ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για την ανάκληση των απολύσεων

Παρέμβαση στη Βουλή από το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε Ερώτηση

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εργασίας τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης για τις 120 απολύσεις εργαζομένων στην εν λόγω τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι οι απολύσεις επιδιώκεται να γίνουν με τη μέθοδο της απόσχισης της υπηρεσίας στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι και της ανάθεσής της σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing). Σε αυτήν τη φάση ο σχεδιασμός αυτός αφορά 120 εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε μπλοκ των ταξικών δυνάμεων του «Αγωνιστικού Μετώπου» από την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες καλούν σε αγώνα για να μη γίνει καμία «διαβούλευση», να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και όχι προσωρινά, όπως αποφασίστηκε στην τριμερή. Παράλληλα, καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία να πάρουν απόφαση για απεργία στις 27 Δεκέμβρη στην Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο, να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια και οι ελιγμοί περί «διαβούλευσης».

Στην τριμερή η «λύση» που προκρίθηκε και την οποία στηρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι να μην υλοποιηθεί από την 1η Γενάρη 2018 το σχέδιο της τράπεζας αλλά να ανακληθεί προσωρινά και να ξεκινήσει «διαβούλευση» στις 6 Γενάρη, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Γενάρη. Μια «λύση» που δεν ματαιώνει τις απολύσεις αλλά συζητά για το πώς θα γίνουν!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών, που αφήνουν στην ανεργία και την ομηρία 120 και πλέον εργαζόμενους, ζητάνε με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου προς την υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση αναφέρονται στο γεγονός της ανακοίνωσης της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε απολύσεις 120 εργαζομένων από τον κλάδο των καθαριστριών και των φυλάκων, με τη μορφή της απόσχισης των υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται και της ανάθεσής τους σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing).

Οι εργαζόμενοι «μεταφέρονται σε εταιρείες εκτός τράπεζας (οι καθαρίστριες στην "Alter Ego", οι φύλακες στη NPS) και τίθενται εκτός κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με την τράπεζα, θα γίνει βάσει του ΠΔ 178/2002. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα αντιμετωπίζονται ως "εξωτερικοί συνεργάτες" για λίγο καιρό και ύστερα θα οδηγούνται πρακτικά στην ανεργία.

Μάλιστα, τη Δευτέρα η τράπεζα γνωστοποίησε στους εργαζόμενους (...) ότι από 1/1/2018 μεταφέρονται στις προαναφερθείσες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τα συνολικά σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του "λειτουργικού κόστους", μειώνοντας το προσωπικό, με το παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω της μεταφοράς των εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών για νέες μαζικές μειώσεις προσωπικού, που θα φτάσουν μέχρι και τους 10.000 εργαζόμενους τα επόμενα 3 χρόνια. Ακριβώς την ίδια κατεύθυνση άλλωστε υλοποίησε και η τράπεζα ALPHA BANK τους 2 προηγούμενους μήνες, αποδεικνύοντας έτσι ότι το σχέδιο είναι ενιαίο, αφορά στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών και θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου, ακριβώς όπως ορίζουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ιδίως μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι "οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, να προστατεύσουν τη λαϊκή περιουσία, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας". Η ανάπτυξη προφανώς που προανήγγειλαν κυβέρνηση και τραπεζίτες σημαίνει διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζικών ομίλων, μεγιστοποίηση των κερδών τους και για τους εργαζόμενους κατακρεούργηση δικαιωμάτων, ανεργία, φτώχεια και ανέχεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

-- Προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα των τραπεζιτών που αφήνουν στην ανεργία και στην ομηρία 120 και πλέον εργαζόμενους.

-- Για να μη χαθεί η μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που έχουν οι 120 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και να εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Καμιά απόλυση - Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Αυτά είναι τα αιτήματα που προβλήθηκαν και στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν με απόφαση των ΔΣ: Τα Σωματεία Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», του ΚΑΤ, του «Ασκληπιείου» Βούλας και του «Ελπίς». Επίσης, συμμετείχαν αντιπρόσωποι εργαζομένων από τα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Αττικόν», «Αγ. Σάββας», «Ερυθρός», η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, επικουρικοί εργαζόμενοι, εργολαβικοί, αλλά και εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έβαλε επί τάπητος συνολικά τα ζητήματα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν τμήματα να μείνουν χωρίς γιατρούς, όπως το Κυτταρολογικό και το Αγγειολογικό του «Ευαγγελισμού», το Παθολογοανατομικό του ΚΑΤ, τμήματα στο Νοσοκομείο Κοζάνης, τμήματα όπου υπηρετούν δύο επικουρικοί κι ένας μόνιμος, αν απολυθούν οι επικουρικοί θα μείνει μόνο ένας μόνιμος εργαζόμενος, δηλαδή θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν. «Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση θεωρεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά μη ρεαλιστικό», κατήγγειλε μετά το τέλος της συνάντησης η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα δοθεί παράταση για ένα χρόνο στους υπηρετούντες του ΟΑΕΔ κι όσοι θα προσληφθούν από 'δω και μετά μέσω ΟΑΕΔ θα είναι με διετή σύμβαση. Από τους 39 επικουρικούς που απολύθηκαν από τα στρατιωτικά νοσοκομεία επαναπροσλήφθηκαν οι 22. Δεν υπάρχει πολιτική κάλυψη για τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι επικουρικοί απολύονται. Για τους εργολαβικούς εργάτες δεν δόθηκε καμία εγγύηση. Ενώ είπε ότι με το κλείσιμο της «αξιολόγησης» θα γίνει συζήτηση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνολικά για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και των προσλήψεων στο σύστημα Υγείας.

«Το υπουργείο επαίρεται για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ότι είναι εφικτές, γρήγορες και τώρα παραπέμπει στη λήξη των μνημονίων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην απολυθεί κανείς», είπε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠαΓΝΗ
Σχετικά με τις νέες ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα και σίτιση

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της νέας προκήρυξης για την καθαριότητα και τη σίτιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), όπου προβλέπονται «150 ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι το 2019» και στη συνέχεια, όπως ξεκάθαρα δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η καθαριότητα - σίτιση θα δοθεί στις «πολυδιαφημιζόμενες» από την κυβέρνηση ΚΟΙΣΝΕΠ. Εταιρείες από την πίσω πόρτα δηλαδή!

Σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι πανηγυρισμοί και οι υποσχέσεις της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ ότι υλοποίησε τη δέσμευση για καμία απόλυση δεν υφίστανται, αφού έμειναν έξω 20 συνάδελφοι. (...) Οσοι παραμείνουν καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, το δικαίωμά τους στη ζωή δηλαδή, αφού οι συμβάσεις ντροπής ορίζουν σαφώς ότι "δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία πέραν της 31/12/2019", παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων. Δηλαδή θα συνεχιστεί η εντατικοποίηση της δουλειάς στη λογική της εξοικονόμησης των δαπανών του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ωρα, που όμως με δόλωμα την ενισχυμένη υπερωρία θα δουλεύουν 16 ώρες χωρίς ρεπό». Και καταγγέλλει το υπουργείο και τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, που δεν παίρνουν μία οριστική απόφαση για μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού, το οποίο τόσα χρόνια κρατάει το νοσοκομείο όρθιο.

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις συναδέλφισσές τους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και να σκεφτούν, κυρίως οι μόνιμοι, ότι το καθεστώς της ακραίας εκμετάλλευσης, ομηρίας και ανασφάλειας που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη σίτιση, στην καθαριότητα κτλ., «είναι η εικόνα από το ζοφερό μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας αν δεν οργανωθούμε (...) διεκδικώντας ταυτόχρονα δικαιώματα σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις ανάγκες μας».

Το Σωματείο πραγματοποίησε χτες σύσκεψη, ενώ σήμερα Παρασκευή προχωρά σε κινητοποίηση στις 11.30 π.μ., στη διοίκηση της ΥΠΕ, απαιτώντας: Να συνεχίσουν να δουλεύουν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι στην καθαριότητα και σίτιση από 1/1/2018, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετατροπή των συμβάσεών τους σε 8ωρο και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνταξιούχοι μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παράνομα και αυθαίρετα περιέκοψε την επικούρηση από 16.500 συνταξιούχους και τις οικογένειές τους και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση αυτή και να πληρώσει η διοίκηση της Τράπεζας τις επικουρικές παροχές.

Φουλ εργατοπατερισμός

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργατοπατερισμού αποτελεί η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ στο ζήτημα των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο επιζήμιος ρόλος της για τους εργαζόμενους αναδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι αυτή που έσυρε τα σωματεία σε διαβούλευση με την εργοδοσία για το πώς θα γίνουν με καλύτερους όρους οι απολύσεις, την ίδια στιγμή που δεν έχει κηρύξει καμιά αγωνιστική κινητοποίηση απέναντι σε αυτήν.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις της, όπου ισχυρίζεται ψευδώς ότι η εξέλιξη στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν δήθεν αιφνιδιαστική, παρόλο που ήξερε πολύ καλά τον σχεδιασμό για μείωση του προσωπικού από το σύνολο των τραπεζών και είναι αυτή που έχει προτείνει εδώ και καιρό σαν «λύση» να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τους απολυμένους!

Ακόμα, στην ανακοίνωσή της φαίνεται η αγωνία της να διασφαλιστεί κλίμα ταξικής ειρήνης, μιλώντας για «...κλίμα ηρεμίας, συνοχής και συνεργασίας που έχει ανάγκη η τράπεζα στην κρισιμότερη φάση μετάβασης στην επόμενη μέρα...»! Την ίδια στιγμή, δηλώνει ότι επιδιώκει μια κοινά αποδεκτή λύση με την εργοδοσία, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί κεφάλαιο και εργαζόμενοι να βγουν ωφελημένοι και οι δύο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ