ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με υλικά το μεράκι και τα επίκαιρα μηνύματα

«Τα μαγικά μαξιλάρια» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το Σάββατο 29 Δεκέμβρη

Γνωριμία με το θέατρο μέσα από το φεστιβάλ για παιδιά
Γνωριμία με το θέατρο μέσα από το φεστιβάλ για παιδιά
Ενα αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους, διασκεδαστικό και εξαιρετικά επίκαιρο έργο επέλεξε φέτος η ΚΝΕ να παρουσιάσει στο πλαίσιο του πρωτοχρονιάτικου φεστιβάλ για παιδιά που θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό στις 29 και 30 Δεκέμβρη. Ο λόγος για «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, που θα αποδώσει η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

Η παράσταση ταξιδεύει τα παιδιά στη μυθική Ουρανούπολη, το βασίλειο του μισητού Αρπατίλαου. Του ματαιόδοξου και άπληστου άρχοντα που καταργεί για τους υπηκόους του τις απόκριες, τα διαλείμματα στα σχολεία, τα πάρτι γενεθλίων, τις Κυριακές, τα καλά όνειρα. Γι' αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ο πιστός ακόλουθός του Βρισελιέ κάνει μια καταχθόνια εφεύρεση: το εφιαλτικό μαξιλάρι. Την απάντηση τη δίνουν πρώτοι οι μαθητές με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, τα παιδιά δεν αντέχουν να βλέπουν άλλο εφιάλτες και αναλαμβάνουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δώσουν ένα μάθημα στον Αρπατήλο και τους υποτακτικούς του, να φτιάξουν όνειρα από τα δικά τους υλικά...

Με 15 περίπου νέα και παλιότερα μέλη, φοιτητές και μαθητές, που δουλεύουν με πολύ μεράκι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ απευθύνεται στο παιδικό ακροατήριο με ένα έργο που το περιεχόμενό του θα θυμίσει σε πολλούς πλευρές της σημερινής πραγματικότητας. Οπως κάθε χρόνο, επιλέχτηκε ένα έργο που μπορεί να «μιλήσει» σε παιδιά κυρίως των πρώτων τάξεων του δημοτικού αλλά και μεγαλύτερων όπως και προσχολικής ηλικίας.

Από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας για το έργο «Τα μαγικά μαξιλάρια»
Από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας για το έργο «Τα μαγικά μαξιλάρια»
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει πολύ πριν. Η ομάδα μαζεύεται, επιλέγεται το έργο, το διαβάζει, μέσα από συζήτηση και πειραματισμό τα μέλη της «καταλαβαίνουν» τους χαρακτήρες που θα υποδυθούν, προκειμένου με το σώμα, τη φωνή, την παντομίμα, τον αυτοσχεδιασμό να αποδώσουν το έργο. Σκηνικά και κοστούμια είναι - όπως και το υπόλοιπο πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ - προϊόν εθελοντικής ομαδικής δουλειάς μελών της ΚΝΕ, φτιαγμένα έτσι, ώστε να είναι εύκολο η παράσταση να μεταφερθεί και σε άλλους χώρους, εκτός του φεστιβάλ.

Σημαντικές παραγωγές

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, όπως και οι άλλες πολιτιστικές της ομάδες, έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα σημαντικές παραγωγές που αγκαλιάστηκαν και πέρα από το πλαίσιο των φεστιβαλικών δραστηριοτήτων. Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ έχει «κατακτήσει» να παρουσιάζει κάθε χρόνο μία παραγωγή για ενήλικους και μία για παιδιά, που παρουσιάζονται σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Η συγκρότηση Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ σηματοδοτεί την καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση τέτοιων παραγωγών, οι οποίες μέχρι τώρα παρουσιάζονται στο κεντρικό και το παιδικό φεστιβάλ. Με το «άπλωμα» των εκδηλώσεων του φεστιβάλ όλο το χρόνο, στο πλαίσιο των θεματικών αφιερωμάτων που ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από την ΚΝΕ με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, προγραμματίζεται να συμμετάσχει και η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ η οποία στο κεντρικό τριήμερο Φεστιβάλ στο πάρκο Τρίτση είχε ανεβάσει με επιτυχία το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβιν Σω.

Αντίστοιχα, και με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια «Τα μαγικά μαξιλάρια» θα παιχτούν και σε άλλους χώρους. Η περσινή παιδική παράσταση «τενεκεδούπολη» της θεατρικής ομάδας για το πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ, γύρισε την Αττική μετά την παρουσίασή της στον Περισσό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι φέτος, πριν ακόμα παρουσιαστεί το θεατρικό, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σωματεία, λαϊκές επιτροπές κ.ά. που ζητούν να παιχτεί η παράσταση και σε δικές τους εκδηλώσεις μέσα στο Γενάρη.

Ολόκληρο το πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, η ΚΝΕ δεν απευθύνεται μόνο στα μικρά παιδιά, αλλά και στους νέους γονείς. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση που διακινείται ήδη καλώντας τους στις εκδηλώσεις, «οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων πλήττουν όλα τα μέλη της λαϊκής οικογένειας και τα παιδιά μας δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ελάτε να συζητήσουμε για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν και γίνονται ακόμα πιο έντονα κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων μέτρων. Ελάτε σε επαφή από πρώτο χέρι με την πρωτοπόρα πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ που θέτει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος για μας και τα παιδιά μας.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Ελάτε μαζί μας στον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες. Για το δικαίωμα που έχει κάθε νέο ζευγάρι να ξεκινάει τη δημιουργία οικογένειας χωρίς εμπόδια. Για το δικαίωμα των παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, τον πολιτισμό, το παιχνίδι. Για να δια-παιδαγωγούνται τα παιδιά μας με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα του διημέρου στην Αθήνα έχει ως εξής:

Σάββατο 29 Δεκέμβρη

10.00 Γιορτινό εργαστήρι

11.00 Προβολή ταινιών από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

12.00 «Τα μαγικά μαξιλάρια», παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ

18.00 Το εργαστήρι του χιονάνθρωπου

19.00 Αφήγηση του παραμυθιού «Καλικατζαροσκανταλιές»

20.00 Συναυλία της παιδικής χορωδίας Anthis Children Choir με τραγούδια του Α. Ξένου για παιδιά και μουσικές του κόσμου

Κυριακή 30 Δεκέμβρη

10.00 Ζωγραφίζουμε για τα δικαιώματα των παιδιών

11.00 Προβολή ταινιών από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

12.00 «Φρίξος και Ελλη», κουκλοθέατρο από το εργαστήρι «Κου-Κλο»

18.00 «Ολα τα παιδιά του κόσμου...», εργαστήρι κατασκευής κούκλας

19.00 «Οι μουσικοί της Βρέμης», θεατρική παράσταση από την Ιρίνα Μπόικο

20.00 Πρωτοχρονιάτικο πάρτι

Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο για μικρούς και μεγάλους.


Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και βιβλιοπαρουσίαση. Αναλυτικά:

Στις 6 μ.μ., εργαστήριο ζωγραφικής και κατασκευών.

Στις 7 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «12 μέρες από τη ζωή του Αϊ - Βασίλη», από την συγγραφέα Εύη Κοντόρα.

Στις 8 μ.μ., 3 λαϊκά παραμύθια από την Ιροντίνα Κάντραλη και την Αννα Σιταρίδου.

Στις 8.30 μ.μ., παιδική θεατρική παράσταση «Ο πόλεμος των δασών».

Στις 9 μ.μ., ο ερχομός του Αϊ - Βασίλη και πρωτοχρονιάτικο πάρτι.

  • Επίσης, χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά με θέμα «Αλλάζουμε τον κόσμο, ζωγραφίζουμε το μέλλον», προγραμματίζουν οι Οργανώσεις Πέλλας της ΚΝΕ, αύριο, Κυριακή, στις 11 το πρωί, στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών.
  • Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη, στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου στην Πάτρα θα γίνει η πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας της ΚΝΕ για μικρούς και μεγάλους. Δραστηριότητες χειροτεχνίας και γιορτινά εργαστήρια, θεατρική παράσταση, παιδικό πάρτι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η εκδήλωση που θα γίνει από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ