ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

«Kill Bill» και η πρωτοποριακή διάθεση του Ταραντίνο ξανά στη μεγάλη οθόνη. Βία, δράση και γέλιο σε μια ταινία που μοιάζει με πολλές άλλες αλλά είναι καινούρια και δε μοιάζει με καμιά άλλη.

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Kill Bill 1

Η «Νύφη» (Ούμα Θέρμαν) που κατάφερε να επιβιώσει, όταν τη μέρα του γάμου της της έστησαν παγίδα την ώρα της γαμήλιας τελετής αφήνοντας την ίδια καθώς και το αγέννητο παιδί της ήσυχους απλά και μόνο γιατί θεώρησαν ότι ήταν ήδη νεκρή. Μετά από τέσσερα χρόνια σε κωματώδη κατάσταση η «νύφη» ξεκινά για να απονείμει δικαιοσύνη απέναντι σ' όλους αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους, δηλαδή στους πρώην συντρόφους της, από μια ζωή που κάποτε θέλησε ν' απαρνηθεί για πάντα.

Κινεζικές ταινίες πολεμικών τεχνών. Ταινίες με σαμουράι, σπαγγέτι γουέστερν, αρκετή δόση τρέλας και ό,τι αγάπησε ο Ταραντίνο στην παιδική του ηλικία το ανακατεύει σ' ένα ιδιόρρυθμο μίξερ μεγάλων ταχυτήτων και φτιάχνει το «Kill Bill». Η ταινία του Ταραντίνο δεν εξελίσσεται στο αληθινό σύμπαν που ζούμε. Διαδραματίζεται σ' έναν άλλο κόσμο. Οι γυναίκες δεν είναι το «αδύνατο φύλο», διαθέτουν τα ίδια «αρπακτικά κυνηγετικά ένστικτα», όπως και οι άντρες και έχουν την ίδια «παρόρμηση να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν»!!!

Ο Ταραντίνο, πιστός στις αρχές του, φτιάχνει μια ταινία ωμής βίας, δράσης και αίματος. Ξέρει τον τρόπο να πρωτοτυπεί και η μια ταινία του να μη μοιάζει με την άλλη. Αυτή τη φορά μπερδεύει διαφορετικά κινηματογραφικά στιλ, χωρίς να αντιγράφει σκηνές από παλιότερες ταινίες, αλλά δίνει την ατμόσφαιρα και το στιλ περασμένων κινηματογραφικών κλισέ, που άφησαν εποχή. Η Ούμα Θέρμαν, ο θηλυκός Μπρους Λι, με την κίτρινη φόρμα και το γατίσιο βλέμμα. Μουσική επηρεασμένη από άλλες δεκαετίες και διάλογος κοφτερός με αρκετή δόση χιούμορ.

Η πολυεθνική ταινία του Ταραντίνο χωρίζεται σε δύο μέρη, αφού το «Kill Bill 2» θα ακολουθήσει με διαφορά μερικών μηνών. Ισως το σενάριο να μην είναι σφιχτοδεμένο και μερικές φορές να χάνεις την υπόθεση. Το εγχείρημα του Ταραντίνο είναι πρωτοποριακό και έχει ενδιαφέρον.

«Kill Bill 1». Κωμική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο. Με τους: Ούμα Θέρμαν, Λούσι Λιου, Ντέιβιντ Καραντάιν, Ντάριλ Χάνα, Βιβίκα Φοξ, Μάικλ Μάντσεν.

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Παράνομη και αντισυνταγματική η προμελέτη

Παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε χτες ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην περιοχή του Μακρυγιάννη. Να σημειωθεί ότι σ' αυτή την προμελέτη στηρίχτηκε η έγκριση της οικοδομικής άδειας του Μουσείου. Την ίδια στιγμή που η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 3280/2003 απόφασή της έκρινε την προμελέτη παράνομη, η κυβέρνηση κατέθετε το νομοσχέδιο «σκούπα» για το Ολυμπιακά έργα, όπου στο άρθρο 9 του σχεδίου νόμου καθορίζονταν ζητήματα για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης!

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με πρόεδρο τον Χρ. Γεραρή και εισηγητή τον σύμβουλο επικρατείας Π. Πικραμμένο) έκρινε ότι η υπουργική απόφαση δεν έχει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα και την αρχαιολογική νομοθεσία προστασία των αρχαιοτήτων και αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη από τις δυσμενείς επιπτώσεις της εκτέλεσης αυτού του έργου.

Μάλιστα, η απόφαση του ΣτΕ (3280/2003) επισημαίνει ότι οι επεμβάσεις που γίνονται στο χώρο των ευρημάτων είναι «δυνατόν να θέσουν υπό διακινδύνευση τις αρχαιότητες που κρίθηκαν διατηρητέες». Οπως διευκρινίζει το δικαστήριο, η μη ύπαρξη μέτρων προστασίας ανάγεται στο γεγονός ότι προβλέπεται η τοποθέτηση υποστυλωμάτων θεμελίωσης στην απαγορευμένη ζώνη (κόκκινη), όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο μεταξύ, για το Μουσείο της Ακρόπολης εκκρεμεί σωρεία υποθέσεων στα δικαστήρια της χώρας. Για τις 5 Δεκέμβρη έχει προσδιοριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής για την ακύρωση της κύριας μελέτης για την ανέγερση του Μουσείου, ενώ εκκρεμεί και η έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής. Η ίδια υπόθεση έχει προσβληθεί, από τους ίδιους προσφεύγοντες και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, απ' όπου αναμένεται η έκδοση απόφασης. Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πριν μια δεκαετία η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ακυρώσει και πάλι την προσπάθεια κατασκευής του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη χτεσινή απόφασή της (3279/2003) έκρινε κατά πλειοψηφία νόμιμες τις πράξεις της διοίκησης που αφορούν τη συνύπαρξη και τη στέγαση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του Μακρυγιάννη στο υπό κατασκευή Μουσείο της Ακρόπολης. Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης στην περιοχή Μακρυγιάννη και την απόφαση σχετικά με τη διατήρηση των ανασκαφέντων.

Κινηματογραφική «Φθινοπωρινή επιστροφή»

Ξεκίνησε να προβάλλεται από χτες στον κινηματογράφο «Αρτ Στούντιο» η ταινία του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Φθινοπωρινή επιστροφή». Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που μετά από χρόνια αναζητά τις παιδικές του μνήμες, σε μια χώρα όπου έζησε όταν ήταν παιδί. Στην επιστροφή του ψάχνει να βρει την αγάπη, την αθωότητα των παιδικών του χρόνων, τους φίλους του. Ολα, όμως, έχουν χαθεί στο «λαβύρινθο» του χρόνου.

Η ταινία, σε σενάριο - σκηνοθεσία του Γ. Αγαθονικιάδη, έχει γυριστεί στην Τσεχία και στοίχισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Στη διανομή των ρόλων μετέχουν πολλοί διάσημοι Τσέχοι ηθοποιοί, αλλά και οι Ελληνες Γιώργος Βελέντζας, Ολγα Τουρνάκη, Σωτήρης Τσόγκας, Πέτρος Αλεξανδρίδης. Τη μουσική «υπογράφει» ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Στο κινηματογραφικό συνεργείο συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι συντελεστές, μεταξύ των οποίων ο σκηνογράφος Κέρελ Τσέρνι, ο οποίος είχε βραβευτεί με «Οσκαρ» για την ταινία «Αμαντέους» του Μίλος Φόρμαν.

Η «Φθινοπωρινή επιστροφή» έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως του Μόντρεαλ, του Ντένβερ, του Κάρλοβι Βάρι, του Γκέτεμποργκ και της Θεσσαλονίκης και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

Να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης έχει τιμηθεί από την τσέχικη πρεσβεία με το «Αργυρό Λιοντάρι» του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, γι' αυτή την ταινία του και την προσφορά του στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Αγάπη είναι...

Δέκα διαφορετικές ιστορίες αγάπης που με έναν παράξενο τρόπο συναντώνται στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο με τη βοήθεια του έρωτα. Το νήμα ξεκινά με τον νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας που ερωτεύεται με αφορμή ένα φλιτζάνι τσάι.

Ο Ρίτσαρντ Κέρτις, σεναριογράφος του «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία» και της «Μαύρης οχιάς», σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία και φτιάχνει μια ιστορία αγάπης που αποτελείται από μικρές ιστορίες αγάπης που όλες συναντιούνται και όλες έχουν κάποιο διδακτικό χαρακτήρα. Χωρίς να έχουν κάτι να πουν απλά έτσι η μια διαδέχεται την άλλη και όλες καταλήγουν στον έρωτα. Καθαρά εμπορικό εγχείρημα με είκοσι διάσημους ηθοποιούς να έχουν καλές στιγμές και να χαρίζουν γέλιο χωρίς να φτάνουν σε βάθος τις καταστάσεις.

Απιστία και έρωτας. Κλασική συνταγή για εύκολες ταινίες χωρίς κόπο. Το «Αγάπη είναι» έχει συναίσθημα μερικές φορές και λίγο γέλιο αλλά είναι γεμάτο στα κλισέ και σε κινηματογραφικές καταστάσεις που έχουμε δει και ξαναδεί. Ποπ - κορν και ανάλαφρη διάθεση.

«Love actually» Κομεντί παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Κέρτις. Με τους: Χιου Γκραντ, Ρόουαν Ακτινσον, Εμα Τόμσον, Κόλιν Φερθ, Λόρα Λίνεϊ, Λίαμ Νίσον, Αλαν Ρίκμαν, Μάρτιν Φρίμαν, Τζάνιουρι Τζόουνς, Κίρα Νάιτλι, Αντριου Λίνκολν, Μάρτιν Μάκα Κάτσον.

Ο Μίκης ανά τον κόσμο

Εκατό συναυλίες ετησίως δίνονται σε όλο τον κόσμο, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο εκδοτικός οίκος «Romanos», ο οποίος εκτυπώνει και διαδίδει αποκλειστικά το μουσικό έργο του μεγάλου συνθέτη.

Σε διάστημα οκτώ ετών, δηλαδή από το 1995 που δημιουργήθηκε αυτός ο εκδοτικός οίκος και μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 800 εκτελέσεις έργων του συνθέτη, κυρίως των «Zorbas Balle» και «Canto General», ενώ έχουν εκτυπωθεί και κυκλοφορήσει παγκοσμίως 5 συμφωνικά έργα του, πέντε ορατόρια - καντάτες, δύο έργα για πιάνο, 23 κύκλοι τραγουδιών και βρίσκονται υπό έκδοση 15 ακόμη έργα.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών διοργανώνει τη Δευτέρα (7 μμ), στα γραφεία της (Γεναδίου 8, 7ος όροφος), εκδήλωση για το έργο του Σπύρου Μπέκιου με θέμα το Γοργοπόταμο. Θα μιλήσει ο Γιώργης Μωραΐτης. Κείμενα θα διαβάσει η Νίκη Τσιγκάλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ