ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το αναπνοόσημο

Σύντροφοι, αυτά τα μελανά για τους εργαζόμενους όλης της Γης, και της πατρίδας φυσικά, που δε λαμπρύνονται από τα φωτάκια, που αντιστέκονται απελπισμένα στο χιονιά, ίσως είναι τα τελευταία που ζούμε με τον Αρχινεοταξίτη Ηρώδη να δείχνει μόνο το δρακουλιάρικο χαμόγελό του κι όχι ολάκερο το δαιμονικό του γέλιο - φτυσιά στην ειρήνη και την ανθρωπιά.

Με φυλαγμένο καλά το Γκουαντανάμο, το υπερσύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τώρα στη γη της... ελευθερίας, που έμεινε άγαλμα, συντάσσονται οι πρώτοι κατάλογοι των υπερσύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης! Ολοι οι μουσουλμάνοι σε ειδικό μητρώο καταγράφονται και θεωρούνται, εκ καταγωγής και μόνον, υποψήφιοι τρομοκράτες!.. Βγήκαν παγανιά οι «Ράμπο» στις ΗΠΑ και μαζεύουν Ιρακινές, Ιρακινούς, Μαροκινές, Σαουδάραβες, Πακιστανούς, που κατέφυγαν εκεί, να ξεφύγουν απ' τα καθεστώτα των χωρών τους, όπως λένε. Στην Ελβετία, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε νόμος απαρτχάιντ, που προέβλεπε πως οι μετανάστες πρέπει να περπατάνε και να κινούνται σε ορισμένα μόνο μέρη της πόλης!..

Στην Ελλάδα της επικείμενης εφιαλτικής, όπως εξελίσσεται, Ολυμπιάδας, ο ένας τρομονόμος διαδέχεται τον άλλο, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται, τα σκυλιά θα φοράνε ταυτότητα ηλεκτρονική κι ο κάτοχός τους θα φορολογείται. Και η πρεσβεία του Μίλερ βγήκε παγανιά να μαζέψει με μπαχτσίσι γερό δημοσιογράφους, να λένε με το αζημίωτο πόσο καλοί είναι οι Αμερικάνοι. Δέκα βιβλία για τη «17Ν» βγήκαν λίγο πριν αρχίσει η δίκη, σε εμπορικά χρήσιμη περίοδο οι βασιλιάδες παλινορθώνονται οικονομικά και κοινωνικά και στην τηλεόραση μιλάει για το βιβλίο της η Ντέλα Ρουφογάλη...

Το νεοταξίτικο ναζιστικό θεριό ορμάει ακάθεκτο με την καινούρια χρονιά. Θα θερίσει το Ιράκ μ' ό,τι πιο διεστραμμένο όπλο κυκλοφορεί στο παζάρι του αίματος. Στην Αργεντινή και τη Βενεζουέλα τα πραξικοπήματα στήνονται με αργούς βασανιστικούς εμφύλιους. Ο ελληνικός προϋπολογισμός καταρτίστηκε και συζητιέται με προσοχή, μπας και δυσαρεστηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και γίνει κι εδώ της Νιγηρίας το μακελειό, μαζί με καλλιστεία ωραιότητος. Ο προϋπολογισμός είναι μιας χώρας που τολμάει να δίνει «δώρο» Χριστουγέννων σε άνεργο στο Βόλο 63 ευρώ!..

Ο πολιτικός πολιτισμός συρρικνώνεται στο σημιτικό «σιδηρούν παραπέτασμα», με υποβολείς σαν τον κυρ Λεωνίδα που βγήκε στα στερνά του να πει τα εκσυγχρονιστικά κάλαντα, για να φιλευτεί καταλλήλως. Φωνές που σπαράζουν για το βουητό της μηχανής του ολέθρου που μαρσάρει με δύναμη, Δ΄ Ράιχ σαν το Γ΄ ίδιο κι απαράλλαχτο ιδεολογικά, με άλλες στολές κι άλλα κοστούμια, πνίγονται σα γάτες σε μεγάλη πείνα. Οι βουλευτές μας πρέπει να έχουν χορηγό, να στοιχίζονται σε συμφέροντα και τα κοινοβούλια να νομοθετούν Μεγαρόσημα, Σπατόσημα, σκυλόσημα, απεργιόσημα και σε λίγο αναπνοόσημα.

Σε 18 μήνες Αγγλοαμερικανοί επέδραμαν 24.000 φορές βομβαρδίζοντας μια χώρα, εναντίον της οποίας δεν άρχισε, λέει, ακόμα ο πόλεμος. Στην Κύπρο, πριν στεγνώσει το πανηγυρικό δάκρυ της λειψής ευρωεισδοχής, ήρθε η ψυχρή σφαίρα στον κρόταφο και γράφει «Ανάν ή τίποτα».

Αν η εκκλησία νοιάζεται για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, τότε θα βγει να υπερασπιστεί τα σκυλιά.

Αν οι Εβραίοι θυμούνται το ολοκαύτωμα, τότε οι Ισραηλινοί πρέπει να βγουν σ' όλη τη Γη να φωνάξουν «Κάτω τα χέρια από τους μουσουλμάνους».

Αν οι αστυνόμοι κατάλαβαν τι σημαίνει βαρύ κι ανθυγιεινό επάγγελμα, χαμηλόμισθος δαρμένος, νεαρός άνεργος και φτυμένος συνταξιούχος, τότε στην επόμενη διαδήλωση δε θα είναι το φράγμα, αλλά ο λαός που βαδίζει μπροστά, μετωπικά και διεκδικεί το δικαίωμα ν' αναπνέει λεύτερα. Μαζί μας.

Αν υπάρχει, μέρες που 'ναι, θεός της αγάπης, τότε στη φάτνη του αγώνα του να ζήσει και να μιλήσει τη γλώσσα του καθενός, μόνο της Γης οι κολασμένοι μπορεί με το χνότο τους το αγωνιστικό να τον αντέξουν με μια μορφή μονάχα «επί γης ειρήνη». Των ανθρώπων. Αλλιώς μην αναπνέετε, αν δεν προκαταβάλετε το τέλος...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Κυπριακό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έπειτα από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, παρουσία του προέδρου της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια. Την επομένη αρκετές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας αποτύπωσαν και πρόβαλαν το ...ασυνήθιστο κλίμα συναίνεσης στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση, με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ να συναγωνίζονται στο ρόλο του στυλοβάτη της «εθνικής ομοψυχίας», έχοντας και οι τρεις, όπως φάνηκε, εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα την πάγια ελληνική θέση για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παρουσιάστηκε ως μέγιστη «εθνική επιτυχία». Ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «ιστορικό επίτευγμα», ο Κ. Καραμανλής για «σημαντική θετική πράξη», ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην Κοπεγχάγη. Το «σχέδιο Ανάν» παρουσιάστηκε ως βάση εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης.

Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ όσοι παρακολούθησαν αυτή τη συζήτηση θα αποκόμιζαν το συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι στην Κοπεγχάγη η Ελλάδα κατήγαγε έναν πραγματικό θρίαμβο. Χάρη στο ΚΚΕ στάθηκε δυνατό να ακουστεί τι πραγματικά συνέβη στην Κοπεγχάγη, τι είδους «λύση» επιφυλάσσει στο Κυπριακό το «σχέδιο Ανάν» και να αναδειχτούν πλευρές της υπόθεσης που παραμένουν σε πλήρες σκότος.

Στην Κοπεγχάγη λοιπόν επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου, αφού στην ΕΕ εντάχθηκε το 62% του νησιού και νομιμοποιήθηκαν οι συνέπειες και τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής. Το «σχέδιο Ανάν» συνιστά πλήγμα και στους δύο λαούς της Κύπρου, εμποδίζοντάς τους από το να οικοδομήσουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Για το λόγο αυτό αναδεικνύεται σε επιτακτική ανάγκη το να μην παραιτηθούν από τον αγώνα, που πρέπει να είναι κοινός, για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα και στρατό κατοχής. Πολύ περισσότερο που το πρόβλημα δεν τελείωσε στην Κοπεγχάγη, ούτε θα τελειώσει με το δημοψήφισμα. Απεναντίας, εισέρχεται σε μια νέα φάση πιο δύσκολη και σύνθετη.

Τα ψέματα της κυβέρνησης

Στη διάρκεια της συζήτησης το ΚΚΕ κατήγγειλε τρία μεγάλα ψέματα που σέρβιρε στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι ευρωλάγνοι. Πρώτο: Οτι το «σχέδιο Ανάν» είναι σε κατεύθυνση εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Δεύτερο: Οτι υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια μέσω διαπραγμάτευσης να βελτιωθεί, αποκρύπτοντας τον εκβιαστικό χαρακτήρα της λεγόμενης λύσης του Κυπριακού. Τρίτο: Η διαβεβαίωση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν προϋποθέτει ύπαρξη πολιτικής λύσης, αν και στην πραγματικότητα η ένταξη έγινε μοχλός για την τελεσιγραφική επιβολή του «σχεδίου Ανάν».

Το ΚΚΕ αντέκρουσε όμως και τα λογικοφανή επιχειρήματα που κατά κόρον προβάλλονται το τελευταίο διάστημα. Στο επιχείρημα που λέει ότι «η μη λύση δεν είναι λύση», και κάπως διαφορετικά «ή το σχέδιο Ανάν ή το χάος» η απάντηση ήταν κατηγορηματική: Πρόκειται για έναν σαφέστατο εκβιασμό, γύρω από τον οποίο ξετυλίγεται μια ολόκληρη προπαγάνδα υπέρ της συμμόρφωσης, της υποταγής στα κελεύσματα των ισχυρών, μια προπαγάνδα που στιγματίζει κάθε διαφορετική φωνή υπεράσπισης του δίκιου ως «δογματισμό» και «αναχρονισμό».

Το ΚΚΕ υπενθύμισε ότι διαψεύστηκαν όσοι θριαμβολογούσαν στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις, π.χ., τη Συμφωνία του Οσλο για το Παλαιστινιακό ή τις απαρχές διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία της επισήμανε ότι μπορεί οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» να περιβάλλονται με τη νομιμότητα αποφάσεων είτε του ΟΗΕ, είτε διμερών συμφωνιών, είτε της ΕΕ. Η νομιμότητα όμως δε συμβαδίζει πάντα με τη δικαιοσύνη.

Το επιχείρημα ότι η ΕΕ προσφέρει ασφάλεια αντικρούστηκε από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε: «Γιατί πρέπει να αισθανόμαστε ότι ο κυπριακός λαός θα είναι ασφαλής σε μια ΕΕ που δεν παίρνει καθόλου υπόψη την απαίτηση των λαών να μη γίνει πόλεμος στο Ιράκ, που κρατά ίσες αποστάσεις από τους θύτες και τα θύματα στο Παλαιστινιακό;». Υπενθύμισε άλλωστε ότι με τις αποφάσεις των Βρυξελλών τον περασμένο Οκτώβρη, με τη στήριξη της Ελλάδας, η ΕΕ αποδέχτηκε τις απαιτήσεις της Αγκυρας και οι ΗΠΑ ελέγχουν όλη την ευρωπαϊκή δράση στις περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία. Ενώ η συμφωνία ΕΕ και ΝΑΤΟ για τον ευρωστρατό αποδεικνύει περίτρανα ότι η δύναμη αυτή είναι ΝΑΤΟικό παράρτημα που θα εκτελεί εξ ονόματος της Ευρώπης και για λογαριασμό των ΗΠΑ τις βρώμικες δουλιές που για διάφορους λόγους δε θέλουν να εκτελούν οι τελευταίες. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι η διευρυμένη ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί μόνον τη μεγαλύτερη ανισότητα δικαιωμάτων, την ανισομετρία, την εσωτερική της διάσπαση σε ομάδες και υποομάδες, σε κύκλους, σε ηγέτες και «δορυφόρους». Μπορεί να εγγυηθεί οφέλη για τις κυρίαρχες τάξεις των χωρών-μελών και όχι για τους λαούς της.

Κορόνες περί εθνικισμού για συγκάλυψη της διχοτόμησης

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα περί εθνικισμού, στην εκστρατεία στηλίτευσης όσων απορρίπτουν το «σχέδιο Ανάν» ως εθνικιστών, σκοταδιστών κλπ., εκ μέρους της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώθηκε: «Σίγουρα ο εθνικισμός είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια και πρέπει να είμαστε αδιάλλακτοι πολέμιοί του. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας που ονειρεύονται να πάμε στην κόκκινη μηλιά, να πάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη ή να διώξουμε τους Τουρκοκύπριους από την Κύπρο. Αυτές οι δυνάμεις είναι γνωστές και αν θέλετε κατά τη γνώμη μας αυτήν την περίοδο κράτησαν μάλλον χαμηλούς τόνους γιατί το ένστικτό τους λέει ότι προέχει το συμφέρον της "νέας τάξης πραγμάτων". Ακόμα και στην Κύπρο πολύ λίγο κινήθηκαν».

Οι εθνικιστικές αντιλήψεις - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - όπως και ο κοσμοπολιτισμός ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό σύστημα, στην ιδεολογία του κεφαλαίου. Εναλλάξ μάλιστα προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες σ' αυτό. Ο εθνικισμός φουντώνει όταν ενισχύονται οι κοσμοπολίτικες αντιλήψεις και, αντίθετα, ο κοσμοπολιτισμός αυτοπροβάλλεται και αυτοδικαιολογείται ως η απάντηση στον εθνικισμό.

Εν κατακλείδι υπογραμμίστηκε πως το ΚΚΕ βλέπει το εθνικό ζήτημα μέσα στις συγκεκριμένες ταξικές σχέσεις που εμφανίζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το κοινό συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι για το ΚΚΕ δεδομένο, γι' αυτό άλλωστε δε συμφωνεί με εκείνους που ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι περισσότερο τουρκοκυπριακό και λιγότερο ελληνοκυπριακό και επιμένει πως το «σχέδιο Ανάν» θα πλήξει εξίσου τους δύο λαούς, εμποδίζοντάς τους από το να χτίσουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, να αισθάνονται πολίτες της ίδιας χώρας.

«Ισα ίσα η διχοτόμηση χωρίζει», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, «και πρέπει να γίνει το παν να μην επιτραπεί οι διαιρετικές προσπάθειες να ενισχύσουν τις προκαταλήψεις, ειδικά τώρα που η Κύπρος οδεύει προς την επίσημη διχοτόμηση. Αυτή τη στιγμή προέχει η προσπάθεια προσέγγισης των εργαζομένων Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων ώστε από κοινού να συνεχίσουν τον αγώνα. Οσοι κολλάνε την ταμπέλα του εθνικισμού έτσι εύκολα, τα δικά τους άπλυτα πάνε να κρύψουν. Αυτή είναι η δική μας απάντηση. Εμείς θα μείνουμε στο πλευρό ολόκληρου του κυπριακού λαού, στον κοινό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org