ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παύσουν οι διώξεις για τις κινητοποιήσεις αγροτών

Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στη Βουλή

Πορεία με τρακτέρ στη Λαμία ενάντια στις διώξεις αγροτών για παλιότερες κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Πορεία με τρακτέρ στη Λαμία ενάντια στις διώξεις αγροτών για παλιότερες κινητοποιήσεις
Το σταμάτημα των διώξεων που υφίστανται δεκάδες αγρότες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις προηγούμενων χρόνων ζητάει το ΚΚΕ, με την επανακατάθεση τροπολογίας - προσθήκης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις».

Οπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης, «οι αγώνες των αγροτών με διάφορες μορφές συνεχίζονται και σήμερα (...) Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες είτε να έχουν καταδικαστεί, είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν».

Σ' αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και, σε πολλές περιπτώσεις, στις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών και άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται για την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων τους, καθώς και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτύρονται για την επιβολή δυσβάσταχτων διοδίων, το ΚΚΕ επανακαταθέτει την τροπολογία - προσθήκη, με την οποία:

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 330 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 ΠΚ, των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12α του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, καθώς και των συναφών και συρρεόντων με τα πιο πάνω αδικημάτων και σχετιζομένων με αυτά, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως και από ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

2. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, με διάταξή του, τη θέτει στο αρχείο.

3. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, διαπιστώνει την εξάλειψη του αξιοποίνου και υποβάλλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για την παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση δε που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο, αντίστοιχα, παύει οριστικά την ποινική δίωξη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

4. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την εξάλειψη του αξιοποίνου διαπιστώνει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του καταδικασθέντα (...) Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

5. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παρ. 1, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ' οιονδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτιθεί, παραγράφονται (...).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν τα μπλόκα στις αρχές Γενάρη

Συνεχίζονται και τις μέρες των γιορτών στη Θεσσαλία οι προσπάθειες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς με το στήσιμο μπλόκων σ' όλη τη χώρα το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Στην Καρδίτσα, σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών συλλόγων του νομού αποφασίστηκε από τις 7 Γενάρη να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων θα γίνουν και τις επόμενες μέρες περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά με στόχο την ενημέρωση για το σύνολο των μέτρων που προωθούν ΕΕ - συγκυβέρνηση. Στα Φάρσαλα, όπου στις αρχές του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο με πολλά τρακτέρ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Λάρισας και Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων ενημερώνουν ήδη τους αγρότες, καλώντας τους να βγουν ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά στην πάλη. Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς έθεσε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ
Συγκρότησαν Σύλλογο σε Ανθήλη - Λαμία

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την περιοχή της Λαμίας και της Ανθήλης έκαναν την περασμένη Κυριακή ένα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωσή τους, συγκροτώντας τον Ενωτικό Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανθήλης - Λαμίας. Προηγήθηκε μαζική σύσκεψη στο κοινοτικό κατάστημα της Ανθήλης, όπου συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και υιοθετήθηκε πλαίσιο πάλης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ.

Οπως τονίστηκε εισηγητικά στη σύσκεψη, η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά απέναντι στα μέτρα που την ξεκληρίζουν «κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον οργανωμένο αγώνα, αφήνοντας έξω την απογοήτευση, τον εφησυχασμό και όλους αυτούς που τόσα χρόνια καπηλεύονταν τους αγώνες μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, αλλά πάνω απ' όλα τα συμφέροντα εκείνα που μας θέλουν εξαθλιωμένους και ελεγχόμενους, ώστε απερίσκεπτα να κερδοφορούν πάνω στις πλάτες τόσο τις δικές μας, όσο και όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Μετά την εκλογή διοίκησης, ο Σύλλογος αποφάσισε να συντονίσει τη δράση του με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και ταυτόχρονα να έρθει σε συνεννόηση με τους Αγροτικούς Συλλόγους της Φθιώτιδας, που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο αιτημάτων υπεράσπισης των μικρομεσαίων αγροτών, με στόχο τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν για το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ στην Κατερίνη

Παρέμβαση σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κατερίνης, με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Δημήτρη Μάρδα, πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου η Γραμματεία Πιερίας της ΠΑΣΕΒΕ. Η εκδήλωση είχε θέμα «Η Ελλάδα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις σήμερα και η επιχειρηματικότητα στο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον». Τα στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ κατήγγειλαν την πολιτική εξόντωσης αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και τους κάλεσαν να μη δείξουν καμία αναμονή και κανένα εφησυχασμό, να μην έχουν καμία ελπίδα από τέτοιες εξαγγελίες και υποσχέσεις περί ανάπτυξης.

Στάση εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής

Στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να μη μεταφερθεί η μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας. Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση - παρέμβαση στις 8 π.μ. στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Κατεχάκη 56 - στάση μετρό Κατεχάκη), προκειμένου να μην υλοποιηθεί η αναπομπή του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής (επειδή δεν έχει γίνει εγγραφή της μισθοδοσίας), σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του υφυπουργού Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.), σήμερα Τρίτη και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης μαζί με το συντονιστικό των εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις, αντιδρώντας στην απόφαση του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας να στραφεί δικαστικά ενάντια στην απόφαση για παράταση της παραμονής τους στην εργασία μέχρι το τέλος του 2016.

Γιορτές για παιδιά

Συνεχίζονται από Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα οι γιορτές για τα παιδιά και όχι μόνο. Ενδεικτικά, προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Αύριο Τετάρτη, 23 Δεκέμβρη

-- Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλ. Κάνιγγος).

Την Κυριακή, 27 Δεκέμβρη

-- Από τον Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών Αθήνας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατησίων - Κυψέλης, στις 11 π.μ., στο «Στέκι Εργαζομένων & Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης» (Πατησίων 252). Θα παιχτεί θεατρική παράσταση και θα λειτουργήσει δημιουργικό εργαστήρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ