ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
Με το ΚΚΕ για το δίκιο του λαού!

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ανανέωση της ιστοσελίδας και εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των τεκμηρίων

Στη διάθεση των επισκεπτών στο Χαλάνδρι βρίσκονται και περισσότερα από 3.000 βιβλία

Η σελίδα εισαγωγής στον ιστότοπο
Η σελίδα εισαγωγής στον ιστότοπο
Εχοντας ήδη ξεπεράσει τις 800.000 σελίδες που περιέχονται σε 165.000 ντοκουμέντα, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» απέκτησε εμφανισιακά και λειτουργικά ανανεωμένη ιστοσελίδα (στη διεύθυνση www.ekxf.gr), πιο εύχρηστη και με περισσότερες δυνατότητες στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με το αναρτημένο υλικό και τα διαθέσιμα τεκμήρια από το σύνολο της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να πληροφορηθεί για τον σκοπό ύπαρξης και τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΧΦ, το ιστορικό του, τις δραστηριότητές του και βεβαίως να δει τον κατάλογο του αρχείου τεκμηρίων, που εμφανίζει με θεματική και χρονολογική κατάταξη το υλικό που είναι διαθέσιμο ψηφιακά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Οπως είναι γνωστό, σκοπός του Κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας.

Στη διάθεση των επισκεπτών του στο Χαλάνδρι, πέρα από τα τεκμήρια σε ψηφιακή μορφή βρίσκονται και περισσότερα από 3.000 βιβλία που σχετίζονται με τις επεξεργασίες του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την Ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τις κοινωνικές επιστήμες. Ο εμπλουτισμός τόσο του Αρχείου όσο και της βιβλιοθήκης είναι συνεχής.

Συλλογές ντοκουμέντων

Η ενότητα με τα νέα τεκμήρια
Η ενότητα με τα νέα τεκμήρια
Οι συλλογές περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από την 100χρονη πορεία και δράση του ΚΚΕ: Αρχειακό υλικό του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Πρώτα σοσιαλιστικά έντυπα στην Ελλάδα. Ντοκουμέντα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του γυναικείου κινήματος και της νεολαίας. Εντυπα διαφόρων ρευμάτων πολιτικής σκέψης και δράσης στην Ελλάδα (σοσιαλιστικά, εθνικιστικά κ.ά.) καθώς και ντοκουμέντα του αντικομμουνισμού. Σημαντικές συλλογές περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Καταλόγους με νεκρούς του αγώνα κ.ά.

Πρόσφατα οι συλλογές του Κέντρου εμπλουτίστηκαν με πλήρες αρχείο του «Ριζοσπάστη» έως το 1999 καθώς και με αυτό της προδικτατορικής «Αυγής» (1952-1967). Αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Φωνή της Αλήθειας», που μαζί με τα προϋπάρχοντα του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» και της «Ελεύθερης Ελλάδας» καλύπτουν όλη την περίοδο 1947-1974. Επιπλέον σειρές εφημερίδων της πολιτικής προσφυγιάς. Σπάνια βιβλία των αρχών του 20ού αι. και του Μεσοπολέμου.

Αρχειακά τεκμήρια περιόδου 1950-1967

Μια ξεχωριστή ενότητα είναι αυτή με τα νέα αρχειακά τεκμήρια από την περίοδο 1950-1967. Σε πρώτη φάση η νέα ενότητα (Γ) περιλαμβάνει 987 νέα τεκμήρια με αναφορά σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα 13 φύλλα παράνομων εφημερίδων που εξέδιδε το ΚΚΕ στην Αθήνα και στην επαρχία μέχρι τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων, έντυπα αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων (ανάμεσά τους μπροσούρα του Γαλλικού ΚΚ με τις εκτιμήσεις για τα γεγονότα του Μάη - Ιούνη 1968), αλλά και η μεγαλύτερη υποενότητα, αυτή των συνδικαλιστικών εντύπων (199 τεκμήρια), όπου προεξέχει η εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα» του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) καθώς και ο «Ναυτεργάτης» και διάφορες προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ.

Από την καινούργια αυτή ενότητα δεν μπορούν να απουσιάζουν διάφορα έντυπα του φοιτητικού κινήματος, του φιλειρηνικού, των κινήσεων για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και αλλού κ.λπ. Πολύ σημαντικά είναι και τα φιλολογικά περιοδικά αυτής της περιόδου, όπως π.χ. η «Επιθεώρηση Τέχνης», τα «Χρονικά της Νίκαιας» κ.λπ. Πολύτιμη είναι και η συλλογή των 205 φύλλων των εντύπων της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου.

Δεν πρέπει να υποτιμηθούν όμως και τα 1.176 τεκμήρια που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες ενότητες. Σε αυτά συγκαταλέγονται σπάνιες εκδόσεις και περιοδικά της εικοσιπενταετίας 1910-1935, πολύτιμα έντυπα της περιόδου 1940-1949 (όπως σπάνιες προκηρύξεις του Εργατικού ΕΑΜ και το περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα»), παράνομα φύλλα του «Ριζοσπάστη» του 1956 και 1958, προεκλογικά υλικά της προδικτατορικής ΕΔΑ, πάμπολλες εφημερίδες και προκηρύξεις του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974 που φτάνουν στην πολύ σημαντική ενίσχυση της υποενότητας που αφορά στα έντυπα της πολιτικής προσφυγιάς.


Αγλαΐα ΚΥΡΙΤΣΗ

Δημοσιογράφος, περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου

Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ είναι συνυφασμένα με τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Είναι συνυφασμένα με τις πιο λαμπρές σελίδες που έχουν γράψει σε τούτον εδώ τον τόπο χιλιάδες αγωνιστές, χιλιάδες έντιμοι, καθημερινοί άνθρωποι, που ανιδιοτελώς αγωνίστηκαν με πίστη και πείσμα για τη λευτεριά και το δίκιο.

Ειδικά σήμερα, που ο καπιταλισμός, βυθισμένος στην κρίση και τα αδιέξοδά του, περνά στην επόμενη, πιο βάρβαρη και κυριολεκτικά απάνθρωπη φάση του, τα καθήκοντα που μπαίνουν σε όλους μας είναι ακόμα πιο επιτακτικά, ακόμα πιο συγκεκριμένα και ξεκάθαρα.

Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται, δεν είναι ακόμα ένα ιωβηλαίο, δεν είναι ακόμα μια επέτειος. Είναι μια βαριά κληρονομιά, μια βαριά παρακαταθήκη, με κορυφαία περιεχόμενα και κυρίως με προσανατολισμό για τους αγώνες, την οργάνωση, τη συσπείρωση και τη δράση που πρέπει να ξετυλιχτεί, ώστε ο λαός ως πρωταγωνιστής της Ιστορίας να γράψει τις επόμενες λαμπρές σελίδες ενός μέλλοντος που του ανήκει και κυρίως του αξίζει.

Αυτή την κληρονομιά, αυτή την παρακαταθήκη έχουμε χρέος και ιστορικό καθήκον να υπηρετήσουμε με συνέπεια και αφοσίωση.

Και σήμερα είναι πιότερο από ποτέ ανάγκη να χωνέψουμε βαθιά, όπως γράφει και στην περίφημη διακήρυξη «ΤΙ είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» ο Δημήτρης Γληνός, πως «ο μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό. Τη λευτεριά. Κι η λευτεριά δεν χαρίζεται, παρά καταχτιέται με τον αγώνα. Λευτεριά χαρισμένη είναι μια καμουφλαρισμένη σκλαβιά. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία και πρόφαση για κανένα Ελληνα να μείνει αργός, να σταυρώνει τα χέρια του να περιμένει μοιρολατρικά την εξέλιξη, να σκύβει το κεφάλι του μπροστά στην τυραννία και την προδοσία, να περιμένει από αλλού τη σωτηρία. O καλύτερος φίλος σου η ενεργητική συμμετοχή στον αγώνα».

Σ' αυτόν λοιπόν τον αγώνα δηλώνω - και πρέπει όλοι να δηλώσουμε - δυναμικό «παρών».


Ευάγγελος Β. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Καθηγητής ΕΜΠ

Το ιστορικό καθήκον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας είναι η ανατροπή των παραγωγικών σχέσεων στη χώρα με στόχο την απελευθέρωση και την εκτίναξη της παραγωγής, της τεχνολογίας και του επιπέδου ζωής του λαού, δηλαδή τον πραγματικό σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ζούμε την αυταπάτη της συνεχούς, σταδιακής και ειρηνικής βελτίωσης των όρων και των συνθηκών ζωής των εργαζομένων μέσα στα πλαίσια του σημερινού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει τάχα στον σοσιαλισμό. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών χωρών οδήγησε στην αμφισβήτηση του κομμουνιστικού κινήματος και κατά συνέπεια στην αποχώρηση από τις γραμμές του ΚΚΕ πολλών μελών και στελεχών του με στόχο την στήριξη του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Από το Δημοψήφισμα του 2015 ζούμε την απόδειξη του γεγονότος ότι ένα τέτοιο ειρηνικό πέρασμα είναι μια αυταπάτη.

Η μόνη λύση σε όλα τα παραπάνω είναι ο ξεσηκωμός των εργαζομένων και η ανατροπή του σημερινού καθεστώτος με στόχο την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας. Ο πολιτικός φορέας που μπορεί να το κάνει αυτό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, με βάση το Πρόγραμμά του από το 19ο Συνέδριό του.

Σαφές όμως είναι και το γεγονός ότι για να γίνει πράξη αυτή η βούληση απαιτείται μια αναλυτική πρόταση προς τον Ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να αντιληφθεί τα απαιτούμενα βήματα για την επίτευξή του και να ταχθεί στον στόχο αυτό με το μυαλό και την ψυχή του. Αυτή η πρόταση μπορεί να στηρίζεται στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ και πρέπει να έχει κάποιους βασικούς άξονες που θα επιτρέψουν την επιβίωση της ανατροπής και την εξέλιξή της χωρίς τα παρατράγουδα που οδήγησαν στην απομάκρυνση των εργαζομένων από την εξουσία στα σοσιαλιστικά κράτη και την επακόλουθη κατάρρευσή τους. Οι άξονες αυτοί είναι:

-- Η αμυντική θωράκιση της χώρας, χωρίς την εξάρτησή της από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ

-- Η οργάνωση της αγροτικής και μεταποιητικής καταρχήν βιομηχανικής παραγωγής

-- Η αυτοδύναμη οργάνωση της Υγείας, η φαρμακοβιομηχανία και η ιατρική περίθαλψη

-- Η παραγωγή καινοτομίας και τεχνολογίας που θα επιτρέψει εξαγωγές και μείωση του κόστους παραγωγής

-- Η προσπάθεια διατήρησης συμμαχιών ή τουλάχιστον ουδετερότητας από όσο γίνεται πιο πολλά κράτη

Ποιος θα καταφέρει να εξειδικεύσει αυτό το πρόγραμμα; Αυτό είναι το ιστορικό καθήκον του πιο πρωτοπόρου κομματιού της ελληνικής διανόησης, των κομμουνιστών και των οπαδών του ΚΚΕ, που μπορεί και να μελετήσει τα παραπάνω προβλήματα και να προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις. Με τον τρόπο αυτό, το ΚΚΕ θα αποκτήσει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο, στο ήδη ρεαλιστικό του πρόγραμμα, διευρύνοντας την αποδοχή και την αίγλη του στους εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό, όλος αυτός ο κόσμος της Αριστεράς που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Συνασπισμό στο παρελθόν και που προέρχεται από τις τάξεις του ΚΚΕ ή από άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς επίσης και όλοι οι Αριστεροί που είναι ανένταχτοι ή ενταγμένοι σε άλλα αριστερά σχήματα, και που ο πόθος τους είναι η ανατροπή του σημερινού συστήματος με στόχο την κομμουνιστική προοπτική, θα βρουν στο ΚΚΕ τον εκφραστή και οργανωτή αυτής της εξέγερσης και ανατροπής.

Βέβαια, το θέμα δεν σταματά εκεί: Κάθε εργαζόμενος που βλέπει μέρα με τη μέρα να συρρικνώνεται το βιοτικό του επίπεδο αλλά και οι προοπτικές που όντως έχει μέσα στο σύστημα αυτό, θα βρει στο εξειδικευμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα του ΚΚΕ την πρόταση που οδηγεί τη χώρα στη μοναδική διέξοδο από την κρίση που την ταλανίζει και θα πάρει στα χέρια του αυτή την υπόθεση.

Ολόκληρη η δήλωση υπάρχει στο portal «902.gr» (https://www.902.gr/eidisi/politiki/177228/dilosi-toy-eyaggeloy-v-hristoforoy)


Γιάννης Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ

Συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α., ΜΒΑ, MS'c

Συντάσσομαι με το ΚΚΕ, πλάι στον δοκιμαζόμενο λαό μας

Επί 25 χρόνια ως Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς στο Οπλο του Μηχανικού, έδωσα όλο μου το είναι από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησα και αποστρατευόμενος ένιωσα ιδιαίτερα γεμάτος και πως έκλεισα έναν κύκλο με επιτυχία, πέρα από τις όποιες διαφωνίες μπορεί να υπήρξαν, σε ανθρώπινο και επαγγελματικό επίπεδο. Αποστρατευόμενος το 2007 ενεπλάκην ενεργά στην πολιτική ζωή από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκα ιδεολογικά από το 1976, πιστεύοντας πως μπορώ να προσφέρω. Οι εθνικές εκλογές του 2009 ήταν το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που προδόθηκε και εξευτελίστηκε. Τα γεγονότα είναι σε όλους, λίγο ως πολύ, γνωστά. Η χώρα οδηγήθηκε στη λαιμητόμο των μνημονίων. Αυτή η πολιτική ήταν πέρα από τα πιστεύω μου και προσπάθησα να διατυπώνω κάθε φορά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις μου. Απευθυνόμουν εις ώτα μη ακουόντων...

Από το 2012, ουσιαστικά και τυπικά, παραμένω ανέστιος πολιτικά, μετά την επιστολή1 που έστειλα στον Γραμματέα του τότε ΠΑΣΟΚ, ενός Κινήματος που υπηρέτησα με πίστη και ανιδιοτέλεια, χωρίς να παρεκκλίνω από τις αρχές μου και τα πιστεύω μου, από το 1976. Αρκετά όλα αυτά τα χρόνια για να οδηγηθώ στην οριστική μου αποχώρηση. Υπεραρκετά για να συνειδητοποιήσω όλο το παιχνίδι.

Η περίοδος από το 2012 μέχρι σήμερα, υπήρξε περίοδος περισυλλογής, μελέτης, συζητήσεων και επαναπροσδιορισμού σε όλα τα θέματα, αναλογιζόμενος τι συνέβη στην κοινωνία και το λαό μας, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι άνθρωποι του μόχθου, τη μετανάστευση των νέων μας σε άλλες χώρες, που ζητούν επιστήμονες και τους στερούν από τον τόπο μας, ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων πολιτικών που ακολούθησαν τα κόμματα εξουσίας. Ολα τα βάρη στο λαό, όλες οι αδιέξοδες πολιτικές που ακολούθησαν άλλοι, φορτώθηκαν στο μόνιμο υποζύγιο, τον εργαζόμενο και συνταξιούχο. Και ταυτόχρονα συνεχίζεται το ξεπούλημα, έναντι ευτελών τιμημάτων, της δημόσιας περιουσίας, οδηγώντας σε ασφυξία τους πάντες και τα πάντα.

Η λαϊκή κατοικία δοκιμάζεται, αφού απαίτηση των ξένων είναι να εκπλειστηριαστούν τα πάντα, στη λογική της εξαφάνισης της μικρής ιδιοκτησίας. Αλυσοδέθηκε ο τόπος μας στο άρμα των δανειστών και τοκογλύφων, που απομυζούν τη χώρα και της αποστερούν κάθε δικαίωμα στοιχειώδους ανάπτυξης και ευημερίας. Στο πολιτικό σκηνικό αναφύονται κόμματα - αναχώματα, που μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν να σταματήσουν το γιγάντεμα του λαϊκού κινήματος και να αποτρέψουν τη στροφή του κόσμου προς το μοναδικό κόμμα που από την αρχή, όχι μόνο της κρίσης αλλά πολύ νωρίτερα, είχε καταγγείλει όλα αυτά τα φαινόμενα και είχε «δει» προς τα πού πήγαινε όλη αυτή η επίπλαστη ευδαιμονία, το ΚΚΕ.

Ολες αυτές οι σκέψεις, όλες αυτές οι αγωνίες, με οδηγούν να συνταχθώ με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, να ενώσω τις δυνάμεις και τη φωνή μου, τις γνώσεις και την εμπειρία μου, στο μεγάλο αγώνα για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή του, όχι μόνο για τις επερχόμενες εκλογικές μάχες, αλλά και για τις μάχες της καθημερινότητας, δίπλα στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό μας. Οι αγώνες που έρχονται και θα δοθούν απαιτούν συστράτευση και τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του λαϊκού κινήματος, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτή τη λαίλαπα και θα ανατραπούν οι πολιτικές της εξαθλίωσης.

Με την επιστολή μου αυτή, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ζητώ την ενεργοποίησή μου, όπου ο Γραμματέας και το Κόμμα πιστεύουν ότι μπορώ να προσφέρω καλύτερα.

Με συντροφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

1. http://odofragma-skas.blogspot.com/2012/03/blog-post_6813.html



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ