ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποψήφια της πλουτοκρατίας

"Το ζητούμενο είναι ν' αλλάξει χέρια ο Δήμος της Αθήνας", είπε η Μ. Δαμανάκη στην προχτεσινή συνέντευξή της στη ΝΕΤ. Δηλαδή, να φύγει ο Δ. Αβραμόπουλος και να έρθει η ίδια!

Απλά πράγματα... Αρκεί ν' αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς, για ν' αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που βασανίζουν το λαό της Αθήνας!

Αυτό το τελευταίο, βέβαια, δεν το είπε η Μ. Δαμανάκη. Απορρέει, όμως, σαφέστατα, τόσο από αυτά που είπε, όσο και από εκείνα που επιμελώς απέφυγε να πει. Και έτσι, το ίδιο ψευτοδίλημμα, που τόσα χρόνια βαρέθηκε ν' ακούει ο λαός, ξανάρχεται: Αβραμόπουλος ή Δαμανάκη; Οπως παλιά: Πάγκαλος ή Αβραμόπουλος; Εβερτ ή Μπέης; Και πάει λέγοντας...

Ομως, δεν ξανάρχεται μόνο το ψευτοδίλημμα. Μαζί του έρχονται, πιο οξυμένα από πριν, τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, της χώρας γενικά, της Αθήνας ειδικά. Και αυτά τα πελώρια, παλιά και νέα, προβλήματα, δείχνουν τον ένοχο, την αιτία: Την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σε πρώτη γραμμή, αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική των Αθηναίων δημάρχων, της πλειοψηφίας στο δήμο, καθώς και κείνων που ομογνωμούν με τις πλειοψηφίες.

Αρχικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Μ. Δαμανάκη εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, ως υποψήφια που ήρθε από τον πλανήτη Αρη! Ως ...υπερκομματική! Φροντίζοντας, έτσι, να καλύψει (ελάχιστους ασφαλώς θα παραπλανήσει) ότι είναι και αυτή φορέας της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, φορέας στην Αυτοδιοίκηση της πολιτικής της "κεντροαριστεράς" (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Κάτι που οι πάντες πια το γνωρίζουν. Οπως γνωρίζουν και τα "μαγειρέματα", που γίνονται εδώ και καιρό στη Χ. Τρικούπη και στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και την ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του ΣΥΝ, και τις επίσημες επαφές τους.

Η υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη, δηλαδή η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο Δήμο της Αθήνας, είναι ένα γερό βήμα, που γίνεται για την προώθηση της "κεντροαριστεράς". Είναι μια υποψηφιότητα άμεσα και στενά δεμένη με τις επιδιώξεις να διαμορφωθεί και οργανωτικά (στην πράξη, κατ' ουσίαν υπάρχει) ένα τέτοιο αντιλαϊκό σενάριο.

Ποια είναι η βάση των παραπάνω; Είναι το γεγονός ότι υπάρχει κοινή κατεύθυνση στην πολιτική των δύο κομμάτων, και γενικά, και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Είναι το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο της Μ. Δαμανάκη βλέπει έναν δικό της άνθρωπο, απόλυτα σίγουρο, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της. Βλέπει - στην περίπτωση της εκλογής της - ένα σταθερό στήριγμα, για το πέρασμα μέτρων που θα πλήττουν το λαϊκό εισόδημα. Στήριγμα, για να μένουν στο απυρόβλητο τα προβλήματα της ανεργίας, των ναρκωτικών, της πρόνοιας, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης.

Χρειάζονται δήμαρχο, που θα καταγγέλλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως έκανε η Μ. Δαμανάκη την περίοδο που οι αγρότες ήταν στους δρόμους. Εναν δήμαρχο, που θα απέχει από τους αγώνες για την ειρήνη και κατά της "νέας τάξης πραγμάτων". Εναν δήμαρχο, όπως ο Αβραμόπουλος.

Αυτό τον δήμαρχο τον βλέπουν στο πρόσωπο της Μ. Δαμανάκη. Και αν το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει στις εκλογές, στηρίζοντας τον Δ. Αβραμόπουλο, αυτό γίνεται μόνο και μόνο γιατί ο δήμαρχος έχει την ετικέτα της ΝΔ. Κατά τα άλλα, του "πάει" και αυτός θαυμάσια... Εξάλλου την κυβερνητική πολιτική εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέντευξή της, η Μ. Δαμανάκη προσπάθησε να πείσει ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν περιεχόμενο ...αυτοδιοικητικό (sic) και όχι πολιτικό! Οτι δεν είναι εκλογές που κρίνεται η κυβερνητική πολιτική! "Ούτε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε επιβράβευσή της", είπε...

Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον λαό. Τη βολεύει να είναι οι ερχόμενες εκλογές άοσμες και άχρωμες. Και οι εργαζόμενοι να ψηφίζουν από τις πολυθρόνες τους, με κριτήρια καλλιστείων και με τη σκέψη αποκλειστικά και μόνο στο παρκόμετρο της γειτονιάς τους. Με τη σκέψη στο χαμόγελο της υποψήφιας και στους διπλωματικούς ελιγμούς του συναγωνιστή της. Και αφήνοντας στην άκρη την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ... Ενώ, την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ θα ζητάει ψήφο έγκρισης της πολιτικής του!..

Το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές δεν ταυτίζονται με τις βουλευτικές, το γνωρίζουν οι πάντες. Οπως γνωρίζουν, επίσης, ότι οι εκλογές για τους δήμους και τις νομαρχίες είναι βαθύτατα πολιτικές. Και σ' αυτές τις εκλογές κρίνονται όλα τα κόμματα. Κρίνονται και οι Κινήσεις, που τα κόμματα υποστηρίζουν. Κρίνονται και οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι νομάρχες και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι. Και, βέβαια, κρίνεται η κάθε κυβέρνηση, σχετικά με τη στάση της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, γενικότερα. Για παράδειγμα, στις ερχόμενες εκλογές, θα κριθεί για τον "Καποδίστρια", για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τη φορολογία, τα 100άδες δισ. δραχμές που δεν αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση, για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και κάνουν τους εργάτες ζητιάνους για ένα μεροκάματο πείνας και για πολλά άλλα.

Επομένως, εδώ κρίνεται και η κυβέρνηση και η ΕΕ. Και, βέβαια, κρίνονται και όσοι τις υπηρετούν, καθώς και όσοι τις αντιπαλεύουν.

Στις λαϊκές συνοικίες - που η Μ. Δαμανάκη τις ...θυμάται κάπου - κάπου - γι' αυτά τα προβλήματα να πάει ν' απολογηθεί. Και τώρα και όταν η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα. Να πει, τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια για τους φτωχούς συνταξιούχους, για τους άπορους, που ο Δ. Αβραμόπουλος τους έδινε τις σούπες της φιλανθρωπίας, για τη μάστιγα των ναρκωτικών, για την υπερφορολόγηση των μεροκαματιάρηδων. Οχι, βέβαια, για το αν αντιμετωπίστηκαν από το δήμο όλα αυτά τα προβλήματα. Ενας δήμος - και όλοι οι δήμοι - δεν είναι, από τα πράγματα, σε θέση να τα επιλύσουν. Είναι, όμως, σε θέση και οφείλουν να αγωνιστούν, στο πλευρό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των συλλόγων, για να λυθούν κάποια, για να κατακτήσει ο λαός λύσεις σε άλλα.

Σ' αυτά όλα, δεν παίρνει "μηδέν" μόνο ο Δ. Αβραμόπουλος, όπως είπε στη συνέντευξή της η Μ. Δαμανάκη. "Μηδέν" παίρνει και η ίδια. Γιατί συμπορεύτηκε μαζί του.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου της Αθήνας μπορούν εύκολα να κρίνουν, έχοντας μπροστά τους τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο, τον κάθε συνδυασμό, την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μπορούν να κρίνουν και με την ψήφο και τον αγώνα τους να αποδοκιμάσουν τους φορείς της πλουτοκρατίας και τα στηρίγματά τους στην Αυτοδιοίκηση. Να υπερψηφίσουν τον αγωνιστικό συνδυασμό, που είναι στο πλευρό του λαού, καθημερινά και με έργα και όχι με τα λόγια. Για το Δήμο της Αθήνας, αυτή η Κίνηση έχει υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή.

Μ. Μ.

Τα "μαζεύει" ο ΣΥΝ...

Δε διαμαρτυρήθηκε για την επιχείρηση "εξαγοράς" στελεχών του και "διεμβολισμού" του χώρου του από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ - όπως καθαρά πρόβαλαν μέχρι χτες με ανακοινώσεις και δηλώσεις - αλλά... για την πρακτική να αλλάζουν οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων! Την εκδοχή αυτή παρουσίασε, χτες, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος επιχειρώντας να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και να "στρώσει το έδαφος"για την παραπέρα συνεργασία, μετά τις αλληλοκατηγορίες των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων. Οι κατηγορίες αυτές - για "εξαγορές" και "διεμβολισμό" από το ΠΑΣΟΚ και για "τρομοκρατικό κλίμα" που καλλιεργεί ο ΣΥΝ σε βάρος στελεχών του που συνδιαλέγονται με το ΠΑΣΟΚ - ως γνωστόν, εκτοξεύτηκαν με αφορμή το διορισμό, από την κυβέρνηση, ως προέδρου του ΟΣΕ του Ν. Γρατσία, στελέχους του ΣΥΝ. Μάλιστα, ο διορισμός του τελευταίου εγκρίθηκε προχτές το βράδυ στην Επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, αποχή του Γ. Δραγασάκη του ΣΥΝ, κατά της ΝΔ και λευκό του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι "η αντίδραση του ΣΥΝ έχει να κάνει με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις... Το θέμα είναι πολιτικό, προγραμματικό και δεν έχει να κάνει με τίποτε άλλο η συγκεκριμένη κριτική την οποία άσκησε ο Συνασπισμός. Εκανε έντονη κριτική, πρόσθεσε, γιατί αυτή τη στιγμή, σε περίοδο προώθησης αυτού του προγράμματος θεσμικού και λειτουργικού εκσυγχρονισμού των δημοσίων επιχειρήσεων παρατηρείται το φαινόμενο να αλλάζουν οι διοικήσεις κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός, να μεταφέρονται οι παραιτούμενοι πρόεδροι από τον ένα οργανισμό στον άλλον... ".

Ετσι, ρίχνοντας τους τόνους σχετικά με την υποψηφιότητα Δαμανάκη, έκανε λόγο ξανά "για υπερβολική και αποπροσανατολιστική έκταση που δίνεται στο θέμα των δημοτικών εκλογών". Κι αυτό, όταν είναι οι Κεντροαριστεροί συνεταίροι που πρωτοστατούν με στόχο την προώθηση της συνεργασίας τους.

Κατά τα άλλα, επαναβεβαίωσε για τη στήριξη της κοινής υποψηφιότητας Δαμανάκη ενώ, φανερά ανήσυχος για τις αντιδράσεις στο κόμμα του, έσπευσε να προκαταλάβει - μάλλον για προτροπή πρόκειται - ότι "όλοι στο ΣΥΝ θα πειθαρχήσουν στις αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: "Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ γνωρίζουν να στηρίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται δημοκρατικά"".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ