "πολιτικά υποκινούμενη" υπόθεση και να παραιτηθεί. Την παραίτησή του ακολούθησαν οι παραιτήσεις όλων των δικαστών του δικαστηρίου, ενώ η κυβέρνηση προέβη μάλιστα σε ποινικές διώξεις εναντίον τους.

Τώρα, η ουκρανική κυβέρνηση, επικαλούμενη τους απαράδεκτους νόμους της λεγόμενης "αποκομμουνιστικοποίησης", με τους οποίους ποινικοποιεί τη δράση των κομμουνιστών και τη χρήση συμβόλων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπως το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι, μεθόδευσε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας. Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ντύσει με "δικαστικό" μανδύα την αντικομμουνιστική επίθεσή της, μετατρέποντας την ίδια στιγμή προκλητικά τους εγκληματίες συνεργάτες των χιτλερικών ορδών σε "ήρωες", προσβάλλοντας τη μνήμη των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που νίκησαν το φασισμό.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Το ΚΚΕ απαιτεί να αρθεί άμεσα η απόφαση αυτή. Να σταματήσουν η ποινικοποίηση και οι διώξεις ενάντια στη δράση των κομμουνιστών και την κομμουνιστική ιδεολογία και σύμβολα. Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη λειτουργία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και η αντικομμουνιστική υστερία της κυβέρνησης συνάντησε την επιδοκιμασία των οργάνων της ΕΕ, τα οποία επαινούν την "πρόοδό" της στον "εκδημοκρατισμό" της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται η Υπατη Εκπρόσωπος απέναντι στην απαράδεκτη απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, καθώς και της δράσης των κομμουνιστών από την κυβέρνηση της Ουκρανίας;».

ΣΥΡΙΑ
«Οδικός χάρτης» μέσω ΟΗΕ

Από τη συνέντευξη μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Από τη συνέντευξη μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (με αριθμό 2254), δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ένα «θολό» «οδικό χάρτη» για την έναρξη «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Συρία στις αρχές Γενάρη 2016, ενώ βεβαίως παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς και της Ρωσίας, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», στην πραγματικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Στο κείμενο της απόφασης 2254 του ΣΑ του ΟΗΕ, σημειώνεται (προφανώς υπό ρωσικές πιέσεις) πως «ο συριακός λαός θα καθορίσει το μέλλον της Συρίας» και το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του Οργανισμού στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε «επείγουσα βάση». Εκφράζεται, επίσης, η υποστήριξη των 15 μελών του ΣΑ στη θέσπιση μίας «αξιόπιστης συριακής κυβέρνησης» μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία σύνταξης «νέου συντάγματος». Από το κείμενο αποφεύγεται κάθε σαφής αναφορά εναντίον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φρόντισαν να επαναλαμβάνουν με κάθε αφορμή την απαίτησή τους για «αποχώρηση» του Ασαντ από την εξουσία, στο όνομα της «ειρήνης»...

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, έσπευσε να χαρακτηρίσει την ομόφωνη απόφαση για τη Συρία σαν «ένα πολύ σημαντικό βήμα πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε» και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που προήδρευσε της συνεδρίασης του σώματος, σχολίασε πως είναι «ένα σαφές μήνυμα πως τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι σκοτωμοί στη Συρία». Ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, από την άλλη, τόνισε ότι η απόφαση της Νέας Υόρκης στην ουσία επικύρωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις 14 Νοέμβρη στη Βιέννη της Αυστρίας, κατά την προηγούμενη σύνοδο της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», στην οποία συμμετέχουν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και 17 διεθνείς ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις.

Μπαράζ επιθέσεων κατά αμάχων

Η κοινή απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία δε σταμάτησε ούτε στο ελάχιστο τις σφοδρές συγκρούσεις σε δεκάδες πεδία μαχών. Φονικές επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από τζιχαντιστές του λεγόμενου «Στρατού του Ισλάμ» στο βόρειο προάστιο της Δαμασκού, Μπάρζα, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον έξι αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Στο Χαλέπι, το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε το θάνατο τουλάχιστον τριών κοριτσιών ηλικίας από 16 έως 19 ετών και τον τραυματισμό άλλων δύο από ρουκέτες που έριξαν αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Το αντικυβερνητικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού έκαναν επίθεση στη συνοικία Χαμαντανίγια του Χαλεπιού, προκαλώντας «πολλούς τραυματίες».

Παράλληλα, αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με τις λεγόμενες «Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές», υποστήριξαν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 170 από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ιντλίμπ.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Μόσχα υπεραμύνθηκε των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι διενεργούνται «αυστηρά εντός του διεθνούς δικαίου» και διέψευσε τις πληροφορίες για τη χρήση ρωσικών βομβών διασποράς και τις φήμες για το θάνατο δεκάδων Ρώσων «εθελοντών» ή κομάντος που φέρονται πως πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού.

Δεκάδες χιλιάδες διαβατήρια στα χέρια τζιχαντιστών

Τέλος, ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» πως οι τζιχανιστές του ΙΚ έχουν καταφέρει να κλέψουν «δεκάδες χιλιάδες» λευκά διαβατήρια στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από δήθεν πρόσφυγες προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη. Η εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ότι το ΙΚ κατάσχεσε υλικό που βρισκόταν εντός κυβερνητικών κτιρίων σε αυτές τις τρεις χώρες, κλέβοντας όχι μόνο τα διαβατήρια αλλά και τα μηχανήματα που χρειάζονται για την εκτύπωσή τους... Μάλιστα, η οργάνωση φέρεται πως πουλάει τα «γνήσια - πλαστά διαβατήρια» στη μαύρη αγορά μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Εκδίκηση υπόσχεται η «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οξύνεται επικίνδυνα η ένταση στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ, μετά την προχτεσινή φονική επιδρομή δύο ισραηλινών μαχητικών στο προάστιο Τζαραμάγια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους ο Σαμίρ Καντάρ, ανώτερο στέλεχος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που είχε περάσει 30 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και είχε απελευθερωθεί προ ετών στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της «Χεζμπολάχ», «Αλ Μανάρ», την επίθεση εξαπέλυσαν δύο ισραηλινά αεροπλάνα που έριξαν τέσσερις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε συγκρότημα πολυκατοικιών στη Τζαραμάγια της Δαμασκού, αφού παραβίασαν το συριακό εναέριο χώρο... Το Ισραήλ αρκέστηκε να ανακοινώσει, από την πλευρά του, ότι ο Σαμίρ Καντάρ προετοίμαζε «επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το έδαφος της Συρίας», δίχως ωστόσο να αναλάβει επίσημα την ευθύνη της αεροπορικής επιδρομής (όπως άλλωστε το συνηθίζει).

Γεγονός είναι, πάντως, πως η κηδεία του Καντάρ, χτες το πρωί, σε μουσουλμανικό κοιμητήριο της νότιας Βηρυτού μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ξέσπασαν κατά των φονικών ισραηλινών επιθέσεων. Λίγες ώρες μετά την κηδεία, τρεις ρουκέτες ΚΑΤΙΟΥΣΑ εκτοξεύτηκαν από τη μεριά του νοτίου Λιβάνου προς τη μεριά του βορείου Ισραήλ δίχως να προκαλέσουν (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) θύματα ή ζημιές. Αργότερα, χτες βράδυ, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε ότι η οργάνωσή του θα ανταποδώσει το πλήγμα «σε χρόνο και τόπο» της επιλογής της.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η ισραηλινή επιδρομή κατά της «Χεζμπολάχ» στη Συρία έγινε λίγα 24ωρα προτού ολοκληρωθούν χτες με επιτυχία οι δοκιμές του αμερικανο-ισραηλινού αντιπυραυλικού προγράμματος «David's Sling»...

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φόβοι για νέα στρατιωτική κλιμάκωση

Πυκνώνουν οι καταγγελίες των πολιτοφυλάκων που ελέγχουν τους θύλακες στην Ανατολική Ουκρανία που αντιτέθηκαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατικές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ότι επίκειται επίθεση από τον ουκρανικό στρατό και τα τάγματα εθνικιστών και φασιστών. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του στρατού των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται και με βαρέα όπλα πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης στην Γκορλόφκα και την πόλη του Ντονέτσκ, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Βέβαια, η συμφωνία αυτή, από το Φλεβάρη του 2015, που υποτίθεται τέθηκε σε εφαρμογή από το Σεπτέμβρη, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν πολλές παραβιάσεις από τάγματα εθνικιστών, που προσπαθούν τις τελευταίες μέρες να διεισδύσουν από πολλά σημεία στους θύλακες των πολιτοφυλάκων.

Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η δήλωση που έκανε την Κυριακή ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει στο έλεος των εθνικιστών το ρωσόφωνο πληθυσμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ