ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Οργανώνουν την απεργία τους

Με αποφασιστικότητα και συντονισμένες κινητοποιήσεις οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης προχωρούν στην προετοιμασία της συμμετοχής του κλάδου στην πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, δυναμώνοντας την πάλη τους για την υπεράσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των οικοδόμων στους χώρους δουλιάς.

Χτες 2 μεγάλα κλιμάκια στελεχών του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν περιοδείες σε: α) Γιαπιά και εργοτάξια στην περιοχή από Περαία μέχρι τις μάντρες με σίδερα οικοδομών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τα κλιμάκια χρησιμοποίησαν ηχητική προπαγάνδα, αφίσα και προκήρυξη γραμμένη και στα αλβανικά για την ενημέρωση των αλβανόφωνων οικοδόμων για τα αιτήματα της απεργίας και την πολιτική του συνδικάτου. Οι συζητήσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς αυτής της περιοχής ήταν πολύ θετικές και αισιόδοξες και μεγάλος αριθμός οικοδόμων δήλωσε ότι συμμετέχει στην απεργία και τα γιαπιά δε θα δουλέψουν στις 26 Νοέμβρη. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στις μάντρες με σίδερα οικοδομής δήλωσαν ότι την ημέρα της απεργίας καμία μάντρα της περιοχής δε θα λειτουργήσει. β) Σε γιαπιά και εργοτάξια της περιοχής Αϊ - Γιάννη, σε δύο μεγάλα εργοτάξια στη Ρεδαιστό, σε εργοτάξιο στο κέντρο της Θέρμης και σε γιαπιά στο Πανόραμα. Το ίδιο κλίμα και ενθουσιασμός των οικοδόμων για την επιτυχία της απεργίας ήταν φανερά και σ' αυτές τις περιοδείες.

Σήμερα εξορμά μεγάλη δύναμη συνδικαλιστικών στελεχών και έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στην περιοχή Κωνσταντινοπουλίτικα, στις εργατικές κατοικίες σε Ευκαρπία, Εύοσμο, μέχρι και την Ιωνία.

ΚΟΖΑΝΗ: Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί περιοδείες στα εργοτάξια της ΕΓΝΑΤΙΑΣ και σε γιαπιά για την προετοιμασία της απεργίας. Την Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης πραγματοποιείται Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων και το βασικό θέμα θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη. Στο μεταξύ γίνονται Συνελεύσεις όλων των παραρτημάτων με κύριο θέμα την απεργία. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

ΚΑΒΑΛΑ: Εχει γίνει σχετική αφισοκόλληση για την απεργία και έχει διακινηθεί η προκήρυξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Τη Δευτέρα βγαίνουν κλιμάκια για περιοδείες στα γιαπιά της πόλης. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Οι οικοδόμοι ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην απεργία. Από τη Δευτέρα θα ενταθεί η διακίνηση της προκήρυξης. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί, την Τετάρτη 26 Νοέμβρη.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Είναι και δικιά τους η απεργία

Κάλεσμα της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ ενόψει της απεργίας των οικοδόμων στις 26 Νοέμβρη

Πλατύ κάλεσμα σε όλους τους μετανάστες να στηρίξουν, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν για την επιτυχία της απεργίας των οικοδόμων στις 26 Νοέμβρη, γιατί είναι και δική τους απεργία, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ.

Καλεί επίσης όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα μαζί με όλη την εργατική τάξη να δυναμώσουν τον αγώνα τους και την παρέμβασή τους ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ελληνικής κυβέρνησης και τις αντεργατικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις των χωρών τους. Να παλέψουν με τους Ελληνες εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που πλήττει το ίδιο ντόπιους και μετανάστες εργάτες. Να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη νέα επίθεση από Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση ενάντια στους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες. «Η ενίσχυση - σημειώνει - των μηχανισμών καταστολής με την προώθηση θεσμών όπως οι Αξιωματικοί Σύνδεσμοι Μετανάστευσης στοχεύουν στη δήθεν "καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης» και την επαναπροώθηση των συλληφθέντων. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που επαναφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση προμηνύουν νέα δεινά για τους μετανάστες μαζί με την τρομοκράτησή τους».

Υπογραμμίζει ότι «ήδη η ελληνική κυβέρνηση με την αντιμεταναστευτική πολιτική της συνεχίζει να κρατά στην παρανομία το 80% των μεταναστών, ενισχύοντας τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, γεμίζοντας τις τσέπες των εργοδοτών με περισσότερο χρήμα. Θεωρείται πρόκληση για τους 1,5 εκατομμύριο μετανάστες η απάντηση της κυβέρνησης ότι φταίνε οι ίδιοι για τη μη νομιμοποίησή τους! Αυτό και μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί».

Τονίζει ότι οι μετανάστες παίρνουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων τους και εκλέγουν πρωτοπόρους εργάτες στις διοικήσεις τους, μετανάστες ή ντόπιους.

Και καταλήγει: «Παλεύουμε για:

  • Νομιμοποίηση όλων των Μεταναστών.
  • Μέτρα προστασίας της ζωής μας και για υγιεινή και ασφάλεια στη δουλιά.
  • Ισα δικαιώματα στην ασφάλιση και καλύτερα μεροκάματα.
  • Πολιτικό άσυλο για όσους προέρχονται από χώρες και περιοχές και κινδυνεύει η ζωή τους.
  • Δημοκρατικά Δικαιώματα και ελευθερίες για όλους.
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης για τη λύση των προβλημάτων».
«ΩΝΑΣΕΙΟ»
Μαντρώνουν συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και στελέχους του ΠΑΜΕ Β. Γκλεζάκου στοχεύει η διοίκηση του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με τη βλαπτική μεταβολή των εργασιακών του σχέσεων.

Συγκεκριμένα, ο Β. Γκλεζάκος είναι ηλεκτρονικός και εργάζεται στο Τμήμα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Κέντρου. Η διοίκηση του Νοσοκομείου ανακοίνωσε πρόσφατα την αφαίρεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που είχε μέχρι σήμερα ο συνδικαλιστής, με απώτερο στόχο την απομάκρυνσή του τελικά από τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Η ΟΣΝΙΕ με επιστολή της στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καλεί τη διοίκηση να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις του Β. Γκλεζάκου. Αναφέρει επίσης ότι «ο συγκεκριμένος εργαζόμενός σας και πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ είναι γνωστός για τις αξίες και τη συλλογική του δράση, τόσο στο κέντρο του Ωνασείου, όσο και εκτός αυτού». Υπενθυμίζει δε, ότι αν και στο συνδικαλιστή η υπάρχουσα νομοθεσία του χορηγεί απαλλαγή από τις εργασιακές του υποχρεώσεις, με πλήρεις απολαβές, όσο διαρκεί η θητεία του, αυτός προτίμησε να μην κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αλλά να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο τμήμα που εργάζεται.

Τη διοίκηση του «Ωνασείου» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος γιατί, όπως τονίζει, «με απαράδεκτες και αντεργατικές μεθοδεύσεις, προσπαθεί να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα στην εργασία και τη συνδικαλιστική δράση του συνδικαλιστή προέδρου της Ομοσπονδίας του κλάδου, του ιδιωτικού τομέα, Υγείας Β. Γκλεζάκου».

Και συνεχίζει «αυτή η ασύδοτη και αντεργατική στάση της εργοδοσίας έχει σαν βάση την αντεργατική πολιτική, την πολιτική του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων των εργαζομένων. Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, στην κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, θα δώσει το δυνάμωμα της συσπείρωσης των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ. Απάντηση θα δώσει η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο». Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η ΓΣΕΕ.

Για να σταματήσει ο χαμός

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη 19 Νοέμβρη σε οικοδομή στην Ιωνία έχασε τη ζωή του ο 50χρονος οικοδόμος, Τραϊανός Μπαρής, πατέρας 3 παιδιών γιατί οι εργολάβοι τον υποχρέωσαν να δουλεύει σε κρεμαστή σκάλα, που έχει καταργηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 17 μέτρων και να τον μαζέψουν νεκρό οι συνάδελφοί του.

Για όλους αυτούς τους καθημερινούς θανάτους οικοδόμων το Συνδικάτο τους σωστά προβάλλει σαν το πρώτο αίτημα της απεργίας την επιβολή, με τον αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων, μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλιάς.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org