ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή πάλη ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις

Διακήρυξη του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, του ΚΚ Ιταλίας (Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά), του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, της Ενωσης Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας και του ΚΚΕ

Το σύνθημα του ΚΚΕ στο Βράχο της Ακρόπολης εμπνέει πολλούς αγωνιστές στην Ευρώπη και τον Κόσμο
Το σύνθημα του ΚΚΕ στο Βράχο της Ακρόπολης εμπνέει πολλούς αγωνιστές στην Ευρώπη και τον Κόσμο
Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία αλλά και γενικότερα σε όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι η κοινή Διακήρυξη του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, του ΚΚ Ιταλίας (Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά), των επαναστατικών δυνάμεων στη Γαλλία, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση και Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών και του ΚΚΕ για την ανάγκη να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της διεθνιστικής πολιτικής συνάντησης - εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σάββατο 15 Δεκέμβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας με σύνθημα «Για την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ», τα 5 κόμματα - το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ - εξέδωσαν την κοινή διακήρυξη που δημοσιεύουμε σήμερα:

«Οι εκπρόσωποι του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση της Γαλλίας, της Ενωσης Eπαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, των Κομμουνιστών Λαϊκής Αριστεράς - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που παραβρέθηκαν στη Μαδρίτη στη διεθνή συνάντηση για την έξοδο από την ΕΕ, από το ευρώ και το ΝΑΤΟ, προβαίνουν στην εξής ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Ο καπιταλισμός βιώνει πολύ βαθιά κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που δείχνει τα ιστορικά όρια του συστήματος. Παρά την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνολικά των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων με τεράστια ποσά, οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης.

Γεγονός είναι πως ανεξάρτητα από το μείγμα της οικονομικής διαχείρισης, η πολιτική που εφαρμόζεται είναι εχθρική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, καταστρέφοντας πολυάριθμες παραγωγικές δυνάμεις, ρίχνοντας στην εξαθλίωση εκατομμύρια εργάτες, περιορίζοντας, καταργώντας τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα και καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, προετοιμάζοντας νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η ΕΕ - δηλαδή η ιμπεριαλιστική συμμαχία που απορρέει από τις ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών - στην προσπάθειά της να διατηρήσει αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στην Ευρώπη, επιβάλει πολιτικές που βυθίζουν στη φτώχεια εκατομμύρια εργαζόμενους στις χώρες της ΕΕ, βαθαίνοντας κάθε μέρα περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ευνοώντας μεταξύ άλλων την αναβίωση και το δυνάμωμα των φασιστικών οργανώσεων. Σήμερα, οι πολιτικές που προέρχονται από την ΕΕ και εφαρμόζονται αδυσώπητα από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της καλύπτουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου αυτής της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Οι οργανώσεις και τα κομμουνιστικά κόμματα που υπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούμε με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και δηλώνουμε ακόμα μια φορά ότι για να μπει τέλος στην αυξανόμενη εξαθλίωση των εργαζομένων, για να μπει τέλος στην εκμετάλλευση την οποία υφίστανται από τους καπιταλιστές εκμεταλλευτές και να διασφαλιστούν τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα είναι απολύτως αναγκαία η ανατροπή του καπιταλισμού και η αντικατάστασή του από το σοσιαλισμό. Επίσης, θεωρούμε ότι πραγματικά κυρίαρχοι οι λαοί της Ευρώπης θα είναι μόνο αν κατακτήσουν την εργατική και λαϊκή εξουσία και οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, με ταυτόχρονη έξοδο από την ΕΕ, το Ευρώ και το ΝΑΤΟ. Γι' αυτούς τους λόγους παλεύουμε για την έξοδο των χωρών μας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και δεσμευόμαστε να ανεβάσουμε το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων μας γι' αυτόν το σκοπό.

Μαδρίτη 15 Δεκέμβρη 2012».

Πατριδογνωμόνιο
Ευτυχισμένο το 2060 ρε πατρίδα!!!

Γράφω παραμονή της καταστροφής του κόσμου για να προλάβω μην και δε διαβαστώ στον άλλον κόσμο τον ωραίο, τον αγγελικά πλασμένο. Με έπεισαν τόσα και τόσα εκατομμύρια εξυπνότερων από μένα πολιτών στον κόσμο, που έσπευσαν να αγοράσουν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα με ειδικά υλικά φτιαγμένα, τα οποία θα λειτουργούν και μετά την καταστροφή.

Με έπεισε κι εκείνος ο επιφανής Σουηδός χρυσαυγίτης ακροδεξιός, που έπαιρνε χρόνια επίδομα παχυλό διανοητικής αναπηρίας... Διατεινόταν ότι ήταν απλώς καλός εθνικιστής - κάτι σας θυμίζει, δεν μπορεί, μέρες που είναι - κι είχε αναλάβει μάλιστα φέτος και την εισήγηση του κόμματός του επί του προϋπολογισμού. Είπε ότι δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. Εκανε απλώς χρήση των προνοιών του νόμου και του κοινοβουλίου! Οπότε χωρίς ανοχές διακτινίζω τις ευχές μου στο μέγα, το απελευθερωτικόν, το γιγάντιον κι εθνοσωτήριον έτος 2060.

Εχω όμως πληρεστάτη τεκμηρίωση της αυθαιρεσίας μου. Βασισμένη σε μια άλλη σημαδιακή ημερομηνία, που πέρασε και θα ξαναεμφανιστεί μετά από σχεδόν χίλια χρόνια.

Αναφέρομαι στην 12-12-2012 ημέρα. Κατά την οποία εξεδόθη και το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως υπ' αριθμόν 240 (το 3-3-3003 αργεί κομματάκι). Σ' αυτό το ιστορικό ΦΕΚ λοιπόν, της ιστορικής ημερολογιακής σύμπτωσης (χα!χα! να γελάσει και το χειλάκι μας τώρα που ξαμολήθηκαν οι εμποράκοι των μεταφυσικών παζαριών και κονομάνε τρελά από αφελείς κι απελπισμένους, θύματα του επίσημου κι ανεπίσημου τζόγου της ζωής, φύση και χόμπι του καπιτάλα) οπότε και τυπώνεται η δανειακή σύμβαση, έχουμε, πατριώτες, άρση της εθνικής κυριαρχίας ως το 2060! Κι επειδή ακούγεται οξύμωρα βαρύγδουπο το ξεκαθαρίζω. Δεν εξαιρείται τίποτα από τη δυνατότητα των πιστωτών, αν δεν ξοφλάμε εγκαίρως τα μαλλιά της κεφαλής μας, να προσφύγουν στα δικαστήρια του Λονδίνου και του Λουξεμβούργου, και με το αγγλικό δίκαιο στο οποίο υπαγόμαστε από τούδε και στο εξής ως δανεισθέντες, να κατάσχουν το κράτος το ίδιο, ως περιουσιακό στοιχείο, την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Παρθενώνα, τα βουνά, τα ποτάμια, τη θάλασσα, τα νοσοκομεία, τα σχολεία κλπ. κλπ. Δυνατότητα ανοιχτή και εφαρμοστέα ως το 2060!!!

Ως τότε πρακτικώς και επισήμως, κατά το ΦΕΚ 240/12-12-2012, κι όχι κατά κανέναν αστρολογικό, μαντικό, θεολογίζοντα τσελεμεντέ (να με συγχωρνάει ο άνθρωπος κι είναι κι αξεπέραστο το βιβλίο του με τις συνταγές) δεν μας ανήκει εμάς του ελληνικού λαού - παρά τις ψεύτικες μεγαλοστομίες για αναστροφή του κλίματος - μήτε το χώμα που πατάμε. Είναι υποθηκευμένο. Και ως χώμα και ως διαδικασία. Δεν πάει να ξεσηκωθεί όλος ο Αρειος Πάγος κι όλα τα δικαστήρια της χώρας και να λένε, λόγου χάριν, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρωθεί το δείνα χαράτσι... Θα χρωστάμε. Οπότε θα έρθει ο πιστωτής, θα πάει στο λονδρέζικο ή στο λουξεμβούργιο δικαστήριο και θα βγάλει μιαν απόφαση για τους αλήτες ελληναράδες και θα πάρει τον Αρειο Πάγο και θα τον κάνει ξενοδοχείο, γηροκομείο για πλούσιους δικαστικούς, χώρο εγγυημένων από πλευράς υγιεινής, μοδέρνων βασανιστηρίων φοροφυγάδων, θα τον αξιοποιήσει τέλος πάντων ως περιουσιακό του στοιχείο.

Τέτοιοι ωραίοι μποναμάδες απορώ γιατί δεν είδαν το φως της μείζονος δημοσιότητος ωρέ πατριώτες. Απορώ πώς δεν πήραμε εμείς και πήρε το βρυξελλιώτικο κατεστημένο, το Νόμπελ Ειρήνης. (Νόμπελ εθελοντικής υποδούλωσης δεν έχει ακόμη καθιερωθεί). Κάθε φάπα που θα τρώει ο λαός από δω και τώρα, θα αιτιολογείται ως πατριωτική πράξη. Θα στη δίνουν και θα σου λένε πως αν δεν τη φας στο μουγγό και να λες κι ένα ευχαριστώ από πάνω, θα είσαι προδότης του έθνους, της πατρίδας, των ιερών χωμάτων, που θα τ΄αφήσεις στα χέρια των διεθνών κλητήρων με το κατασχετήριο στο χέρι. Υπομονή κάνεις μέχρι το 2060. Σκας και πατριωτεύεις. Μετά θα είσαι ελεύθερος...

Χρόνια πολλά και καλά δουλικά να είναι τα επόμενα 48 ελληναράδες μου. Σπολάτη δεσποτάδες μου. Για όλους τους υπόλοιπους εμάς κάτι «απομονωμένα» κομμούνια, κάτι ριζοσπάστες τέως μικροαστούς, κάτι ψυχωμένους νέους και γέρους και γυναίκες που επιμένουν ν' αντιστέκονται και να διεκδικούν το συλλογικό μέλλον και να μη βολεύονται και να μη δειλιάζουν, καλή ξεκούραση με αγαπητική συντροφική καρδιά. Εδώ και τώρα. Για τωρινούς συνεχείς αγώνες.

Υ.Γ. Στο ΦΕΚ, αγγλιστί κι αμετάφραστες, δημοσιεύονται πάνω από ενενήντα σελίδες που αφορούν σ' αυτά κι άλλα τόσα, στη δανειακή σύμβαση, άλλως και μνημόνιο αποκαλούμενη. Οποιος σας μιλάει για την καθημερινότητα και μόνον, ψέματα λέει χωρίς τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις όλων αυτών πάνω της...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Κάλαντα στην Αλέκα Παπαρήγα

Ομάδα μαθητών θα ψάλλει τα κάλαντα των Χριστουγέννων στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 24/12 και ώρα 9.30 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org