ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα

Ενέργεια, οικονομική πολιτική, Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανάμεσα σε άλλα τα βασικά μέτωπα της διαπάλης

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Copyright 2017 The Associated

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Πράσινων και των Φιλελευθέρων (FDP) με την αποχώρηση των τελευταίων. Χτες οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες. Τα δυνατά σενάρια είναι: Η επιστροφή του FDP στις διαπραγματεύσεις, η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες εκλογές, οι οποίες φημολογείται ότι θα οριστούν για τον ερχόμενο Απρίλη. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως σε περίπτωση εκλογών θα είναι υποψήφια καγκελάριος.

Οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία - πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια - φέρνουν στο προσκήνιο τις αντιθέσεις τόσο στους κόλπους του γερμανικού κεφαλαίου, όσο και με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα. Βασικά κρίσιμα μέτωπα, όπως περιγράφονται από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), είναι η ενεργειακή πολιτική, η φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων και άλλα κίνητρα, οι μεγάλες κρατικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, η ενίσχυση της ΕΕ και οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε σε συμβιβασμούς και να «απομακρυνθούν τα κόμματα από τα προεκλογικά τους προγράμματα», προκειμένου να έχει η Γερμανία μια σταθερή κυβέρνηση. Οχι μόνο η χώρα, «αλλά και η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται μια ικανή για διαπραγματεύσεις Γερμανία», πρόσθεσε και εκτίμησε πως «το καθήκον είναι μεγάλο αλλά επιλύσιμο».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως παρά το κενό εξουσίας στη Γερμανία, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο ίδιος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και η Αγκ. Μέρκελ έχουν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Σήμερα ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, και αύριο με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς.

Το ξανασκέφτονται οι Σοσιαλδημοκράτες;

Παράλληλα, πύκνωναν χτες οι «φωνές» στο εσωτερικό του SPD που ζητούσαν να επανεξεταστεί η άρνηση του κόμματος για συμμετοχή σε μεγάλο συνασπισμό. Ο (σοσιαλδημοκράτης) Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για παράταση των γερμανικών στρατιωτικών αποστολών σε άλλες χώρες, προειδοποίησε για τη διαπραγματευτική ικανότητα της Γερμανίας ως εγγυήτρια της «φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης» και κάλεσε να μην επιβεβαιωθούν όσοι περιμένουν με χαρά την αποδυνάμωση της επιρροής της. Ανάμεσα σε άλλους, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα οικονομίας, Μπερντ Βέστφαλ, δήλωσε στη «Handelsblatt»: «Καλούμαστε να εξετάσουμε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν μεγάλο συνασπισμό». «Το SPD δεν έπρεπε να σπεύσει να ζητήσει νέες εκλογές και πρέπει να πάρει σοβαρά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής του κόμματος Γιοχάνες Φέχνερ.

Διαφωνίες για Ενέργεια, οικονομική πολιτική και ΕΕ

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις, το FDP ανέφερε ορισμένα σημεία διαφωνίας:

Στην οικονομική πολιτική το FDP ζητούσε μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις 30 - 40 δισ. ευρώ και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. «Οταν ξοδεύεται κρατικό χρήμα, ο μόνος κοινός παρονομαστής σας θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για επενδύσεις», καλούσε τα κόμματα μερικές μέρες πριν ο BDI, ενώ εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης ζητούσε αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα στην καινοτομία και προσαρμογή των εθνικών φορολογικών δομών στις παγκόσμιες εξελίξεις, δηλαδή φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην ενεργειακή πολιτική η διαμάχη αφορούσε την κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα, την οποία απορρίπτουν οι βιομήχανοι: Πρόσφατη μελέτη που επικαλείται ο BDI, «κατέδειξε σαφώς ότι η άμεση έξοδος άνθρακα θα αυξήσει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία κατά 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα» και γι' αυτό «είναι λάθος». «Η πολιτική για την Ενέργεια και το κλίμα είναι κεντρικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά μας», τονίζουν οι γερμανικές βιομηχανίες και γι' αυτό «στις διερευνητικές συνομιλίες δεν υπάρχει περιθώριο για συναισθήματα και ιδεολογία». Οι Φιλελεύθεροι ζητούσαν να αφαιρεθούν από το δίκτυο 5 GW ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με καύση άνθρακα και η συμβιβαστική λύση πρότεινε την αφαίρεση 7 GW.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική οι Φιλελεύθεροι επικαλούνται διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων ως προς την εξέλιξη της ΕΕ και ζητούν να αποκλειστεί ο ευρωπαϊκός καταμερισμός των κινδύνων και των ευθυνών στον τομέα των ιδιωτικών τραπεζών και των ταμιευτηρίων.

Οι βιομήχανοι καλούν τη «μελλοντική κυβέρνηση να παρουσιάσει γρήγορα τη δική της θέση για την ενίσχυση της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, για παράδειγμα μέσω μαζικών επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την έρευνα ή μέσω μιας εντονότερης ενιαίας αγοράς», όμως «η χρηματοδότηση δεν πρέπει να συνεπάγεται πρόσθετο κόστος».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οξύνεται η κατάσταση με το Προσφυγικό

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ζουν έναν ακόμα άγριο χειμώνα. Απροστάτευτοι, ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες. Πολλοί από αυτούς μακριά από τις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε άλλη χώρα. Αλλοι περιμένοντας την εξέλιξη που θα έχει η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει. Ολοι με το φόβο των ρατσιστικών επιθέσεων των φασιστοειδών. Στα νησιά, η κατάσταση που είναι εκρηκτική εδώ και μήνες, τώρα γίνεται ξανά αφόρητη. Ιδιαίτερα στα νησιά όπου βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, είναι κυριολεκτικά οριακή. Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία και - όπως έγραφε ο «Ριζοσπάστης» την προηγούμενη βδομάδα - μόλις μέσα σε δυο μέρες έφτασαν σε Λέσβο και Χίο 465 άνθρωποι. Για να προστεθούν σε όσους ήδη ζουν εκεί, χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ενώ σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φτάνουν τα 450...

* * *

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε ουσιαστικά πως ...δεν θα πάρει κανένα νέο μέτρο, όπως δεν έχουν προχωρήσει και αυτά που ανακοινώθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, με την επέκταση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων μέσα ή δίπλα σε αυτά, αλλά και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Πρόκειται βέβαια για μέτρα διαχείρισης του προβλήματος, που δεν αναιρούν την πολιτική του εγκλωβισμού και τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν γι' αυτόν το σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των συνθηκών διαβίωσης είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού για εκατοντάδες οικογένειες το κύριο ζητούμενο είναι να ξαναδούν τις οικογένειές τους, δηλαδή να επανενωθούν με αυτές, αφού μάλιστα το αίτημά τους έχει εγκριθεί. Συνολικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να φύγει από τη χώρα μας για να πάει στον τόπο προορισμού, δηλαδή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και τα δύο όμως δεν γίνονται αποδεκτά από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας ή από άλλες άτυπες συμφωνίες στις οποίες εμπλέκεται και η ελληνική κυβέρνηση...

* * *

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα ορισμένα στοιχεία:

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο. Παρά τη μεταφορά αριθμού ξεριζωμένων στην ηπειρωτική Ελλάδα, 3.032 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι σε ένα χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ατόμων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ.

Στη Χίο, το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει 1.253 ανθρώπους, με χωρητικότητα 894 άτομα. Η πλειοψηφία μένει σε προκατασκευασμένους οικίσκους και κάποιοι από τους νεοαφιχθέντες σε σκηνές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την Υπατη Αρμοστεία. Συνολικά, στο νησί βρίσκονται 1.699 ξεριζωμένοι.

Στη Λέσβο, όπου ζουν εγκλωβισμένοι 6.275 πρόσφυγες, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά εντάσεις στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου επιβιώνουν 4.714 άνθρωποι, με χωρητικότητα της δομής τους 2.330. Εκεί έχουν ξεσπάσει δύο φορές διαμαρτυρίες για τον αργό ρυθμό της καταγραφής και της διαδικασίας παραχώρησης ασύλου και για τις συνθήκες υπερσυνωστισμού. Στη Λέρο «φιλοξενούνται» 985 αλλοδαποί και στην Κω 1.224.

Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται πλέον μέρα με τη μέρα. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ έχει «χρεοκοπήσει». Οπως είχε επισημάνει η Υπατη Αρμοστεία το Σεπτέμβρη του 2015, τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα διετές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εως τις 22/9, περίπου 47.905 θέσεις είχαν δεσμευτεί από τα κράτη - μέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται 20.066 αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και 9.078 από την Ιταλία. Δηλαδή, το ποσοστό κάλυψης του στόχου ήταν 28,7%...

* * *

Η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών για να πάνε εκεί που επιλέγουν, εφαρμόζοντας τη λογική «μακριά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την ΕΕ». Παράλληλα, με τη λεγόμενη αναβάθμιση της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με τις νέες βάσεις και διευκολύνσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού σε τέτοιους σχεδιασμούς, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, φαίνεται ότι αναλήφθηκαν και περαιτέρω υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού με τον ίδιο αντιδραστικό τρόπο. Κόντρα στα συμφέροντα των προσφύγων, των κατοίκων στα νησιά, συνολικά του λαού, που χρειάζεται να απαντήσει με δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελεύθερη μετακίνηση προς τη χώρα προορισμού, άμεση επανένωση των οικογενειών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γεννάει φτώχεια και προσφυγιά.


Κ. Πασ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ