ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προεκλογική πασαρέλα

Αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ΤΕΔΚΝΑ και όλοι οι κομμουνιστές αιρετοί

Αδοξα έληξε, πριν, ουσιαστικά, καν αρχίσει το ετήσιο, τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Τόσο το σύνολο της ηγεσίας της, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρός της, Δ. Αβραμόπουλος,εισέπραξαν την κατακραυγή πλήθους αιρετών για τον τρόπο διοργάνωσης του συνεδρίου και την προσπάθεια να στερήσουν, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και τους αιρετούς, την όποια διεκδικητικότητα και τον κοινωνικό τους ρόλο. Προωθώντας ένα συνέδριο - παρασυναγωγή, δρομολογώντας τη μετατροπή του σε προεκλογική πασαρέλα, ισοπεδώνοντας ακόμα και το ίδιο το λαϊκό περιεχόμενο του θεσμού, "κατάφεραν" να επιβάλουν, με συνοδοιπόρους και εκπροσώπους των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, τις άδειες θέσεις στις εργασίες του. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χτεσινή πρώτη μέρα δεν υπήρξαν παρεμβάσεις συνέδρων ή παρατηρητών, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Με απόφασή της, η ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), που καλύπτει επικράτεια στην οποία κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, αποχώρησε από το συνέδριο - "εμπαιγμό", όπως το χαρακτήρισε, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιώντας πως "αν δε διεκδικήσουμε, οι δήμοι σίγουρα θα κλείσουν". Ταυτόχρονα, αποχώρησαν κι όλοι οι κομμουνιστές αιρετοί. Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός αιρετών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με κοινή εμφάνιση, πρόβαλαν μέσα από συνέντευξη της Μ. Δαμανάκη - εκτός κυρίως χώρου συνεδρίου - τις "εκσυγχρονιστικές" τους προοπτικές για το θεσμό. Προοπτικές που θέλουν το θεσμό μέσο για την ανασυγκρότηση του κράτους, στα πλαίσια της νέας "ευρωπαϊκής πραγματικότητας" και τους δήμους επιχειρήσεις, με γνώμονα λειτουργίας την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με κυρίαρχη, ωστόσο, βλέψη την ενίσχυση του υπερκομματικού του προφίλ, το προηγούμενο βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, παρουσίασε μια ομιλία, που να καλύπτει όλους. Ανάμεσα στα άλλα, αναγνώρισε το οικονομικό αδιέξοδο των ΟΤΑ, αλλά παρέβλεψε να διεκδικήσει τα παρακρατημένα. Μίλησε γενικά για απλή αναλογική, αλλά και υπεραμύνθηκε της συνεισφοράς της ΤΑ στο πρόγραμμα σύγκλισης και του "ξεπεράσματος του παλιού και παραδοσιακού".

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ υπήρξε περισσότερο αποκαλυπτική στο σημείο αυτό, καθώς στην κεντρική της εισήγηση επιχείρησε να ισοπεδωθεί το όποιο αγωνιστικό περιεχόμενο της ΤΑ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως αυτή "δεν έχει ταξικές αφετηρίες". Στην ίδια εισήγηση, που συνέταξαν τα μέλη της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, κυρίαρχη "έγνοια" είναι να αποκτήσουν οι δήμοι φορολογική και διοικητική εξουσία, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Κυρίαρχη ήταν επίσης και η ανησυχία, να αναπτύξει η ΤΑ στρατηγική στα πλαίσια του στόχου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σύγκλισης. Μάλιστα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δεν απέκλεισε και νέα γενναιόδωρη κίνηση για την επίτευξη του στόχου αυτού - μετά τα δέκα δισ. που παραχώρησε στην κυβέρνηση πέρσι - δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "η ΤΑ δεν αρνείται να συμβάλει στην οικονομική ανόρθωση και την επίτευξη των στόχων για τη σύγκλιση της οικονομίας μας". Την ίδια στιγμή, "έκανε γαργάρα" για τα 1,5 τρισ. δραχμές που παρακρατά από τους πόρους ΤΑ η κυβέρνηση.

Τη χτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου χαιρέτισαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας και Στ. Μπένος.Από το ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Δύο δρόμοι για την Αυτοδιοίκηση

Τη χρησιμοποίηση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ως ενός ακόμα βήματος για τη μετατροπή της ΤΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού, κατήγγειλε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συνέντευξη δόθηκε λίγο μετά την αποχώρηση της ΤΕΔΚΝΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε, όπως σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά απόφαση - θέση της ΚΕΔΚΕ που να προσιδιάζει στην ιστορία, στο χαρακτήρα και το ρόλο της ΤΑ. Η βασική λογική που κυριαρχεί, είπε, είναι να μετατραπεί η ΤΑ σε μια μεγάλη επιχείρηση πανελλαδικού χαρακτήρα, η οποία θα πουλά έργα, υπηρεσίες, αρμοδιότητες ή θα εκχωρεί έργα, υπηρεσίες και δραστηριότητές της στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η διεκδικητική αντίληψη, που κάποτε κυριαρχούσε στο χώρο της ΤΑ, που ήταν και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αιρετών, έχει πλέον απεμποληθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών.

Σήμερα, συνέχισε, ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο παρουσιάζονται, στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο χώρο της ΤΑ, δύο βασικοί δρόμοι.

Ο ένας δρόμος είναι αυτός που κυριαρχεί πλέον ως αντίληψη και πρακτική, ο ρόλος της υποβάθμισης της ΤΑ, ο ρόλος της μετατροπής των αιρετών σε απλά εκτελεστικά όργανα εφαρμογής αντιλαϊκών, κρατικών και κυβερνητικών επιλογών.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που έχει μια ιστορία, έχει μια συνέχεια, έχει και μια προοπτική. Είναι ο δρόμος εκείνων των αιρετών οι οποίοι κατανοούν τη θέση τους ως θέση μάχης, συμμετοχής, δράσης, υπεράσπισης των αιτημάτων του λαού και συμμετοχής στην πάλη των εργαζομένων και του λαού. Είναι αυτός ο δρόμος, ο οποίος αναβαθμίζει αντικειμενικά και τον ίδιο το ρόλο της ΤΑ.

Από αυτήν την εκτίμηση πηγάζουν και οι δύο δράσεις που θα αναπτυχθούν στο χώρο της ΤΑ.

Μία δράση τη ζούμε και αυτές τις ώρες, που διεξάγεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στα πλαίσια μιας έκθεσης εμπορικής. Είναι η δράση που αναφέρεται και στα οικονομικά της ΤΑ και στα θεσμικά της ΤΑ και στη στάση των αιρετών, η οποία στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, εναντίον των διεκδικήσεών τους, εναντίον κάθε συλλογικής δράσης.

Ο άλλος δρόμος θεωρούμε ότι είναι η στάση αντίστασης των αιρετών, είναι ο δρόμος τον οποίο μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η ΤΑ. Είναι η ανάγκη να ενισχυθεί αυτή η αγωνιστική διεκδικητική αντίληψη, η αντίληψη της αντίστασης και της αντεπίθεσης μπροστά σ' αυτή την κατάσταση. Είναι η ανάγκη, για να ενισχυθεί αυτός ο δρόμος, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και μέσα στην ίδια την ΤΑ. Να δράσουν οι αιρετοί στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων, στη στήριξη και υποστήριξη αυτών των αιτημάτων.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε το συνέδριο "προεκλογικού χαρακτήρα", όπου τα κονταροχτυπήματα είναι ανούσια γιατί οι δυνάμεις του δικομματισμού και όσοι συνεταιρίζονται μαζί τους δε διαφωνούν επί της ουσίας. Και η ουσία είναι να μετατρέψουν την ΤΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού.

Το τελευταίο που θέλουμε να σημειώσουμε, είπε, είναι η υποκρισία. Υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, για το λαό, για τους δημότες. Χρησιμοποιούν κατά κόρον τη διατύπωση "τοπικές κοινωνίες" και αυτές τις τοπικές κοινωνίες τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και προχωρούν σε συμφωνίες κυρίων, που έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με τη γνώμη, με την άποψη των λεγόμενων τοπικών κοινωνιών, αλλά τις περιφρονούν, ας μου επιτραπεί η φράση, τις φτύνουν. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ρόλος της ΤΑ είναι πολύ πιο ουσιαστικός από αυτόν που θέλουν να της δώσουν και που της δίνουν ήδη, το ρόλο της προέκτασης του κρατικού μηχανισμού.

Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε επίσης τη συμφωνία του ΚΚΕ με την απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ για αποχώρηση, σημειώνοντας ότι όλοι όσοι εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του ΚΚΕ έχουν αυτήν ακριβώς τη θέση. Δεν μπορούν και δεν πρέπει, κατέληξε, αιρετοί, αγωνιστές να νομιμοποιήσουν όλη αυτή την απαράδεκτη αντιλαϊκή και αντιδραστική έως φασίζουσα αντίληψη των κυρίαρχων δυνάμεων στο χώρο της ΤΑ.

Το όραμα της "κεντροαριστεράς"

Με τρία πρόσωπα, της μίας και της αυτής πολιτικής, εμφανίστηκε χτες η "κεντροαριστερά" στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε μία "τεχνοκρατικού" τύπου ομιλία που θα μπορούσε να είχε συνταχθεί σε ένα οποιοδήποτε γραφείο των Βρυξελλών. Παρουσίασε ένα μοντέλο για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης που, όπως είπε, πρέπει να φροντίζει "για τη συνετή διαχείριση των προβλημάτων μέσα στα όρια αντοχής της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας".

Πιο ωμή στις διατυπώσεις της η Μ. Δαμανάκη, σε διπλανή αίθουσα, κάλεσε τους δημάρχους "να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα έχουν την ευθύνη να εισπράττουν οι ίδιοι", δηλαδή να επιβάλουν οι ίδιοι φόρους.

Ο τρίτος της παρέας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Θρ. Λαζαρίδης, αφού δήλωσε "ακομμάτιστος", αρκέστηκε να ανακοινώσει κατά τα πρότυπα Δαμανάκη την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης, για να εφαρμόσει, όπως ο ίδιος ομολόγησε, την προσαρμογή της πόλης στα νέα δεδομένα, δηλαδή τη λειτουργία του δήμου με βάση τους νόμους της αγοράς, ήτοι: φόροι και πάλι φόροι!

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Απάντηση για τις συνεργασίες

Πολύ καλή συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανόμενης και της παράταξης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", που ηγείται ο Λεων. Αυδής, ισχυρίστηκε ότι έχει η Μαρία Δαμανάκη, στη διάρκεια συνέντευξής της στη ΝΕΤ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του "Ρ", ο Λεων. Αυδής δήλωσε: "Βέβαια, όλες οι παρατάξεις συνεργάζονται στο δημοτικό συμβούλιο στα θέματα που συμφωνούν. Ετσι, έχουμε συνεργαστεί και με την παράταξη του κ. Αγγελάκη σε διάφορα ζητήματα και της κ. Δαμανάκη και του κ. δημάρχου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι σε άλλα ζητήματα δεν υπάρχουν διαφωνίες και, μάλιστα, κεφαλαιώδεις. Ετσι, π.χ., με την κ. Δαμανάκη επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει κοινές θέσεις για ζητήματα ελεύθερων χώρων, αλλά διαφωνήσαμε όταν η κ. Δαμανάκη στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρότασή μου να μη θιγεί το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας από τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης με τον κ. δήμαρχο και την παράταξή του έχουμε συμφωνήσει πολλές φορές ιδίως για θέματα βοήθειας σε ξένους εργαζόμενους και Ελληνες μουσουλμάνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε έντονες διαφορές στα υπόλοιπα θέματα".
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org