ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Διαχείριση του τρόμου...

Βασική αρχή είναι η καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας των λαών, ώστε να τα ξεχάσουν όλα και να δεχτούν αδιαμαρτύρητα νέες «θυσίες» στο όνομα της «ασφάλειας»

Του Γιάννη Δερμετζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμετζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Τρόμος, φόβος, φρίκη, αίμα... Σ' αυτές τις λίγες λέξεις εξαντλούνται οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων, ασφαλώς όχι λόγω λεξιπενίας. Πρόκειται για «αυτόματη» πλέον αντίδραση του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ μετά από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το άτυπο σχέδιο «διαχείριση του τρόμου». Βασική αρχή είναι η καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας των λαών, ώστε να τα ξεχάσουν όλα και να δεχτούν αδιαμαρτύρητα νέες «θυσίες» στο όνομα της «ασφάλειας». Η «κοινή γνώμη» βομβαρδίζεται με τον ανείπωτο και αληθινό ανθρώπινο πόνο που προκαλούν τα δολοφονικά χτυπήματα, κατά τρόπο που να εξουδετερώνεται κάθε δεύτερη σκέψη ή αμφισβήτηση του «σεναρίου» ή των «μέτρων» των φρουρών της τάξης.

Πρόκειται για επιχείρηση πλανητικής εμβέλειας, την οποία κάθε κυβέρνηση εκμεταλλεύεται όπως τη βολεύει και όλες μαζί πατάνε πιο σκληρά τους λαούς στο σβέρκο. Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, όσο πιο πολλά θύματα έχει τόσο το καλύτερο, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, για να δοθεί ώθηση στα πλέον σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που είχαν «ατονήσει», να αφαιρεθούν δημοκρατικά δικαιώματα, να ψηφιστούν «τρομονόμοι»... Στη σκιά της «τρομοκρατίας», επιταχύνεται η κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, «ξεχνιούνται» η λιτότητα, η ακρίβεια...

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στον κόσμο», διατυμπάνιζαν «προφητικά» οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον μετά την 11η Σεπτέμβρη. Διόλου «τυφλή», όπως τη χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης, δεν είναι η πολιτική που γεννά την τρομοκρατία και τους πολέμους... Η τρομοκρατία σήμερα βαφτίζεται «ισλαμική», παλιότερα «επαναστατική» ή «κόκκινη»... Ακριβώς για να δικαιολογούν οι αρχιτρομοκράτες τη σφαγή και την καθυπόταξη των λαών... Η τρομο-φοβία από τη μια, οι «ασφαλείς» Ολυμπιακοί Αγώνες από την άλλη, προσφέρουν ιδανικές συνθήκες στους «δικούς μας» να δέσουν χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό τον επόμενο χρόνο, αν δε συναντήσουν οργανωμένη και μαζική αντίσταση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΡΟΜΟ-ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ...«Το νέο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον του βρετανικού προξενείου και της τράπεζας HSBC, λίγες μόνον ημέρες από τις ανθρωποβόμβες κατά των εβραϊκών συναγωγών, έρχεται να υποδηλώσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο στη Δύση την απειλή της τυφλής ισλαμικής τρομοκρατίας. Το Ισλαμικό Μέτωπο των Επιδρομέων της Μέσης Ανατολής, που ανέλαβε, όπως και το περασμένο Σάββατο, για λογαριασμό της Αλ Κάιντα την ευθύνη των επιθέσεων, ήλθε να μεταδώσει την απειλή και να μεταφέρει αίσθημα ανασφάλειας παντού στη Δύση» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΔΕΟΣ...«Μετά τους Αυστραλούς στο Μπαλί, τους Σαουδάραβες στο Ριάντ, τους Ιταλούς στη Νασιρίγια και τους εβραίους στις συναγωγές της Καζαμπλάνκα και της Πόλης, στο τυφλό στόχαστρο της Αλ Κάιντα βρέθηκαν οι υπ' αριθμόν ένα σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο για την κατάκτηση του Ιράκ: οι Βρετανοί. Παγιδευμένα αυτοκίνητα τίναξαν στον αέρα το βρετανικό προξενείο και τα κεντρικά γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας δέος και παγκόσμια κατακραυγή» («ΒΗΜΑ»).

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ: «Με τη συνέχιση της τρομοκρατικής δράσης της "Αλ Κάιντα" τα πράγματα αλλάζουν. Η διεθνής κοινή γνώμη και μαζί της η ελληνική, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η τρομοκρατία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους ως πολίτες μιας διεθνούς κοινότητας. Η τρομοκρατική απειλή βρίσκεται πολύ κοντά μας για να συνεχίσουμε να παριστάνουμε ότι δε μας αφορά. Τα καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε το "στρουθοκαμηλισμό" και να λάβουμε τα μέτρα μας συμμετέχοντας με όλες τις δυνάμεις μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΑΡΡΩΣΤΑ ΜΥΑΛΑ...«Τα ψέματα τελείωσαν. Είμαστε στα σύνορα του τρόμου. Οι ισλαμοφασίστες δε θα σταματήσουν πριν πραγματοποιήσουν το άρρωστο όνειρό τους, αν δε δουν τις γυναίκες όλου του κόσμου να φορούν μπούρκα. Στο άρρωστο μυαλό τους προέχει η εξαγωγή της "ισλαμικής επανάστασης" σε κάθε γωνιά της υφηλίου... Ο φασισμός, όπως και κάθε φασισμός, δε σταματά με ποίηση και θεωρητικές αναλύσεις. Χρειάζεται δυναμική αντιμετώπιση» (Από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΙ 2ο ΜΑΚΕΛΕΙΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΤΡΟΜΟΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΡΟΜΟΣ, ΑΙΜΑ, ΦΡΙΚΗ!

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΛΛΑΧ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΟΛΑΣΗ!

ΕΣΤΙΑ: Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): «Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ...».

ΑΥΓΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ «11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΠΑΛΩΝΕΙ ΤΡΥΠΕΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Και τα 19 άρθρα του νέου νομοσχεδίου.

ΧΩΡΑ: ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Σταθεροποίηση»...«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία του βρετανικού προξενείου και της HSBC στην Κωνσταντινούπολη συνέπεσαν χρονικά με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα. Φαίνεται επίσης ότι έχουν ως στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία, η οποία έχει στενούς δεσμούς τόσο με την Ευρώπη όσο και με τις ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα ήταν πρόθυμη να στείλει στρατεύματα για την υποστήριξη των βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. "Τώρα, με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αντισταθεί στα αιτήματα του στρατιωτικού κατεστημένου. Ωστόσο, αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ και τη Δύση", είπε χαρακτηριστικά ο Μουράτ Γκουλκάν της χρηματιστηριακής εταιρείας Bender Securities στην Κωνσταντινούπολη» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Ερωτήματα...«Γιατί οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, στην Αλ Κάιντα πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία, το Πακιστάν, την Ινδονησία, την Κένυα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Τουρκία, δηλαδή αποκλειστικά σε μουσουλμανικές χώρες; Μπορεί να καταλάβει (όχι βέβαια να δικαιολογήσει) κανείς το γεγονός ότι πολλοί Αραβες πανηγύριζαν με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Ποιος Αραβας, όμως, δε θα αγανακτήσει όταν βλέπει ομοθρήσκους του, ακόμη και μικρά παιδιά, να διαμελίζονται στην Καζαμπλάνκα, στο Ριάντ ή στην Κωνσταντινούπολη;» (Πέτρος Παπακωνσταντίνου -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Χρήσιμο φάντασμα...«Τους δύο τελευταίους μήνες, το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στη διεθνή πολιτική, ήταν η αντίσταση των Ιρακινών απέναντι στην αμερικανική κατοχή της χώρας τους και η Ιντιφάντα των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή της δικής τους. Σ' ένα τέτοιο φόντο, ο πολιτικός εκβιασμός του άξονα Μπους - Σαρόν "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" δεν είχε καμία ελπίδα επιτυχίας. Με το φάντασμα του Λάντεν προ των πυλών, η στρατηγική "όλοι μαζί, κάτω από τις διαταγές της Ουάσιγκτον, εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας" μπορεί και να έχει καλύτερη τύχη» (Ο ίδιος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ