ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο φόβος των "δεκαπέντε"

Δεν είναι φυσικά ο πόνος για τους άνεργους που κάνει τους "δεκαπέντε" της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητούν για την ανεργία, να δείχνουν ότι ψάχνουν τρόπους για την αντιμετώπισή της. Είναι ο φόβος για την επερχόμενη έκρηξη. Η αγανάκτηση των ανέργων, αλλά και των υποψήφιων ανέργων, των εργαζομένων, είναι η συσσωρευμένη εκρηκτική ύλη που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της Ενωσης.

Είναι επόμενο να αναζητούν τρόπους για να ελέγξουν και να προλάβουν οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η σπίθα γι' αυτή την έκρηξη. Για το σκοπό αυτό συμπεριέλαβαν τη Συνθήκη Σένγκεν στη Συνθήκη του Αμστερνταμ.Η Σένγκεν θα είναι πλέον, αν επικυρωθεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ, κοινοτικό δίκαιο και θα υπερισχύει των ελληνικών νόμων, ακόμη και του Συντάγματος της χώρας. Ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να χαρακτηρίζεται εχθρός της "ασφάλειας" του συστήματος και θα μπαίνει στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών όχι μόνο της χώρας του αλλά και όποιας άλλης χώρας πιστεύει ότι απειλείται. Αστυνομικές αρχές, κρατικές και κοινοτικές υπηρεσίες, ακόμη και επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν και να μαθαίνουν τα πάντα γι' αυτόν. Από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα, ως την κατάσταση της υγείας του, την προσωπική ακόμα και τη σεξουαλική του ζωή. Ενας πραγματικός εφιάλτης.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της προσβολής των δικαιωμάτων, σημειώνουμε ότι με τη Συνθήκη Σένγκεν καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας που θεωρείται βάση του νομικού συστήματος. Ετσι ενώ μέχρι τώρα ο κάθε πολίτης θεωρείται αθώος μέχρι την απόδειξη του αντιθέτου, τώρα με τη Συνθήκη Σένγκεν ο οποιοσδήποτε μπορεί να θεωρείται και να χαρακτηρίζεται ένοχος χωρίς αποδείξεις, χωρίς μάλιστα να έχει και το δικαίωμα να αποδείξει την αθωότητά του. Δεν υπάρχει επομένως καμιά εγγύηση για τα ατομικά δικαιώματα αφού το άτομο μετατρέπεται σε απλό αντικείμενο εξυπηρέτησης σκοπών που αφορούν την"προστασία της τάξης και της ασφάλειας". Και βέβαια ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει "τάξη" και "ασφάλεια".

Ηδη άρχισαν να γίνονται ορατές οι συνέπειες από την εφαρμογή της Σένγκεν. Η ένταση των παρακολουθήσεων πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων (παράδειγμα ο εντοπισμός των ασφαλιτών στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ), σε συνδυασμό με έναν συνεχώς εντεινόμενο αυταρχισμό είτε των αστυνομικών αρχών, είτε της κυβερνητικής, ακόμη και της δικαστικής εξουσίας αποτελούν πλέον στοιχεία καθημερινά.

Για τους εργαζόμενους, αλλά και για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα που η Σένγκεν ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, γίνεται επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη μετώπου πάλης ενάντιά της και η υποστήριξη του αιτήματος για δημοψήφισμα όπου ο ελληνικός λαός θα πει τη γνώμη του, αν δέχεται ή όχι μια τέτοια ζωή.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να πιστεύουν ότι με αυτό το μηχανισμό θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν εξαιτίας της νέας μεγάλης επίθεσης που θα δεχτούν τα δικαιώματά τους τα επόμενα χρόνια. Ομως και σ' αυτή την περίπτωση αγνοούν ότι τέτοια κατασκευάσματα σαν τη Συνθήκη Σένγκεν η πάλη των εργαζομένων τα έστειλε στο καλάθι των αχρήστων. Γιατί η πάλη αυτήείναι στοιχείο της ίδιας της κοινωνικής εξέλιξης.

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα, χώρα με περιορισμένη κυριαρχία

Η κυβέρνηση στα κρυφά αποφασίζει και υλοποιεί την εφαρμογή της νέας δομής της "Συμμαχίας" που προβλέπει την κατάργηση των εθνικών ορίων στο Αιγαίο. Στις αρχές Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες η τυπική επικύρωση

Σε χώρα υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ με την ουσιαστική αλλά και με την τυπική σημασία της λέξης, μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει εν κρυπτώ τις οριστικές αποφάσεις της για την ένταξη της χώρας, με όποιο τίμημα στα κυριαρχικά της δικαιώματα, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ενώ τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της "Συμμαχίας" στις Βρυξέλλες, αναμένεται και η τελική, τυπική πλέον, συγκατάθεσή της, καθώς θα οριστικοποιηθεί η νέα δομή και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αμυνας σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών και της κοινής ομάδας εργασίας των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, όπου πήραν την τελική μορφή τους οι ελληνικές θέσεις. Οι αποφάσεις βέβαια, πέρα από οποιαδήποτε επιμέρους σημεία, έχουν από καιρό ληφθεί και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Η επιλογή της ελληνικής πλευράς να αποδεχτεί τη νέα δομή και την κατάργηση των εθνικών ορίων στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, είναι δεδομένη, εξάλλου έχει προαναγγελθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή όταν προκλήθηκε σχετικά.

Παρ' όλα αυτά, τηρείται πλήρης μυστικότητα στους χειρισμός, με προφανή στόχο να προληφθούν οι αντιδράσεις, ή έστω να μετριαστούν, που προέρχονται ακόμα και μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του ελληνικού λαού οι χτεσινές δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου και του Θ. Πάγκαλου,όπου ο μεν υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο στη Μαδρίτη και είπε ότι ελπίζει σε θετικά αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας το "νέο" ΝΑΤΟ ως "ένα νέο οργανισμό συλλογικής ασφάλειας ευρωατλαντικής εμβέλειας", ο δε υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ανάδειξη του "ρόλου της χώρας μας" μέσα στις "νέες συνθήκες".

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και η αποδοχή της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, είναι ειλημμένες αποφάσεις για την κυβέρνηση, άσχετα από το πότε θα οριστικοποιηθεί η τελική επικύρωση. "Η Ελλάδα συμμετέχει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ", είπε στις τελευταίες σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.Μάλιστα απέδωσε αυτή την επιλογή στην... "αλλαγή των συνθηκών" που έχουν επηρεάσει και το... "χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που από αμυντικό σύμφωνο, αποτελεί πλέον ένα συλλογικό οργανισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων που προκαλούν αστάθεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου". Στο όνομα λοιπόν αυτής της "αλλαγής" δεν προβλέπονται όρια επιχειρησιακής ευθύνης, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης "δεν υπάρχει εχθρός, ώστε να οριστούν και όρια επιχειρησιακής ευθύνης". Το ερώτημα είναι, αφού παραδέχονται ότι δεν υπάρχει εχθρός, ποιος ο ρόλος ύπαρξης του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει

Η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τα σύνορά της, για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.Παρ' όλα αυτά οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται ερήμην του ελληνικού λαού και της Βουλής. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και των άλλων κομμάτων, που αποδέχονται τις επιλογές της και απέδειξε ότι η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, ενώ το Αιγαίο έχει διανεμηθεί και απλώς αναζητείται η φόρμουλα της κατανομής.

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε να τοποθετηθεί η ελληνική Βουλή σε ειδική συνεδρίαση στο αν και γιατί συμφέρει την Ελλάδα να συμμετάσχει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα επείγον. "Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, είπε, με ό,τι αυτή συνεπάγεται (επίσημη και θεσμοθετημένη αλλαγή της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης από Ελλάδα - Τουρκία - Ιταλία, με έδρα το στρατηγείο της Νάπολης, κατάργηση των εθνικών επιχειρησιακών ορίων, άρα και των συνόρων, συγκρότηση μισθοφορικών στρατών, εξοπλισμοί μαμούθ κάτω από την άμεση καθοδήγηση του ΝΑΤΟ), αποτελεί σήμερα τον πρώτο και υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τα σύνορά της, για την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ προσφέρει έδαφος νομιμοποίησης των επιδιώξεων και βλέψεων της ηγεσίας της Τουρκίας. Αποστερεί πλήρως την Ελλάδα από τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Δίνει τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να καθορίζει ποια στρατιωτική δύναμη και ποιος στρατιωτικός διοικητής, π.χ., Τούρκος ή Ιταλός, θα έχει την ευθύνη ακόμα και στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ελληνικό έδαφος ή στον ελληνικό χώρο ευθύνης".

Κ. Ζ.

Ολο το Αιγαίο "γκρίζα ζώνη"

Η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και συνακόλουθη μετατροπή του Αιγαίου σε μια μεγάλη "γκρίζα ζώνη" υπό αμερικανική επικυριαρχία έχει ήδη δρομολογηθεί. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχουν μπει σε μια πορεία αποχρωματισμού μέσα από την αποδοχή των νέων ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων. Η νέα δομή απλώς θα παίξει τον ρόλο "Δούρειου Ιππου" καθώς θα βάλει από το παράθυρο το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων και θα κάνει και αυτά ακόμα τα αμερικανόπνευστα μέτρα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης,να είναι χωρίς αντικείμενο, αφού προωθείται όχι μόνο η συγκυριαρχία, αλλά και η αμερικανική επικυριαρχία στην περιοχή. Αυτό που ζητάνε δηλαδή να περάσουν με τα ΜΟΕ.

Το νέο καθεστώς στο Αιγαίο είναι ήδη πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό, έστω και χωρίς τη βούλα της τελικής απόφασης που αναμένεται να μπει τις επόμενες μέρες στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ έχει μπει σε λειτουργία με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η ελληνική 1η Στρατιά,που εδρεύει στη Λάρισα,λειτουργεί πλέον σαν να πρόκειται για το... "υπό ίδρυση" ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο (ένα από τα τέσσερα που συμφωνήθηκε να ιδρυθούν στη νότια πτέρυγα) και με όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του υποστρατηγείου, δηλαδή χωρίς καθορισμένη περιοχή ευθύνης, χωρίς να καλύπτει επιχειρησιακά τον ελληνικό εθνικό θαλάσσιο, εναέριο και νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.Περίτρανη απόδειξη είναι η πρόσφατη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης "DYMAMIC MIX",η οποία και σηματοδοτεί την εφαρμογή της νέας δομής, με ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας, με την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου χωρίς το Αιγαίο να περιλαμβάνεται στα όρια ευθύνης του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή σε μια πρωτοφανή επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ανέφερε τη διεξαγωγή της"DYNAMIC MIX" ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της νέας δομής και εμφανίζει τη μη διεξαγωγή της άσκησης στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και της Τουρκίας ως ελληνική επιτυχία! Λες και η μετατροπή του Αιγαίου σε ουδέτερη - γκρίζα ζώνη δεν είναι πάγια επιδίωξη της τουρκικής και της αμερικανικής πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ