ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Στην ψύχρα

1. Η αποφασιστικότητα και η προκλητική έξαψη του Σαμαρά εναντίον μας τον κάνουν να ξεχάσει όλους τους τύπους της ευπρέπειας. Εχει εισπράξει ανησυχητικά προμηνύματα και, όσο κι αν είναι αφηρημένα, το ένστικτο που βαραίνει πάνω στα νεύρα του τού ψιθυρίζει πολλά άσχημα γύρω από την κατάληψη της εξουσίας. Φιλικά λόγια ανταλλάσσει μόνο με τους γνωστούς κόλακες, που φροντίζουν, με τη δεξιοτεχνία τους, να του δημιουργούν μια «γλυκιά» ατμόσφαιρα.

2. Ο Σαμαράς θα μείνει γνωστός στην ιστορία μας για τα κατευθείαν χτυπήματα στο πρόσωπο χωρίς την παραμικρή ανάγκη ελιγμών. Στην ψύχρα. Θα πρέπει να έχει ασκηθεί πολλά χρόνια, για να γοητεύεται από τη ρητορική της ωμότητας. Εφοδιασμένος με συστατικές επιστολές από τους εταίρους, επιστρέφει γεμάτος κομπορρημοσύνη, η οποία χτίστηκε από τα γνωστά μπάζα της δημοσιογραφίας, που κατά τ' άλλα δεν τολμούν να μιλήσουν για όσα βλέπουν. Το αφορισμένο όνομα της εξέγερσης βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Δένδια, ο οποίος κατάφερε να κάνει τη ΓΑΔΑ ένα μυστηριώδες συγκρότημα κάποιας ανώνυμης εταιρείας γνωστής για την απανθρωπιά της.

3. Ο Σαμαράς δεν γνωρίζει τη θέση του και είναι πια αργά για να τη βρει. Αφήνει τη ρουτίνα της διάλυσης να τον συνεπάρει σαν να πρόκειται για θεμελιώδη αξία του συστήματος που πρέπει να υπηρετεί ψευδόμενος και ανεπαρκής. Δεν ξέρω ποιος γλύπτης ή ποια σχολή εγκληματολογίας θ' ασχοληθεί αργότερα με το κρανίο του, η εικόνα του όμως έχει ξεθωριάσει.

4. Επί του παρόντος, στο μικρομάγαζο Σαμαρά και να θέλει κανείς δεν μπορεί πια ν' αλλάξει τίποτα απ' αυτά που συμβαίνουν. Καταπίνουν τον παράτολμο Ερντογάν, του οποίου το δάχτυλο δείχνει Θεσσαλονίκη, και πιστεύουν ότι προβιβάζονται πατριωτικά. Λόγω του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας, μάς χαλιναγωγούν μεταφράζοντας την πράξη τους σε περίλαμπρη νίκη, με γερές δόσεις ειρωνείας. Στερούμενοι κάθε χαρίσματος, οι υπουργοί πιστεύουν πως βαδίζουν στην οδό της ευημερίας.

5. Τυφλό θράσος και ανευθυνότητα είναι τα όπλα που ανυπόφορα επιδεικνύει η κυβέρνηση, ανυποψίαστη γι' αυτά που προκαλεί. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μας ενημερώνει για το πώς επιθυμεί να γίνει η κηδεία της.

6. Η αποστροφή μου για το κράτος μεγαλώνει λόγω της πολιτικής απανθρωπιάς και του πολέμου που διεξάγει ενάντια στους πολίτες. Κακόβουλο και ανάξιο, γεμάτο περιφρόνηση, πιστεύει πως μπορεί να μας παίξει όποτε θέλει. Με τη σκανδαλώδη προβολή του από τα γνωστά μέσα πληροφόρησης και την προστασία που παρέχει στην αισχροκέρδεια των τραπεζιτών κέρδισε επάξια τη σκληρότητά μας, θέτοντας κατά μέρος όλες εκείνες τις φλυαρίες που θα επιθυμούσε το κράτος ως θεατρικό διάλογο πάνω στα ερείπια της έρημης χώρας. Πρόκειται για Καραγκιόζηδες που πλασάρονται ως ποιμένες ψυχών.

7. Το καθεστώς, μπροστά στον έσχατο κίνδυνο εξαφάνισής του, θα χρησιμοποιήσει κάθε ευέλικτο υλικό, κάθε μπάτσο που δε γνωρίζει τι είναι διακριτική απόσταση, κάθε καθηγιασμένη αγριότητα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

8. Είμαστε στη διάθεση μιας συλλογικής απάτης που εκφράζεται ως κράτος. Οι πολίτες, σε μια παράλογη στάση ταπεινότητας, περιμένουν το μοιραίο πλήγμα από τις μασκαράτες που εκπροσωπούν τον κρατικό μηχανισμό. Απέναντί τους, χωρίς καμιά αμφιβολία, πρέπει ν' αντιτάξουμε την υπεροχή της «μεγάλης υπεροψίας», την οποία εγκωμίασε ο Γκαίτε «για εποχές που εγκυμονούν πάντοτε τρομερές δυστυχίες». Υπεροψία; Ναι. Δεν πρόκειται φυσικά για επαναστατική πράξη, αλλά για μια στάση, μια ανάσα. Υπεροψία του μισθωτού απέναντι στον εργοδότη του, που τον ταπεινώνει κι ας του χρωστάει τη ζωή του, υπεροψία απέναντι σε όλους όσοι συμβάλλουν στην παράταση της δοκιμασίας μας, υπεροψία στους πάσης φύσεως μικροαστούς που μας βρωμίζουν, σε κάθε Αριστερό που μ' ένα τσουβάλι λεφτά πουλάει αριστερισμό από τα έδρανα της Βουλής, σε όλους όσοι εκ του ασφαλούς προσποιούνται ότι κάνουν χοντρό αντιμνημονιακό παιχνίδι.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Για τους νεότερους σε ηλικία αναγνώστες

-- Οση ώρα είμαστε εδώ είδαμε αρκετούς νέους ανθρώπους; Αυτή είναι η εικόνα των αναγνωστών της Σύγχρονης Εποχής;

Αυτό είναι αλήθεια. Αν και πιστεύουμε πως πρέπει και οι μεγαλύτεροι να ξανασκύψουν στο βιβλίο. Από την άλλη, είναι φυσιολογικό οι νεότερες ηλικίες να αναζητούν περισσότερο τη γνώση για τον κόσμο.

-- Ποια είναι η πρόταση της «Σύγχρονης Εποχής» ειδικά για τους νεότερους αναγνώστες της.

Μαζί με το βιβλίο του Ντατ που ήδη έχουμε αναφερθεί, ξεχωριστή αξία έχει το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα και σεναριογράφου Αλμπερτ Μαλτς: «Το υπόγειο ρεύμα», ας μην αναφερθούμε εδώ αναλυτικά στην υπόθεση του βιβλίου, γιατί είναι από τα έργα που διαβάζονται μονορούφι και είναι ένα βιβλίο δράσης και αναμονής. Ταυτόχρονα, είναι από τα βιβλία που «σφυρηλατούν» την ταξική συνείδηση, προκρίνουν τη συνειδητή στράτευση στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Επίσης, δυο μεγάλες ομάδες βιβλίων, οι οποίες σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Η μία αφορά στη βαθύτερη γνωριμία με την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ, εδώ ξεχωρίζουμε το Δοκίμιο Ιστορίας (1949 - 1968) καθώς και την έκδοση της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θεωρητικά Ζητήματα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ», που αποτελεί ανάλυση του σύγχρονου προγράμματος του ΚΚΕ. Και με αφορμή τη συγχορδία που υπάρχει στον αστικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, αυτές οι δύο εκδόσεις αξίζει να διαβαστούν και από όσους προβληματίζονται για την κατάσταση, αλλά δε συμφωνούν με το ΚΚΕ, αποτελούν δύο εργαλεία για την ουσιαστική κατανόηση της πολιτικής του ΚΚΕ και των συμπερασμάτων από την Ιστορία του.

Επίσης, μια άλλη ομάδα βιβλίων είναι μια σειρά από εκδόσεις που έχει κάνει η «Σύγχρονη Εποχή» για τη μελέτη των αιτιών της ανατροπής του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Σοβιετική Ενωση. Αυτά είναι αρκετοί τίτλοι και αφορούν θέματα διάφορα, αλλά ας περιοριστούμε στα πιο πρόσφατα. Να θυμίσουμε την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου «για το Σοσιαλισμό» καθώς και την έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα, για το σοσιαλισμό». Απαραίτητα είναι και άλλα, στα οποία θα μπορούσε να επεκταθεί κάποιος όπως η συλλογή κειμένων του Λένιν με τίτλο «Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» ή το έργο του Καρλ Μαρξ: «Κριτική του προγράμματος της Γκότα», έργα που αναδεικνύουν βασικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ο καθένας και η καθεμιά ας προβληματιστούν για το γεγονός ότι η ιστορία της ανθρωπότητας δε σταμάτησε ούτε στην εποχή των σπηλαίων, ούτε στην εποχή των δούλων, ούτε στην εποχή των δουλοπάροικων, έτσι δε θα σταματήσει ούτε στην εποχή της μισθωτής εργασίας για το καπιταλιστικό κέρδος. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση κατά τον 20ό αιώνα ήταν μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας που δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί και να επικρατήσει. Εδώ να θυμίσουμε ότι αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους η έκδοση «ΕΣΣΔ με το χέρι στην καρδιά», που, όπως λέει και ο τίτλος, δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η καθημερινότητα στην ΕΣΣΔ.


Στη «Σύγχρονη Εποχή» για το καλύτερο δώρο στις γιορτές

Αυτές οι μέρες προσφέρονται για μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ετσι, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» βρέθηκε στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μίλησε με τον Τάσο Δημητρούκα, υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου. Η εκδοτική προσπάθεια της «Σύγχρονης Εποχής» έγινε σε δύσκολες συνθήκες για την παραγωγή του βιβλίου. Παρ' όλα αυτά συνεχίστηκε η έκδοση βιβλίων που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Εγιναν νέες μεταφράσεις έργων, νέες εκδόσεις έργων του Λένιν, κυκλοφόρησαν νέες λογοτεχνικές προτάσεις. Επίσης, εκδόθηκαν παιδικά - νεανικά βιβλία. Η αγορά ενός βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και αυτές τις μέρες των γιορτών αποτελεί μια πολύτιμη στήριξη στην προσπάθεια του εκδοτικού για τη διάδοση του μαρξιστικού, του προοδευτικού βιβλίου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Τι μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τη νέα παραγωγή;

- Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα, ένα βιβλίο που θα προτείναμε να αγοράσουν όλοι είναι το έργο του Ρ. Π. Ντατ: «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Πιστεύουμε ότι στο συγκεκριμένο έργο μπορεί ο καθένας που προβληματίζεται για την άνοδο ενός φαινομένου, που θεωρούνταν ξεχασμένο, να βρει πολλές και με βάθος ανάλυσης απαντήσεις. Ταυτόχρονα μέσα από εκτεταμένο ιστορικό υλικό αναδεικνύεται το περιβάλλον επικράτησης του φασισμού, ναζισμού σε Ιταλία και Γερμανία, αλλά και η αστική πολιτική που πήρε παρόμοιες μορφές ακόμα και σε χώρες όπου δεν επικράτησε η φασιστική μορφή αστικής εξουσίας. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο έργο κυκλοφορεί πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιπλέον μπορεί να φανεί χρήσιμο στο μελετητή, τον ερευνητή, τον ιστορικό.


Επίσης, ένα συμβολικό δώρο από όλους και προς όλους μπορεί να αποτελέσει το ημερολόγιο της «Σύγχρονης Εποχής». Το οποίο είναι διακοσμημένο με 13 σοβιετικά σκίτσα - γελοιογραφίες της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιλογή των γελοιογραφιών μπορεί να προβληματίσει, να ανοίξει συζήτηση... να δώσει τροφή για παραπέρα μελέτη και σκέψη.

- Είναι ακριβά τα βιβλία;

- Σήμερα όλα είναι ακριβά. Αλλά στο βαθμό που γίνεται συνείδηση πως το βιβλίο είναι ένα όπλο στην πάλη ενάντια στην άγνοια, ενάντια στην κυρίαρχη ιδεολογία διαιώνισης της εκμετάλλευσης, το βιβλίο γίνεται είδος πρώτης ανάγκης, γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Το προοδευτικό βιβλίο, η μαρξιστική μπροσούρα, η λογοτεχνία η ποίηση και σε αυτούς τους καιρούς, που όπως αρέσκονται να λένε διάφοροι «καταρρέουν κάθε είδους βεβαιότητες», αποτελεί ένα εργαλείο για την κατανόηση της κίνησης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος με τις επιπτώσεις που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα.

Φυσικά, είναι μόνιμη η προσπάθεια της «Σύγχρονης Εποχής» για χαμηλές τιμές. Σε όλα τα βιβλία της, στα βιβλιοπωλεία της, γίνεται έκπτωση 10% επί της αναγραφόμενης τιμής. Κατά περιόδους υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προσφορές σε κατηγορίες βιβλίων όπως για παράδειγμα στο «Κεφάλαιο». Ενώ σε μόνιμη βάση οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου στην κατηγορία «βιβλία με 1-2-3 ευρώ» μπορούν να επιλέξουν δυνατά βιβλία ανάμεσα σε πολλές δεκάδες τίτλους. Θυμίζουμε ότι στα 40 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής» έχουν εκδοθεί εκατοντάδες τίτλοι. Σήμερα από αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία πάνω από 1.200 τίτλοι, τους οποίους μπορεί να αναζητήσει κάποιος και στην ιστοσελίδα της «Σύγχρονης Εποχής» (www.sep.gr). Ετσι και στην κατηγορία «1-2-3 ευρώ» μπορεί ο καθένας να βρει βιβλία τα οποία αποτελούν «στοκ» από παλιότερες εκδόσεις, αλλά πολλά παραμένουν διαχρονικά, ανάμεσά τους έργα μεγάλων λογοτεχνών καθώς και πολλά παρουσιάζουν και ξεχωριστό ιστορικό - μελετητικό ενδιαφέρον.

Προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους

Ο Τάσος Δημητρούκας, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή»
Ο Τάσος Δημητρούκας, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή»
- Η πρώτη εικόνα, της εισόδου, φαντάζει πως η «Σύγχρονη Εποχή» είναι ένα βιβλιοπωλείο για μεγάλους, όμως στο βάθος περιμένει μια μικρή έκπληξη και τους μικρούς μας φίλους. Τι θα μπορούσαν να διαβάσουν αυτές τις γιορτές;

- Πράγματι, η «Σύγχρονη Εποχή» στις τέσσερις δεκαετίες ύπαρξης της έχει εκδώσει εκατοντάδες παιδικά και νεανικά βιβλία. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα βιβλία μας ήταν παιδικό το «Πέτρος και Λούκη» του Ρομέν Ρολάν. Η πιο φρέσκια έκδοσή μας είναι «Οι δικές μας ιστορίες». Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο που περιγράφει τρεις διαφορετικές ιστορίες γραμμένες από παιδιά που έφτασαν στα χέρια ενός συγγραφέα. Και τρεις ιστορίες γραμμένες από ένα συγγραφέα που βασίζονται στις ιστορίες των παιδιών. Οι αναγνώστες θα ενθουσιαστούν.

Οι νέοι γονείς, στη γωνιά με το παιδικό βιβλίο, μπορούν να διαλέξουν μαζί με τα παιδιά τους νεότερες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» όπως είναι η «Λιχουδοχώρα», «η Αλφαβήτα», αλλά και ανάμεσα σε πολλές παλιότερες, όπως είναι η σειρά «Παραμύθια του κόσμου», που ταξιδεύουν σε πολλές χώρες, σε μύθους και θρύλους άλλων λαών και εποχών μικρούς και μεγάλους. Αλλά και παιδικά όπως το «Καλημέρα Ειρήνη», που έχει διαβαστεί και ξαναδιαβαστεί από πολλά παιδιά όλα αυτά τα χρόνια.

- Ποια είναι τα βιβλία που πωλούνται εύκολα στη «Σύγχρονη Εποχή»; Ποιοι τίτλοι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Η γωνιά για τους μικρούς φίλους
Η γωνιά για τους μικρούς φίλους
- Ως κατηγορίες βιβλίων ξεχωρίζει η σειρά «Μικρή Μαρξιστική Βιβλιοθήκη», όπως τη λέμε. Θέματα ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ο αγώνας του ΔΣΕ. Ο Β΄ Τόμος του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ» τράβηξε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του κοινού μας.

Αλλά αξίζει μια αναφορά και σε ξεχωριστούς τίτλους, αφού η κίνησή τους αποτυπώνει και ξεχωριστές ανάγκες γνώσης σε πεδία της κοινωνικής ζωής, της ιστορίας. Ορισμένα παραδείγματα, το έργο του Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, του κράτους και της ατομικής ιδιοκτησίας», το βιβλίο των Ιλίν και Σεγκάλ «Ανθρωπος αυτός ο Γίγας», το βιβλίο του Γιαροσλάβσκι «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές».

Η εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης διεύρυνε το ενδιαφέρον για τη μαρξιστική πολιτική οικονομία, για το «Κεφάλαιο» του Μαρξ.

- Σε αυτό το θέμα τι άλλο έχει να προτείνει η «Σύγχρονη Εποχή»;

- Πιστεύουμε πως αυτό το ενδιαφέρον πρέπει να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους, εδώ αξίζει ο καθένας να αναλογιστεί τι επιβεβαιώνεται: Η μαρξιστική πολιτική οικονομία που αποδεικνύει πως ο καπιταλισμός έχει στο DNA του τις κρίσεις, την ανεργία και την εξαθλίωση ή μια σειρά αστοί οικονομολόγοι - απολογητές του καπιταλισμού που για χρόνια υποστήριζαν πως ο καπιταλισμός έχει απαλλαχτεί από αυτές;

Αξίζει πραγματικά ο καθένας σήμερα να κάνει προσπάθεια να γνωρίσει σε βάθος την ανάλυση της μαρξιστικής θεωρίας για τις οικονομικές κρίσεις και την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ.

Με αυτή την ευκαιρία θυμίζουμε στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» και μια σειρά άλλες εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει από τη «Σύγχρονη Εποχή» την περίοδο της οικονομικής κρίσης: Η συλλογή «Μαρξ - Ενγκελς: Κείμενα για την οικονομική κρίση» καθώς και η συλλογή με κείμενα του Ενγκελς «Για την οικονομία και την πολιτική». Διαβάζοντας κανείς την τελευταία θα δει για παράδειγμα πόσο παλιά είναι η συζήτηση για το λεγόμενο προστατευτισμό της εθνικής οικονομίας, που προβάλλεται από διάφορες πλευρές και σήμερα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η συλλογή «Η οικονομική κρίση μέσα από τις σελίδες της ΚΟΜΕΠ, 2009-2012». Αξίζει να διαβαστεί και από όσους παρακολούθησαν την αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ, αλλά και από όσους δεν την παρακολούθησαν, για να δει συγκεντρωτικά την προσπάθεια του ΚΚΕ να παρουσιάσει την ουσία της οικονομικής κρίσης και την αποκάλυψη όλων των αστικών πολιτικών επιλογών είτε αυτές τιτλοφορούνταν μνημονιακές είτε αντιμνημονιακές. Αποκάλυψε διάφορες θεωρίες αστών και οπορτουνιστών που μιλούσαν για χρηματοπιστωτική κρίση, απομυθοποίησε τα υποδείγματα διάφορων καπιταλιστικών χωρών που κατά καιρούς σκόπιμα εμφανίζονταν ως μαγικές λύσεις που θα έπρεπε να υιοθετήσει το λαϊκό κίνημα: Ουγγαρία, Ισπανία, Αργεντινή κ.α. Και η εκ των υστέρων ανάγνωση ανανεώνει τη συλλογική μνήμη σχετικά με την πολιτική διαπάλη της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

- Τυχεροί όσοι είναι σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής». Αλλά πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση κάποιος που ζει αλλού;

- Η «Σύγχρονη Εποχή» κάνει προσπάθεια να τοποθετούνται τα βιβλία της σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης οποιοδήποτε βιβλίο επιθυμεί κάποιος μπορεί να το παραγγείλει ακόμα και σε ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του και του χωριού του ακόμα. Και το κυριότερο στην ιστοσελίδα της «Σύγχρονης Εποχής», στο www.sep.gr όπου υπάρχει περιεκτική παρουσίαση των βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και ειδική φόρμα παραγγελίας.


Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ