ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΙΝΔΟΣ»
Αποκλείστηκε από το σωματείο με τη βούλα του δικαστηρίου

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

Με τη βούλα του δικαστηρίου αποκλείστηκε από το Σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Πίνδος» η Αλίκη Γιώτη, εργαζόμενη στην επιχείρηση και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Η εργαζόμενη είχε προσφύγει στο δικαστήριο μετά την άρνηση της Διοίκησης του σωματείου (Σωματείο Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανισμών Ιωαννίνων) να κάνει δεκτή την αίτηση εγγραφής της.

Η Αλίκη Γιώτη είχε απολυθεί το 2013, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας για την πρωτοπόρα συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που είχαν οργανώσει οι εργαζόμενοι ενάντια στις μειώσεις μισθών. Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν οργανωθεί κόντρα στη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου. Πριν προλάβει καλά - καλά να την απολύσει η εργοδοσία, το Σωματείο έσπευσε να τη διαγράψει από το μητρώο του.

Στο μεταξύ, η εργαζόμενη, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων, συνέχισε να παλεύει ενάντια στην εκδικητική απόλυσή της, ενώ το δικαστήριο πρωτόδικα τη δικαίωσε. Πριν από έναν περίπου χρόνο, επέστρεψε στη δουλειά και κατέθεσε αίτημα για να γίνει ξανά μέλος του Σωματείου, το οποίο η πλειοψηφία απέρριψε. Η άρνηση του Σωματείου συνδέεται και με το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του, από τις οποίες θέλησε προφανώς να αποκλείσει τη συνδικαλίστρια. Στο σχεδιασμό αυτό φαίνεται πως πήρε μέρος και το δικαστήριο, που χτες απέρριψε το αίτημα της εργαζόμενης, με αστείες δικαιολογίες.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει «την απαράδεκτη απόφαση της πρωτοδίκη Ιωαννίνων Κ. Μαζιώτη», που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στον αποκλεισμό από το Σωματείο της «Πίνδου», της εργαζόμενης και αντιπροέδρου του, Αλίκης Γιώτη. «Είναι μια απόφαση κατά παραγγελία της εργοδοσίας, που θέλει τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι να υπομένουν άθλιους μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και συνεχή πετσόκομμα όλων των δικαιωμάτων τους», τονίζει.

Επισημαίνει πως η δικαστική απόφαση «καταργεί ακόμα και τοαυτονόητο δικαίωμα να είναι ένας εργαζόμενος μέλος του σωματείου του» και «ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην εργοδοσία να αποκλείει με το έτσι θέλω εργάτες, με αστείες προφάσεις». Η «περίφημη "τυφλή" δικαιοσύνη τους και η νέα πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία με αιτήματα που αφορούν τις πραγματικές ανάγκες τους καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η ΔΑΣ ΟΤΑ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ) για το αντιδραστικό αίτημα που προβάλλει ενάντια στη διεκδίκηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Στο πλαίσιο της απεργίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΔΑΣ, αναφερόμενη στα κρίσιμα ζητήματα όπου είναι ανάγκη να εστιάσει ο αγώνας των εργαζομένων, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ζήτημα των ΒΑΕ είναι κρίσιμο, ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει. Ολοι και όλες στην απεργία για να βροντοφωνάξουμε: Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία. (...) Ολοι στον αγώνα (...), ενάντια στο πάγωμα των προσλήψεων, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, την επέκταση των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, την αντιδραστική "αξιολόγηση" στο Δημόσιο. Ολοι στον αγώνα για να μην περάσουν η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη στους ιδιώτες, για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος, για νομοθετική ρύθμιση τώρα για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου».

Αναδεικνύοντας τον επιζήμιο ρόλο της ηγεσίας («Συνδικαλιστική Ανατροπή» - ΔΑΚΕ) της ΠΟΕ ΟΤΑ, επισημαίνει ότι το αίτημα που προβάλλει για την Προσχολική Αγωγή είναι αντιεπιστημονικό και αντιδραστικό. Η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως και της ΔΟΕ, «αντί να προβάλουν ως αίτημα την εδώ και τώρα ένταξη των 57.000 παιδιών στις δημόσιες και κρατικές δομές των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, το θάβουν και βάζουν τους βρεφονηπιοκόμους και τους νηπιαγωγούς να "τρώγονται" μεταξύ τους! Το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ικανοποιεί τόσο τους βρεφονηπιοκόμους όσο και τους νηπιαγωγούς, αποτελεί αίτημα όλων των γονεϊκών ενώσεων, όλου του συνδικαλιστικού κινήματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εδώ και δεκαετίες, αποτελεί διαχρονική παλλαϊκή απαίτηση».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλαλητήριο ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα

Συλλαλητήριο διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με αφορμή κυβερνητική φιέστα για την «ανάπτυξη» που θα γίνει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τη «δίκαιη ανάπτυξη», το Εργατικό Κέντρο φέρνει μια σειρά παραδείγματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νησί: Στον Τουρισμό η κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφαρμόζεται σε ένα μόλις ξενοδοχείο, ενώ η απλήρωτη εργασία τσακίζει κόκαλα. Μέσα στο τρέχον έτος έχουν γίνει στο νησί πάνω από 3.000 διακοπές ρεύματος, για μεγαλύτερα ή πιο σύντομα διαστήματα. Οι κάτοικοι των χωριών που κάηκαν μέσα στο καλοκαίρι (Αναφωνήτρια, Μαρίες, Βολίμες, Κοιλιωμένος, Λαγοπόδο κ.ά.) δεν έχουν λάβει την παραμικρή αποζημίωση. Χωρίς αποζημιώσεις παραμένουν και οι πληγέντες από τις περσινές πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή σε έναν νέο άνθρωπο. Στο νοσοκομείο του νησιού δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν υπάρχει απαραίτητος εξοπλισμός (μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, οφθαλμολογικό κ.ά.), το προσωπικό δεν επαρκεί, ούτε τα υπάρχοντα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

«Η ανάπτυξή τους είναι γεμάτη ανεργία, απλήρωτη εργασία, καμένη γη, πλημμύρες, κομμένα ρεύματα, διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία, πολέμους και πυρηνικά», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις αύριο στα νοσοκομεία

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τη μισθοδοσία και την εργασία εκατοντάδων εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας να είναι «στον αέρα». Ετσι, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου προχωρούν αύριο σε παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Περιφέρειας που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί συνέλευση επικουρικών γιατρών στις 3 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ (Θεμιστοκλέους 34 & Ακαδημίας, 2ος όροφος).

Για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό, ρωτώντας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου: Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Αρχαιρεσίες συνδικάτων
Από τη συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
Από τη συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
  • Ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται έως την 1/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά έως τις 24/11 και από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Το Συνδικάτο Οικοδόμων χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν τις πρώτες δύο μέρες των εκλογών και καλεί όλους τους οικοδόμους να απαντήσουν στην επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία, δυναμώνοντας το Συνδικάτο, συμμετέχοντας στη ζωή και τη δράση του.
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας. Πέμπτη 23/11, δημαρχείο Καισαριανής. Παρασκευή 24/11, Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Δευτέρα 27/11, Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης. Τρίτη 28/11, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας. Τετάρτη 29/11, Αθήνα, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β). Πέμπτη 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Συνεχίζονται μέχρι αύριο οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data», με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, στο κτίριο Κρυονερίου (10 π.μ. - 3 μ.μ.). Αύριο, στο κτίριο στη Σπύρου Πάτση (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (5 μ.μ. - 6.30 μ.μ.).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη συνδικάτων για την Υγεία και την Πρόνοια

Σύσκεψη συνδικάτων για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας διοργανώνει την Τετάρτη 29/11 η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Το θέμα της σύσκεψης είναι: «Οργανώνουμε τη δράση μας στο μέτωπο της Υγείας - Πρόνοιας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Κλιμακώνουμε την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων».

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσον αφορά τους όρους που αναπτύσσεται η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ είναι μπροστά στην οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί «σε σύσκεψη τα εργατικά σωματεία της Αττικής, εκλεγμένους συνδικαλιστές, κάθε εργαζόμενο που αγωνιά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο δουλειάς, στους κλάδους με τη χειροτέρευση των όρων υγείας και ασφάλειας και γενικότερα με την παραπέρα εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας - Αποκατάστασης».

Οπως σημειώνει, «η ανταλλαγή της πείρας που αποκτήθηκε μέσα στους κλάδους από την πάλη γι' αυτά τα ζητήματα απέναντι στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η ανάπτυξη πολλαπλάσιων πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα από τα σωματεία, μπορούν να δυναμώσουν την πάλη για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, μαζικές προσλήψεις και δωρεάν φάρμακα. Να δυναμώσουν την πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς. Να διεκδικήσουμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ