ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Αντί να σε θάψουν, θάψ' τους!

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Παλιά, λέγανε «της εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα». Τώρα, λένε απλά «του ντιβιντί». Δικό τους το πρόβλημα, δικός τους κι ο φερετζές. Μακριά κι αλάργα να 'ναι...

Παλιά, όλα είχαν αντιστοιχία στο χρυσό. Λέγανε, έχεις λίρες είσαι εντάξει. Μετά έγινε αντιστοιχία το δολάριο. Εχεις δολάρια είσαι εντάξει. Υστερα, ήρθε το ευρώ και πανηγύρια, γιατί έγινε πιο ισχυρό από το δολάριο. Τελευταία, όλοι μιλούν για το γιεν. Οποια αξία θέλεις να αντιστοιχίσεις σε κάποια σταθερά, λες αξίζει τόσα γιεν...

Τώρα, αναζητούν καινούριο μέτρο, καθώς και στη χώρα του γιεν άρχισαν να ψάχνουν στο «Κεφάλαιο» τη λύση στο πρόβλημα.

Λύση, που προσπαθούν να προλάβουν όσοι ξάφνου αντικατέστησαν στα πρωτοσέλιδα τις ειδήσεις για την τιμή των μετοχών, με ειδήσεις για τον αριθμό των ανέργων. Πρόκειται για καθαρή τρομοκρατία. Τους έχουνε γραμμένους τους εργάτες. Αλλά προβάλλουν ως απειλή την ανεργία και για να εξασφαλίσουν συναίνεση σε κάτι πιο σκληρό από τη λιτότητα και για να εξασφαλίσουν κοινωνική πίεση για λύσεις υπέρ του κεφαλαίου, ώστε αυτό - κατά πώς λένε - να σωθεί για να δώσει θέσεις εργασίας.

Εχουν, πάντως, αγωνία: Θα γίνεις παραβάτης ή επαναστάτης; Ξεκίνα από παραβάτης. Ετσι κι αλλιώς, ο επαναστάτης για το σύστημα παραβάτης είναι. Αντί να σέβεται τους θεσμούς, κοιτάει να τους ανατρέψει. Κι αυτό αποφεύγουν να δείξουν όλοι όσοι έχουν αγωνία για το πού πάνε τα πράγματα. Γιατί τα πράγματα στενεύουν και η λύση προβάλλει μία, αλλά όλοι τους ελπίζουν ότι και αυτή τη φορά ο καπιταλισμός θα την καβατζάρει, οπότε σου λέει «άσε, μη σπέρνεις ιδέες». Αντε, το πολύ, ολίγον από Μαρξ όχι στο διά ταύτα, ίσα - ίσα μέχρι εκεί που μπορεί να εικονογραφηθεί με όρους «κόμικς», να εκτονώνει δηλαδή.

Επειδή, λοιπόν, ο Μαρξ δεν είπε πουθενά ότι ο καπιταλισμός θα πεθάνει μόνος του, άρα κανείς δεν μπορεί να περιμένει τον επιθανάτιο ρόγχο, ας δείχνουμε το κλειδί. Λέγεται επαναστατικό κόμμα νέου τύπου. Ως καθοδηγητικός μοχλός για την κατάργηση αυτών που γεννούν την κρίση. Κι είναι αυτό που θάβουν όλες οι αναφορές που ρίχνουν μαύρο δάκρυ για την κατάσταση των εργατών, αλλά δεν υποψιάζουν καν ότι οι εργάτες έχουν κι άλλο δρόμο εκτός από την αυτοκτονία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ...

ΑΓΩΝΙΑ: «Ο φτωχός που θεωρείται υπεύθυνος για την κατάστασή του, ενοχοποιείται και γκετοποιείται, αντιμετωπίζεται σαν επικίνδυνη τάξη, σαν δυνάμει παραβάτης. Θα γίνει παραβάτης ή επαναστάτης; Διότι όταν η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταμορφώνεται σε φουσκωμένο ποτάμι η οικονομική κρίση γίνεται βαθιά πολιτική» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: «Ολοκληρωτική καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή προκάλεσε προχθές η πρωτοφανής χαλαζόπτωση που έπληξε πέντε μεγάλους δήμους στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου (...) ό,τι είχε απομείνει από την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και την ασθένεια της σχινοκαρπίας το αποτέλειωσε το χαλάζι» (η ανταπόκριση στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ: «Επειδή ο καπιταλισμός έχει την ιδιότητα να ανανεώνεται συνεχώς ενσωμάτωσε στο οπλοστάσιό του την ιδεολογία της βιώσιμης ανάπτυξης. Εδώ βρίσκεται το μέλλον, στον "πράσινο καπιταλισμό" (...) από - ανάπτυξη ή βαρβαρότητα, αυτό είναι το σύνθημα της εποχής μας (...) Μπούρδες, απαντά ο διευθυντής σύνταξης του Marianne Αλεξί Λακρουά. Η λύση του οικολογικού προβλήματος δε βρίσκεται στη μείωση της ανάπτυξης, αλλά στη μείωση των ανισοτήτων. Το αποδεικνύει αυτό που συνέβη με τον τυφώνα Κατρίνα: οι περισσότεροι θάνατοι δε σημειώθηκαν τις ημέρες που ο τυφώνας έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, αλλά την περίοδο που ακολούθησε (...) το κοινωνικό ζήτημα και το οικολογικό ζήτημα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους» (από τη στήλη «Διαστάσεις» στα ΝΕΑ).

ΘΕΣΜΟΣ: «Κλειστή βρήκε την πόρτα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όταν θέλησε να επισκεφθεί το κέντρο ελέγχου καμερών που στεγάζεται στη ΓΑΔΑ κατά την πρόσφατη πορεία για το Πολυτεχνείο» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για τα συλλαλητήρια και την απεργία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ερχεται κύμα απολύσεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλιμακώνεται η ένταση για το Βατοπέδι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεταβατικός προϋπολογισμός

Η ΧΩΡΑ: Αγ(ρ)ιες απειλές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕ «ΚΟΝΤΡΑ» η στήριξη των τραπεζών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ αμέσως 3.720 κρατούμενοι με μικρές ποινές

Η ΑΥΓΗ: Φτωχότεροι οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ «ΓΚΑΦΑ» ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκευωρία

ΕΘΝΟΣ: ΓΑΛΑΖΙΑ καρφιά για υπουργούς

ΤΑ ΝΕΑ: Βρώμικος πόλεμος και στο βάθος ...Μαξίμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ερευνα για το Βατοπέδι της Κρήτης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΕΣΑΝ οι μάσκες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για να πάψουν να αυτοκτονούν

«Το "Κεφάλαιο" του Καρλ Μαρξ κυκλοφορεί στην Ιαπωνία σε μορφή κόμικ μάνγκα, 141 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του. Το ιστορικό έργο του γερμανού φιλοσόφου, ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση του καπιταλισμού υπό το βάρος των ίδιων του των αντιφάσεων, αναμένεται να κατακλύσει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων τον ερχόμενο μήνα. Το "Κεφάλαιο" είναι το τελευταίο σε μια σειρά γνωστά βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν σε μορφή μάνγκα, όπως ονομάζονται τα κόμικ στην Ιαπωνία. Διαβάζονται απ' όλους, περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων και αποτελούν μεγάλο μέρος της ιαπωνικής βιομηχανίας των εκδόσεων από τη δεκαετία του 1950. Η χώρα άλλωστε έχει μακρά παράδοση στα εικονογραφημένα βιβλία μεγέθους τσέπης, τα οποία μπορούν να διαβαστούν οπουδήποτε.

...ψάχνουν αισιοδοξία

Οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες και η οικονομική ανασφάλεια που επικρατούν στην Ιαπωνία απετέλεσαν γόνιμο έδαφος για τη χρηματοδότηση της έκδοσης του "επαναστατικού" βιβλίου. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά μετά το 2001. Περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού υποαπασχολείται, τα κέρδη πέφτουν ακόμη και σε κολοσσιαίες εταιρείες και η νεολαία της Ιαπωνίας ατενίζει το μέλλον με απαισιοδοξία. Δεδομένων των συνθηκών, εκτιμάται ότι το "Κεφάλαιο" θα γίνει μπεστ σέλερ, ενώ απ' ό,τι έχουν αφήσει οι εκδότες να διαρρεύσει στον Τύπο η νέα έκδοση του "Κεφαλαίου" θα είναι πλήρης και χωρίς συντμήσεις.

...και κάτι πέρα απ' το θυμό

"Η φτώχεια αποτελεί αυξανόμενο και ορατό πρόβλημα εδώ και καιρό, αλλά τώρα οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις σχετικά με το γιατί επιστρέφει", λέει ο κοινωνιολόγος Καόρι Κατάντα. "Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο όλο και περισσότεροι Ιάπωνες στρέφονται σε τέτοια βιβλία", συνεχίζει. "Πιστεύω ότι πολλοί νέοι στην Ιαπωνία φοβούνται το μέλλον και αυτός ο φόβος μερικές φορές μετατρέπεται σε θυμό", λέει ο ακτιβιστής Κοσούκε Χασιμότο. "Το να διαβάζουν παρόμοια κόμικς ίσως είναι μόνον η αρχή"

(τα αποσπάσματα από ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ