ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Την κάλυψη των αναγκών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) σε διδακτικό προσωπικό ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού. Οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλη και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, τονίζουν συγκεκριμένα:

«Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει σε γονείς, μαθητές και σπουδαστές της ΚΣΟΤ, όπως προκύπτει και από καταγγελία του συλλόγου των σπουδαστών της, το γεγονός ότι μέχρι τις 19 Νοεμβρίου δεν είχε λειτουργήσει κανένα τμήμα της Σχολής, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Η μοναδική δημόσια, κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τόσο προεπαγγελματικά τμήματα - φυτώριο δηλαδή μικρών μαθητών 9-17 χρόνων - όσο και τμήματα επαγγελματικά για αποφοίτους Λυκείου που επιθυμούν να εξελιχθούν σε επαγγελματίες της Τέχνης του χορού, και που χαίρει μάλιστα διεθνούς αναγνώρισης, ακολουθεί εδώ και χρόνια μια εξελικτική πορεία υποβάθμισης, που κορυφώθηκε φέτος με την απαράδεκτη καθυστέρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα προβλήματα που εδώ και δύο μήνες κράτησαν κλειστές τις πόρτες της σχολής σχετίζονται με την ανυπαρξία σταθερού διδακτικού προσωπικού, την τραγική υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι οι εισαγωγικές εξετάσεις των σπουδαστών και μαθητών έχουν πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, ούτε καν για τις βασικές ειδικότητες διδακτικού προσωπικού (καθηγητές χορού, μουσικούς κ.ά.).

Παράλληλα, μετά το σεισμό του Ιουλίου στην Αττική, το ιστορικό κτίριο της οδού Ομήρου έχει υποστεί ζημιές και η μία από τις τρεις αίθουσες διδασκαλίας παραμένει κλειστή, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου για την καταλληλότητά του. Επιπλέον, έχουν χαθεί δύο μήνες μαθημάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των σπουδαστών, ειδικά εκείνων που φοιτούν στα επαγγελματικά τμήματα της σχολής, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν σε ιδιωτικά μαθήματα για να διατηρήσουν την απαιτούμενη φυσική τους κατάσταση.

Η έναρξη των μαθημάτων με τη μορφή σεμιναρίων αποτελεί απλά ένα κατάπλασμα, μια ασπιρίνη. Δεν θεραπεύει τις πληγές της σχολής, που ολοένα χειροτερεύουν σε βάρος των σπουδαστών και των διδασκόντων. Τα ίδια προβλήματα, ενισχυμένα, θα επαναληφθούν του χρόνου όσο η κρατική εκπαίδευση των χορευτών μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη της μείωσης των κοινωνικών δαπανών με σκοπό η χορευτική παιδεία να παραδοθεί ολοσχερώς στους ιδιώτες.

Ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής σε σταθερές θέσεις εργασίας, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Να γίνει αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.
  • Να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών της ΚΣΟΤ, καθώς και η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Ομήρου ή η εξασφάλιση άλλων κατάλληλων και ασφαλών χώρων».
Αύριο η πρεμιέρα για τον «Νίκο Πλουμπίδη»

Αύριο Σάββατο στις 21.00, στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, Μετρό «Πανόρμου»), θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Νίκος Πλουμπίδης», το οποίο αναφέρεται στη ζωή και την αγωνιστική δράση του στελέχους του ΚΚΕ Ν. Πλουμπίδη.

Η παράσταση παρακολουθεί τη δράση του και ιδιαίτερα τα τελευταία δραματικά χρόνια, τόσο τα δικά του όσο και του κινήματος, ο δε κύκλος κλείνει με την εκτέλεσή του.

Συντελεστές: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος (ιστορική έρευνα - κείμενα), Βασίλης Κολοβός (δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία), Στράτος Σαραντίδης (σκηνικά - κοστούμια), Φίλιππος Περιστέρης (μουσική), Ακης Αποστολίδης (φωτισμοί).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Χάρης Αρώνης, Τάσος Ράπτης.

Πληροφορίες - κρατήσεις: 2106929090, 2106995777 και για γκρουπ στο 6944750329.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00.

«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση... »

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου

Παρουσιάστηκε την Τρίτη από τις εκδόσεις «Εντός», στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε», της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου.

Η Ρ. Λευκαδίτου - Παπαντωνίου υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) και ήταν μεγάλη η συμβολή της στην ομάδα εργασίας «Για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου Μακρονήσου». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Δέθηκα με την Ιστορία του νησιού, έφριξα με την κτηνωδία, υποκλίθηκα στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των συντρόφων και είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς απ' αυτούς. Πολλά χρόνια μετά, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν κατάλογοι των αγωνιστών που έζησαν - όπως έζησαν - στη Μακρόνησο εκείνα τα φοβερά χρόνια, σκέφτηκα να προσπαθήσω να συγκεντρώσω από τα βιβλία - μαρτυρίες όλα τα ονόματα που αναφέρονται και να καταγράψω, όσο το δυνατό, τη διαδρομή του καθενός...». Μέσα στις 350 και πλέον σελίδες του βιβλίου υπάρχουν ένα σύντομο χρονικό για τη Μακρόνησο, αναλυτικές περιγραφές για τη σκληρή διαβίωση στον τόπο μαρτυρίου, τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τις γυναίκες και τους νέους που εξορίστηκαν. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται κατάλογος με 6.264 ονόματα ανδρών και 1.107 ονόματα γυναικών που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο, καθώς και 319 ονόματα βασανιστών. Υπάρχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974), η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», και ο Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο ΕΙΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Νίκο Αθανασάκη και Ειρήνη Πολυδώρου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Εύα Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, η οποία έχει επιμεληθεί το εξώφυλλο του βιβλίου.

Η γυναίκα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι

Την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 21.30 στον Σταυρό του Νότου PLUS, οι πλανΩδειοι και η Εύα Ξένου θα μας ταξιδέψουν σε ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα για τη συμβολή της γυναίκας στο ρεμπέτικο λαϊκό τραγούδι. Μαζί τους στη σκηνή θα εμφανιστούν οι Ιουλία Καραπατάκη, Αφεντούλα Ραζέλη και Λίνα Αλατζίδου.

Γυναικείες φωνές να πλημμυρίζουν με τραγούδια τον ιστό της πόλης και του λιμανιού... Η γυναίκα και ο ρόλος της στο τραγούδι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, τα χρόνια του μεσοπολέμου, της κατοχής και αντίστασης και μεταπολεμικά. Κουβάλησαν τη φωνή τους, τη μουσική τους, το στίχο τους στην προσφυγιά και την εσωτερική μετανάστευση.

Οι ΠλανΩδειοι είναι: Σταύρος Ζαφείρας - μπουζούκι, φωνή, Αλέξανδρος Καμπουράκης - ακορντεόν, Αλέξανδρος Κεντρής - μπουζούκι, φωνή, Αγης Παπαπαναγιώτου - κιθάρα, φωνή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ