ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η περισυλλογή σορών προσφύγων στο Αιγαίο

Από τις 28 Δεκέμβρη ξεκινούν οι κατασταλτικές επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης της Frontex

Συνεχίζεται η περισυλλογή σορών προσφύγων στο Αιγαίο. Μετά τις πέντε σωρούς προσφύγων που εντοπίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες άλλες δύο νότια των ακτών της ίδιας νησίδας. Πρόκειται για αγόρι και γυναίκα, τα πτώματα των οποίων, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Λέρου και θα σταλούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου στη Ρόδο, για νεκροψία - νεκροτομή - ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Και τα δύο νέα αυτά θύματα πιθανότατα προέρχονται από το ναυάγιο της 9ης Δεκέμβρη. Τότε, βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, είχαν εντοπιστεί δώδεκα νεκροί, είχαν διασωθεί 26 άτομα, ενώ αγνοούμενοι ήταν άλλοι 10-13 πρόσφυγες, από τους οποίους οι πέντε βρέθηκαν νεκροί μεσοβδόμαδα.

Στο μεταξύ, τη σορό ενός δίχρονου αγοριού ανέσυραν το μεσημέρι του Σαββάτου οι λιμενικοί στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Παναγιά στις Οινούσσες. Μαζί με άλλους 61 πρόσφυγες που διασώθηκαν, ανάμεσά τους και ο 58χρονος διακινητής που συνελήφθη, το παιδί επέβαινε σε ξύλινο σκάφος το οποίο ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα, αλλά να καταφέρουν να βγουν μόνοι τους στην ακτή. Εκεί εντοπίστηκε νεκρό το αγοράκι, που αρχικά αγνοούταν.


Associated Press

Τέλος, στην Ικαρία, στην παραλία Αγίας Κυριακής στην περιοχή του αεροδρομίου, εντοπίστηκε η σορός άνδρα αγνώστων στοιχείων, ηλικίας περίπου 20 χρονών. Το θύμα φορούσε σωσίβιο, όπως και κορίτσι ηλικίας περίπου δέκα χρόνων που, επίσης, βρέθηκε νεκρό προχτές στην παραλία Ιερό στην περιοχή του αεροδρομίου. Οι δύο σοροί θα μεταφερθούν στη Σάμο για νεκροψία - νεκροτομή.

Η Γερμανία, εξάλλου, προσφέρθηκε να ενισχύσει τη Frontex στην Ελλάδα με 180 αστυνομικούς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην επιχείρηση RABIT που ξεκινά το Γενάρη. Ενόψει των σταθερά υψηλών προσφυγικών ροών, η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει από τη Frontex μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Spiegel», η Frontex ζήτησε την περασμένη βδομάδα από τη Γερμανία περίπου 100 αστυνομικούς, ελικόπτερα και σκάφη για άμεση επέμβαση. Με ελληνική διοίκηση, η Frontex θα συμβάλλει από την πλευρά της με 850 άνδρες, για την ενίσχυση των κατασταλτικών επιχειρήσεων κατά των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Από τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέτος 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, ο μηχανισμός των ομάδων ταχείας συνοριακής επέμβασης (RABIT), ο οποίος ενεργοποιείται μέσω της Frontex κατόπιν αιτήματος της χώρας που χρειάζεται βοήθεια στα σύνορά της, θα τεθεί σε λειτουργία το Γενάρη. Η επιχείρηση RABIT πρόκειται να ενισχύσει την επιχείρηση «Ποσειδώνας» της Frontex, η οποία θα ξεκινήσει στις 28 Δεκέμβρη έχοντας στόχο αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας. Ηδη 375 υπάλληλοι έχουν τεθεί στη διάθεση της επιχείρησης, ανάμεσά τους ειδικοί στα δακτυλικά αποτυπώματα και τα πλαστά έγγραφα. Το ειδικευμένο προσωπικό θα συμβάλλει στην ευκολότερη διαπίστωση της εθνικότητας των προσφύγων για το καλύτερο «ξεσκαρτάρισμά» τους...


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Προετοιμάζουν νέο νόμο για το άσυλο

Η Γερμανία και η Αυστρία προετοιμάζουν ένα νέο νόμο για το άσυλο στην ΕΕ, όπως προέκυψε το Σαββατοκύριακο από τον συντονιστή για το προσφυγικό ζήτημα που έχει οριστεί από τη γερμανική καγκελαρία, Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus». Μάλιστα, ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, Γιόζεφ Οστερμάιερ, ενώ δήλωσε ότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, θα προσεγγίσουν την πρόταση αυτή. Βέβαια, η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέσων καταστολής και της ελεγχόμενης ροής προσφύγων ανάλογα, στην ουσία, με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας για την αξιοποίησή τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Αφορά τη λειτουργία των κέντρων κράτησης και διαλογής, των λεγόμενων hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε εκεί να γίνεται το ξεκαθάρισμα αυτών που θα δικαιούνται να κάνουν αίτηση ασύλου για να ενταχθούν στο λεγόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Στο σημείο αυτό ο Αλτμάιερ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ότι παρά τις αποφάσεις για 11 κέντρα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 2, ένα σε κάθε χώρα, ενώ λόγω των αντιδράσεων από διάφορες χώρες δεν γίνεται ισομερώς η κατανομή των προσφύγων. Είπε χαρακτηριστικά: «Οταν παίρνεται μια θετική απόφαση πρέπει όλοι να συμβάλουν στην υλοποίησή της». Μια σαφής αιχμή ιδιαίτερα προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες. Ανέφερε δε ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου γίνεται προς λίγες χώρες.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας επίσης στην τοπική εφημερίδα «Ostereich», είπε: «Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν πραγματικά λόγο για άσυλο. Επίσης, μόνο περίπου το 40% των ανθρώπων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, με βάση στοιχεία του 2014, έχουν εγκαταλείψει πραγματικά την ΕΕ. Επομένως, πρέπει οι απελάσεις να ενταθούν».

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για ενίσχυση της καταστολής, φύλαξη των συνόρων - και με τη νέα ευρωενωσιακή Συνοριοφυλακή που προετοιμάζεται. Αποσκοπεί επίσης στο να μειωθεί η εισροή προσφύγων στη Γερμανία και να ασκηθούν πιέσεις σε άλλες χώρες να δεχτούν πρόσφυγες. Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι είναι ακόμα και κυρώσεις στην περίπτωση μη ένταξης στο λεγόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ζήτημα που αναφέρεται σε χώρες που πρωτοστατούν στην άρνηση, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ