ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
Λογαριασμός

«Οι τιμές της Ενέργειας άρχισαν να αυξάνονται από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, ο μέσος ρυθμός μεταβολής της τιμής του φυσικού αερίου στο δεκάμηνο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2021 ήταν 84,7%, του πετρελαίου θέρμανσης 29% και των καυσίμων (περιλαμβανομένων των λιπαντικών) 17,7%». Αυτά γράφει στην έκθεσή του ο προϋπολογισμός του 2023. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, βέβαια, δεν υπήρχε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Εκείνο που υπήρχε ήταν - όπως και σήμερα - τα σχέδια για το «πράσινο New Deal», τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τους επιχειρηματικούς ομίλους που έψαχναν «επαρκή κίνητρα» για την «πράσινη μετάβαση», η πολιτική της απολιγνιτοποίησης και συνολικά της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλα τα άλλα που συνυπογράφουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και οι υπόλοιποι. Καλές λοιπόν οι «εξυπνάδες» για τις «ανατιμήσεις Πούτιν», αλλά είναι δύσκολο να κρυφτεί ότι οι συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ ήρθαν να προστεθούν ως «κερασάκι στην τούρτα» της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, που κάνει την Ενέργεια, τη θέρμανση, το ρεύμα απλησίαστα για τον λαό. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να επιστρέψει τον λογαριασμό σε όλους όσοι συνυπογράφουν τα σχέδια του κεφαλαίου, μαζί με την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Λερναία...

Αν τα απροστάτευτα και κακοποιημένα παιδιά είναι η μία όψη ενός συστήματος σάπιου από τις ρίζες του, οι «σωτήρες» στους οποίους το κράτος αναθέτει την «προστασία» τους είναι η άλλη. «Σωτήρες» που κάθε τόσο αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει βρωμοδουλειά που να μην έχουν χώσει τη μουσούδα τους, με ένα κράτος που όλο ...πέφτει από τα σύννεφα, αφού πρώτα έχει αποσυρθεί πλήρως από την όποια ουσιαστική προστασία, ώστε να αναπτυχθεί κι εκεί «ελεύθερα» η επιχειρηματική δράση. Ομως επειδή η Ιστορία παίζει παράξενα παιχνίδια, οι αποκαλύψεις για την κακοποίηση των παιδιών στο συγκεκριμένο «ευαγές ίδρυμα» κυκλοφορούν σχεδόν ταυτόχρονα με τις άλλες εικόνες παρακμής: Αυτές των συσκευασιών βρεφικού γάλακτος με τα αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ.

... Υδρα

Αυτές τις εικόνες έβρισκαν «φυσιολογικές και κατανοητές» κάτι παπαγαλάκια της κυβέρνησης που σήμερα πάλι «κλαίνε» για τα κακοποιημένα παιδιά. Πρόκειται όμως για εικόνες - αδιάψευστο μάρτυρα ότι η κακοποίηση της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της μοιάζει με Λερναία Υδρα: Ξεκινάει από το τσάκισμα κάθε ζωτικής ανάγκης, ακόμα και από τη βρεφική ηλικία, επεκτείνεται με τη φτώχεια που απειλεί όλο και περισσότερους, γενικεύεται από την ανυπαρξία δομών Πρόνοιας, στήριξης των λαϊκών νοικοκυριών, που κάνει απλησίαστα ακόμα και βασικά είδη διατροφής. Η καπιταλιστική αγριότητα λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο: Μισθοί που δεν φτάνουν ούτε για το 1ο δεκαήμερο του μήνα, βρέφη που φτάνουν να στερούνται ακόμα και το γάλα, οικογένειες έκθετες στην εξαθλίωση και στο περιθώριο. Εικόνες «κανονικότητας» και όχι «ελαχίστων εξαιρέσεων» που το «φωνάζουν»: Αυτή η σαπίλα δεν διορθώνεται, παρά μόνο ξηλώνεται από τη ρίζα της. Με τη γνήσια ταξική - λαϊκή αλληλεγγύη, με την οργάνωση και τη διεκδίκηση και με το κεφάλι να σηκώνεται ψηλά, όπως γίνεται πάντα όταν ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο.

Ειρωνεία

«Είναι ειρωνεία ο λαός μιας τόσο πλούσιας χώρας να ζει σε συνθήκες τόσο μεγάλης ένδειας. Ολος ο σουρεαλισμός της Λιβύης είναι συγκεντρωμένος στα βενζινάδικά της, παμπάλαια κτίσματα, σκουριασμένες αντλίες, σαν ερημωμένα». Το εν λόγω απόσπασμα από το «οδοιπορικό» φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας στη Λιβύη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, συμπυκνώνει όλο τον «σουρεαλισμό» της κυβερνητικής - και όχι μόνο - προπαγάνδας και υποκρισίας. Το «χάσμα» ανάμεσα στον ενεργειακό πλούτο που εκμεταλλεύονταν κρατικές εταιρείες και πολυεθνικά μονοπώλια στη Λιβύη και στο πώς ζούσε ο λαός ήταν πάντα τεράστιο. Τώρα, όμως, είναι σαν ο «δολοφόνος» να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και να παριστάνει τον ανήξερο, ενώ όλες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν την υπογραφή τους και έδωσαν πολύτιμη βοήθεια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για τη διάλυση της Λιβύης, με βασικό ορμητήριο τη Σούδα. Αυτοί λοιπόν που επιστράτευσαν κάθε είδους προσχήματα, για να κρύψουν ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση έγινε για να μοιραστούν τα ενεργειακά «ιμάτια» της Λιβύης, είναι πρόκληση να κάνουν τώρα ότι «πέφτουν από τα σύννεφα». Οσο για το πώς γίνεται ο λαός να γίνεται από φτωχός φτωχότερος σε μια τόσο πλούσια χώρα, είναι «κανονικότητα» στο σάπιο σύστημα ο πλούτος να γίνεται «λεία» για τους καπιταλιστές και «κατάρα» για τους λαούς. Σε αυτήν την «ειρωνεία», την «κανονικότητα» του καπιταλιστικού συστήματος, μόνο οι λαοί μπορούν να βάλουν τέλος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1808 Γεννιέται ο Βρετανός Τόμας Κουκ, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο.

1897 Υπογράφεται η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897). Με τη Συνθήκη αυτή η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολεμικές αποζημιώσεις το υπέρογκο ποσό των 4.000.000 χρυσών λιρών, καθώς και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Ολυμπο και τα Καμβούνια Ορη. Η Ελλάδα, που πριν 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, αναγκάζεται να καταφύγει σε δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτές τις αποζημιώσεις. Ακολούθως, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος, με σκοπό τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων και την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών. Στόχος του ΔΟΕ: Η εξασφάλιση για τους ξένους ομολογιούχους της τακτικής είσπραξης των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.

1890 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (το 1944-1946 και το 1959-1969).

1901 Γεννιέται ο Ισπανός πιανίστας συνθέτης Χοακίν Ροδρίγο.

1916 Αυτοκτονεί ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Στην αρχή της ζωής του, έκανε διάφορα επαγγέλματα για να βγάλει το ψωμί του: Εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική και του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου στα 1904. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του με τη μελέτη του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ο Λόντον στράφηκε προς τον σοσιαλισμό, ενώ η απίστευτη ενέργειά του διοχετεύθηκε στη γραφή. Από το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί με το συγγραφικό του ταλέντο και τη γεμάτη πάθος συμμετοχή του στην πολιτική να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο.

Γράφει πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και πολιτικά δοκίμια. Ολα του τα έργα έχουν μεγάλη απήχηση και τεράστια εμπορική επιτυχία. Μόνο στην Αγγλία έχουν πουληθεί 7 εκατομμύρια αντίτυπα της «Σιδερένιας Φτέρνας».

1938 Δολοφονείται από τη μεταξική δικτατορία με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.

1940 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κορυτσά (ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-1941).

1941 Ανοίγει ο παγόδρομος μέσω της λίμνης Λαντόγκα προς το πολιορκημένο από τους Γερμανούς και Φινλανδούς Λένινγκραντ («δρόμος της ζωής»). Το 1941-1942 η εν λόγω δίοδος διατηρήθηκε επί 152 μέρες παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς του εχθρού, ενώ εκκενώθηκαν μέσω αυτής 514.000 πολίτες, 35.000 τραυματίες στρατιώτες, μηχανήματα από 86 εργοστάσια και πολλά έργα τέχνης. Την επόμενη χρονιά ο «δρόμος της ζωής» συνέχισε να λειτουργεί, συνδράμοντας καταλυτικά στη συνολική διάσωση 1,3 εκατομμυρίων αμάχων της ηρωικής πόλης του Λένινγκραντ και το κράτημα των υπερασπιστών της έως το σπάσιμο της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό τον Ιανουάριο του 1944.

1943 Ο Λίβανος, που έως τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία, κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1954 Η ΚΕ του ΚΚΕ υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις οπορτουνιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ αποφασίζει να αποσύρει το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος που είχε τεθεί σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση.

1963 Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.

1975 Ο Χουάν Κάρλος ο Α' αναγορεύεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1990 Μην έχοντας την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησης, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτείται, ύστερα από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ