ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ

Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Eurokinissi

Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου
Οσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την 1η Γενάρη 2014, πυκνώνουν οι εκδηλώσεις, οι επισκέψεις, οι συναντήσεις των παραγόντων των οργάνων της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σηματοδοτούν ένταση της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που εξελίσσεται με ενιαία στρατηγική σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνολικά της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας είναι:

  • Ανάπτυξη - Απασχόληση - Συνοχή
  • Εμβάθυνση ΟΝΕ - Τραπεζική Ενωση
  • Μετανάστευση
  • Θαλάσσια πολιτική ΕΕ
  • Η ενίσχυση της ΚΠΑΑ, της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς

Εκτος άξονας είναι η συνέχιση των διαδικασιών διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΕΕ ενισχύει την επιθετικότητά της για τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις χώρες της Ευρασίας, της νοτιοανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ στην Αφρική, περιοχές που αποτελούν γεωγραφικό πεδίο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο εσωτερικό της, αλλά και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για την εκμετάλλευση των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) των χωρών αυτών. Οι διαδικασίες αυτές συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα σε χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με τις εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράν και το Κυπριακό, με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και του ΝΑΤΟ, στους οποίους συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη, με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας την αναζωογόνηση της επιχειρηματικής της δράσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρά πλήγματα δέχτηκε, το τελευταίο διάστημα, η πολιτική διεύρυνσης, με την απόφαση της κυβέρνησης της Ισλανδίας να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καθώς και την άρνηση της Ουκρανίας και της Αρμενίας να συνάψουν Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής στρατηγικής των μονοπωλίων της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων είναι η ενίσχυση του στρατιωτικού βραχίονα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και αυτοτελώς, σε διεθνή κλίμακα, σε τομείς όπως: Ενέργεια, Θαλάσσια Ασφάλεια, διαχείριση συνόρων, κυβερνοχώρος, διάστημα. Μεταφορά οικονομικών πόρων για την ενίσχυση της στρατιωτικής ταχείας επέμβασης της ΕΕ και ειδικότερα: α) των Τακτικών Σχηματισμών Μάχης (ΤΣΜ), β) την ανάπτυξη στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας, γ) τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, δ) τις επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία.

Υλοποιώντας τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Η Ελληνική Προεδρία αναλαμβάνει να προωθήσει την ευρωενωσιακή αντιλαϊκή πολιτική στους παραπάνω άξονες, στηριγμένη στην αντιδραστική Στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» και όλες τις αντιλαϊκές συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι βέβαιο ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας για να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις, να χειραγωγήσει τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, επιδιδόμενη στο εμπόριο ελπίδας και φόβου. Οι ανάγκες, όμως, των μονοπωλίων για γρήγορη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τις ψευτοπαροχές, τα ψίχουλα και την κοροϊδία προηγούμενων περιόδων.

Η ανάπτυξη που υπόσχεται η ΕΕ και η συγκυβέρνηση είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα στηριχτεί στα ερείπια των κατακτήσεων και της ζωής των εργαζομένων. Ανάπτυξη με στρατιές 26,7 εκατομμυρίων ανέργων στην ΕΕ και 1,5 εκατομμυρίου στην Ελλάδα. Με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, προσωρινές, ελαστικές και «απαλλαγμένες» από εργατικά δικαιώματα. Οδηγός για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης θα αποτελέσει το «Σύμφωνο για το ευρώ +», σύμφωνα με το οποίο το «μισθολογικό κόστος» για τα μονοπώλια πρέπει να συγκρίνεται με αυτό των εμπορικών ανταγωνιστών της ΕΕ, όπως της Κίνας και της Ινδίας, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές στους μισθούς, σαρωτικές αλλαγές στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα*.

Οι εξαγγελίες ΕΕ και κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, εκτός από το στόχο της χειραγώγησης νεανικών συνειδήσεων έχουν κι ένα βαθύτερο στόχο. Να συνηθίσουν τους νέους και τις νέες της εργατικής τάξης ότι θα αποτελέσουν μια γενιά σύγχρονων σκλάβων, χωρίς δικαιώματα, έρμαια των ορέξεων των καπιταλιστών. Τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως η «Πρωτοβουλία για την ανεργία των νέων», «Εγγύηση για τη νεολαία», «Συμμαχία για τη μαθητεία» και οι παραλλαγές τους, που προωθεί η κυβέρνηση, αποτελούν μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας και ταυτόχρονα ενισχύουν τα μονοπώλια σε 4 άξονες: α) Ψευτοκατάρτιση και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά για τις ανάγκες του κεφαλαίου, β) ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων εργαζομένων, γ) προμήθεια των μονοπωλίων με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, με τα προγράμματα δήθεν μαθητείας, άσκησης και εθελοντισμού, δ) περιπλάνηση των νέων σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ, σαν φτηνοί και ευέλικτοι απασχολήσιμοι. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αυτά, σε συνδυασμό με την εκρηκτική εκτίναξη της ανεργίας των νέων θα λειτουργούν σαν πολιορκητικός κριός για την απαλλαγή των καπιταλιστών από εργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, για να κάνουν ακόμη φτηνότερη την εργατική δύναμη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εντάσσεται η φιέστα που οργανώνει το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο 9 - 11 Μάη 2014 (δυο βδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές), με σύνθημα «Ιδέες για μια καλύτερη Ευρώπη», για την ανεργία των νέων, την ψηφιακή επανάσταση, το μέλλον της ΕΕ, τη βιωσιμότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες, επιδιώκοντας να χειραγωγήσει τη νεολαία στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Αντιλαϊκή συνοχή

Η λεγόμενη «πολιτική συνοχής» της ΕΕ θα αποτελέσει για την κυβέρνηση έναν ακόμη πυλώνα στήριξης του κεφαλαίου, κατευθύνοντας ζεστό χρήμα σε δράσεις και έργα που υπόσχονται μεγάλη και γρήγορη κερδοφορία, με ελάχιστες θέσεις δουλειάς και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων (πράσινες τεχνολογίες, ψηφιακή αγορά - ευρυζωνικά δίκτυα κ.λπ.).

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει να μεγαλώσει η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της ΕΕ ενάντια στους λαούς μέσα από τη λεγόμενη εμβάθυνση της ΟΝΕ και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης, επιταχύνοντας, ταυτόχρονα, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρηματιστικού κεφαλαίου, με την ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών, εξαγορές και συγχωνεύσεις, λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων. Ακόμη πιο ασφυκτικός έλεγχος της εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών συμφωνιών ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων («Σύμφωνο για το ευρώ +», «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση - κυρώσεις - έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών). Ακόμη πιο αποφασιστική και γρήγορη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε ΕΕ και Ελλάδα (κλείσιμο αμυντικής βιομηχανίας ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, απαξίωση ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ιδιωτικοποιήσεις, πλήρης κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας και εκπαίδευσης - νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, όπως ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, μεταφορές).

Η συγκυβέρνηση υπόσχεται να εντείνει την καταστολή ενάντια στους μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Θα δυναμώσει τη βάρβαρη καταστολή, που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής τον Οκτώβρη του 2013 (αξιοποιώντας με προκλητική θρασύτητα τα τραγικά εγκλήματα στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ σε Λαμπεντούζα και Μάλτα), με την επέκταση της δράσης των μονάδων του FRONTEX, από την Κύπρο ως την Ισπανία, παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος επιτήρησης συνόρων EUROSUR. Την ίδια στιγμή, θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που κρατάει εγκλωβισμένους στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ, απηχούν τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναδείξει τη χώρα σε γεωγραφικό κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, ενεργειακών πόρων και προσώπων, αναβαθμίζοντας το ρόλο της στην περιοχή της Ν. Μεσογείου και τη συμμετοχή της στο μοίρασμα της λείας από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και την εκμετάλλευση των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Από τα σχέδια αυτά των αστών και της συγκυβέρνησης που τα υπηρετεί, κανένα όφελος δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Η ίδια η ζωή το επιβεβαιώνει. Οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στα ΕΑΣ, στην ΕΛΒΟ, στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και χιλιάδες άλλα παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι τα κέρδη των μονοπωλίων -είτε ντόπιων, είτε ξένων- έχουν σαν απαραίτητη προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, μισθούς πείνας, εκατομμύρια ανέργους, φτώχεια και εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ θα συνεχίσει να προωθείται και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, με εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, με την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, την ταύτιση του φασισμού με το κομμουνισμό και τη θεωρία των άκρων.

Η ΕΕ και οι δυνάμεις αστικής διαχείρισης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι διαθέτει δικό του πρόγραμμα καπιταλιστικής ανάπτυξης για την προεδρία της ΕΕ. Προσπαθεί να εξαπατήσει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις ότι δήθεν μια άλλη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει διαφορετικό πρόγραμμα, φιλολαϊκής κατεύθυνσης. Σπέρνει αυταπάτες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι διαφορετική, με άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης. Κρύβουν από το λαό ότι οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που συνεπάγεται η ένταξη στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι απόρροια του αντιδραστικού χαρακτήρα της, αποτελούν συνειδητή πολιτική των αστικών τάξεων για να θωρακίσουν την εξουσία τους, τσακίζοντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζει λαϊκές συνειδήσεις στον ευρωμονόδρομο, στην αστική πολιτική, παρουσιάζει, μαζί με τα αστικά κόμματα, την εξουσία των μονοπωλίων σαν μοναδική επιλογή, στην οποία πρέπει να υποταχθούν.

Η αστική τάξη και τα επιμέρους τμήματά της επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Εντείνουν την κινητικότητά τους για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Κόμματα όπως οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», η ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγοι αναζητούν ρόλους σε μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα. Η «κίνηση των 58» - πολιτικά στελέχη των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, χωρίς κοινωνική βάση, με πολύχρονη συμμετοχή στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - χρησιμοποιείται από τμήμα της αστικής τάξης για την ανασύνταξη του τμήματος της σοσιαλδημοκρατίας που δε μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέεται και με ενδοαστικές αντιθέσεις για την επιρροή στο χώρο αυτό και το ρόλο του στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ενισχύεται από τους εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, για να αποτελέσει εφεδρεία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας του συστήματος, για το χτύπημα του εργατικού κινήματος, με τη δολοφονική - φασιστική της δράση.

Η ΕΕ, με τις κυβερνήσεις, τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα έχουν διαμορφώσει την αντιλαϊκή κοινοτική νομοθεσία, την ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, για τον άμεσο έλεγχο και τα εργαλεία για την αυτόματη επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων, χωρίς μνημόνια. Σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα βασίζονται οι δημαγωγικές δηλώσεις στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για «το τέλος των μνημονίων».

Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συνειδητοποιηθεί από ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις ότι είτε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΡΙΖΑ, κανένα μείγμα αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η οικοδόμηση πανίσχυρης Λαϊκής Συμμαχίας, η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση μπορεί να ανατρέψει την κυριαρχία των μονοπωλίων και την εξουσία τους. Να ανοίξει το δρόμο για τη λύτρωση του λαού από τα δεσμά της ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους από την εργατική - λαϊκή εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία.

*Λευκή Βίβλος: «Ατζέντα για επαρκείς ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις» {COM (2012) 55 16.02.2012}


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ