ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Στο "θερμοκήπιο" του καπιταλισμού οι αιτίες του

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Την ανάγκη, το κύριο βάρος της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος να ριχθεί στην πρόληψη και την ανάγκη αναζήτησης των αιτιών του στο "θερμοκήπιο", που δημιουργεί το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς που επικρατεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι εκθέσεις και οι ομιλίες έχουν μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι έχουν, όμως, και μια κοινή βάση, κοινή λογική. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα "οργανωμένο έγκλημα" σε εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, μονόπλευρα.Μόνο με τη μεθοδολογία, τη φιλοσοφία και, επομένως, την πρακτική της καταστολής.

"Νομίζω ότι είναι ματαιοπονία. Με αυτή τη μεθοδολογία, επί δεκαετίες και πάνω, συζητείται και δεν αντιμετωπίζεται, δεν εξαλείφτηκε, ούτε περιορίστηκε αποφασιστικά το οργανωμένο έγκλημα, αλλά, αντίθετα, αναπτύχθηκε, γιγαντώθηκε στις μέρες μας", υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως το πρόβλημα πρέπει να εξετάζεται συνδυασμένα και να ρίχνεται το κύριο βάρος στην πρόληψη."Να δούμε δηλαδή ότι το "θερμοκήπιο" που μέσα του γεννιέται το οργανωμένο έγκλημα είναι το οικονομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό καθεστώς, που επικρατεί στις χώρες μας - οι πάνω από 20 εκατ. άνεργοι, οι 50 εκατ. πεινασμένοι, ανάλογα ή περισσότερα εκατ. άστεγοι, αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στην παιδεία, στις πολιτιστικές αξίες, καταφρονεμένοι στην αξιοπρέπειά τους. Μέσα απ' αυτό φυτρώνει, ανδρώνεται, γιγαντώνεται το οργανωμένο έγκλημα σε ευρωπαϊκή, σε εθνική κλίμακα. Μην το ξεχνάμε αυτό και βάσει αυτού πρέπει να ερευνηθεί το πρόβλημα! Ακόμα να μην ξεχάσουμε ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι συνδεδεμένο σε διαπλοκή, με αστυνομικές, δικαστικές, διοικητικές αρχές, ακόμα και πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις. Μην ξεχνάμε ποια είναι η δύναμη του κυκλώματος των ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου των όπλων, της μετανάστευσης, της σύγχρονης δουλείας δηλαδή", τόνισε ο Β. Εφραιμίδης.

Για να καταλήξει, επισημαίνοντας: "Επομένως, εμείς πιστεύουμε στο συνδυασμό των δύο μεθόδων. Πρόληψη άμεση και, φυσικά, τα επιβαλλόμενα μέτρα καταστολής, αλλά με προσοχή. Γιατί φοβούμαι ότι η επέκταση των μέτρων καταστολής που εισηγείστε, θα είναι πρόσχημα για να δημιουργήσετε δεσμοφύλακα των ελευθεριών των πολιτικών και φρουρούς των συμφερόντων μιας ελάχιστης κερδοσκοπικής μειοψηφίας κατεστημένων συμφερόντων".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Ετελέσαμε 40ήμερο μνημόσυνο σε στενό οικογενειακό κύκλο για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς

ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

Τα παιδιά της: Τζένη και Τάσος Παπαδημητρίου, Κώστας Βρεττάκος.

Τα εγγόνια της. Οι λοιποί συγγενείς

Απολογούνται 40 για το χουντογλέντι

Σαράντα αστυνομικοί καλούνται να απολογηθούν στον πρώτο υπαρχηγό της αστυνομίας, αντιστράτηγο Δ. Μητρόπουλο, στα πλαίσια της ΕΔΕ που διενεργεί, με αφορμή την αποκάλυψη για το χουντογλέντι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γνωστό βιντεοφίλμ εμφανίζονται καθαρά 28 εν ενεργεία αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Χτες άρχισαν να δίνουν στον υπαρχηγό της απολογίες τους όσοι υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών, είναι ο διευθυντής των ΜΑΤ Θεσσαλονίκης Σ. Κουτρομάνης και ο επικεφαλής των ΕΚΑΜ Ν. Κελλίδης,οι οποίοι, ήδη, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στο χουντογλέντι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες (παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και των κανονισμών του Σώματος, παράβαση του νόμου περί όπλων κλπ.).

Ο υπαρχηγός ερευνά επίσης αν υπάρχουν διασυνδέσεις εν ενεργεία αστυνομικών με ακροδεξιές οργανώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί αστυνομικοί, που υπηρετούν κυρίως στα ΜΑΤ, δεν κρύβουν τις ακροδεξιές τους πεποιθήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έρευνα μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ευθύνες εις βάρος των επικεφαλής της αστυνομίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 30 Οκτώβρη έξω από το Επιμελητήριο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση των Τούρκων και των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσε για κατάλυμά του βρέθηκε νεκρός χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη ένας άνδρας περιπου 40 χρονών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του, που συνέβη πριν εφτά μέρες, πιθανά να οφείλεται σε ασιτία. Το νεκρό βρήκε ο ιδιοκτήτης της μάντρας η οποία βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, στην οδό Δωδεκανήσου.

Σάκο με δυόμισι εκατομμύρια δραχμές άρπαξαν χτες το μεσημέρι δυο ένοπλοι από τον υπάλληλο της "Ιντεραμέρικαν" Χαράλαμπο Λιάτσο, την ώρα που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του, στην οδό Τερψιχόρης 100, στην Αμφιθέα. Το θύμα είχε πάρει τα χρήματα από τα γραφεία της εταιρίας, που είναι κοντά στο σημείο της επίθεσης. Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Tov Ιρακινό Χουσεϊν Αουαχί αναζητά η Αστυνομία ως δράστη της ανθρωποκτονίας, με θύμα τον 28χρονο ομοεθνή του Αρκάν Μουχτάρ, που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι έξω από καφενείο στην οδό Αχαρνών και Στουρνάρη στην Αθήνα, πριν μερικές μέρες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης χτύπησε το θύμα στον αριστερό μηρό μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο. Αιτία της συμπλοκής ήταν οι προσωπικές τους διαφορές.

ΔΗΜΟΣ ΨΥΧΙΚΟΥ
Φροντιστήρια εκτός ... ρυμοτομικού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο Δήμος Ψυχικού, ζητώντας να ακυρωθούν, ως παράνομες, οι αποφάσεις του προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Αθηνών, με τις οποίες ανανεώθηκαν οι άδειες λειτουργίας τεσσάρων φροντιστηρίων σε χώρους που απαγορεύεται από το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης.

Ο δήμος ισχυρίζεται ότι στην περιοχή του επιτρέπονται μόνο χρήσεις κατοικίας και σε ελάχιστες περιπτώσεις άλλες χρήσεις. Επίσης, αναφέρει ότι για την έκδοση άδειας για τη λειτουργία των φροντιστηρίων, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, θα έπρεπε να βεβαιώνεται ότι στη συγκεκριμένη θέση μπορούν να λειτουργήσουν φροντιστήρια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΝΕ Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί τα Παραρτήματα, που ανήκουν σ' αυτήν, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης και θα γίνει στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην πλατεία Ηρώων αύριο Κυριακή 23 - 11 - 97 στις 10 π.μ. Προσυγκέντρωση των Παρ/των με τα
    λάβαρά τους στα γραφεία του Παρ/τος Ελευσίνας (Αισχύλου 10) στις 9.30 π.μ.
    Εκδρομή - προσκύνημα
  • Η Νομαρχία ΛΑΚΩΝΙΑΣ,το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και άλλοι παράγοντες της περιοχής πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 23 - 11 - 97 πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο για τους 118 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, πατριώτες στις 26 - 11 - 1943 στο Μονοδένδρι.Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της εκτέλεσης.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, παίρνοντας μέρος, δρομολογούν πούλμαν που θ' αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.15 π.μ.Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 88.31.368, 82.25.407, 38.44.853 - 82.34.296

.

Θα ξαναδικαστεί η Ευδοκία Ζαχαράκη, πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου, καθώς ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε πλαστογραφία, από την οποία η τράπεζα ζημιώθηκε 76,4 εκατομμύρια δραχμές. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι στην καταδικαστική απόφαση καθίσταται αμφίβολο, αν σχηματίζεται δικανική πεποίθεση περί ενοχής της κατηγορούμενης και γι' αυτό παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα δίκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ