ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΓΟ ΑΘΗΝΑ»
Πακτωλός χρημάτων για κεφάλαιο και ΜΚΟ

Ακάλυπτες βασικές κοινωνικές ανάγκες

Eurokinissi

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας πολυδιαφημισμένων ευρωενωσιακών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, αλλά και οι αντιδραστικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής της Αθήνας (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣOΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων - ΔΡΑΣΗΣ, παίζει ρόλο στις κινήσεις ανασύνθεσης του «κεντροαριστερού πόλου», γενικότερα στην αναμόρφωση του αστικού σκηνικού) επανέρχονται στο προσκήνιο με το πρόγραμμα «Εργο Αθήνα» που πολυδιαφημίζει τελευταία η διοίκηση Καμίνη. Κατευθύνει εκατομμύρια ευρώ, χρήμα του λαού, σε όφελος των επιχειρηματιών. Στήνει κάποιες αναπλάσεις προς εξυπηρέτηση μονοπωλίων του τουρισμού και του real estate. Τροφοδοτεί ΜΚΟ και επιχειρήσεις για να δείχνουν κάπως ...φιλάνθρωπες, ώστε με μια - δυο δωρεές και ολίγα συσσίτια να τιθασεύσουν τις στρατιές των εξαθλιωμένων. Πρωταγωνιστεί στη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των βιομηχανιών. Αφήνει ακάλυπτες βασικές λαϊκές ανάγκες.

Επισήμως, το πρόγραμμα «Εργο Αθήνα», που υλοποιείται από το Δήμο Αθηναίων, αποτελεί ένα «αναπτυξιακό σχέδιο» με στόχο «μία πόλη ελκυστικότερη για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της (...) Αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών της πόλης, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (...) Να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα που αποσκοπούν στον εξωραϊσμό της Αθήνας και στην καλύτερη λειτουργία της».

Eurokinissi

Η Κομισιόν εκταμίευσε για τη χρηματοδότηση του προγράμματος 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Εργου Αθήνα» προβλέπεται να ανέλθει για το επόμενο διάστημα στα 161.737.190 ευρώ. Γενικά το σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης συνδεόμενες με τις αντίστοιχες περιόδους ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΣΕΣ 2014-2020, χρήματα που έχει πληρώσει ο λαός). Το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος διαφάνηκαν από τις πρώτες μελέτες, όπου προβάλλονταν ως απαιτούμενα η τουριστική ανάπτυξη και προβολή της πόλης για το 2013 - 2015, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Αθήνα, η προώθηση δράσεων επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο η δημοτική αρχή όρισε ως «άξονες προτεραιότητας» του προγράμματος, ανάμεσα σ' άλλα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, όπως και τη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης προκειμένου αυτή εξελισσόμενη να μην τους προκαλέσει ...παρατράγουδα.

Ετσι, άμεσα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα είναι μεταξύ άλλων: Οφέλη στη δικτύωση, στις υποδομές, άλλα απαιτούμενα για τη λειτουργία τους, για τουλάχιστον 530 επιχειρήσεις. Προετοιμασία 1.850 ατόμων να δημιουργήσουν ή γενικά να δραστηριοποιηθούν σε κοινωνικές επιχειρήσεις (βαφτίζουν τους ανέργους «επιχειρηματίες» και τους ωθούν να πωλούν υπηρεσίες στους δήμους). Κάποιες παροχές για τους αστέγους και τους τοξικοεξαρτημένους.

«Παράλληλα, η αναγέννηση του αστικού χώρου αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινωνικο-οικονομικών στόχων του Προγράμματος. Οι βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της δεν μπορούν να διατηρηθούν αν δεν αναβαθμίζεται συνεχώς το αστικό περιβάλλον», προπαγανδίζουν συνδέοντας την ποιότητα ζωής, αναγκαία έργα και αναπλάσεις με το αν και πόσο συμφέρει τους επιχειρηματίες.

«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Διαχείριση»

Διόλου τυχαία η δημοτική αρχή στα σχετικά κείμενά της για το πρόγραμμα μιλά συνεχώς για «Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας», «Για την ενίσχυση των κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας - οι οποίοι προωθούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την απασχόληση, κυρίως των νέων (...) Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί δράσεις για την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, με άξονες τον συνεδριακό τουρισμό και τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου». Αλλη μόνιμη έγνοια αυτή της δημοτικής αρχής αλλά και της κυβέρνησης, τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων της Αθήνας.

Για δε την «αναζωογόνηση του αστικού ιστού» μιλούν για «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης, μέσω αναπλάσεων, βελτιώσεων και ανακτήσεων δημόσιων χώρων (...) την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών», όπου φυσικά τοποθετήθηκαν έγκαιρα μεγάλα κεφάλαια αγοράζοντας προηγούμενα ακίνητα - γη τζάμπα, αναμένουν τώρα να βγάλουν την αρχική τους επένδυση στο πολλαπλάσιο σε γειτονιές αναπλασμένες και αναβαθμισμένες με χρήμα δημόσιο.

Για την περιλάλητη «διαχείριση της κοινωνικής κρίσης», που επίσης τους καίει, ετοιμάζουν «επενδύσεις για την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Ανεργοι - επιχειρηματίες, είλωτες σε υπηρεσίες του δήμου που προηγούμενα στελεχώνονταν από προσωπικό μόνιμο και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συν κάποια μονοπώλια που τσακίζουν τους εργαζομένους τους και τους μικρομεσαίους σε κάθε κλάδο όπου δραστηριοποιούνται, να πετούν κατά καιρούς κι ένα ξεροκόμματο, εν είδει κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, στις στρατιές των εξαθλιωμένων, με εξασφαλισμένη βέβαια την ανάλογη προβολή και διαφήμιση της ...ευαισθησίας τους.

ΣΕΒ, ΜΚΟ, ΕΒΕΑ

Τους τελευταίους μήνες υλοποιούνται 16 έργα με προϋπολογισμό 38.055.581 ευρώ, ετοιμάζονται να δημοπρατηθούν άλλα 24 με προϋπολογισμό 61.278.903 ευρώ, ενώ μελετώνται άλλα 32 έργα αξίας 62.402.705 ευρώ.

Εξετάζοντας τι υλοποιείται, συναντά κανείς έργα όπως ανακατασκευή Κέντρων Υγείας, αναπλάσεις πλατειών, κατασκευή βιοκλιματικών παιδικών σταθμών, έργα οπωσδήποτε χρήσιμα ή και αναγκαία. Από την άλλη από τα πρώτα 38 εκατ. ευρώ, τα 8,38 (το 22% του ποσού) πάνε για έργα όπως «Σχεδιασμός και ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών» και «Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρου στήριξης επιχειρηματικότητας».

Στην επόμενη περίοδο, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να δημοπρατήσει 25 έργα με προϋπολογισμό 61.326.381,50 ευρώ. Εκεί έχουν να παίρνουν για να υλοποιήσουν τα όποια έργα τους συμφέρουν:

Ο ΣΕΒ 993.280 ευρώ για να προωθήσει τη «Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα». Ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών 4.700.000 ευρώ για «Ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων». Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων 2.351.444,50 ευρώ για να στήσει «Κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας». Αλλος φορέας του δήμου, 4.440.300 ευρώ για «Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου της Αθήνας».

Η δημοτική αρχή της Αθήνας πρωταγωνιστεί και σε ένα άλλο κρισιμότατο ζήτημα, στην υπαγωγή της πανεπιστημιακής έρευνας στα συμφέροντα των μονοπωλίων, στις προτεραιότητές τους για εκμετάλλευση και κερδοφορία. Ετσι, ετοιμάζει 875.000 ευρώ για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για υλοποίηση του έργου «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα - Αξιοποίηση της Ερευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Αλλα 953.000 ευρώ προϋπολογίζει να δώσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την «Επιχειρηματική Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο ΟΠΑ».

Επίσης, προϋπολογίζονται να δοθούν σε φορείς του δήμου 4.981.500 ευρώ για ενίσχυση «δημιουργικών βιομηχανιών» και 984.000 ευρώ για προώθηση της «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας». Επιπλέον, 1.100.000 ευρώ θα πάνε στις πολυδιαφημισμένες ΜΚΟ, που θα βάλουν στην τσέπη ένα σκασμό λεφτά πληρωμένα από το λαό για να στήσουν «Κοινωνικές Δομές: Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Δομή Παροχής Συσσιτίου, Γραφεία Διαμεσολάβησης και καταγραφής αστέγων, Ξενώνας». Επίσης, 2.100.000 ευρώ θα πάνε σε επαγγελματικούς φορείς και ΜΚΟ (ξανά) για να υλοποιήσουν παρεμβάσεις προς «Ανάπτυξη και Διάχυση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις Επιχειρήσεις». Εξηγούν ότι «αφορά στην υλοποίηση σχεδίου δράσης με στόχο την δημιουργία μεθοδολογίας και καλών πρακτικών για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, καθώς και δικτύων επιχειρήσεων για την εφαρμογή δράσεων ανάπτυξης/προώθησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα εδαφικά όρια του Δήμου Αθηναίων». Θα τους τα σκάσουν για να μάθουν να επιδεικνύουν κατά καιρούς ένα πιο ...φιλάνθρωπο πρόσωπο.

Θα ακολουθήσει και τρίτη φάση χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμα στη διαδικασία της ωρίμανσης. Από τα προβλεπόμενα εκεί 62.402.705 ευρώ, ποσά θα δοθούν για «Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου στην Αμερικής 8 για δημιουργία κέντρου υποστήριξης νέων επιχειρηματιών (ΕΒΕΑ)», και για επισκευές σε τρία παλιά ξενοδοχεία πέριξ της Ομόνοιας («Μπάγκειον», «Ολυμπιάς», «Μέγας Αλέξανδρος») για να στηθούν «γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών».

Σημειωτέον ότι για τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις της δεύτερης φάσης σε όφελος επιχειρηματιών και ΜΚΟ, μαζεύεται ένα ποσό προς δαπάνη που φτάνει τα 23.478.524,5 ευρώ, το 38,2% του ποσού της δεύτερης φάσης του προγράμματος.

Την ίδια ώρα προϋπολογίζονται μόλις 6.123.469 ευρώ για «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων» σε μια σειρά λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, της Αθήνας του 2014 όπου - με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των τοπικοδιοικητικών αρχών - ακόμα υπάρχουν σπίτια, λαϊκές οικογένειες, συνοικίες ολόκληρες που ζουν με βόθρους...

Ούτε αντισεισμικά, ούτε αντιπλημμυρικά

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των προγραμμάτων του πολυδιαφημισμένου ΕΣΠΑ αναδείχτηκε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, όπου συζητήθηκαν παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας, χωρίς όμως καμία να αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση, θέματα που αφορούν πρώτα και κύρια τη ζωή και την υγεία, το βιος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στηλίτευσαν την έλλειψη σχετικών μελετών ή την επίκληση έλλειψης (ενώ υπάρχουν π.χ. μελέτες της ΕΥΔΑΠ εδώ και χρόνια για τα αντιπλημμυρικά) προκειμένου ακριβώς να μην προχωρούν αντιπλημμυρικά και άλλα αναγκαία για το λαό έργα, ενώ δαπανώνται ποτάμια χρήμα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Τόνισαν δε το γεγονός ότι σε ολόκληρες περιοχές όπως το Μαρκόνι, κατοικίες και μικρομάγαζα εξυπηρετούνται ακόμα με βόθρους, καθώς απαρχές του 2014 δεν υπάρχει εκεί το αυτονόητο, το αναγκαίο δίκτυο αποχέτευσης. Δείγμα κι αυτό των «προτεραιοτήτων» δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων, μακριά από τα προβλήματα του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ