ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
Μεθαύριο πλημμυρίζουμε τους δρόμους με το ΠΑΜΕ

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στο σταθμό ΗΛΠΑΠ και σε άλλες 56 πόλεις σε όλη τη χώρα

Από παλιότερη κονητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κονητοποίηση του ΠΑΜΕ
Την Τρίτη οι εργάτες, οι μετανάστες, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, η νεολαία, δίνουν όλοι τους ραντεβού με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Διαδηλώνουν μαζικά, αποφασιστικά, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην αντεργατική ομοβροντία μεγαλοεργοδοτών - κυβέρνησης - ΕΕ. Διαδηλώνουν για να βρει εμπόδια η επίθεση που ξεσπά εναντίον τους με νέα αγριότητα και απειλεί με ακόμα βαθύτερες ανατροπές σε Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, μισθούς και συντάξεις, στο ίδιο το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Διαδηλώνουν όχι για να πάνε μετά στα σπίτια τους αλλά με στόχο τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ να δώσουν νέα ώθηση στην καθημερινή, σκληρή δουλειά, που πρέπει να δυναμώσει για να γίνει η οργή πάλη ταξική. Να γίνει πάλη συλλογική, οργανωμένη, με προσανατολισμό όχι απλά αντίστασης αλλά αντεπίθεσης, με στόχο όχι απλά οι εργάτες να σώσουν όσα έχουν απομείνει αλλά να κατακτήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Ούτε μια ώρα δεν πρέπει να πάει χαμένη μέχρι το μεθαυριανό ξημέρωμα. Η εξόρμηση, η περιοδεία, η συνέλευση, η σύσκεψη, η συζήτηση στο διάλειμμα ή το σχόλασμα απ' τη δουλειά πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, συμφοιτητές, γειτόνους, συγγενείς, φίλους. Να γίνει και να 'ναι ουσιαστική, θαρρετή, να μην αρκεστεί στην πρόσκληση, να βαθύνει στην αιτία των προβλημάτων, να φτάσει στη διέξοδο. Να μην ξεμείνει ούτε μια προκήρυξη στα γραφεία των συνδικάτων, να φτάσει στα χέρια εργατών που θα τη διαβάσουν ακόμα και για πρώτη φορά, που ακόμα και μετά από μια φευγαλέα ματιά μπορεί να τραβήξουν την προσοχή τους οι φράσεις «καμιά υποταγή», «να πληρώσει η πλουτοκρατία», τροφοδοτώντας προβληματισμό, προκαλώντας γόνιμη ανησυχία.

Να δώσουμε ώθηση στις επόμενες μάχες

Ούτε ένας από όσους ειδικά αυτή την περίοδο βιώνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής του ευρωμονόδρομου δεν πρέπει να λείψει από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Εκεί είναι η θέση των εργαζομένων με προγράμματα stage που η κυβέρνηση πέταξε στο δρόμο, των συμβασιούχων και όλων όσοι δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, που ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ κρατούν ομήρους στο όνομα του εφικτού και του αναγκαίου που καθορίζει η ανάπτυξη για τις τσέπες των λίγων. Στο ραντεβού με το ΠΑΜΕ θα βρει διέξοδο η οργή των εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες εισπράττουν τις συνέπειες μιας πλαστής «ισότητας» που ισοπεδώνει τα δικαιώματά τους. Εκεί βρίσκεται η θέση των χιλιάδων εργατών μεταναστών που με τον ιδρώτα και το αίμα τους ποτίζουν ξένα πλούτη και διστάζουν να σηκώσουν κεφάλι μήπως και τους δέσουν με χειροπέδες για να απελαθούν. Μόνο με το ΠΑΜΕ μπορεί να αποκτήσει προοπτική η αγωνιστική διάθεση της νέας γενιάς, την οποία από το σχολείο διδάσκουν πώς αύριο θα κάνει γονυκλισίες στον εργοδότη.

Η επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ είναι άρρηκτα δεμένη με τις μικρές και μεγάλες μάχες που αυτή την περίοδο διεξάγονται ή πρέπει να δυναμώσουν σε μια σειρά κλάδους. Είναι σταθμός για τους οικοδόμους που δυο μέρες μετά ετοιμάζουν πανελλαδική απεργία, για τους κλωστοϋφαντουργούς που στην Αθήνα βρίσκονται σε αρχαιρεσίες, για τους μεταλλεργάτες από τη Ζώνη του Περάματος μέχρι τη ΛΑΡΚΟ κι όλη τη χώρα που αντιμετωπίζουν σωρό επαγγελματικών ασθενειών και κινδύνων, για τους εργάτες του Σκαραμαγκά και των λιμανιών που πρέπει να αναλάβουν ευθύνη στην οργάνωση του αγώνα για λιμάνια και ναυπηγεία αποκλειστικά δημόσια κτλ.

Τα μεθαυριανά συλλαλητήρια είναι η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ακουστεί κρυστάλλινη η αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων να παλέψουν για να μην περάσουν οι αυταπάτες, η τρομοκρατία, ο συμβιβασμός, κάθε μηχανισμός και τρόπος με τον οποίο η σοσιαλδημοκρατία θα επιδιώξει ακόμα πιο επίμονα να ενσωματώσει την αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού.

Βήματα στέρεα για την ανασυγκρότηση του κινήματος

Τα μεθαυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ δίνουν το σύνθημα για να συνεχιστεί με μεγαλύτερη απαιτητικότητα και αγωνιστικό πείσμα η σκληρή δουλειά για την ανασυγκρότηση του ΠΑΜΕ ώστε ν' αποκτήσει ποδάρια σε κάθε τόπο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, κτλ. Να εμπλουτιστεί η πείρα που θα συμβάλει σημαντικά στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, το Γενάρη. Να γίνουν στέρεα βήματα στην αναβάθμιση της λειτουργίας των συνδικάτων που πρέπει να μετατραπούν σε ασπίδες άμυνας και κυψέλες σταθερής αγωνιστικής ενεργοποίησης των εργαζομένων.

Τα μεθαυριανά συλλαλητήρια μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως αφετηρία για τις επόμενες μάχες, με πρώτη αυτή των συλλογικών συμβάσεων, για τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και πάλης των εργαζομένων, κόντρα στους κήρυκες της υποταγής, με οδηγό το σύνθημα που μεθαύριο πρέπει να σηκώσει στο πόδι τις πόλεις της χώρας: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του κεφαλαιοκράτη»!


Α. Μ.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα για συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

«Οι εξευτελιστικές τιμές που μας δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για να παίρνουν τα προϊόντα μας, είναι το ίδιο με τις χαμηλότερες αμοιβές που δίνουν για την εργατική δύναμη. Η απούλητη παραγωγή μας και οι εκβιασμοί είναι το ίδιο με την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων και με τον εκβιασμό της απόλυσης, που επιβάλλει το κεφάλαιο για να έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, από τη στυγνότερη εκμετάλλευση. Γι' αυτό κοινή πρέπει να είναι η δράση ενάντια στους εκμεταλλευτές μας». Αυτά αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η ΠΑΣΥ με ανακοίνωση - κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες για συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) χαιρετίζει και συμμετέχει στον αγώνα της εργατικής τάξης που στη φάση αυτή εκφράζεται με τις συγκεντρώσεις στις 24 του Νοέμβρη σε όλη τη χώρα που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες έχουν κοινά προβλήματα με τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, που δημιουργούνται από την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μάς αφορά όλους, πολύ περισσότερο τους φτωχούς αγρότες που για να ζήσουν τις οικογένειές τους εργάζονται και ως εργάτες. Η πολιτική που διασφαλίζει και αυγαταίνει τα κέρδη των επιχειρηματιών τους εκμεταλλεύεται τριπλά, και ως αγρότες, και ως εργάτες, και ως καταναλωτές.

Κοινός αντίπαλος κοινή πάλη

Οι εξευτελιστικές τιμές που μας δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για να παίρνουν τα προϊόντα μας, είναι το ίδιο με τις χαμηλότερες αμοιβές που δίνουν για την εργατική δύναμη. Η απούλητη παραγωγή μας και οι εκβιασμοί είναι το ίδιο με την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων και με τον εκβιασμό της απόλυσης, που επιβάλλει το κεφάλαιο για να έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, από τη στυγνότερη εκμετάλλευση.

Γι' αυτό κοινή πρέπει να είναι η δράση ενάντια στους εκμεταλλευτές μας.

Η ΠΑΣΥ προειδοποίησε και αγωνίστηκε να μην περάσει η ΚΑΠ που ξεκληρίζει, που βγάζει στο περιθώριο τη φτωχομεσαία αγροτιά και συνεχίζει αυτόν τον αγώνα. Καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός. Η επίθεση στο εισόδημα και στο ασφαλιστικό αφορά και την αγροτιά.

Η πρόσφατη εμπειρία από τους αγροτικούς αγώνες μάς διδάσκει ότι γίνονται πιο αποτελεσματικοί και έχουν προοπτική οι αγώνες που γίνονται από κοινού με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Παλεύουμε μαζί και διεκδικούμε να παράγουμε καλά ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού μας. Να προστατεύεται η ντόπια παραγωγή και να καλύπτει τις διατροφικές μας ανάγκες. Το μπορούμε.

Κοινά είναι τα αιτήματα για δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ΠΑΣΥ καλεί σε παναγροτικό συναγερμό τους αγροτικούς συλλόγους, τις ομοσπονδίες, τις επιτροπές αγώνα, τη μικρή και φτωχομεσαία αγροτιά. Να συμμετέχουν δραστήρια με τα αγροτικά αιτήματα, με τα κοινά αιτήματα εργατών - αγροτών στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα στις 24 Νοέμβρη που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Για την απόκρουση της ολομέτωπης επιθετικότητας των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Νοέμβρης 2009»

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ., έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα και εργαζόμενοι στο χώρο των κατασκευών, του δημοσίου, των υπηρεσιών, του χρηματοπιστωτικού, της Υγείας, και της εκπαίδευσης.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα στη βιομηχανία, στις τηλεπικοινωνίες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις μεταφορές.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και Φορείς Δυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών, 3ου και 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
  • Βικτώρια: Εργαζόμενοι και φορείς των βορειοδυτικών συνοικιών 5ου και 6ου διαμερίσματος.
  • Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι των νοτίων συνοικιών, νοτιοανατολικών, βορειοανατολικών, ανατολικών, 1ο, 2ο και 7ο διαμέρισμα.
  • Προπύλαια: Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org