ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκοψαν το ρεύμα σε άνεργο - χρόνια πάσχοντα!

Κινδύνευε η ζωή του αφού χρειάζεται 2 φορές τη μέρα μηχανική υποστήριξη! Το ρεύμα επανασυνδέθηκε με παρέμβαση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και Λαϊκών Επιτροπών

Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος επέβαλαν χτες το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών Μαλεβιζίου και Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, στο σπίτι 56χρονου ανέργου που ζει με τη γυναίκα του και πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η ΔΕΗ από την προηγούμενη Παρασκευή είχε κόψει το ρεύμα στον 56χρονο Μανώλη Κανακάκη και τη σύζυγό του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ίδια του η ζωή, αφού δυο φορές τη μέρα χρειάζεται μηχανική υποστήριξη.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες το πρωί στη ΔΕΗ Λαϊκές Επιτροπές ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ, αντιπροσωπείες των διαδηλωτών συναντήθηκαν με το διευθυντή της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, απαιτώντας να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα στον 56χρονο που τα τελευταία χρόνια είναι άνεργος. Ο διευθυντής απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και ζήτησε να σταλεί αίτηση στα κεντρικά της Αθήνας. Κάτι που έγινε αμέσως και μετά από λίγες ώρες ήρθε αρνητική απάντηση, που ζητούσε, για να γίνει επανασύνδεση, ο 56χρονος να καταβάλει το 50% του χρέους, δηλαδή 500 ευρώ.

Αμέσως οι διαδηλωτές, που όλες αυτές τις ώρες είχαν αποκλείσει τα ταμεία και την κεντρική είσοδο του κτιρίου, απάντησαν ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και συγκροτημένα αποχώρησαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και κατεύθυνση το σπίτι του 56χρονου όπου συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επανασύνδεσαν το ρεύμα, διαμηνύοντας ότι όποιος τολμήσει να κόψει το ρεύμα ξανά, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα βρει τρόπο να του κόψει το χέρι.

Συνεργεία των διαδηλωτών την ίδια στιγμή πραγματοποίησαν εξορμήσεις γύρω από τη γειτονιά όπου μένει ο 56χρονος με τη σύζυγό του, καλώντας τους κατοίκους να σταθούν αλληλέγγυοι, να πάρουν θέση μαζί με το ΠΑΜΕ ώστε σε κανένα σπίτι να μην κοπεί το ρεύμα ξανά. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, δηλώνοντας και οι ίδιοι ότι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, αποτέλεσμα της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Να αναφέρουμε ότι όλες αυτές τις μέρες το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές ανά γειτονιά, συνοικία, δήμο και χωριό με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν στη φοροληστεία και τα χαράτσια της κυβέρνησης, καλώντας τον κόσμο σε ανυπακοή και απειθαρχία, οργανώνοντας ομάδες περιφρούρησης.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα Αρχανών ενάντια στα χαράτσια μαζί με το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών - Αστερουσίων, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει θέση υπέρ των λαού της περιοχής. Σήμερα, Τρίτη 22/11 η Επιτροπή καλεί σε πλατιά Λαϊκή Συνέλευση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο παλιό δημοτικό σχολείο στις Αρχάνες στις 5 το απόγευμα, με σκοπό την παραπέρα οργάνωση του αγώνα.

Σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχες παρεμβάσεις ενάντια στα χαράτσια έγιναν και χτες στη Θεσσαλία (Βόλο, Τύρναβο κλπ.) Σήμερα εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνταξιουχικών Σωματείων της πόλης.

Να μην πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και να μην επιτρέψουν να κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι, αποφάσισαν οι κάτοικοι της Φαλάνης Λάρισας, που συμμετείχαν στη συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής με θέμα την οργανωμένη αντίδραση στη χαρατσοεπιδρομή της κυβέρνησης. Την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Φαλάνης. Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε στη συνοικία Φαναρίου Καρδίτσας, σε μαζική συνέλευση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε.

Στη Λαμία η Λαϊκή Επιτροπή οργανώνει τη δράση της για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα εργατόσπιτο. Σήμερα πραγματοποιείται συγκέντρωση - σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στη συνοικία Γαλανέικα, ενώ το ίδιο θα γίνει αύριο και στη Νέα Μαγνησία.

Με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, στο κέντρο της πόλης, απαντάει η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοέμβρη στις 11 το πρωί ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης, με απαίτηση να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΙΓΑΛΕΩ
«Η οργάνωση είναι πλέον όρος επιβίωσης»

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου την Κυριακή το απόγευμα για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής

Γέμισε εργατόκοσμο η αίθουσα της σύσκεψης
Γέμισε εργατόκοσμο η αίθουσα της σύσκεψης
«Η οργάνωση είναι πλέον όρος επιβίωσης για μας». «Δεν αρκεί να είμαστε γείτονες, πρέπει να είμαστε και συναγωνιστές για να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα».

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια των εκατοντάδων εργαζομένων, άνεργων, νέων, κατοίκων του Αιγάλεω που κατέκλυσαν την Κυριακή το απόγευμα την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ανταποκρινόμενοι στο πρώτο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων και μαζικών φορέων της περιοχής για συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής. Η απήχηση του λαού του Αιγάλεω ήταν τόσο μεγάλη που η αίθουσα γέμισε όρθιους, ενώ πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε ακόμα και στο προαύλιο.

Οπως τονίστηκε εισηγητικά, στόχος της Λαϊκής Επιτροπής είναι μέσα από την οργάνωση για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την πολιτική. Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Λαϊκές Επιτροπές Περιφρούρησης, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, αλλά και συνολικά ένα μέτωπο πάλης και αλληλεγγύης για όλα όσα βασανίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Είναι ενδεικτικό ότι ο κόσμος που έπαιρνε το λόγο μιλούσε για τις δυσκολίες του από την ανεργία, την απληρωσιά, την ακρίβεια, τη δυσκολία του να πάρει φάρμακα, να πάει στο γιατρό, να πάει το παιδί του στο σχολείο, να βάλει πετρέλαιο στο σπίτι του.

Στο τέλος, όλοι άφηναν τα τηλέφωνά τους για να είναι σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από συνδικαλιστές, εργαζόμενους, σπουδαστές, γυναίκες.

Το πρώτο αγωνιστικό πρόγραμμα της Επιτροπής αποφασίστηκε και χθες το πρωί έγινε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ το απόγευμα αντιπροσωπεία παραβρέθηκε στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα επισκεφτεί τους απεργούς χαλυβουργούς και την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει κινητοποίηση έξω από κατάστημα «Γερμανός» ενάντια στην πληρωμή του πάσο από τους φοιτητές. Επιπλέον, η Λαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ψήφισμα των απεργών χαλυβουργών και ψήφισμα ενάντια στη δράση παρακρατικών μηχανισμών στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας τον Οκτώβρη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΣΥ
Μαζική, οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών

Να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ και όλα τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και, γενικότερα, τους κατοίκους της υπαίθρου η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σημείωσε: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε με τη μαζική αντίστασή μας, με οργανωμένο τρόπο μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που συγκροτούνται στα χωριά και τους Αγροτικούς Συλλόγους. Να οργανώσουμε τη μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, αλλά και τη λαϊκή αντίσταση, να μην κοπεί καμιά ηλεκτροδότηση με την κινητοποίησή μας. Ούτε μπορούμε ούτε και θέλουμε να πληρώσουμε την κρίση τους.

Καταγγέλλουμε το παράνομο χαράτσωμα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΕΛΓΑ που πήρε τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και σε αγρότες που δεν είχαν υπογράψει τέτοια εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν καταγγελίες ότι εκ των υστέρων καλούνται αγρότες να υπογράψουν, με εκβιαστικό τρόπο, τέτοια εξουσιοδότηση και αφού ήδη τους έχουν πάρει παράνομα τα χρήματα. Απαιτούμε αυτά τα χρήματα να επιστραφούν στους δικαιούχους τους. Αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, με τη μείωση του εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών στα προϊόντα και την αύξηση του κόστους παραγωγής».

Οπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα, η ΠΑΣΥ θα προχωρήσει σε συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις, αναδείχνοντας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, θα ενημερώσει για τις αρνητικές εξελίξεις με τη νέα ΚΑΠ, το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα, διεκδικώντας, παράλληλα, να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις, για τις χαλαζοπτώσεις σε Τύρναβο - Αγιά, να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, να υπάρξει οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ