ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προθυμία» Σαρόν υπό πίεση

Ειδικές κάμερες παρακολούθησης τοποθετούνται στο «τείχος»

Associated Press

Ειδικές κάμερες παρακολούθησης τοποθετούνται στο «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πακέτο «συμφιλιωτικών» μέτρων προς τους Παλαιστινίους απεργάζεται, σύμφωνα με πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πιεζόμενος από την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη, όπου επικρατεί η εντύπωση ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν πράττει αρκετά για την αναθέρμανση του διαλόγου». Αυτό υποστηρίζουν Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, αλλά επέμεναν ότι «στον Σαρόν δεν αρέσει το διπλωματικό κενό που υπάρχει σήμερα και επιθυμεί να δημιουργήσει ορισμένα περιθώρια κινήσεων στο νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό».

Κατά ορισμένους αναλυτές, αν τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι οφείλονται σε έντονες αμερικανικές πιέσεις, που έγιναν ακόμη σαφέστερες μετά τη δημόσια επίκριση του Προέδρου Μπους για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Και αν οι επικρίσεις δεν είναι αρκετές, το γεγονός και μόνον ότι η Ουάσιγκτον φέρεται να «εκβιάζει» το Ισραήλ απειλώντας το με αναίρεση των 9 δισ. δολαρίων, που του έχει προεγκρίνει σε δάνεια, αποδεικνύεται αρκετά πειστικό.

Αντίθετα, εξαιρετικά επιφυλακτική εμφανίζεται η παλαιστινιακή πλευρά απέναντι σ' αυτές τις πληροφορίες. Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι, προφανώς, πρόκειται για άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς συγκεκριμένο αντίκρισμα. Εντούτοις, υπάρχει και η ελπίδα ότι έστω και μια «θετική» ανακοίνωση θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οσο για την ισραηλινή κοινή γνώμη, μοιάζει να βιώνει μια πραγματική σχιζοφρένεια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Γιεντιότ Αχρονότ», το 49% των Ισραηλινών συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσαν, την περασμένη βδομάδα, 4 πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο τρόπος που η ισραηλινή ηγεσία αντιμετωπίζει τους Παλαιστινίους οδηγεί σε αδιέξοδο, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και την απειλεί με καταστροφή. Με την άποψή τους διαφωνεί το 41%. Την ίδια στιγμή, όμως, ποσοστό μεγαλύτερο το 60% εκτιμά ότι τα στρατιωτικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων, είτε είναι «ορθά και δίκαια», είτε «αρκετά χαλαρά»!

«Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

Διαδηλώσεις έγιναν, χθες, σε αρκετές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με αφορμή την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», μια ημέρα μνήμης που εισήχθη από τον πρώην Αγιατολάχ του Ιράν, Ρουχολάχ Χομεϊνί, και καθιερώθηκε ως ημέρα διαδήλωσης για τη μουσουλμανική ταυτότητα του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, κάθε τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί.

Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Χασεμί Ραφσαντζανί, σε κήρυγμά του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιμένουν στην τυφλή υποστήριξη του Ισραήλ, «παρέχοντάς του τόσα δισ. δολάρια όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία αν τα είχαν δώσει στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική, αλλά και στο μουσουλμανικό κόσμο, για σχολεία, νοσοκομεία και καλύτερη ποιότητα ζωής, σήμερα θα ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και όχι αντικείμενο μίσους παγκοσμίως». Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στο Ιράκ, σε Βαγδάτη και Νατζάφ, όπου τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως κατά των Αμερικανών.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Ξέφραγο αμπέλι» τα βιολογικά, χημικά ερευνητικά εργαστήρια...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας όσον αφορά σε εργαστήρια αμερικανικών πανεπιστημίων που επιχορηγούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη διενέργεια ερευνών πάνω σε βιολογικούς μικροοργανισμούς, χημικές τοξικές ουσίες και ραδιενεργά υλικά επισημαίνε σε έκθεσή της που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ομάδα επιθεωρητών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, που έδωσαν οι επιθεωρητές μετά την ολοκλήρωση ελέγχων σε 104 ερευνητικά εργαστήρια δέκα αμερικανικών πανεπιστημίων και ενός ιδιωτικού ερευνητικού ιδρύματος, διαπιστώθηκε ευκολία πρόσβασης αναρμόδιων ατόμων σε ερευνητικούς χώρους, όπου φυλάσσονται στελέχη επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών (όπως άνθρακας, πανούκλα κ.λπ.) και ελάχιστα μέτρα ελέγχου όσων έχουν πρόσβαση σε τράπεζες δεδομένων και ευαίσθητων βιολογικών, χημικών και τοξικών παραγόντων...

Επί παραδείγματι, απ' τα 104 ερευνητικά εργαστήρια που ελέγχτηκαν μόνον δύο είχαν κεντρική τράπεζα πληροφοριών πάνω στους βιολογικούς και χημικούς παράγοντες βάσει των οποίων γίνονταν πειράματα και έρευνες. Μόνο πέντε είχαν επίσημη διαδικασία αναφοράς εξαφάνισης (κλοπής ή απώλειας) παθογόνων μικροοργανισμών. Τα περισσότερα ερευνητικά εργαστήρια βιολογικών, χημικών, τοξικών ουσιών και ραδιενεργών υλικών δεν είχαν συστήματα συναγερμού, ούτε κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, όπως επίσης ούτε ειδικές ταυτότητες πρόσβασης των αρμοδίων στα εργαστήρια...

Στο σχετικό πόρισμα οι επιθεωρητές προτείνουν στο Λευκό Οίκο την επιβολή νέων μέτρων ασφαλείας και ελέγχου σε πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια όπως: Δημιουργία κεντρικών βάσεων δεδομένων όλων των βιολογικών, χημικών και τοξικών υλικών που αποθηκεύονται σε ένα ίδρυμα, μελέτη και εκτίμηση πιθανών κινδύνων σε όλα τα εργαστήρια και βελτίωση των κανονισμών ασφαλείας με βάση τις σχετικές συστάσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας παραδέχτηκε τις ελλείψεις αρκούμενος να δηλώσει πως εξετάζεται ήδη η λήψη μέτρων και νέων κανονισμών ασφαλείας στα (άραγε μόνον πανεπιστημιακά;) ερευνητικά εργαστήρια.

Νέος γύρος περί «αντισημιτισμού»

Αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ελλάδα διαπιστώνει η εβραϊκή διεθνής οργάνωση «Κέντρο Σάιμον Βίζενταλ» και εκδίδει «ταξιδιωτική οδηγία» σε βάρος της Ελλάδας

Την πλήρη διαφωνία του, με τις εκτιμήσεις και με την «οδηγία», εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας

Την πλήρη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις περί όξυνσης των κρουσμάτων αντισημιτισμού και τη σχετική ρητορεία αλλά και με την «ταξιδιωτική οδηγία» που εξέδωσε σε βάρος της Ελλάδας η διεθνής εβραϊκή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κέντρο Σάιμον Βίζενταλ», εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι προφανώς η «υποτιθέμενη ταξιδιωτική οδηγία, της ιδιωτικής εβραϊκής οργάνωσης, βασίστηκε σε μεμονωμένα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ελλάδα και δημιουργεί εντυπώσεις που απέχουν από την πραγματικότητα». Και καταλήγει πως έχει τη βεβαιότητα «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση εκδόθηκε και από την ισραηλινή πρεσβεία, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δε συμμερίζεται τους φόβους και τις απόψεις της ιδιωτικής αυτής οργάνωσης και διατηρεί εξαιρετικά φιλικές και καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Το «Κέντρο Σάιμον Βίζενταλ» βασίζει την 9σέλιδη έκθεσή του σε στοιχεία από την πολυσυζητημένη περυσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με εξαίρεση την καταγραφή βανδαλισμών σε εβραϊκά κοιμητήρια και ορισμένα μεμονωμένα συνθήματα, αναφέρεται στη χρήση από τον ελληνικό Τύπο και από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής σκηνής χαρακτηρισμών όπως «γενοκτονία» και «ολοκαύτωμα» για την ισραηλινή πολιτική κατοχής απέναντι στους Παλαιστινίους. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι επετράπηκε, τελικά, να λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις επιθέσεις αυτοκτονίας, στις 20 Οκτώβρη, «διότι τις εκθειάζει και ουσιαστικά αποδεικνύει ότι υιοθετείται ως αποδεκτή η τρομοκρατία». Επικρίνει δημοσιογράφους και σκιτσογράφους για την παρουσίαση των ισραηλινών στρατευμάτων ως ναζιστικών με αφορμή το αιματοκύλισμα των παλαιστινιακών εδαφών.

Εν ολίγοις χαρακτηρίζει ως «αντισημιτισμό» την οποιαδήποτε επίκριση στη συγκεκριμένη πολιτική που ασκεί η ισραηλινή κυβέρνηση. Και εκτός από αυτό, εκτιμά ότι όλα αυτά τα δείγματα είναι εξαιρετικά «ανησυχητικά» και μπορούν να οδηγήσουν σε κύμα «ρατσισμού και σχετικών επιθέσεων» γι' αυτό και καλεί τους Εβραίους να μην επισκεφτούν την Ελλάδα ούτε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε εκφράζει τον φόβο ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της υπάρχουσας ατμόσφαιρας, η εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης»! Ενίοτε της τρομο-λαγνείας προηγείται η επισταμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας...

ΚΡΟΑΤΙΑ
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ενόψει εκλογών

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Με βαριά καρδιά φαίνεται πως θα προσέλθουν αύριο (Κυριακή) περίπου 4,3 εκατομμύρια Κροάτες ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Τα προγνωστικά δίνουν προβάδισμα με ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 20 με 30% στην (κατά τα τελευταία τρία χρόνια) αντιπολιτευόμενη «Κροατική Δημοκρατική Ενωση» (HDZ) του Ιβο Σαναντέρ. Η «HDZ» προβάλλει σαν «ανανεωμένη πολιτικά» δύναμη (σε σχέση με τις μάλλον εθνικιστικές και ακροδεξιές θέσεις που πήρε ως κυβέρνηση κατά το παρελθόν) και τάζει στους Κροάτες νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη υγειονομικοφαρμακευτική περίθαλψη, προνόμια σε μητέρες, συνταξιούχους και βετεράνους (του πολέμου διαμελισμού της πρώην ΓΙουγκοσλαβίας) κλπ...

Οι σοσιαλδημοκράτες της απερχόμενης κυβέρνησης του Ιβιτσα Ράτσαν θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αναλάβουν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς μεγάλο ποσοστό Κροατών τους θεωρεί υπεύθυνους για τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ