ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Μέτρα θωράκισης των ευρω-μονοπωλίων

Ενα βήμα ακόμη πιο κοντά η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις»

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), οι διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με Ιαπωνία και Βιετνάμ, αλλά και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε το σχέδιο που κατέθεσε η Ιταλική Προεδρία για τον «Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Αμυνας και την πρόσβαση στην Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων», πρόταση που στην ουσία αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων έναντι των ανταγωνιστών τους, κυρίως αυτών που προέρχονται από τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες αλλά και τη Ρωσία και την Κίνα.

Η σχετική πρόταση προβλέπει την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στην αγορά της ΕΕ από τρίτες χώρες, των οποίων η τιμή έχει διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα πρακτικής «dumping» - η πώληση δηλαδή ενός προϊόντος στην κοινοτική αγορά σε τιμή χαμηλότερη από την «κανονική αξία» του - ή εξαιτίας άμεσων ή έμμεσων επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από το κράτος προέλευσης.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία για την πρόσβαση στην «Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων» σχετίζεται με την αρχή της «αμοιβαιότητας» και το γεγονός ότι η ελευθερία που παρέχει η ΕΕ στις επιχειρήσεις άλλων χωρών να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων στο έδαφός της, θα πρέπει να οδηγεί σε αντίστοιχη αντιμετώπιση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από πλευράς των συγκεκριμένων χωρών. Η σχετική πρόταση κανονισμού προβλέπει ότι όποιες χώρες δεν ακολουθούν αυτήν την αρχή, τότε η ΕΕ μπορεί να λαμβάνει τέτοια μέτρα, ώστε οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων χωρών, να βρεθούν αντιμέτωπες με αντίστοιχες κυρώσεις από πλευράς ΕΕ.

Ψάχνουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τις ΗΠΑ

Σε σχέση με το ζήτημα της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο «αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της συμφωνίας ως "στρατηγικό θεμέλιο λίθο" των διατλαντικών σχέσεων, η οποία συνιστά πολύτιμη συνεισφορά στην ενίσχυση της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς συστήματος εμπορίου καθώς και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η επίτευξη μιας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» με τις ΗΠΑ θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς θα προωθήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου και των επενδύσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, τονίζει τη σπουδαιότητα της καλύτερης «επικοινωνίας αναφορικά με την έκταση και τα οφέλη της συμφωνίας καθώς και να ενισχύσει τη διαφάνεια και το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών με σκοπό να αναδείξει τα οφέλη που θα επέλθουν για τους Ευρωπαίους πολίτες καθώς και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ».

Στις εργασίες του Συμβουλίου συμμετείχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκης, ο οποίος εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις δύο παραπάνω προτάσεις. Σε σχέση με τον «Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Αμυνας» επισήμανε ότι «οι προβλέψεις που περιλαμβάνει η πρόταση θα θωρακίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τον πιθανό αθέμιτο ανταγωνισμό». Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση σχετικά με την «ελεύθερη πρόσβαση» των επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, ο Ελληνας υφυπουργός επισήμανε ότι «οι εταίροι μας σε παγκόσμιο επίπεδο να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τον ίδιο ανοιχτό τρόπο που αντιμετωπίζουμε και εμείς τις δικές τους. Δεν νοείται να έχουμε εμείς την αγορά μας, τη δική μας αγορά, ανοιχτή και άλλοι να κρατούν κλειστή τη δική τους στις δικές μας επιχειρήσεις»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμέριστη η συμπαράσταση στους συνταξιούχους της διανομής Τύπου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με αντιπροσωπεία των Συνδέσμων Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών - Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας - Πειραιά & Περιχώρων και τον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά τη λεηλασία των συντάξεων και των αποθεματικών του ασφαλιστικού τους ταμείου, από τα κυβερνητικά μέτρα τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εκκρεμότητα το σοβαρό ζήτημα της καταβολής των συντάξεών τους, αφού έως τώρα καλύπτονται μέσω δανειοδότησης από άλλους κλάδους της ίδιας διεύθυνσης, όπως του κλάδου πρόνοιας και εφημεριδοπωλών, η οποία θα σταματήσει, εκφράζοντας την αγωνία τους ότι θα μείνουν μετέωροι, εάν δε γίνει ουσιαστική ενοποίηση του ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους και τους ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα προβάλει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους με παρεμβάσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή αλλά και με την προβολή τους μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και τον «902.gr». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι πρέπει να αποδοθούν οι απώλειες που είχαν όλοι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης, η επαναφορά της 13ηςκαι 14ης σύνταξης και συμφώνησε με το αίτημά τους για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος με την ενοποίηση του ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Στην Αθήνα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexey Meshkov, συναντάται τη Δευτέρα στην Αθήνα ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αν. Μητσιάλης. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Θυμίζουμε, την προηγούμενη Παρασκευή 14/11, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, συναντήθηκε στην Αθήνα με το Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ, συμπρόεδρο, από ρωσικής πλευράς, της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας, η οποία εξετάζει την πορεία της διμερούς οικονομικής, επιστημονικής και εμπορικής συνεργασίας.

Οι επισκέψεις τέτοιων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων στην Ελλάδα, οι επαφές τους με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, πέραν των όποιων άλλων θεμάτων αγγίζουν (ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά με ρόλο περιφερειακής δύναμης κλπ.), «κουμπώνουν» και στο ενδιαφέρον Ρώσων ολιγαρχών για μια σειρά υποδομές που βγάζει στο σφυρί η ελληνική πλευρά.

Σημειωτέον, στις αρχές του μήνα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, μιλώντας σε ελληνορωσικό εξαγωγικό συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι μεγάλες ρωσικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται από το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ ή ROSCO). «Αν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να προσφέρει και άλλα περιουσιακά στοιχεία, οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες θα θελήσουν να συμμετάσχουν και στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και της ηλεκτρικής Ενέργειας», τόνιζε χαρακτηριστικά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας

Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας επιβάλλει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνουν τον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Τα παραπάνω τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε παρέμβασή της σχετικά με την έγκριση της Συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη Συμφωνία Σύνδεσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας και η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που τη συνοδεύει εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου της χώρας αυτής, που βλέπει τα συμφέροντά του να υπηρετούνται καλύτερα από τις σχέσεις με την ΕΕ. Με τις συμφωνίες αυτές επιταχύνεται η απελευθέρωση της αγοράς της Μολδαβίας με σειρά καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που διευκολύνουν τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, όπως ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις, ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε ξένες επιχειρήσεις, λειτουργία της δημόσιας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των "επενδυτών".

Η σύναψη των συμφωνιών με τη Μολδαβία εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λεγόμενης" Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", στη στρατηγική δηλαδή της ΕΕ για διείσδυσή της σε χώρες που αποτελούσαν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και σήμερα αποτελούν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, με επίκεντρο την εκμετάλλευση των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών, ιδίως ενεργειακών, πόρων τους.

Οι συμφωνίες αυτές και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις καπιταλιστικές ενώσεις εντείνουν την εκμετάλλευση του λαού της Μολδαβίας και των άλλων λαών της περιοχής, γεννούν κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων και αιματοκυλίσματος, όπως δείχνει και η εμπειρία της Ουκρανίας.

Το συμφέρον των λαών δε βρίσκεται στην επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου αλλά στη σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους για να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ