ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ποινές φυλάκισης σε αγρότες για τραπεζικά χρέη

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης καταγγέλλει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή επέβαλε την Παρασκευή το δικαστήριο της Καρδίτσας σε αγρότες του νομού, για ανεξόφλητα δάνεια που είχαν πάρει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Από τους συνολικά 27 κατηγορουμένους, κάποιοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ ορισμένων οι υποθέσεις πήραν αναβολή.

Στο δικαστήριο έσυρε τους αγρότες το Δημόσιο, το οποίο, μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), ανέλαβε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πέρασαν στην «κακή». Προκειμένου να τα εισπράξει, προχωράει είτε σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από όσους οφειλέτες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή σε παραπομπή στα δικαστήρια όσων δεν έχουν τίποτα προς δήμευση.

Στην Καρδίτσα, είναι εκατοντάδες οι μικρομεσαίοι αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια, καθώς είναι αδύνατον να ξοφλήσουν τα αγροτικά δάνεια, τα οποία, αν και «ρυθμίστηκαν» με εγγύηση του Δημοσίου και παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί πολλές δόσεις στην τράπεζα, δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιθέτως γιγαντώθηκαν, με τις προσαυξήσεις και τα πανωτόκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα χωριό -το Προάστιο- έχουν σταλεί «κλητήρια» σε πάνω από 170 αγροτικές οικογένειες, ενώ δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο έχουν οριστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των αγροτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της Καρδίτσας να επιβάλει ποινή 10μηνης φυλάκισης σε αγρότες, για χρέη τους προς την πρώην ΑΤΕ. Και αυτή η αυταρχική, άδικη και αντιαγροτική απόφαση προστίθεται στον αμέτρητο κατάλογο των "αγροτοδικείων" σε βάρος εκατοντάδων φτωχών αγροτών που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο κατασχέσεων και ξεκληρίσματός τους.

Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος των αγροτών που αδυνατούν, εξαιτίας της άγριας πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, να πληρώσουν τα δάνειά τους και ειδικά αυτών που με δόλιο τρόπο, εδώ και χρόνια, μετέτρεψε σε κτηνοτροφικά τα δάνεια προς την πρώην ΑΤΕ και με εγγυητή το Δημόσιο.

Το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες, τους εργάτες, τους άνεργους και τις λαϊκές οικογένειες στις πόλεις και την επαρχία, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, να δυναμώσουν τη δική τους συμμαχία και πάλη, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών και οι απειλές των κατασχέσεων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και γιορτές για παιδιά

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης και γιορτές για τα παιδιά διοργανώνουν Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές. Σήμερα, Κυριακή και αύριο προγραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:

Σήμερα, Κυριακή 22/12

  • Ο Σύλλογος «Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ) στην πλατεία Καραϊσκάκη, το πρωί.
  • Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας στις 11 π.μ., κινηματογράφος «Αλεξάνδρα», Κρέμου 141.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης στις 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο, Ελπίδος 33.
  • Εκδήλωση για τα παιδιά οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (11 π.μ., γραφεία Συνδικάτου).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της, Κρέσνας 12.
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) στις 10.30 π.μ., Πολιτιστικό Κέντρο εργαζομένων ΟΤΕ.
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) και το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας στις 11 π.μ., αίθουσα Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας στις 11 π.μ., αίθουσα ΔΕΥΑΛ.
  • Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας στις 11 π.μ., αίθουσα ΕΚ Φθιώτιδας. Επίσης, καλούν για συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων, παιχνιδιών και βιβλίων για οικογένειες που έχουν ανάγκη στις 10 π.μ. - 12 μ. στο γραφείο των συνταξιούχων ΙΚΑ και στις 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στο γραφείο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.
  • Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στον Εύοσμο στις 11 π.μ., αίθουσα εκδηλώσεων ΕΠΑΛ Ευόσμου.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης στις 12 μ., αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας στις 12 μ.,στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής 2ου Διαμερίσματος, Κάρπου 38 και Λεωφ. Βουλιαγμένης - 1ος όροφος.
  • Η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης στις 5 μ.μ., αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού, Κράτητος και Αποστολάκη.
  • «Παζάρι Ειρήνης» που διοργανώνουν, για δεύτερη χρονιά φέτος, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών του νησιού στις 5 μ.μ., στο ΕΚ.
  • Η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού της ΟΓΕ στις 5.30 μ.μ., Στέκι Εργαζομένων Κολωνού, Αργους 54.
  • Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στη Μεταμόρφωση στις 6 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται παιδικά ρούχα και παιχνίδια για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου και η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής στις 6.30 μ.μ., αίθουσα παλιού «Μηχανουργείου».
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας στις 8 μ.μ. στο ΕΚΛ.

Τη Δευτέρα 23/12

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αλίμου στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο, Ανω Καλαμάκι.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΕΔΑΚΗ
ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΕΔΑΚΗ
φωτό(χαρτί) 1

Την Κυριακή 22.12.2013 και ώρα 9.30 π.μ., στην εκκλησία Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Υμηττού, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο για τον ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ.

Στη μνήμη του, συγγενείς και φίλοι του προσφέρουν στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» το ποσό των 300 ευρώ.

***

φωτό 1

Σήμερα 22-12-2013, στις 11 το πρωί, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο στο Νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής της σ. ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΛΕΔΑΚΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής.

Ο σύζυγος: Παντελής Λεδάκης

Τα παιδιά: Αγγελική, Ελένη

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του άνδρα της ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΛΑΤΣΗ, αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ, με 7 άτομα από την οικογένειά του εκτελεσμένα από τους Σούρληδες, πολιτικού πρόσφυγα στην Τσεχοσλοβακία και αταλάντευτου κομμουνιστή για 70 χρόνια έως το τέλος της ζωής του, η γυναίκα του, Ευσταθία Χαλάτση, προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 2.000 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει:

Μουσικά παιχνίδια από ένα ξωτικό.

Δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών και πειραμάτων. Γωνιά για facepainting.

Γιορτινές μελωδίες από το παιδικό μουσικό σύνολο του Μικρασιατικού Συλλόγου Αρετσούς και Δέρκων, με την επιμέλεια της Σοφίας Νάτσιου.

Δραματοποίηση του παραμυθιού «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα».

Παιδικό θέατρο αφιερωμένο στην αλληλεγγύη, βασισμένο σε ιστορίες που έγραψαν μαθητές Δημοτικού.

Αφήγηση παραμυθιού από την ηθοποιό Ελένη Μακίσογλου.

Θέατρο σκιών «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη», από τον Αγάπιο Αγαπίου.

Στο χώρο, καθ' όλη τη διάρκεια της γιορτής, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ