ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει θεσμούς «συμμετοχικής» στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία

Εξαγγελίες χτες από τον αρμόδιο υπουργό, σε ομιλία του σε συνέδριο

Στη «συμμετοχή των ασθενών στο σχεδιασμό της πολιτικής Υγείας και στη διοίκηση του συστήματος Υγείας» επικεντρώθηκε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, «ντύνοντας» με επιστημονική και δημοκρατική επίφαση την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και στον τομέα της Υγείας.

«Είναι διεθνώς παραδεκτό ότι η εκπροσώπηση των συλλόγων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την πολιτική Υγείας είναι επιβεβλημένη και καθοριστική», ισχυρίστηκε ο υπουργός. Αποκρύπτοντας έτσι ότι ο μανδύας της «συμμετοχικότητας» και της «συνδιαχείρισης» εντάσσεται στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς αποτελούν σημαντικά εργαλεία για να προχωρά η υλοποίηση της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής, μετατρέποντας τους ίδιους τους ασθενείς σε «βοηθούς» για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της, κάμπτοντας τις αντιδράσεις.

Κι επειδή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τις ιδιαίτερες ικανότητές της σ' αυτόν τον τομέα - άλλωστε γι' αυτό απολαμβάνει τη στήριξη του κεφαλαίου - ο υπουργός Υγείας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αναφέρθηκε «στην άμεση αναδιοργάνωση των ΔΣ των νοσοκομείων με πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπων των ασθενών, τη δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας σε κάθε ΥΠΕ ως οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού, στρατηγικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο και κοινωνικού ελέγχου, στα οποία επίσης θα εκπροσωπούνται οι ασθενείς».

Μίλησε επίσης για «θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ με εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών Υγείας στην Ολομέλειά του». Με άλλα λόγια, οι οικογένειες και οι ασθενείς αντί να διεκδικούν λύσεις από το κράτος για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καλούνται να αναλάβουν οι ίδιοι ατομικά την «αυτοδιαχείριση» της ασθένειάς τους, να γίνουν φορείς άσκησης μιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα και το συμφέρον τους.

Σε ό,τι αφορά το «ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ασθενών», που επικαλέστηκε ο υπουργός, ανακοινώνοντας μέτρα όπως τα «γραφεία προστασίας του πολίτη», η εκπαίδευση 340 υπαλλήλων κ.ά., μόνο ως πρόκληση και υποκρισία ακούγεται, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προβλέπει ακόμη περισσότερες περικοπές, σε συνέχεια των προηγούμενων, αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά μονιμοποιείται και επιδεινώνεται.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία αναφέρθηκε στο κυβερνητικό «έργο» γύρω από τα Κέντρα Κοινότητας και τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Ενέργειες που στην πραγματικότητα αφορούν τον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο θα πληροφορούνται οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες για τις περικοπές που έχουν ήδη υποστεί και εκείνες που έρχονται...

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συλλαλητήρια για την Υγεία από αύριο σε όλη τη χώρα

Αφετηρία από την Αθήνα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων για την Υγεία
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία, που διοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας) και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις γίνονται στο πλαίσιο του δεκαήμερου κινητοποιήσεων που διοργανώνονται από τη ΣΕΑ σε όλη τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων κινητοποιήσεων έχει ως εξής: Αύριο σε Πάτρα, έξω από την 6η ΥΠΕ στις 10.30 π.μ., Καρδίτσα στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και πορεία στο ΠΕΔΥ στις 10 π.μ. και Γιάννενα έξω από το ΙΚΑ στις 10 π.μ. Στις 24 Νοέμβρη στην Κοζάνη στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ., στο Βόλο στις 27 Νοέμβρη έξω από το ΠΕΔΥ στις 11π.μ., στη Θεσσαλονίκη στις 29 Νοέμβρη στην 4η ΥΠΕ Αριστοτέλους 16 στις 10 π.μ. και την ίδια μέρα παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 π.μ.

Ακόμα, στην Αιτωλοακαρνανία, στις 27 Νοέμβρη θα γίνουν περιοδείες στα γραφεία ΠΕΔΥ σε Αγρίνιο - Μεσολόγγι - Ναύπακτο και στον Κάφκα Αμφιλοχίας και στις 29 Νοέμβρη στα Νοσοκομεία Αγρινίου - Μεσολογγίου και στα ΚΥ Αμφιλοχίας - Αιτωλικού και Ναυπάκτου.

Με σύνθημα «Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας. Δεν τους χαρίζουμε την υγεία μας. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Τα πληρώσαμε, τα δικαιούμαστε, τα απαιτούμε», οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν:

  • Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Περίθαλψης, κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά

Παρέμβαση στη συζήτηση για το εμπάργκο της Ρωσίας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σημειώνοντας: «Ισχυρίζεστε ότι οι επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στους αγρότες δεν έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό ΕΕ - Ρωσίας, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στην Ουκρανία. Γιατί κρύβετε την αλήθεια; Γιατί κρύβετε τον υπεύθυνο;

Ολοι ξέρουν ότι αυτή ακριβώς είναι η αιτία. Οτι η ΕΕ ξεκίνησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτή απάντησε με τη σειρά της με εμπάργκο οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Εδώ και τρία χρόνια, η ΕΕ και όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, και η ελληνική, ανανεώνουν κάθε χρόνο τις κυρώσεις, άρα και την απάντηση της Ρωσίας, εν γνώσει τους για τις επιπτώσεις στους φτωχούς κυρίως αγρότες, όπως οι ροδακινοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα, που εκτός από την ΚΑΠ χτυπιούνται και ξεκληρίζονται τώρα και από το εμπάργκο και από την τρομακτική πτώση των τιμών που αυτό προκαλεί.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πριν από μήνες απέστειλε σχετική επιστολή στον επίτροπο Γεωργίας. Επιμένουμε: Με ψίχουλα δεν λύνεται το πρόβλημα. Απαιτούμε: Αμεση αποζημίωση των αγροτών για το σύνολο της ζημίας τους από την ΕΕ, αφού αυτή έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη δραματική κατάστασή τους».

Στο μεταξύ, αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του αρμόδιου επιτρόπου Γεωργίας, Philip Hogan, ο οποίος δήλωσε προκλητικά ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσουν και γι' αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει και το ρωσικό εμπάργκο. Ομολόγησε ακόμα πως παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής και τις επαφές με άλλες χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά κ.ά.), η μεγάλη ρωσική αγορά δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Τέλος, ενδεικτικό των ανταγωνισμών ΕΕ - Ρωσίας είναι και το γεγονός ότι στην παρέμβασή του, ο επίτροπος σημείωσε με νόημα πως αν η ΕΕ σταματούσε τις κυρώσεις θα διακινδύνευε πολύ περισσότερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγρότες είναι τα θύματα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και των ανταγωνισμών, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλάζι

Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των ζημιών διεκδικεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού

Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από την σφοδρή χαλαζόπτωση οι αγρότες της Αργολίδας απαιτεί σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού (ΑΚΣΥΝΑ). Οι καλλιέργειες στην περιοχή, όπως και σε Κόρινθο - Μεσσηνία, «χτυπήθηκαν» τις προηγούμενες μέρες από το χαλάζι, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται σε ελιές και εσπεριδοειδή.

Στην ανακοίνωση εκφράζει «την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν σε πολύ μεγάλο κομμάτι της Αργολίδας. Καλούμε τον ΕΛΓΑ να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα των γρήγορων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί, τόσο στη φυτική - ζωική παραγωγή αλλά και στο φυτικό - ζωικό κεφάλαιο».

Οπως σημειώνει, «ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συντελεί και αυτός με τη σειρά του στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Οσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που έχουμε από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουν οι αγρότες με προκαταβολική είσπραξη».

Ο ΑΚΣΥΝΑ καταγγέλλει τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι αρκούνται μόνο στο να ζητούν «άμεση καταγραφή των καταστροφών», αλλά και τους δημάρχους της περιοχής Αργους - Μυκηνών, Ναυπλιέων, καθώς «δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο ελάφρυνσης των αγροτών - κτηνοτρόφων που επλήγησαν από χαλαζόπτωση στις περιοχές του δήμου τους, όπως πάγωμα δημοτικών τελών, μείωση τιμής νερού ύδρευσης κ.ά.

Σημειώνει επίσης ότι κλιμάκια του Συλλόγου θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της δράσης των αγροτών, και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση για: Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.λπ. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες κ.ά.

Ζημιές και στο Πήλιο

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε και την ανατολική πλευρά του Νοτίου Πηλίου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα. Ειδικά στις περιοχές Ξινόβρυση, Πάλτση, Συκή, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Το χαλάζι κατέστρεψε τη βρώσιμη ελιά που ήταν έτοιμη να συγκομισθεί. Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, χωρίς κανένα επιπλέον οικονομικό κόστος για τους ίδιους και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο εντός της καλλιεργητικής περιόδου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org