ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΤ 2016
Υπονομεύει παραπέρα περίθαλψη και συντάξεις

Ακόμα και με μαγειρεμένα στοιχεία, το έλλειμμα προϋπολογίζεται πάνω από τα 850 εκατ. ευρώ

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων στο ΝΑΤ
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων στο ΝΑΤ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2016 έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα έσοδα του ΝΑΤ, εντελώς αυθαίρετα, προϋπολογίζονται σε 229.215.690 ευρώ (από 156.000.000 το 2015) και τα έξοδα σε 1.081.388.900 ευρώ, που σημαίνει ότι το συνολικό οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ, το οποίο καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός και αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση των εφοπλιστών, προϋπολογίζεται στα 852.173.210 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας του προϋπολογισμού είναι ότι προβλέπει για το 2016 αύξηση συνολικά των εσόδων κατά 58.215.690 ευρώ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, όταν οι εισφορές από τα πλοία προϋπολογίζονται μειωμένες κατά 6.186.726 ευρώ. Πιο ειδικά, προβλέπει για το 2016 ποσό 53.940.677 ευρώ από εισφορές που θα προέλθουν από 2.420 πλοία (άνω των 100 κ.ο.χ.), ενώ για το 2015 προϋπολόγιζαν εισφορές 60.127.403 ευρώ από 2.476 πλοία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά αν εισπράχτηκαν.

Οπως τονίζουν τα σωματεία, δείχνοντας τις αιτίες που βουλιάζουν το ΝΑΤ στα ελλείμματα, «πάνω από 60.000 ναυτεργάτες εργάζονται χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση, με συναλλαγές σε ένα διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα που απομυζεί πάνω από 240 εκατ. δολάρια "μαύρο" χρήμα (...) Με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ, το Νοέμβρη οι άνεργοι ήταν 2.967, καθώς οι άθλιες προϋποθέσεις που υπάρχουν, αποκλείουν τους μακροχρόνια άνεργους από την επιδότηση "αίσχους" των 293 ευρώ για έγγαμους και 235 ευρώ για άγαμους, με αποτέλεσμα να παίρνουν επιδότηση 281 (9,47%)».

Την ίδια περίοδο, οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία, με 5.046 πλοία στις αρχές Γενάρη 2015, ολικής χωρητικότητα 184,06 εκατ. κόρους και παραγγελίες για 529 νεότευκτα πλοία αξίας 30 δισ. δολαρίων.

«Οι μειώσεις στα έσοδα του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τα κέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων» τονίζουν τα σωματεία και καλούν συνολικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία «με καλύτερη οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα στην «Ανακύκλωση»

Τις πρωτοβουλίες του Κόμματος και τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και την παρέμβαση του ΚΚΕ έδωσε χτες η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Εκ μέρους του Κόμματος, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, υπενθύμισε ότι οι 42 εργαζόμενοι εδώ και 50 μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας επαναπρόσληψη με τους ίδιους όρους.

Είπε ότι με ευθύνη του εργολάβου το εργοστάσιο έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 2/11/2015, με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να μη γίνεται για 50 μέρες και 12 δήμοι (Ηρακλείου και Λασιθίου) να θάβουν τα ανακυκλώσιμα. Κατήγγειλε ότι ο εργολάβος που αναλαμβάνει κάθε φορά το ΚΔΑΥ Ηρακλείου «Ανακύκλωση», έχει σαν μοναδικό έξοδο τη μισθοδοσία των εργαζομένων (περίπου 50.000 ευρώ το μήνα).

Τόσο το οικόπεδο όσο και το κτίριο του εργοστασίου έχουν παραχωρηθεί στον εργολάβο, ενώ τα απορρίμματα συλλέγονται και παραδίδονται στο εργοστάσιο από τους δήμους, με δικό τους προσωπικό, από κάδους και απορριμματοφόρα που «δωρίθηκαν» από την ΕΕΑΑ (ΑΕ στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι όλης της Ελλάδας, μέσω της ΚΕΔΕ, με ποσοστό 35%, ενώ το υπόλοιπο 65% κατέχουν μεγάλες επιχειρήσεις).

Οπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, «όλο αυτό το διάστημα και από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό τους», ασκώντας πίεση σε Δήμο, Περιφέρεια και Βουλή για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα των 50 ημερών, κωφεύει και κάνει πλάτες στον εργολάβο» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και στάθηκε ιδιαίτερα στην προκλητική απάντηση του υπουργού Εργασίας και στη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου στη δεύτερη τριμερή συνάντηση.

Από την άλλη, η ΕΕΑΑ αρνείται να δώσει στον Μ. Συντυχάκη τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τον εργολάβο, αλλά και οι δήμοι των Νομών Ηράκλειου - Λασιθίου, παρά τις αποφάσεις στήριξης που έχουν πάρει υπέρ των εργαζομένων.

«Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφέρεια, τους Δήμους Ηρακλείου και Λασιθίου, να πάρουν άμεσα θέση, ώστε να λυθεί τώρα το ζήτημα» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Μ. Συντυχάκης και ζήτησε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, όπως: Να δοθεί έκτακτο επίδομα στους απολυμένους από τον ΟΑΕΔ για τα Χριστούγεννα. Να δίνονται σε σταθερή βάση τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου. Να παγώσουν οι λογαριασμοί ΔΕΗ και νερού, τα δάνεια στις τράπεζες.

Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων από την κυβέρνηση

Αυστηροποιούνται ταυτόχρονα τα κριτήρια για συνταγογράφηση εξετάσεων

Υπογράφηκε χτες η Υπουργική Απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, το τελευταίο σε εκκρεμότητα προαπαιτούμενο από τα 13 για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Ετσι, προκειμένου να συγκρατηθούν οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, οι τιμές για 51 από αυτές μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% και οι υπόλοιπες κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet scan.

Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται πως με «τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων». Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι δεν ωφελούνται ουσιαστικά από αυτό το μέτρο, αφού εντάσσεται στο «παζλ» των περικοπών δαπανών από πλευράς κράτους και ΕΟΠΥΥ.

Καταρχάς, είναι ενδεικτικό ότι για τις 2.500 εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς, δεν προβλέπεται καμιά μείωση των τιμών. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος της Υπουργικής Απόφασης είναι «η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις να ελέγχεται με διαρθρωτικά μέτρα» πέρα από τη μείωση τιμών, όπως: Κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα, realtime έλεγχος των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις.

Δηλαδή, πιο αυστηρά κριτήρια για τη συνταγογράφηση εξετάσεων και περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς για εξετάσεις που πρέπει να κάνουν αλλά δε θα συνταγογραφούνται, επειδή θα θεωρούνται «περιττές» ή «επιπλέον»... Για τα παραπάνω διαρθρωτικά μέτρα, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν εντός δυο μηνών συνολικό σχέδιο.

Θυμίζουμε, επίσης, πως για τα έτη 2015 - 2018 ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει «πλαφόν» στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Για τις διαγνωστικές εξετάσεις ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 302 εκατ. ευρώ. Ετσι, χιλιάδες εξετάσεις δεν αποζημιώνονται καθόλου, ενώ στις υπόλοιπες έχουν επιβληθεί συμμετοχές τουλάχιστον 15%. Ταυτόχρονα, αναμένεται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπου ενδεχομένως να διευρυνθούν οι εξετάσεις που είναι «εκτός» και πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς.

Εξάλλου, υπάρχει και η εμπειρία από τα φάρμακα, όπου μειώθηκαν οι τιμές ορισμένων σκευασμάτων, αλλά οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν, αφού ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία «συμμετέχει» κι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Πλούσια πολιτιστική δράση από το ΠΑΜΕ

Τη ερχόμενη Δευτέρα 28/12 ξεκινάει τις παιδικές παραστάσεις η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, με το παιδικό παραμύθι «Η Λεύκα και το άλογο». Η πρώτη προγραμματισμένη παράσταση θα πλαισιώσει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Δήμο Καισαριανής.

Οι παραστάσεις του παιδικού θεάτρου και του θεάτρου για ενήλικες «Οι γειτονιές του κόσμου» θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Τα σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Σύλλογοι Γονέων, οι φορείς μπορούν σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ να αξιοποιήσουν όποια από τις δύο παραστάσεις θέλουν. Η θεατρική ομάδα, επίσης, προετοιμάζει για το καλοκαίρι τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία εκδήλωσης αφιερωμένης στον Κώστα Βίρβο, με παρουσίαση των τραγουδιών του «Θεσσαλικού Κύκλου» (Κώστας Βίρβος - Γιάννης Μαρκόπουλος). Στο «Θεσσαλικό Κύκλο» θα συνεργαστούν η ορχήστρα, η χορωδία και η θεατρική ομάδα.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όσους συναγωνιστές θέλουν και μπορούν, να πλαισιώσουν τις πολιτιστικές ομάδες (μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο). Ιδιαίτερα αναγκαία είναι η συμπλήρωση της ορχήστρας με παραδοσιακά πνευστά, έγχορδα και κρουστά όργανα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ 210 3301842, 210 3301847, 210 3833786.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ