ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκός ξεσηκωμός και συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Σκύδρα

RIZOSPASTIS

Αν πριν από μερικά χρόνια, η επιλογή για τους περισσότερους ήταν η αναμονή, με την προσδοκία ότι τα δύσκολα όπως ήρθαν έτσι θα περάσουν, τώρα η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι η ανατροπή όλων αυτών. Γιατί τα δύσκολα γίνονται όλο και χειρότερα.

Ανατροπή λοιπόν! Γιατί από την ίδια την πείρα πλέον, μπορούμε να καταλάβουμε πως αυτή η σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία δεν μερεμετίζεται. Δεν επιδέχεται μόνο κάποιες επιμέρους διορθώσεις, παρά μόνο γκρεμίζεται.

Στη θέση της μπορούμε να χτίσουμε μια νέα πιο όμορφη κοινωνία με λαϊκή ευημερία. Μπορούμε γιατί έχουμε τα υλικά: Είναι οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες αυτής της χώρας. Μιας χώρας πλούσιας απ' άκρη σε άκρη, όπως γνωρίζουν οι εργάτες, οι αγρότες και οι επαγγελματίες, όπως μαθαίνουν τα νέα παιδιά κι εδώ στην Πέλλα και παντού.

Είναι η τεράστια αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, που στα χέρια της εργατικής τάξης και του λαού μπορεί να αξιοποιηθεί για τις δικές τους ανάγκες, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων καπιταλιστών.

Είναι οι ίδιοι, έμπειροι και ικανοί εργάτες της χώρας, οι τεχνίτες, οι επιστήμονές της. Εχουμε τα υλικά, έχουμε και το σχέδιο: Το επιστημονικό επεξεργασμένο, πραγματικά φιλολαϊκό Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Δεν σας ζητάμε να συμφωνήσετε σε όλα μαζί μας. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε πως αυτό που επείγει σήμερα, είναι να αφήσουμε στην άκρη την παραλυτική λογική της αναμονής και να μπούμε μπροστά, για να γίνει ο ίδιος ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ο λαός πρωταγωνιστής!


RIZOSPASTIS

Κι αυτό «ο λαός πρωταγωνιστής» δεν είναι ένα όμορφο σύνθημα για τις ανακοινώσεις και τις ομιλίες μας. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση - όσο δύσκολη κι αν εμφανίζεται αυτή - για να βαδίσουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο για τον λαό. Γιατί αυτό εξαρτάται πρώτα απ' όλα από τη δική μας στάση και δράση. Στάση και δράση που σημαίνει ότι όλοι και όλες και ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά:

- Συμμετέχει στο εργατικό σωματείο, στην επιτροπή αγώνα, στον αγροτικό σύλλογο και στον σύλλογο των επαγγελματιών, στον μαζικό φορέα της γειτονιάς και στηρίζει τις διεκδικήσεις τους.

- Συμμετέχει στον αγώνα, στις απεργίες, όπως συνέβη με τη μεγάλη απεργία της 9ης του Νοέμβρη, όπου χιλιάδες λαού πλημμύρισαν όλες τις μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μια μεγάλη απεργία που μπορεί να γίνει η αφετηρία νέων μεγάλων αγώνων, όχι όμως για να αλλάξουν την κυβερνητική σκυτάλη τα ίδια κόμματα του κατεστημένου για να πάρει ανάσα ζωής το σύστημα, όπως έγινε και στα χρόνια των μνημονίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να τους βάλουμε εμπόδια, να τους δυσκολέψουμε στο αντιλαϊκό τους έργο και τελικά να τους πάρουμε αμπάριζα κι αυτούς και το σάπιο σύστημά τους.

Ο λαός πρωταγωνιστής σημαίνει ότι όλες και όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, και με τη δράση του και την ψήφο του στις εκλογές, στηρίζει τις δυνάμεις που τον στηρίζουν στη Βουλή και έξω απ' αυτή, στο δήμο ή την Περιφέρεια, παντού. Στηρίζει δηλαδή τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Σημαίνει κυρίως ότι όλοι και όλες, εργάτες - υπάλληλοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, πιανόμαστε χέρι χέρι, για να ενωθούμε σε έναν μεγάλο ενιαίο πανελλαδικό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Ποιος άλλος, ποιο άλλο πολιτικό κόμμα λέει στον λαό να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων;

Κανείς! Μόνο το ΚΚΕ. Ολοι οι άλλοι, τα κόμματα του κατεστημένου, της καπιταλιστικής διαχείρισης, μαζί με τη μόνιμη αναμονή, καλλιεργούν στον λαό και την επικίνδυνη λογική «κοιμήσου εσύ κι η τύχη σου δουλεύει». Μόνο που η τύχη δουλεύει όχι για τους πολλούς, αλλά για τους λίγους: Τους καπιταλιστές και τα κέρδη τους.

Μόνο το ΚΚΕ λέει αυτό που και ιστορικά έχει πολλές φορές αποδειχτεί. Πως αν κάτι θετικό μπορεί να προκύψει για τον λαό, αυτό δεν θα προκύψει από «τα πάνω», από αυτούς που έχουν την πολιτική και οικονομική εξουσία. Ούτε μπορούν να προκύψουν από τη φαγωμάρα τους, γιατί δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά από τη ληστεία του λαού.

Και τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης - γιατί γι' αυτά γίνεται όλος ο καβγάς - είναι διπλή ληστεία: Και γιατί προέρχονται από τον ιδρώτα της δουλειάς των λαών της Ευρώπης και γιατί θα τα πληρώσουμε διπλά και τριπλά πάλι ως ελληνικός λαός.

Τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει από τα παζάρια στο αστικό πολιτικό σύστημα, που σε κάθε περίπτωση αυτά τα παζάρια τους στόχο έχουν να στήσουν νέες παγίδες στον λαό και να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκειά του.

Ο,τι θετικό προκύψει για τον λαό, αυτό θα προκύψει από «τα κάτω», από τη λαϊκή δράση και κινητοποίηση με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, που θα δώσει διέξοδο στη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, η οποία, έτσι κι αλλιώς, δυναμώνει.

Το λέει πολύ εύστοχα το σύνθημά μας: «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς»!

Οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκό ξεσηκωμό!

Φίλες και φίλοι,

Ακόμα και σ' αυτή την αποκρουστική υπόθεση των υποκλοπών, η οποία αναδίδει όλη την μπόχα του συστήματος, τις οποίες τώρα δήθεν ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και κάνουν σαν απατημένοι σύζυγοι, κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής θεατής.

Οχι μόνο γιατί έβγαλε στην επιφάνεια όλο το βρώμικο και αντιδραστικό πλαίσιο που όλα τα άλλα κόμματα έχουν διαμορφώσει, αλλά και γιατί αξιοποιείται, όπως αποδεικνύει και το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ, για να εδραιωθεί αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο.

Η αλήθεια είναι πως με το εν λόγω νομοσχέδιο επιβεβαιώνονται όλα όσα ανέδειξε το ΚΚΕ γι' αυτή τη δυσώδη υπόθεση: Οτι, με ευθύνη της ΝΔ αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ανοίγουν νέοι αντιδραστικοί δρόμοι για τη θωράκιση και ενίσχυση του αστικού κράτους, των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση που τόσο διαφήμισε ο Μητσοτάκης για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, όχι μόνο θάβει την αλήθεια για τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά ενισχύει περαιτέρω όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Δηλαδή, αυτό που τόσους μήνες τώρα, ένα πράγμα επιβεβαιώνει ξανά και ξανά: «Ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»!

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αναβαθμίζει τη δράση της ΕΥΠ και τις λειτουργίες του αστικού επιτελικού κράτους, με σημαία την περιβόητη «εθνική ασφάλεια» του κεφαλαίου. Αυτή η «εθνική ασφάλεια», η οποία έχει γίνει λάστιχο, όπως αποδεικνύεται και στο νομοσχέδιο της ΝΔ, βάζει στο στόχαστρο τον λαό, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Οσο για τα κατασκοπευτικά λογισμικά, τα οποία τώρα όλοι τα ανακάλυψαν - λες και δεν είναι υπό την προστασία και καθοδήγηση της ΕΕ και των άλλων συμμάχων μας χρόνια τώρα - όχι απλά δεν απαγορεύονται, αλλά με τον πλέον επίσημο τρόπο νομιμοποιούνται στα χέρια των κρατικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών.

Και όλοι αυτοί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κοροϊδεύουν χοντρά τον λαό που έχει αηδιάσει με όλη αυτή την υπόθεση. Αυτοί οι καλοθελητές προσπαθούν να μας πείσουν πως όλος αυτός ο βούρκος του συστήματος - που στηρίζεται σε αντιλαϊκές συνταγματικές, άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, στο ίδιο το «δίκαιο» της ΕΕ - ότι μπορεί να πλαισιωθεί με ρυθμίσεις και όρους που δήθεν θα προστατεύουν τον λαό και τα δικαιώματά του!

Μόνο ο λαός θα δώσει τη λύση, με την πάλη του ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Πράγματι, όλα μπορεί να αλλάξουν, να ανατραπούν, αν ξεσηκωθεί ο λαός. Και οι εξελίξεις, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτό ακριβώς επιβάλλουν: Λαϊκό ξεσηκωμό!

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ενεργειακή φτώχεια

Δείτε τι συμβαίνει με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, που πλήττει ιδιαίτερα εσάς που ζείτε στους νομούς της Μακεδονίας και αντιμετωπίζετε τις χαμηλές θερμοκρασίες για παρά πολλούς μήνες τον χρόνο, σε αντίθεση με τους κατοίκους των άλλων περιοχών της χώρας.

Αλήθεια, είναι δυνατόν κάποια επιδόματα θέρμανσης - όσο αυξημένα κι αν είναι - να μπορέσουν να λύσουν το ζήτημα της θέρμανσης ή έστω να ανακουφίσουν τις λαϊκές οικογένειες και εδώ στην Πέλλα;

Εμείς δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει σπίτι που θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα, ότι μπορεί να υπάρξει σχολείο χωρίς θέρμανση, ότι μπορεί να υπάρχει οικογένεια με κομμένο ρεύμα. Μικρά παιδιά και γέροντες που θα κοκαλώνουν από το κρύο.

Και όλα αυτά σε μια χώρα όπως η δική μας, η οποία θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες. Γιατί και λιγνίτη έχει, και ήλιο έχει, και αέρηδες έχει, και ποτάμια και λίμνες έχει, και υδρογονάνθρακες - όπως λένε - έχει, και γεωθερμική ενέργεια έχει. Και ενώ όλα αυτά στα χέρια του λαού μπορούν να είναι ευλογία, στα χέρια του κεφαλαίου γίνονται κατάρα.

Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε λοιπόν με αυτήν τη νέα μορφή φτώχειας, την ενεργειακή, που πλήττει ως συνήθως μόνο τα λαϊκά νοικοκυριά, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες.

Παλεύουμε - διεκδικούμε τα ελάχιστα:

- Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε κανένα λαϊκό σπίτι.

- Να υπάρξει γενναία αύξηση του ποσού θέρμανσης.

- Να δοθούν οι απαραίτητες ποσότητες δωρεάν καυσόξυλων σε συνταξιούχους, ανέργους και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

- Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, για να μην ξεπαγιάζουν τα παιδιά στα σχολεία.

- Να καταργηθούν ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην τιμή του ρεύματος.

Και επειδή είναι προκλητικό και απαράδεκτο, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, να μην αξιοποιούνται όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας, απαιτούμε εδώ και τώρα:

- Να αξιοποιηθεί και ο λιγνίτης, με όλα τα μέσα που διαθέτει η επιστήμη για την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς τις επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων.

- Να γίνει επέκταση των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

- Να αξιοποιηθούν και οι ΑΠΕ και η γεωθερμική ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες, οι οποίοι όμως δεν θα παραδίδονται στα μονοπώλια, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου, αλλά θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.

Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς πως όλη η κυβερνητική πολιτική για την ανακούφιση από την ακρίβεια περιορίζεται σε ένα καλάθι... Στο πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού»!

«Καλάθια και κοφίνια» που έλεγαν κι οι παλιοί όταν ήθελαν να «στολίσουν» κανέναν. Τέτοια κοροϊδία: Ενα μικρό καλάθι με προϊόντα για τη λαϊκή οικογένεια, όταν φορτηγά ολόκληρα χρειάζονται για να μεταφέρουν τα κέρδη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των βιομηχάνων τροφίμων και όλων των άλλων παράσιτων.

Για όλους αυτούς οι κυβερνήσεις έχουν και παραέχουν: Εχουν και επιδοτήσεις, έχουν και φοροαπαλλαγές, έχουν και ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων, των άλλων βιοπαλαιστών, αγροτών και επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα, οι λαϊκές οικογένειες υποχρεώνονται να κόβουν από τα βασικά, να ζουν στο σκοτάδι, να βγάλουν τον χειμώνα στην παγωνιά και να αγωνιούν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Για να μπορέσει πραγματικά ο λαός να ανακουφιστεί από την ακρίβεια, χρειάζεται εδώ και τώρα:

- Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, που έχουν καθηλωθεί για πολλά χρόνια.

- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα.

- Να αποχωρήσει η χώρα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τον λαό μας.

Εχουν όλοι ευθύνες για τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δείτε τι συμβαίνει με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους στο έδαφος της Ουκρανίας.

Από τη μια τραβάει το σκοινί αυτής της σφοδρής αναμέτρησης το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από την άλλη το στρατόπεδο της Ρωσίας και της Κίνας.

Και στη μέση όχι μόνο ο λαός της Ουκρανίας, που ήδη πληρώνει ακριβά με την καταστροφή της ζωής του αυτήν την αναμέτρηση, αλλά όλοι οι λαοί, που απειλούνται από τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Και ας αφήσουν την κοροϊδία τα «γεράκια του πολέμου» που θέλουν να εμφανίζονται ως ψεύτικα «περιστέρια της ειρήνης»! Γιατί ακόμα κι αν αναζητούν συμβιβασμούς, αυτοί θα είναι προσωρινοί και το μόνο που θα κάνουν θα είναι να προετοιμάσουν την επόμενη, ακόμα πιο ολέθρια αναμέτρηση.

Ο πύραυλος που πριν λίγες μέρες έπληξε χωριό της Πολωνίας, ακόμα και όταν έσπευσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να τον χρεώσουν στην Ουκρανία και όχι στη Ρωσία, ένα πράγμα αποδεικνύει: Πως η απειλή της κλιμάκωσης και γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των λαών!

Και ο ελληνικός λαός, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Και δεν θα μπορούσε, γιατί η ίδια η Ελλάδα όχι μόνο δεν εξαιρείται, αλλά αποτελεί τον κανόνα της εμπλοκής και συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εμπλοκή που δεν έχει να κάνει μόνο με την αποστολή πολεμικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία - υλικού πολύτιμου, εκτός των άλλων, και για την άμυνα της χώρας - αλλά κυρίως με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου και πιθανό στόχο αντιποίνων!

Ορμητήριο πολέμου είναι η χώρα όταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δίπλα σε αυτό της Σούδας, αποτελεί κόμβο για την προώθηση του πολεμικού υλικού αλλά και των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εδώ μπορεί να αναζητήσει κανείς την απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει σήμερα τα σχέδια πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ορμητήριο πολέμου είναι η χώρα όταν η ΝΑΤΟική βάση της Λάρισας προβλέπεται να φιλοξενήσει δεκάδες μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη. Και μάλιστα με δυνατότητα να επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, φτάνοντας βαθιά μέσα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία.

Ορμητήριο πολέμου είναι η χώρα όταν και η στρατιωτική υποδομή στον Βόλο προετοιμάζεται για να σταθμεύσουν και εκεί ετοιμοπόλεμα ΝΑΤΟικά ελικόπτερα.

Ορμητήριο πολέμου και στόχος αντιποίνων γίνεται η χώρα μας όταν στα λιμάνια της σταθμεύουν κάθε τρεις και λίγο δεκάδες πολεμικά πλοία, όταν στον ουρανό και στις θάλασσές της πραγματοποιούνται συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις, πραγματικές πρόβες πολέμου.

Και για τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου. Κι ας προσπαθεί κάτι να ψελλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ή για τις συμφωνίες που υπογράφει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το γεγονός είναι ότι η χώρα είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και αυτά τα σχέδια έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και διαδοχικά.

Τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που ο ένας σχεδίασε και προετοίμασε και ο άλλος υπέγραψε, ψήφισε και τώρα την εφαρμόζει.

Τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει η Συμφωνία των Πρεσπών με τη γειτονική χώρα, μια συμφωνία που υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ. Γιατί ο βασικός στόχος δεν ήταν να λυθεί ένα πρόβλημα χρόνων, να εξασφαλιστεί η ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως κορόιδευε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να επεκταθεί αυτή η ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική μηχανή του πολέμου στα Βαλκάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία την αποδέχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, κι ας έπαιζε τότε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του λαού, φουσκώνοντας τα πανιά του εθνικισμού.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας

Τα θυμάται πολύ καλά όλα αυτά ο λαός και της Πέλλας και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος τώρα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να δει ποιοι έπαιζαν τότε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του και ποιοι του έλεγαν την αλήθεια.

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του λαού παίζουν και όσοι επιμένουν να τον καθησυχάζουν ότι η εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αποτελεί προστασία απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Τα δικά τους συμφέροντα θέλουν να προστατέψουν οι ιμπεριαλιστές. Κι επειδή αυτά προϋποθέτουν να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, μακριά από την αγκαλιά της Ρωσίας, σπρώχνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνες διευθετήσεις και συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Συμβιβασμούς που, βέβαια, μπορεί να φέρουν πιο κοντά ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο ή μια πολεμική εμπλοκή με τη γείτονα χώρα.

Μόνο που εμείς δεν περιμένουμε παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις. Τώρα μπαίνουμε μπροστά για να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για να σταματήσει να είναι η χώρα μας ορμητήριο πολέμου σε βάρος άλλων λαών.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα, για να έχει ο εργάτης και η εργάτρια δουλειά όλο τον χρόνο και με καλό μεροκάματο, ασφάλιση και όχι μόνο για μερικούς μήνες κι αυτό κουτσουρεμένο, χωρίς να πληρώνεται κανείς τις υπερωρίες, όπως συμβαίνει εδώ στην Πέλλα στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με τους μεγάλους τζίρους και τα τεράστια κέρδη, βιομηχανίες όπου εργάζονται ολόκληρες οικογένειες.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα, για να μπορεί ο βιοπαλαιστής αγρότης που είναι εδώ στο νομό και ο οποίος παράγει ροδάκινα, κεράσια, μήλα, που καλλιεργεί το βαμβάκι και άλλα προϊόντα, να μπορεί να ζει από τη σοδειά του.

Να πληρώνεται όχι βέβαια με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι βιομήχανοι, οι μεσάζοντες, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, αλλά με τιμές που θα του επιτρέπουν και να ζήσει και να μπορεί να παράγει την επόμενη χρονιά.

Να μη ζει με τον φόβο των καιρικών φαινομένων, αφού ξέρει ότι κανένα κράτος δεν πρόκειται να τον αποζημιώσει.

Να έχει - όπως έχουν άλλοι κι άλλοι, για παράδειγμα οι εφοπλιστές - αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος της Ενέργειας.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να μη ζει κανένας μικροεπαγγελματίας με τη θηλιά των χρεών. Στον αγώνα για να μπορέσουν τα νέα παιδιά να μείνουν, να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους και όχι να ξενιτεύονται.

Μαζί βέβαια με όλα αυτά παλεύουμε για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Για την ανάγκη να έχει υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που και το Κέντρο Υγείας, αλλά και το Νοσοκομείο, να είναι στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

Κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας του νομού, τα Νοσοκομεία των Γιαννιτσών, της Εδεσσας, το Γενικό Νοσοκομείο της Πέλλας.

Και με την ευκαιρία, απ' αυτό εδώ το βήμα, λέμε στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που έδωσε στη διαβούλευση. Ενα νομοσχέδιο που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής Υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν.

Ενα νομοσχέδιο - τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Ξέρουμε πως το είχαν έτοιμο πριν από την πανδημία, αλλά αυτή η μεγάλη περιπέτεια που ήδη έχει στοιχίσει 35.000 νεκρούς, ξεφτίλισε όλα τα επιχειρήματά τους. Τώρα το ίδιο πρέπει να γίνει μέσα από τον αγώνα των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων για την Υγεία του λαού.

Επείγει να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα μέσα στον λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Μπαίνουμε λοιπόν μπροστά, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία. Για να σημάνει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα:

- Ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, ενάντια στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» των χρηματιστηρίων της Ενέργειας, της αφαίμαξης των εργαζομένων και της περιβαλλοντικής καταστροφής.

- Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη - με κάθε τρόπο - συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός με τις πολεμικές δαπάνες σήμερα και που θα καταλήξει να τον πληρώνει και με το αίμα των παιδιών του αύριο.

Μπαίνουμε μπροστά γιατί αυτό που επείγει είναι να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα μέσα στην εργατική τάξη και όλο τον λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που θα εκφράζεται και στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών παντού.

Από το πρωτοβάθμιο σωματείο και τον σύλλογο, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν σε λίγους μήνες αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2023.

Το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Ολα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς, γι' αυτό χρειάζεται ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό. Ιδιαίτερα σήμερα που αποδεικνύεται πως το σύστημα έχει κι αυτό τα ζόρια του, κρίσεις, πολέμους, φτώχεια. Κι αυτά τα ζόρια δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν όπως πριν οι κυβερνήσεις, τα κόμματά τους.

Δείτε τι γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Κυβερνήσεις έτοιμες να πέσουν, πρωθυπουργοί αλλάζουν. Αποδεικνύουν πως παντού τα προβλήματά τους οξύνονται, απόδειξη ότι δεν είναι όλα ακίνητα.

Μπορεί να δημιουργηθούν δυνατότητες κλονισμού της εξουσίας τους. Αρκεί οι λαοί να εμπιστευθούν τη δύναμή τους. Να αξιοποιήσουν προς όφελός τους αυτές τις δυσκολίες και όχι να βάλουν πλάτη για να αντιμετωπίσει το σύστημα τα ζόρια του, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Και αυτό συνέβη και στη χώρα μας, με τις υπηρεσίες που του πρόσφεραν όλες οι κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Ο ελληνικός λαός αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εμπιστευτεί τη δύναμή του, που πολλαπλασιάζεται όταν συμπορεύεται με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες και τις εκλογές, παντού.

Γιατί το ΚΚΕ είναι από την από δω μεριά: Με την εργατική τάξη, τον λαό, που μπορεί, αν πιστέψει στη δύναμή του, να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα.

Απέναντι βρίσκονται το κεφάλαιο και τα κόμματά του, τα οποία μπορεί τώρα να τσακώνονται για το ποιος θα επιλεγεί από την πλουτοκρατία για να κάνει τη βρώμικη δουλειά για το σύστημα, αλλά δεν θα διστάσουν και να συμπράξουν κάτω από την ίδια κυβερνητική στέγη, αν αυτό απαιτήσουν οι ανάγκες του.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς τον Μητσοτάκη, με ή χωρίς τον Τσίπρα, μαζί και το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δύο ή περισσότερα κομμάτια μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Ποιο είναι το συγκολλητικό υλικό μιας τέτοιας κυβερνητικής σύμπραξης;

-- Είναι η υλοποίηση των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου σούπερ μνημονίου της ΕΕ, άσχετα αν τσακώνονται τώρα για το πού, σε ποιους ομίλους θα πάνε τα λεφτά.

-- Είναι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, οι ρήτρες αναπροσαρμογής, οι πολιτικές που κρατούν την Ενέργεια ως πανάκριβο εμπόρευμα.

-- Είναι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η πυροδότηση των πολεμικών συγκρούσεων με εξοπλισμούς και οπλικά συστήματα, με προσωπικό και με υποδομές, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ...».

-- Είναι, με δυο λόγια, η προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν όλα τα κρίσιμα για τη ζωή του λαού νομοσχέδια, και μάλιστα χωρίς τα «τραβάτε με κι ας κλαίω».

Οι μόνοι που τελικά κλαίνε είναι οι ψηφοφόροι τους, οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν πως αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κατ' όνομα «προοδευτική αντιπολίτευση», ψηφίζει πάνω από τα μισά αντιδραστικά νομοσχέδια της ΝΔ, φανταστείτε τι έχει να κάνει ως κυβέρνηση!

Να σκεφτούν πως το κόμμα που εμπιστεύτηκαν αρκετές φορές, έβγαλε από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ. Και στη φάση της πανδημίας με το «θα λογαριαστούμε μετά».

Και με την επίκληση - κάθε τρεις και λίγο - της «κοινωνικής συνοχής», για να βάλει φρένο στη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ, αλλά και με την ψευδεπίγραφη πολιτική αλλαγή που προβάλλει, και εννοεί «να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς».

Ομως, αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι μια πραγματική πολιτική αλλαγή που θα τους πάρει παραμάζωμα όλους αυτούς και το σύστημά τους. Ενα σύστημα σάπιο ως το μεδούλι - γι' αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να πάρει ανάσα αλλά πρέπει να νιώσει την ανάσα του λαού που θα πάρει απόφαση και θα το γκρεμίσει.

Ακριβώς αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλοι και όλες. Να απαλλαγούμε οριστικά από μια κοινωνία που έχει ευαγγέλιο την εξουσία των εκμεταλλευτών και καταπιεστών! Να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, διαφθορά και πολέμους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ