ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Νέοι ρόλοι και υπαρξιακά «κενά»...

Χωρίς «εχθρό» απέναντί της η ΝΑΤΟική Συμμαχία χάνει διαρκώς το νόημα ύπαρξής της, ενώ η «αόρατη» απειλή της «τρομοκρατίας» δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κενό

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Ειρωνεία και σαρκασμός της ιστορίας: Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ, με τον αέρα του «νικητή» του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιεί τη φετινή του σύνοδο στην «καρδιά» του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, για να δεχτεί μάλιστα στους κόλπους του επτά κράτη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, αυτή τη στιγμή ακριβώς τα ερωτήματα για την ύπαρξή του είναι τα πιο έντονα στην ιστορία του. Χωρίς «εχθρό» απέναντί της η Ατλαντική Συμμαχία χάνει διαρκώς το νόημα ύπαρξής της, ενώ η «αόρατη» απειλή της «τρομοκρατίας» δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κενό.

Ο κυριότερος, όμως, λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ διαρκώς χάνει τη «λάμψη» του είναι οι «αποκλίνουσες» στρατηγικές επιδιώξεις των δύο πυλώνων του, των ΗΠΑ και των ισχυρών εταίρων της ΕΕ, όσον αφορά στην ηγεμονία του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Οι ΗΠΑ, όπως δείχνει σαφέστατα το δόγμα Μπους, δε φαίνονται διατεθειμένες να μοιραστούν την ηγεμονία με τους «Ευρωπαίους συμμάχους». Μάλιστα, δεν κρύβουν ότι θέλουν να τους κρατήσουν καθηλωμένους και υποτελείς, υπονομεύοντας και αποτρέποντας με κάθε τρόπο έναν «αυξανόμενο ρόλο» της ΕΕ στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ για την κατοχή των αποθεμάτων πετρελαίου έχει και έναν τέτοιο στόχο...

Οι ισχυρές κυβερνήσεις της ΕΕ, από την πλευρά τους, επιδιώκουν διακαώς να αποκτήσουν δική τους πολεμική μηχανή (δύναμη ταχείας επέμβασης) που θα τους επιτρέπει να επεμβαίνουν, όπου διακυβεύονται τα «ζωτικά» συμφέροντά τους στον πλανήτη. Η ολοφάνερη αδυναμία τους - απόρροιά της η χτεσινή εξέλιξη για τον ευρωστρατό... - να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, τους υποχρεώνει να αποδέχονται την αμερικανική ηγεμονία. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να πληρώνουν και φόρο υποτέλειας στη σύγχρονη αυτοκρατορία, το «λογαριασμό» δηλαδή για τη συντήρηση της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής και τις επεμβάσεις της...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ... ΠΑΚΕΤΟΥ

ΠΟΙΟ ΒΕΤΟ; «Χοντραίνει το παιχνίδι με την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Η Αγκυρα, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, περιέλαβε σε ένα "πακέτο" την ένταξη της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού και την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην Ε.Ε. Η νέα αυτή τακτική ανησυχεί την Αθήνα, η οποία έκανε σαφές ότι θα φτάσει και στο βέτο για να εξασφαλίσει την κυπριακή ένταξη» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΜΠΟΥΣ - ΣΕΖΕΡ...: «Ο Πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε στην Πράγα με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν με όλα τα μέσα την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε μάλιστα ότι είχε εντατικές επαφές με τους ηγέτες των 15 ώστε να τους ενθαρρύνει να λάβουν μια "αρμόζουσα απόφαση" για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη» (ΒΗΜΑ).

ΠΑΖΑΡΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Η τουρκική ηγεσία εξαρτά πλέον την άρση των επιφυλάξεών της στο θέμα του Ευρωστρατού και την αποδοχή των θεμελιωδών αρχών του σχεδίου Ανάν στο Κυπριακό από την εξασφάλιση ημερομηνίας ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την Ε.Ε. στην Κοπεγχάγη... Ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να διατύπωσε στο Λονδίνο πρόταση που διαλαμβάνει απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία στην Κοπεγχάγη, με ανάληψη "υποχρεώσεως" της Αγκυρας για επίλυση του Κυπριακού και ρύθμιση του θέματος του Ευρωστρατού, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2003» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύνοδος Πράγας - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟ ΝΑΤΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προειδοποίηση Γιώργου για την ένταξη της Κύπρου - ΒΕΤΟ, ΑΝ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάλοπ: ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΛΥΨΑΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ - ΜΑΜΟΥΘ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 94% - Κατά την επταετία του κ. Σημίτη.

ΑΥΓΗ: ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΙΜΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ ΑΧΟΝ ΤΟΥ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΥ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΟΝΟΜΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατατέθηκαν 5.700 αιτήσεις για 430 θέσεις - ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΕΣ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 6.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Υπαρξιακά ερωτήματα: «Πίσω από τον προβληματισμό για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Συμμαχίας ωστόσο, κρύβεται ένα καταλυτικό ερώτημα: μπορεί πράγματι αυτή η συμμαχία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μια πολύ συγκεκριμένη απειλή, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τη στιγμή κατά την οποία οι βασικοί της πυλώνες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους; Ορισμένοι μάλλον απαισιόδοξοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ουσία...: «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η βασική απειλή έχει εξαφανιστεί και το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με την καινούρια πραγματικότητα» (Τζ. Σλέσινγκερ, πρώην υπουργός Αμυνας ΗΠΑ, ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δυσπιστία...«Ευρωπαίοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Αμερική δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφότου υποχρεώθηκε να πάει στον πόλεμο του Αφγανιστάν μόνη και αφότου, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η στάση των συμμάχων ερμηνεύτηκε ως δυσπιστία απέναντι στην αγνότητα των κινήτρων της Αμερικής, που συνδυάστηκαν περισσότερο με τα πετρέλαια και τους μυστικούς εμπορικούς δρόμους της Αμερικής, παρά με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που εξακολουθεί να ζει και να δρα ως μπαμπούλας της υφηλίου» (Χάρης Μαυρομμάτης - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Ποια μείωση πολεμικών δαπανών; «Η Νατοϊκή νέα δύναμη, σε πρώτη φάση, θα έχει 21.000 άνδρες και χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική άμυνα, σε ασύμμετρες (τρομοκρατικές) απειλές θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε διάστημα 7-30 ημερών. Ο κ. Μπους ζήτησε από την Ελλάδα να αγοράσει (μόνη ή σε συνεργασία με άλλους) κυρίως γιγαντιαία μεταφορικά αεροσκάφη C-17, ιπτάμενα τάνκερ, Πάτριοτ, συστήματα προστασίας χημικού - βιολογικού πολέμου κλπ.» (Λουκάς Δημάκας - ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ