ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποχαιρετισμός στην Α. Κινδύνη

«Η πείνα»
«Η πείνα»
Οι φίλοι και ομότεχνοί της αποχαιρετούν τη ζωγράφο - χαράκτρια Αννα Κινδύνη - Μαρουδή, που κηδεύεται στις 10.30πμ από το νεκροταφείο Ν. Σμύρνης. Η πολυβραβευμένη, κυρίως στη Γαλλία, δημιουργός «έφυγε» (18/11) σε ηλικία 89 χρόνων. Το έργο της «μαρτυρία», «ιστορικό ντοκουμέντο», «κατηγορητήριο...», όπως το χαρακτήρισαν, αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για τους δυστυχισμένους της Γης. Η τέχνη της, ζοφερή και συνάμα τρυφερή, κουβαλάει όλο το βάρος του προσωπικού βιώματος, βγαλμένου από το συλλογικό βίωμα της ανθρωπότητας, χωρίς χρονικά και γεωγραφικά όρια. Εργα πλασμένα «μ' αντρίκεια ρώμη και μητρική τρυφεράδα», συνυφασμένα με τη μοίρα του τόπου μας, αλλά και της οικουμένης.

Γεννημένη το 1914 στη Φώκαια της Μικράς Ασίας, η Αννα ήταν η μικρότερη από τα έξι παιδιά του γιατρού Δημοσθένη Μαρουδή και της Σταματίας Βασσάλου. Μεγαλωμένη σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, αδελφή του γιατρού και τεχνοκρίτη του «Ριζοσπάστη» Γιάννη Μαρουδή, εγκαταστάθηκε το 1922, με την οικογένειά της, στη Μυτιλήνη, όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1930 ήρθε στην Αθήνα και εργάστηκε ως σχεδιάστρια στην Εθνική Τράπεζα. Τα φτωχόπαιδα των προσφυγικών συνοικισμών ήταν οι «ήρωες» των σχεδίων της με μολύβι. Στην κατοχή η Αννα Κινδύνη - Μαρουδή συμμετείχε στην Αντίσταση, στον τομέα της Εθνικής Αλληλεγγύης. Το 1945, έφυγε με τον άντρα της Μανόλη Κινδύνη στη Γαλλία, όπου σπούδασε χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών. Την περίοδο αυτή φιλοτέχνησε μια μεγάλη σειρά μικρών σχεδίων με κάρβουνο, τις «Σελίδες».

Χωρίς «φλυαρίες» και «διακοσμητικά» χρώματα, με το άσπρο και το μαύρο σε όλες του τις τονικότητες, έδωσε «σάρκα και οστά» στους ήρωές της. Στις δεκάδες μανάδες και τα σκελετωμένα παιδιά με τα αλλοιωμένα από την πείνα πρόσωπα. Πείνα, δυστυχία, σκελετωμένα παιδιά, λιπόσαρκες μανάδες. Εξαϋλωμένες φιγούρες με τον τρόμο του θανάτου στα ορθάνοιχτα μάτια τους...

Η σύλληψη της αδελφής της Ειρήνης Παπαδημητρίου και η εξορία της το 1948 στη Μακρόνησο, «πυροδότησε» τις εκατοντάδες συνθέσεις με κάρβουνο, που ακολούθησαν. Ενας πύρινος ποταμός τα βιώματά της από την πατρίδα, πλημμύρισαν στο χαρτί. Μικρασιατική καταστροφή, ιταλική και γερμανική κατοχή, εμφύλιος... οδηγούν το χέρι κι ακολουθούν τα βήματα της καρδιάς.

Το 1966 η Αννα Κινδύνη - Μαρουδή, παράλληλα με το κάρβουνο, πειραματίστηκε σε μια δικής της επινόησης τεχνική, τη χάραξη σε πλαστική ύλη. Τα θέματά της διαφοροποιούνται και απαλύνεται η αυστηρότητα του λόγου της. Τη δεκαετία αυτή και στις αρχές της επόμενης, η ζωγράφος αποσπά τρία διεθνή βραβεία (1960, 1963, 1971). Από το 1975, η Κινδύνη, έχοντας την ανάγκη του χρώματος και παραμερίζοντας την αιχμηρότητα του μορφοπλαστικού της ιδιώματος, φιλοτέχνησε μια σειρά χαραγμένων σχεδίων σε πλαστική ύλη. Είναι η περίοδος των «Ερώτων» για όλα της ζωής.

Στα επίσημα ο «Σβέικ»

Ο «Καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ, όπως τον διασκεύασε ο Σωτήρης Πατατζής και έξοχα τον ερμηνεύει ο Θύμιος Καρακατσάνης διασκέδασε, προβλημάτισε και κέρδισε το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο «Μπροντγουαίη» στην προχθεσινή επίσημη πρεμιέρα. Μεταξύ των επίσημων καλεσμένων ήταν και η Γενική Γραμματέας του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μετά το τέλος της παράστασης συνεχάρη θερμά τον Θύμιο Καρακατσάνη και τους συνεργάτες του.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο ηθοποιός που κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση του κοινού, με τη μακρόχρονη θεατρική πορεία του, έχει τον τρόπο και το ταλέντο να εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες του. Εκτός, όμως, από το ταλέντο, τον χαρακτηρίζει και αυτό που υπηρετεί. Ενα θέατρο κοινωνικό, πολιτικό, λαϊκό, ψυχαγωγικό, παιδευτικό.

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνας Καρακατσάνη, φωτισμούς Σπύρου Τζώρα. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Ευριπιώτης, Ζαχαρίας Ρόχας, Ιλιάς Λαμπρίδου, Νίκος Βανδώρος, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Τάσος Πολιτόπουλος, Χρήστος Φωτίδης, Νίκος Καραγεώργης, Δημήτρης Λιώλιος.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «"Πέργαμος" - Αδάμ»: Πέγκυ Κουνενάκη «Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη». Εξαίρετα εικονογραφημένη και ενδιαφέρουσα μελέτη που αρχίζει από την προϊστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συγκεκριμένα από τη μινωική Κρήτη της 2ης χιλιετίας, με τα Ταυροκαθάψια και περνά στους ιστορικούς χρόνους (με την απαρχή, ακμή και παρακμή των Ολυμπιακών Αγώνων), μέσα από έργα τέχνης της αρχαιότητας. Το δεύτερο μέρος της μελέτης αφορά στις αναβιώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και σε έργα τέχνης που ενέπνευσαν σε Ελληνες εικαστικούς στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το τρίτο μέρος αφορά σε σύγχρονους Ελληνες εικαστικούς, επίσης εμπνευσμένους από το Ολυμπιακό Πνεύμα.

- Φιλιππότης: «Περιβάλλον και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Συλλογή επιστημονικών αναλύσεων, προτάσεων και προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από την ΤΑ. Επιμέλεια των Σ. Μάργαρη, Β. Καϊναδά, Μ. Θεοδωράκη. Συνέκδοση με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου). Γιολάντα Πατεράκη «Ο άνθρωπος που ήξερε να ονειρεύεται» (διηγήματα). Ελένη Χωρεάνθη «Ενα μοναχικό ποδήλατο στο Χάμερσμιθ» (διηγήματα).

- «Αγρα» Friedrich Nietzsche «Τελευταίες επιστολές (1887-1889)» (εισαγωγή Ζαν - Μισέλ Ρεΐ, μετάφραση Αιμιλίας Μανούση. Επιστολές του μεγάλου φιλοσόφου - ψυχιάτρου στη μητέρα και την αδελφή του, σε φίλους του και σε πνευματικούς ανθρώπους, με τις οποίες εκφράζει σκέψεις και ιδέες του, με επίκεντρο το πολύσημο έργο του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα»). Ιβριν Γιάλομ «Θρησκεία και Ψυχιατρική» (μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου - Γιάννης Ζέρβας. Δοκίμιο του διάσημου ψυχιάτρου και λογοτέχνη).

- «Ροές»: (Λομβάρδου 35, 210-6429.409): Αθαν. Β. Νταουσάνης «Η ποίηση της Μαύρης Αφρικής (Νέγροι ποιητές και νέγρες ποιήτριες. Παραδοσιακή ποίηση» (Ανθολογία - μετάφραση έντεχνων και παραδοσιακών ποιημάτων από όλες τις αφρικανικές χώρες, με βιογραφικά σημειώματα για κάθε ποιητή και σημειώσεις για τις φυλές, τις γλώσσες, και χαρακτηριστικές λέξεις διαφόρων μαύρων φυλών και γλωσσών. Β΄ έκδοση, συμπληρωμένη).

- Σαββάλας: Πέτε Μουρ «Οι επιστήμονες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας» (μετάφραση Μάνος Βενετσάνος. Πλούσια εικονογραφημένη έκδοση στη σειρά «Θετικές Επιστήμες - Κοινωνία». Ελκυστική, συμπυκνωμένη «εγκυκλοπαίδεια», ιδιαίτερα χρήσιμη για μαθητές Λυκείου, αλλά και για μεγάλους που ενδιαφέρονται να μάθουν για τη φύση, τη Γη, το σύμπαν, τον ανθρώπινο οργανισμό, τη γενετική, τα Μαθηματικά, τους εφευρέτες και μεγάλους καινοτόμους. Το βιβλίο περιέχει βιογραφικά στοιχεία και ευρετήριο). «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης)» (εισαγωγή - επιμέλεια Γιώργος Παπαδημητρίου), Ελένη Αρβελέρ - Μορίς Ομάρ «Οι Ευρωπαίοι» α΄ τόμος (Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και β΄ τόμος Νεότερη και σύγχρονη εποχή)» (ιστορική μελέτη, με πρόλογο της Ελ. Αρβελέρ). Στιούαρτ Χαλ - Ντέιβιντ Χελντ - Αντονι Μακ Γκριβ «Η νεωτερικότητα σήμερα (Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτική, Πολιτισμός)» (μετάφραση Θανάσης Τσακίρης - Βίκτωρας Τσακίρης. Μελέτη χρήσιμη για ερευνητές και μελετητές των κοινωνικών επιστημών).

- «Opera»: (Κωλέτη 23Α, 10677 Αθήνα, 210-3304546). Λουίς Σεπούλβεδα «Η τρέλα του Πινοσέτ» (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, είκοσι δύο άρθρα - καταγγελίες του Λ. Σεπούλβεδα για τη δικτατορία του Πινοτσέτ κατά της Χιλής).

- Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: «Πέρα από την καταστροφή (Μικρασιάτες, πρόσφυγες στην Ελλάδα του μεσοπολέμου)» (συλλογικό έργο για τη ζωή και δράση των Μικρασιατών στο μεσοπόλεμο και τον καταλυτικό ρόλο τους στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας).

- «Αγκυρα»: Γιόλα Δαμιανού - Παπαδοπούλου «Το πεπρωμένο μιας ζωής» (μυθιστόρημα). Ειρήνη Βογιατζή - Χαραλάμπη «Ο γιος της παστρικιάς» (μυθιστόρημα). Βιρτζινί Λου «Κόκκινη κάρτα, στη βία!» (απόδοση Πόλυ Μοσχοπούλου, εικονογράφηση Σερζ Σεκαρελί, βιβλίο για παιδιά). «Το μεγάλο βιβλίο των παιχνιδιών» (250 παιχνίδια σκέψης, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για παιδιά όλων των ηλικιών, Εστέβε Πουχόλ - Πονς Ινές Λουθ Γκονθάλεθ «Μάθετε στα παιδιά σας 20 αξίες της ζωής» (μετάφραση Βερίνα Χωρεάνθη, οδηγός - βοήθημα για γονείς, εκπαιδευτικούς και τους άλλους ενήλικες που ασχολούνται με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών).

- «Ακρίτας»: (Εφέσου 24, 17121 Ν. Σμύρνης, 210-9334-554). Θανάσης Ν. Παπαθανασίου «Ο θεός ο αλλοδαπός (κείμενα για μιαν αλήθεια που είναι "του δρόμου"», «Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθόδοξη θεολογία (μια προκήρυξη)». «Θρησκεία, Ιδεολογία, Επίσημη» (ο συγγραφέας αυτών των βιβλίων είναι δρ. Θεολογίας και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη»).

- «Κοχλίας»: Σαντάλ Πελεκέ «Ερωτας και τραγωδία» (μετάφραση Κατερίνα Κορώνη, αστυνομικό μυθιστόρημα).

- «Ατραπός»: Μάρω Λοΐζου «Το αθάνατο νερό (Ελλάδα)» (παραμύθι της Μ. Λοΐζου στην εξαιρετική σειρά παραμυθιών της «Ενα παραμύθι - Μια χώρα»).

- «Faggoto (Βαλτετσίου 15, 10680 Αθήνα, 210-3645.149). Φοίβος Ι. Πομπίνος «Στάμος (μια μαρτυρία για τον ζωγράφο)» (μαρτυρία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου - πρωτοπόρου του αφαιρετικού εξπρεσιονισμού στη Ν. Υόρκη).

- Παπασωτηρίου: Ρίτσαρντ Στάτελι «Το ιδανικό επιχειρηματικό σχέδιο» (επιχειρηματικός οδηγός).

Η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» και η «Σύγχρονη Εποχή» την προσεχή Δευτέρα (7μμ), στο νεοκλασικό κτίριο της ΔΕΠΑΠ (Μπουμπουλίνας 31 και Κουντουριώτου, Πειραιάς) θα παρουσιάσουν τον συγγραφέα Βασίλη Λιόγκαρη και το βιβλίο του «Τι είδε η Γιασμίν». Την παρουσίαση θα κάνει η Ανθή Γουρουντή. Θα παραστεί και ο συγγραφέας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org