ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανταπεργία από την εργοδοσία της ΕΒΓΑ

Τρομοκρατία και εκβιασμοί απέναντι στο δίκαιο αίτημα για καταβολή των δεδουλευμένων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΒΓΑ, την περίοδο που η εργοδοσία επιτιθόταν με απολύσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΒΓΑ, την περίοδο που η εργοδοσία επιτιθόταν με απολύσεις
Κλειδωμένες βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου της ΕΒΓΑ στο Βοτανικό οι εργαζόμενοι το πρωί της Δευτέρας, καθώς η εργοδοσία επιχείρησε να απαντήσει με ανταπεργία στην απόφαση του Σωματείου για δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και Γενική Συνέλευση, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση Νοέμβρη και οφείλεται όλος ο Δεκέμβρης).

Από τη μια η εργοδοσία αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους κι από την άλλη τους «τιμωρεί» κιόλας με ανταπεργία, επειδή αποφάσισαν αγωνιστικά και συλλογικά να διεκδικήσουν το μισθό τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η κίνηση αυτή της εργοδοσίας γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η συζήτηση για νέες ανατροπές στα Εργασιακά, δείχνει ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που ενθαρρύνει την εργοδοτική επιθετικότητα και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί.

«Στα μουλωχτά» η εργοδοσία

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, από το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που ξεκινούσαν οι βάρδιες στην παραγωγή, η εργοδοσία επέβαλε «με παράνομο, καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο» το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενη ότι υπάρχει απεργία. «Ολο το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Δεκεμβρίου, μέσω τηλεφώνου τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και τους έλεγαν να μην έρθουν στην εργασία τους» σημειώνεται στην καταγγελία.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Η στάση αυτή για εμάς τους εργαζόμενους είναι προκλητική και στόχο έχει την προσπάθεια ενός "λοκ άουτ". Στόχος της εργοδοσίας είναι να παρεμποδίσει να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση, να φοβίσει τους εργαζόμενους ώστε να μη διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου και να τους οδηγήσει να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση».

Το Σωματείο αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε χτες στο εργοστάσιο και διαπίστωσε την προσπάθεια επιβολής «λοκ άουτ». Στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και νέα Συνέλευση στη 1 μ.μ., την Πέμπτη. Αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., θα συγκεντρωθούν έξω από το ΣΕΠΕ (Αγησιλάου), όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.

Μας αφορά όλους

Με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Μανώλης Καραντούσιας, εργαζόμενος στην ΕΒΓΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η προσπάθεια της εργοδοσίας στην ΕΒΓΑ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Δείχνει τη στάση και τις διαθέσεις συνολικά της εργοδοσίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τους αγώνες τους, την ίδια ώρα που τα προβλήματα οξύνονται στους τόπους δουλειάς.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και πρώτα απ' όλα τα σωματεία του κλάδου, να καταδικάσουν το "λοκ άουτ" στην ΕΒΓΑ, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων. Να μην περάσει η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, που κάνει πλάτες στους μεγαλοεργοδότες, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, που την πλήρωσαν και συνεχίζουν να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία σήμερα στα κεντρικά της ΔΕΗ

Ανάλογη κινητοποίηση στο Χαϊδάρι και τον Πειραιά

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων σε κατάστημα της ΔΕΗ στην Αθήνα, ενάντια σε διακοπές και αυξήσεις στο ρεύμα
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων σε κατάστημα της ΔΕΗ στην Αθήνα, ενάντια σε διακοπές και αυξήσεις στο ρεύμα
Με σύνθημα «κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30), σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. Καταγγέλλει τις μαζικές διακοπές ρεύματος στις οποίες προβαίνει η ΔΕΗ, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, «την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει νέες εκπτώσεις στο ρεύμα που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο, η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν έχει τελειωμό». Στη διαμαρτυρία, καλεί και η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Συγκέντρωση ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα λαϊκά σπίτια και διεκδικώντας φθηνό ρεύμα για το λαό οργανώνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου. Η συγκέντρωση θα γίνει επίσης σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., έξω από τον ΔΕΔΔΗΕ (κέντρο διανομής ρεύματος) που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο Χαϊδαρίου (Θερμοπυλών 115 και Επαύλεως 6). Τέλος, στον Πειραιά, σε κινητοποίηση καλούν οι Λαϊκές Επιτροπές, σήμερα, στις 8 π.μ., στη ΔΕΗ στα Καμίνια.

Εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς του «Ζούρα»

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας

Εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς των συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» οργανώνει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Απευθύνει κάλεσμα προς τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να δώσουν το «παρών» και να συμβάλουν στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας προς τους απεργούς, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και χρήματα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει: «(...) Ολο το προηγούμενο διάστημα οι συνάδελφοι του ομίλου "Ζούρα" με τη δράση τους και το πνεύμα ταξικής αλληλεγγύης που καλλιέργησαν συνέβαλαν στην ανάπτυξη αγωνιστικών διαθέσεων σε ολόκληρο τον κλάδο, στην ενδυνάμωση και του κλαδικού σωματείου μας. Γι' αυτό και συγκέντρωσαν τα πυρά όλων των επιχειρηματιών του κλάδου. Θέλουν όλοι τους την ήττα της απεργίας για να εφαρμόσουν και οι ίδιοι ανενόχλητοι παρόμοια μέτρα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν θα γίνουμε δούλοι!».

Απεργία αύριο στη «Forthnet»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της «Forthnet», όπως αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση την περασμένη Πέμπτη. Διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που πρόσφατα απέλυσε η εργοδοσία, μεταξύ αυτών και τρία εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Παράλληλα, καταδικάζουν την επίθεση στο επιχειρησιακό τους σωματείο, ενάντια στο οποίο η εταιρεία κατέθεσε αγωγή, με την αιτιολογία ότι εγγράφει ως μέλη του «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Στο μεταξύ, για σήμερα, Τρίτη, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις απολύσεις αλλά και την αγωγή ενάντια στο σωματείο.

«Κάλαντα αγώνα» στο υπουργείο Εργασίας

Τα δικά τους «κάλαντα», της διεκδίκησης και του αγώνα, θα πουν σήμερα στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, ανάπηροι και οι οικογένειές τους. Την κινητοποίηση διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και συμμετέχει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ Κέντρα Ειδικής Αγωγής βρισκόμαστε μέχρι και ένα χρόνο απλήρωτοι! Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργείου και Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα περί "επίλυσης" γραφειοκρατικών δυσκολιών, όπως βάπτισαν την πετσοκομμένη κρατική επιχορήγηση. Χαρίζουν τσουβάλια ευρώ στους επιχειρηματίες και σπρώχνουν στον Καιάδα ΑμεΑ και εργαζόμενους». Επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συγκεντρώσουν ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια στα γραφεία του Συλλόγου μέχρι την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη, για να στηρίξουν τις οικογένειες των ΑμεΑ που περνάνε δύσκολα.

Ανάκληση απόλυσης στη Σάμο

Την επαναπρόσληψη εργαζομένου από κατασκευαστική εταιρεία στη Σάμο, ο οποίος απολύθηκε την επομένη ακριβώς της απεργίας στις 3 Δεκέμβρη, απαίτησε και πέτυχε το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η θετική αυτή εξέλιξη δεν θα είχε υπάρξει αν ο εργαζόμενος ήταν μόνος του» και καλεί «όλους τους εργαζόμενους του νομού να κινητοποιηθούν, να μη λυγίσουν, να μην τρομοκρατούνται, να οργανωθούν στα σωματεία τους. Κανείς δεν είναι μόνος του. Είναι εδώ το σωματείο τους, η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής τους, το Εργατικό Κέντρο Σάμου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ