ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με προϋπόθεση την αντεργατική πολιτική

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο αναπτυξιακό νόμο. Επεξεργάζεται πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και προσέλκυση καπιταλιστικών επενδύσεων

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Γ. Σταθάκη επεξεργάζονται το πλαίσιο ενίσχυσης του κεφαλαίου που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις

Eurokinissi

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Γ. Σταθάκη επεξεργάζονται το πλαίσιο ενίσχυσης του κεφαλαίου που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις
Η «ενεργητική διαχείριση» των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, η διαμόρφωση του νέου λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου και των εργαλείων χρηματοδότησης που θα το συνοδεύουν, σε συνδυασμό βέβαια με τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αποτελούν τα επόμενα βήματα της συγκυβέρνησης στην πορεία διαμόρφωσης και ανάπτυξης του νέου προτύπου της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που με τη σειρά του προκρίνεται για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή επίθεση εκδηλώνεται με σφοδρότητα στο πλαίσιο και της επικείμενης «αξιολόγησης» από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ESM), με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα, τα νέα μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Το στίγμα αυτής της πολιτικής θα διαπερνά το υπό διαμόρφωση νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, στο οποίο θα περιλαμβάνονται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους τουλάχιστον 7,4 δισ. ευρώ.

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕMS), για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Αντρέεβα.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο:

-- «Στην Ελλάδα, μερικές φορές τα πράγματα "κολλάνε", αλλά δε θα πρέπει αυτό να το εξομοιώνουμε με μεταρρυθμιστική απροθυμία», δηλώνει στην «Frankfurter Allgemeine» και αποδίδει τις «καθυστερήσεις» στις αδυναμίες της ελληνικής Διοίκησης. «Ο Τσίπρας φέρνει αποτέλεσμα», λέει χαρακτηριστικά.

-- «Θα χρειαστεί μια γενιά προκειμένου να φτάσουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», συνέχισε προσθέτοντας ότι η ελληνική Διοίκηση συχνά επιβαρύνεται υπερβολικά με την εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων.

-- Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως μόνο με μεταρρυθμίσεις θα λάβει περαιτέρω πιστώσεις από τον ΕMS και επισημαίνει ότι μόνο με τη δανειακή βοήθεια η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ «δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό ως δανειστής (...), όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να ωφελούμαστε από την οικονομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη του στην παρακολούθηση του προγράμματος».

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Π. Πράετ, μιλώντας στην εφημερίδα «La Libre Belgique» επισημαίνει: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι ακόμα πολύ εντατικές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει η θέληση για επιτυχία και το κλίμα των συνομιλιών έχει βελτιωθεί σημαντικά», ωστόσο η «κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη στη χώρα».

Γραμμές χρηματοδότησης στο κεφάλαιο

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ-επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ), Β. Χόγερ, συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Β. Χόγερ τόνισε ότι η ΕΤΕπ εργάζεται εντατικά σε μια προσπάθεια αναζήτησης επενδύσεων, μέσα από το «πακέτο Γιούνκερ» και άλλα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα. Μάλιστα, για την επίτευξη των στόχων της, η ΕΤΕπ αναβαθμίζει το γραφείο της στην Αθήνα, συστήνοντας ομάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Ελλάδα (δηλαδή με τη χρηματοδότηση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων) και η οποία θα αναλάβει να «ανανεώσει τις σχέσεις της με τις ελληνικές τράπεζες και να διερευνήσει τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης εστίασε στα συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί η συγκυβέρνηση. Ειδικότερα:

-- Η μετεξέλιξη του «Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (ΕΤΕΑΝ) σε ένα φορέα - «ομπρέλα» για τη διαχείριση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Αφορά στην παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, που θα δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του δανεισμού (επιτόκια κ.ά.).

-- Η διεύρυνση του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» (IFG) για τη χρηματοδότηση του μετοχικού κεφαλαίου των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δηλαδή ισχυρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης, στον οποίο ήδη έχει συνεισφέρει κεφάλαια η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα KfW, αλλά και με τη σύμπραξη άλλων «επενδυτικών» κρατικών ταμείων της ΕΕ (π.χ. Γαλλία), καθώς και ιδιωτών.

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τη διοίκηση της ΕΤΕπ, ο Ευ. Τσακαλώτος εστίασε στο υπό ίδρυση «Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας», στο οποίο θα μεταφερθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Σταθάκης μιλώντας στην «Αυγή», σχετικά με τον υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό νόμο: «Σε αντίθεση με το παρελθόν, τώρα προσπαθούμε να συνδυάσουμε περισσότερα του ενός εργαλεία: όχι μόνο επιδοτήσεις, αλλά και φορολογικά κίνητρα, φορολογική σταθερότητα για μεγάλες ξένες επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία, πέρα από τις επιδοτήσεις, θα διευκολύνουν και το δανεισμό των επιχειρήσεων». Θα υπάρχει το κίνητρο «για επτά χρόνια σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος» για τις επιχειρήσεις «που επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου, ξεχώρισε αυτές που εντάσσονται στους «δυναμικούς κλάδους» της οικονομίας, όπως «αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, φαρμακοβιομηχανία, καινοτομία και τεχνολογία και άλλες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ΕΣΠΑ».

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

«Για να γίνουν επενδύσεις, δεν είναι μόνο το εργατικό κόστος καθοριστικός παράγοντας. Είναι πολυδιάστατο το θέμα και εκτιμώ ότι με τις νέες ρυθμίσεις στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό ευέλικτο πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μ. Μαΐλλης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, «μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τον πυρήνα των έμμεσων και των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα θα αποτελέσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η εκκαθάριση των "κόκκινων" δανείων, καθώς θα δώσουν το έναυσμα για νέες ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα». Αυτό υπογράμμισε χτες η διοίκηση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων να εστιάζεται σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η Ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική»...

...δηλαδή, βαθύτερη εμπλοκή στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς της περιοχής για τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων

Στη λογική της «πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής» θα συνεχίσει να κινείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και γενικότερα, με δεδομένο ότι θα εφαρμόζει πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα σύμφωνα με την «ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», αλλά και τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, που εκφράζεται με τη γραμμή της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και προμηθευτών στην ΕΕ, είναι το βασικό μήνυμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης στην εφημερίδα «Εποχή». Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή βρίσκεται στον «αντίποδα» εκείνης που είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση για πώληση του 66% των μετοχών της επιχείρησης. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η επισήμανση του Π. Σκουρλέτη για ορισμένους «κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες» που στάθηκαν ενάντια στη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επειδή «θέλουν μια ΔΕΗ (...) δημόσια [για να] μπορούν να την αρμέγουν, για να έχουν εγγυημένες αποδόσεις»... Και στο ένα και στο άλλο ζήτημα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, πασχίζοντας να τους αμβλύνει, να τους ισορροπήσει.

Σε ό,τι αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ ο Π. Σκουρλέτης επέμεινε στη λογική των «μπαταχτσήδων», υποστηρίζοντας πως οι ανεξόφλητες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ προέρχονται και από Δήμους και ορισμένες επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως το φαινόμενο αυτό «δεν είναι μόνο από την ανέχεια και την κρίση, αλλά και από τη στάση όσων λένε "αυτή την πληρωμή μπορώ να την αναβάλω"». Το σίγουρο είναι πως με εξαίρεση το κοινωνικό τιμολόγιο όσοι χρωστούν άνω των 1.000 ευρώ και χρωστούν 2 λογαριασμούς ρεύματος θα διακόπτεται το ρεύμα σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις ως μέτρο πίεσης για την είσπραξη των οφειλών. Και ενώ ο υπουργός επιμένει ότι δεν πρόκειται για μη πληρωμή λόγω ανέχειας, ήδη η ΔΕΗ ΑΕ, έχει αρχίσει να κόβει το ρεύμα από λαϊκά νοικοκυριά.

Μέσα στους ανταγωνισμούς

Τέλος, για τα ζητήματα των αγωγών ο υπουργός ουσιαστικά καλωσόρισε την είσοδο των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, μέσω της προώθησης του LNG, ενώ την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε να γίνει πραγματικότητα και ο ρώσικος αγωγός. Πρόσθεσε πως λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία προς το παρόν το σχέδιο αυτό «μοιάζει να έχει παγώσει», όμως οι Ρώσοι δείχνουν να τον θέλουν πραγματικά και αναζητούν εναλλακτικές οδούς μέσω Βουλγαρίας. Σημείωσε ακόμη πως και οι Ιταλοί εκφράζουν ενδιαφέρον γι' αυτόν τον αγωγό, εκεί εδράζεται και η δυσφορία που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, «για το ρωσικό αέριο, που φθάνει στη Γερμανία μέσω της Βόρειας Θάλασσας». Τέλος, για τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον νότιο ρώσικο αγωγό, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε: «...Οσες φορές εγώ έχω συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ ή εκπροσώπους επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ ή με τον εδώ πρέσβη, ουδέποτε είπαν κάτι τέτοιο, δεν ασκήθηκε καμιά κριτική ούτε καν με ρώτησαν για το ρωσικό αγωγό»... Παιχνίδια με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς; Ο,τι και να 'ναι, μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το λαό για τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Ενέργεια και όχι μόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ