ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Κολιγιά για να πετάξουν τη ΔΑΣ εκτός προεδρείου

Λειτουργώντας για λογαριασμό της εργοδοσίας, μεθόδευσαν τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων που είναι δεύτερη δύναμη στο ΔΣ

Από την απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο στις 12 Νοέμβρη
Από την απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο στις 12 Νοέμβρη
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μεθόδευσαν τον αποκλεισμό της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ), παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στο ΔΣ, εκτοπίζοντας τη ΔΑΚΕ, ενώ έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη θέση στην ψηφοφορία για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής κι αυτό φαίνεται καθαρά από τη στάση που κράτησαν οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της διοίκησης που προέκυψε από το 20ό Συνέδριο του ΕΚΒ.

Συγκεκριμένα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου και στήριξαν από κοινού την πρόταση της ΠΑΣΚΕ για προγραμματικό προεδρείο με τους εξής όρους: Συμφωνία «στα ιδανικά και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης», «προγραμματική συμφωνία» και «συνομολογία ρητά και κατηγορηματικά της κοινής δράσης απ' όλες τις παρατάξεις»!

Στην πραγματικότητα, η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε με την πρότασή της την αντιλαϊκή γραμμή στην οποία συμπράττει με τη ΔΑΚΕ για λογαριασμό της εργοδοσίας και οριοθέτησε έτσι την αντιπαράθεσή τους με τις ταξικές δυνάμεις, που με συνέπεια υπερασπίζονται τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων της περιοχής.

Μετά απ' αυτό, οι έξι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ αποχώρησαν από τη συζήτηση. Αποχώρησε, επίσης, ο σύμβουλος της παράταξης «Εργατική Αυτονομία», ενώ εξαιτίας ενδοπαραταξιακών διαφορών αποχώρησαν και τρεις από τους πέντε συμβούλους της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση να μείνουν 11 από τους 21 συμβούλους του νέου ΔΣ.

Τελικά, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν για τη θέση του γραμματέα τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ που είναι τρίτη δύναμη, καταπατώντας τη θέληση και κυρίως την απόφαση των αντιπροσώπων των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο.

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει η ΔΑΣ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Βόλο, στη θέση του γραμματέα εκλέχτηκε συνδικαλιστής προερχόμενος από σωματείο που είναι εντελώς αδρανοποιημένο - σφραγίδα «και στο οποίο έγιναν εκλογές, όχι ανοιχτά και φανερά στο ΕΚΒ, αλλά στην αίθουσα κάποιου ξενοδοχείου, με εξόφθαλμη νοθεία στην ψηφοφορία και πολλές άλλες σοβαρές παρατυπίες».

Αναδεικνύοντας την ουσία αυτής της κολιγιάς, η ΔΑΣ σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι δε θέλουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο προεδρείο, «για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο στα πόδια τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία και τα σχέδιά της.

Να συνεχίσουν, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τη συνεργασία τους στην απεργοσπασία, να σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, να καλλιεργούν αναμονή και συμβιβασμό, στο να απογοητεύουν και να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα σωματεία και γενικότερα από το μαζικό κίνημα, να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ΕΚΒ και συνολικά το οργανωμένο κίνημα».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους «να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης. Από τις δυνάμεις που κυριαρχούν στο προεδρείο του ΕΚΒ, όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, αλλά πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα, ώστε αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα πρωτοβάθμια όργανα, να απαλλαγούν από τα τσιράκια της εργοδοσίας και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα».

Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στις εκλογές της ΠΕΠΕΝ

Το όργιο αυθαιρεσίας στις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) κατήγγειλε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ) στην πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοδικείου Πειραιά, την Παρασκευή. Η αντιπροσωπεία της ΔΑΕΠ έχει καταγγείλει το γεγονός ότι, σε παράβαση του καταστατικού, η Εφορευτική Επιτροπή δεν επιτρέπει στους υποψηφίους της να παρίστανται στην εκλογική διαδικασία, ενώ αρνείται να τους ενημερώσει για την πρόοδο της ψηφοφορίας και τον αριθμό όσων έχουν ψηφίσει αυτοπροσώπως και με επιστολή.

Η ΔΑΕΠ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η Εφορευτική Επιτροπή που ελέγχεται από τη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ έχει βάλει τα... δυνατά της ώστε οι εκλογές που λήγουν στις 30 Δεκέμβρη, να αποτελέσουν μνημείο νοθείας, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτό το κατάπτυστο αναχρονιστικό καταστατικό που διατηρεί από την εποχή της χούντας». Η προκλητική στάση της Εφορευτικής Επιτροπής συνεχίστηκε, όταν οι υποψήφιοι της ΔΑΕΠ βρήκαν κλειστή την πόρτα της αίθουσας ψηφοφορίας και την Εφορευτική Επιτροπή να τους απαγορεύει την είσοδο, ενώ την ίδια ώρα κατέστρεφε τους φακέλους των επιστολικών ψήφων, «αν και αποτελούν στοιχείο ελέγχου για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας», όπως υπογραμμίζει η ΔΑΕΠ.

«Επιβεβαιώνεται ότι κουμάντο στην κάλπη κάνουν οι εφοπλιστές, που για να περνάνε τα μέτρα που θέλουν πιο ανώδυνα, χρησιμοποιούν ξεπουλημένους εντολοδόχους οι οποίοι προσυπέγραφαν και θα συνεχίσουν να προσυπογράφουν για τον αφανισμό του κλάδου, για ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, συμβάσεις να παζαρεύονται με δουλεμπορικά κυκλώματα, συντάξεις να φτάνουν στον πάτο, φόρους να αγγίζουν τα όρια της ληστείας. Εμείς λέμε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει», καταλήγει η ΔΑΕΠ.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ενισχυμένη η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Ενισχυμένες σε ψήφους και ποσοστά αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Ευβοίας (ΕΙΝΝΕΥΒ), εκλέγοντας έναν παραπάνω αντιπρόσωπο στην τριμελή επιτροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Σε σύνολο 190 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 177 (από 122 το 2012), εκ των οποίων έγκυρα ήταν τα 161. Για το ΔΣ, η Αγωνιστική Συσπείρωση έλαβε 97 ψήφους (από 67 το 2012) και εξέλεξε 3 έδρες (από 3). Η «Ενωτική Κίνηση» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 64 ψήφους (από 54) και 2 έδρες (από 2). Για την τριμελή επιτροπή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, η Αγωνιστική Συσπείρωση έλαβε 97 ψήφους (από 30 το 2012) και εξέλεξε 2 μέλη (από 1). Η Ενωτική Κίνηση 64 ψήφους (από 50) και εξέλεξε 1 μέλος (από 2). Η Αγωνιστική Συσπείρωση εξέλεξε ακόμα 2 αντιπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ και 3 αντιπροσώπους για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ»
Απέσπασαν δέσμευση της εργοδοσίας για τις απολύσεις

Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν αναγγείλει από την Κυριακή 20/12 μέχρι και την Πέμπτη 24/12, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ», μετά από προφορική δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα σταματήσει τις προγραμματισμένες απολύσεις και θα επαναπροσλάβει όσους ήδη απέλυσε (12) και επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ» σημειώνει: «Μετά από δεσμεύσεις του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μ. Σαράντη για σταμάτημα των προγραμματισμένων απολύσεων και επαναπρόσληψη το άμεσο επόμενο διάστημα των απολυμένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους όπως παλιά, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Το σωματείο, μέχρι την επαναπρόσληψη και του τελευταίου απολυμένου που θέλει να επιστρέψει στη δουλειά, παραμένει σε εγρήγορση, σε περίπτωση που αθετηθούν οι δεσμεύσεις, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Καλούμε τον ξανθιώτικο λαό στη συνέχιση της συμπαράστασης που έχει δείξει μέχρι στιγμής με κάθε τρόπο μέχρι την επιστροφή και του τελευταίου απολυμένου».

Πρωτιά στους Μισθωτούς Τεχνικούς Μακεδονίας

Πρώτη και πλειοψηφούσα δύναμη αναδείχθηκε η ΕΣΑΚ στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Στις εκλογές υπήρξε αύξηση της συμμετοχής και η ΕΣΑΚ βγήκε ενισχυμένη σε ψήφους, ποσοστά και έδρες. Στις εκλογές ψήφισαν 239 (προηγούμενα 220, αύξηση 8%). Ακυρα - Λευκά βρέθηκαν δύο (από 5). Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών πήρε 126 ψήφους και ποσοστό 52,7% (είχε 100 ψήφους και 46,5%) και κατέλαβε 4 έδρες (είχε 3). Επίσης, εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για το ΕΚΘ (είχε 2). Η «Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Τεχνικών» (προήλθε από τη συνένωση τριών παρατάξεων που προηγούμενα συμμετείχαν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια), πήρε 111 ψήφους και ποσοστό 46,4% (είχαν 115 και ποσοστό 52,3%) και κατέλαβαν 3 έδρες (είχαν 4). Επίσης, εξέλεξαν 1 αντιπρόσωπο για το ΕΚΘ (είχαν 1).

Πληρώθηκαν δεδουλευμένα στον «ΤΟΞΟΤΗ»

Στην καταβολή μεγάλου μέρους των οφειλόμενων δεδουλευμένων προχώρησε η εργοδοσία της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» (έργα ΔΕΔΔΗΕ) κάτω από την πίεση του πολυήμερου απεργιακού αγώνα. Δεσμεύτηκε ακόμα να πληρώσει στο σύνολό τους μισθούς, υπερωρίες και επιδόματα που οφείλει μέχρι το τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι έδωσαν σαν μια γροθιά τη μάχη της απεργίας, για οχτώ μέρες, συσπειρωμένοι στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, κάνοντας δική τους υπόθεση την επιτυχία και την περιφρούρησή της. Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, σε προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας ανέδειξε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, όχι μόνο όσον αφορά την καταβολή των μισθών τους, αλλά και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν. Παράλληλα, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στην «Τοξότης ΑΕ» σε νέα σύσκεψη, την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15) προκειμένου να αποτιμήσουν την απεργιακή μάχη και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ