ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια πρώτη για τον αξέχαστο δάσκαλο

Είκοσι τρία νέα έργα για κιθάρα, που έγραψαν ισάριθμοι συνθέτες από δέκα διαφορετικές χώρες, θα ακουστούν στο Αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα

Μια δεκαετία δημιουργικής παρουσίας, με διοργανώσεις συναυλιών και με συνεχείς προσπάθειες ώστε να μείνει ζωντανό το έργο του σπουδαίου κιθαρίστα, συνθέτη και δάσκαλου Δημήτρη Φάμπα και να το γνωρίσουν οι νεότεροι κιθαρίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπλήρωσε ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς του, ο Σύλλογος, σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», πραγματοποιεί ένα «Αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα - A' παρουσίαση 23 νέων έργων για κιθάρα, αφιερωμένων στην μνήμη του», με δύο συναυλίες, στις 25 Νοεμβρίου και στις 2 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του «Παρνασσού» (πλατεία Καρύτση). Μια γιορτή για την κιθάρα και τη μουσική δημιουργία, με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών, όπου θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρώτη νέα έργα για κιθάρα, που έγραψαν 23 συνθέτες από 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου (Aργεντινή, Χιλή, Κούβα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σερβία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ελλάδα). Είναι δημιουργοί που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην «Ανοιχτή Πρόσκληση σύνθεσης έργων για κιθάρα, αφιερωμένων στη μνήμη του εξαίρετου Ελληνα κιθαρίστα - συνθέτη Δημήτρη Φάμπα», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» στη διάρκεια του 2008. Τα 23 αυτά έργα θα παρουσιαστούν σε α' παγκόσμια εκτέλεση μαζί με 2 έργα του ίδιου του αξέχαστου καλλιτέχνη και δάσκαλου.

Στην πρώτη συναυλία (25/11, 8.30 μ.μ.) θα συμμετέχουν οι κιθαρίστες: Eύα Φάμπα, Αγγελος Αγκυρανόπουλος, Δημήτρης Κασφίκης και Αρης Μπαλατσούκας, σε έργα των: Δημήτρη Φάμπα, Νίκου Χαριζάνου, Απόστολου Ντάρλα, Αρη Μπαλατσούκα, Eduardo Morales Caso, Carlos Peron Cano, Luca Vanneschi, Jose Antonio Guerrero Ortiz, Fernando Schulmeier, Mauricio Opazo Munoz, Ηρακλή Καζάκη, Κώστα Μαντζώρου.

Στη δεύτερη συναυλία (2/12, 8.30 μ.μ.) θα συμμετέχουν οι κιθαρίστες: Γιώργος Μαυροειδής, Κώστας Τσερεγκώφ, Εύα Φάμπα, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Θανάσης Γεωργιάδης, Νίκος Αθανασάκης, Αγγελος Αγκυρανόπουλος, το μουσικό σύνολο «Guitarte», ο Uros Dojcinovic και η Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο). Θα ερμηνεύσουν έργα των Δημήτρη Φάμπα, Uros Dojcinovic, Akos Petik, Annette Kruisbrink, Marion Arts, Joe Rosochacki, Scott Giles, Γεράσιμου Μεσσήνη, Πέτρου Φραγκίστα, Αρ. Γιαννακούρου, Δημήτρη Ποθητού, Νικόλα Κουβαρδά και Βασίλη Μούσκουρη.

«Με την πρωτοβουλία μας αυτή θελήσαμε να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριο της κιθάρας με νέα έργα τιμώντας έναν σπουδαίο Ελληνα δημιουργό που προσέφερε με το ταλέντο και τις γνώσεις του τα μέγιστα στη δημιουργία της ελληνικής κιθαριστικής σχολής», αναφέρει η Eύα Φάμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας». «Επιδιώκουμε το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και μουσικών αντιλήψεων, τη δημιουργία καλλιτεχνικών σχέσεων φιλίας και ειρήνης, την αναγνώριση και επιβράβευση του ταλέντου και των μουσικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, συνθετών και ερμηνευτών». Η γνωστή σολίστ και καθηγήτρια κιθάρας σημειώνει ότι τον περασμένο Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου. Δέκα χρόνια «γεμάτα συναυλίες και συνεχείς προσπάθειες για να μείνει ζωντανό το έργο του, να το γνωρίσουν οι νεότεροι κιθαρίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεχείς προσπάθειες, ώστε να ενισχύσουμε τους νέους καλλιτέχνες, να στηρίξουμε κάθε όμορφη και ενδιαφέρουσα ιδέα που προάγει την τέχνη της κιθάρας και κάθε ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική δραστηριότητα των μελών μας. Διοργανώσαμε και στηρίξαμε πολλές σειρές συναυλιών («Παρνασσός», «Ατενέουμ»), διαγωνισμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σεμινάρια, συνδιοργανώνουμε τις Διεθνείς Μέρες Κιθάρας Λαύκου, ενώ συνεργαζόμαστε με σημαντικούς φορείς πολιτισμού και τα πνευματικά κέντρα πολλών δήμων. Στηρίξαμε την ιδέα της ενορχήστρωσης της Ελληνικής Σουίτας του Δ. Φάμπα, που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στη μορφή κονσέρτου για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα. Ετσι γιορτάζουμε τα γενέθλια αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μια γιορτή για την κιθάρα και τη μουσική δημιουργία και τη συμμετοχή μιας πλειάδας αξιόλογων καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρώτη 23 νέα έργα για κιθάρα, αφιερωμένα στην μνήμη του Δημήτρη Φάμπα από συνθέτες από 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση συγγραφής έργων για κιθάρα που διοργανώσαμε στη διάρκεια του 2008. Είναι η δεύτερη φορά που ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας" διοργανώνει μια ανοιχτή πρόσκληση συγγραφής έργων, αφιερωμένων στην μνήμη του Δημήτρη Φάμπα. Η επιτυχία της πρώτης που απευθυνόταν σε Ελληνες συνθέτες στη διάρκεια του 2006 με α' παρουσίαση των 13 νέων έργων στην αίθουσα "Παρνασσός", τον Οκτώβρη του 2007, δημιούργησε τις βάσεις ώστε τη φορά αυτή να είναι η πρόσκληση διεθνής και πολλοί από τους συμμετέχοντες πολυβραβευμένοι και γνωστοί για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην κιθάρα». Εκ μέρους του Συλλόγου, η Εύα Φάμπα ευχαριστεί «τους συνθέτες για τη μουσική τους, τους σολίστες για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και όλους τους φίλους και τα μέλη μας για την υποστήριξή τους».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Υπέρ ανέμων και υδάτων

1. Ας είμαστε προσεκτικοί. Ας ξεχάσουμε τους καλούς τρόπους και τη γενναιοδωρία εκείνη που μας καθιστά παθητικούς ακροατές. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Η μόνη αρμοδιότητα που αναγνωρίζω στους Πράσινους είναι η υπεράσπιση ενός αποτρόπαιου συστήματος που καταρρέει.

2. Δεν επιθυμώ να σε κατευθύνω ούτε να σε συμμορφώσω σ' αυτή τη ζωή. Μπορώ όμως να σε τακτοποιήσω απέναντί μου. Αυτά σκέφτομαι κάθε φορά που βλέπω τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

3. Κύριέ μας, μη μας κατατάξεις με τη συντροφιά των Αδίκων! (Κοράνι, 7: 46-47)

4. Η αγία οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας δοκιμάζεται άγρια. Οι υποψήφιοι κρύβουν όσο μπορούν τα πάθη τους. Τη διάδοση της χαμέρπειας προς εαυτούς και αλλήλους έχουν αναλάβει τα δουλικά της Ρηγίλλης. Ο Σαμαράς θυμίζει δολοφόνο, που ενώ σκότωσε τους γονείς του ζητά ως ελαφρυντικό από το δικαστήριο το γεγονός ότι είναι πια ορφανός. Η Ντόρα καταρρέει απλά και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να μην είναι αρχηγός. Οσο για τον Ψωμιάδη, ας είναι καλά ο άνθρωπος, γιατί με την παρουσία του και μόνο η κούρσα για τη διαδοχή γίνεται φαρσοκωμωδία.

5. Κόλλησε πάλι η βελόνα της Κομισιόν. Εξαλλα τα στελέχη της μαζί μας. Ο κύριος Αλμούνια είναι το τελευταίο ειλικρινές κάθαρμα που συνεχίζει, ελέω Παπανδρέου, να μας εκβιάζει. Συχνά αναθέτει και σε συναδέλφους του να μας λοιδορούν. Κι όμως δε δοκιμάζεται η δική μας αξιοπρέπεια, δοκιμάζεται η ιδιότητα του πρωθυπουργού μας, που συμπεριφέρεται με τη δουλικότητα θυρωρού.

6. Η Δαμανάκη πέφτει με τον τρόπο που της αξίζει. Σαν ένα εξάρτημα στη μηχανή της κυβέρνησης. Κάθε της εμφάνιση μια αφύσικη υπερβολή, και η φωνή πάντα διαπασών αντί λόγου. Από τη στιγμή που δεν έχει καμία απολύτως επιρροή στο χώρο της, λειτουργεί ως πλαστικό λουλούδι στην μπουτονιέρα του προέδρου. Ενα ακόμη τρόπαιο από τη μεγαλύτερη μάχη της μεταπολίτευσης, που δεν ήταν άλλη από τη λεηλασία της Αριστεράς.

7. Το Πολυτεχνείο δεν έχει δικαιωθεί - τελεία και παύλα.

8. Ορισμένοι δοκησίσοφοι σπεύδουν να στηρίξουν τον Παντελή Βούλγαρη. Αδικος κόπος, ο σκηνοθέτης δεν έχει καμία ανάγκη βοήθειας. Χρόνια τώρα είναι βολεμένος.

9. Σκεπτόμενος την κατάντια της παιδείας και την καταστροφή της γλώσσας, έπεσα πάνω σ' ένα θαυμάσιο κείμενο του Οκτάβιο Παζ: «Mε μια σχετική κανονικότητα, οι γλώσσες υποκύπτουν σε επιδημίες που μολύνουν για χρόνια ολόκληρα το λεξιλόγιο, την προσωδία, τη σύνταξη, ακόμα και τη λογική. Μερικές φορές η ασθένεια μεταδίδεται σε όλη την κοινωνία. Γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα φάρμακα γι' αυτές τις αρρώστιες: το γέλιο, ο κοινός νους και τελικά η πνευματική υγιεινή».

10. Ποίημα μικρό αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο: «Σήμερα η μέρα μου, σήμερα προστάζει, εδώ τον αρραβώνα μου τώρα ετοιμάζει / δέξου με πατέρα μου, δέξου με πατέρα / γιατί ο Αχέροντας μού περνάει τη βέρα / να 'ρθουν όλοι να με δουν, να με συναντήσουν / στα σκοτάδια μου να μπουν και να τ' αγαπήσουν».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org